suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)białkiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. - do zarumienienia (większe rogale ok. 30 min.) . Studzić na kratce, jeszcze ciepłe polukrować: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec rogaliki posypać posiekanymi orzechami. Źródło/ Inspiracja: margarytka.blogspot.com
Domowa Cookierenka Agicukru waniliowego ( jeśli chcemy bez cukru waniliowego dodajemy pół łyżki więcej cukru brązowego) dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia 300 g marmolady różanej na lukier : cukier puder + woda + cytryna Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu, podgrzewamy lekko mleko do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy, przekrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)Lekko ostudzone pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy cukierniczej z długą końcówką. 10. Pączki możemy polukrować przygotowując lukier mieszając cukier puder około 10 łyżek z odrobiną wody i cytryny do uzyskania gęstej konsystencji. Pączki możemy też posypać tylko cukrem pudrem
Mój pomysł naprzede mną... chyba że wypiję ją szybciej, niż zdąży mocno sfermentować:) Składniki: 10 kwiatów czarnego bzu (duże baldachy)* 2 cytryny (najlepiej ekologiczne) 1 szklanka cukru 3-4 litry przegotowanej wody Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować, pokroić w plasterki. Cukier rozpuścić w wodzie. Z baldachów bzu nożyczkami odciąć zielone łodygi, zostawiając same kwiaty. Do dużego wyparzonego słoika włożyć cytryny, kwiaty
Obiad gotowyenergicznie do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Studzimy frużelinę, a następnie wkładamy do lodówki, aby szybciej stężała. Nasączenie blatów: ½ szkl wody sok z połowy cytryny Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem maślany na bezie szwajcarskiej(...)dzielimy na trzy części. Dwie do przełożenia toru i jedna do ‘otynkowania’. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy cienką warstwę frużeliny malinowej, a następnie krem milky way. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową, krem milky
Słodki Pomysłpasty dyniowej - ¾ -1 szkl. masła orzechowego Hardkorowy Alvin - ¾ szkl. fistaszków 3) Krem dyniowo-rzechowo-kokosowy -1 szkl. powyższego kremu dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce(...)czubku górki wykonałyśmy nosek wiewiórki, jeśli Wam nie wyrośnie w ten sposób to możecie wyrównać biszkopt). Pierwszy blat umieścić ponownie w tortownicy z papierem na dnie, odrobinę skropić wodą z cytryną. Wyłożyć pierwszą warstwę kremu dyniowo-orzechowego (2), ułożyć drugi blat znów go skropić i wyłożyć krem. Górny blat nasączyć od spodu i umieścić na górze. Całość lekko docisnąć
Candy Pandasupalne lato. Czego chcieć więcej? Czy wiesz, że obok brokułu jarmuż jest najprawdopodobniej najzdrowszym warzywem na całej naszej planecie!? Składniki: 2 garści jarmużu Banan Jabłko 1/2 małej cytryny Woda Lód Wykonanie: Do blendera wrzucić jabłko, banan i jarmuż, zmiksować dodając odrobinę wody. Wcisnąć cytrynę. W osobnym naczyniu roztłuc lód, dodać do koktajlu. Wymieszać i gotowe Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Tradycyjna Kuchniawielką pasją, z którymi rozmowa sama się nakręca! :) Dlaczego woda kokosowa jest warta uwagi? W upały, jakie łaskawie serwuje nam tegoroczne lato, warto pamiętać o nawadnianiu organizmu. Woda z cytryną, woda z miętą... woda z KOKOSA! :) Woda kokosowa jest lepsza, niż wiele izotoników i dodatkowo w jej składzie nie ma sztucznego badziewia. Zawiera m.in peroksydazę chroniącą komórki przed utlenianiem oraz
Spektrum SmakuPotrzebne składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe garść mięty 2 plastry limonki 2 plastry cytryny litr wody(...)niegazowanej 1 łyżka miodu lub syropu z agawy kilka kostek lodu Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki dodajemy miętę miód i blendujemy, następnie wodę, cytrynę i limonkę i mieszamy. Koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić lub podawać z kostkami lodu
Łycha smakówWoda z cytryną to duża dawka witaminy C - dodatek cukru trzcinowego zapewnia pyszny i zdrowy napój. Domowa lemoniada to alternatywa dla słodkich i pełnych konserwantów soków ze sklepu. A zatem ... na zdrowie! Składniki: 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki ciepłej wody 3 cytryny 4 łyżeczki cukru trzcinowego kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka wsyp cukier i wlej ciepłą wodę - wymieszaj(...)rozpuszczenia. Obierz 2 cytryny ze skórki i wyciśnij z nich sok - dodaj do dzbanka i zamieszaj. Wlej wodę mineralną i dorzuć lód. Trzecią cytrynę pokrój w plastry i dodaj do lemoniady ... gotowe
Alutka-Gotujemoda, chyba z USA… na picie wód smakowych . Znaleźć je możesz z powodzeniem na półkach sklepowych, ale uwaga!!! Mimo, że jest to np. woda cytrynowa, istnieje duże prawdopodobieństwo, że cytryny nawet jednej malusieńkiej to ona nie widziała, ponieważ z reguły, wody smakowe, nawet te przeznaczone typowo dla małych dzieci, są jedynie sztucznie aromatyzowane.. . o zgrozo są to więc(...)lepiej je omijać, a już na pewno nie podawać ich maluchom. Mam na to jednak sposób! Zresztą Ameryki nie odkryłam, bo dziewczyny blogowe już dawno zaserwowały Wam swoje przepisy- woda+cytryna+ lub inne sezonowe owoce i gotowe. Aby więc nie kopiować ich treści a Ciebie nie zanudzać opiszę Ci nieco mniej znane ale równie smaczne i zdrowe kompozycje. Słyszałaś
Arbuziakibardziej nietypowe połączenie. Połączenie arbuza, cytryny i bazylii to prawdziwa PETARDA! XD Jest to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o tegoroczne wody smakowe Woda z arbuzem i bazylią Składniki: woda cytryna kawałek arbuza garść świeżej bazylii Cytrynę dokładnie myjemy lub obieramy (jeśli ma bardzo brzydką lub grubą skórkę). Ja najczęściej zalewam ją wrzątkiem, a później jeszcze myję pod bieżącą wodą(...)Odcinamy końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Pozostałą część cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Skórę z arbuza myjemy. Kroimy go na plasterki i dorzucamy do cytryny. Umyte listki bazylii ściskamy kilka razy w rękach (aby uwolniły więcej aromatu), dodajemy do owoców i zalewamy wodą. Odstawiamy
PatiGotujeZbierając kwiaty czarnego bzu pamiętajmy, żeby robić to jak najdalej od dróg, gdzie jest najwięcej spalin. Składniki: 30-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbierać najlepiej w słoneczny dzień, aby były suche i takie, aby były w początkowej fazie kwitnienia. Po ścięciu baldachów najlepiej je rozłożyć na jakiś czas, aby wyszły(...)rozlać do wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzować, aby dłużej można było przechowywać. Po otwarciu syropu trzymać w lodówce. Syrop można dolewać do herbaty lub pić jako napój z wodą, cytryną i miętą. Smacznego
talerz przyjemnościwodzie z dodatkiem octu. Ma doskonale ścięte białko i płynne żółtko . Robi się je dosłownie w chwilę, idealna propozycja przygotowania jajka na śniadanie . Najczęściej tak przygotowane jajko w koszulce podaję na tostach z plasterkiem pomidora, ogórka, awokado czy plasterkiem łososia wędzonego. Składniki na jajko w koszulce : * 2 jajka * 1 litr wody * 2 łyżeczki octu spirytusowego lub soku z cytryny(...)Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać ocet lub sok z cytryny. Wodę zagotować. Do miseczki wbić jajko (po jednym jajku). Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć moc palnika, by woda tylko lekko wrzała. Przy pomocy łyżki mieszać wodę tak, by na środku powstał wir. Zaraz po zaprzestaniu mieszania wody w sam środek wiru wlać jajko. W tym momencie wody
Zrób to smacznieBiałko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Gotową mase przelewamy na podpieczony spód. dodatkowo: 2 czerwone jabłka sok z 1 cytryny woda wykonanie: W miseczce mieszamy zimna wodę z sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy jabłka na cienkie plasterki, wkładamy(...)miski z wodą wymieszana z sokiem z cytryny. Plasterki jabłek zwijamy w rulonik na zakładkę tworząc kształt kwiatu róży. Zwinięte róże umieszczamy na masie serowej. Całość pieczemy przez ok. 35 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzenia