podkręcenia karmelowego koloru) Polewa daktylowo-kakaowa -100g suszonych daktyli -4 łyżki gorzkiego kakao -1/4 szkl. ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -sok z ½ cytryny + woda (do nasączenia blatów) SZPINAKOWE CIASTO Świeży szpinak zmiksować go razem z olejem na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz(...)wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu. 1. Biszkopty podzielić na dwa równe blaty pod względem wysokości i średnicy . Zarówno duże jak i małe. 2. Skropić pierwszy kakaowy blat wodą z cytryną. 3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ostudzony karmel kokosowy. 4. Następnie kremami w dwóch rękawach cukierniczych pokryć warstwę (np. waniliową masą zrobić jeden okrąg wokół brzegu blatu, następnie kakaową drugi
Candy Pandaspołówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody -300ml zmiażdżonych truskawek -100g ksylitolu -3 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -truskawki (do ozdoby) JARMUŻOWY BISZKOPT Jarmuż opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę/pastę. Białka(...)zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość udekorować i zajadać :) Uwaga: Tort ze zdjęcia wykonany jest z połowy składników podanych
Candy PandasORZEŹWIAJĄCA WODA OGÓRKOWA Ciężko tu mówić o przepisie, jest to raczej sposób na pyszną, niezwykle orzeźwiającą wodę z plasterkami świeżego ogórka, kawałkami cytryny i listkami mięty. Dobrze schłodzona smakuje cudownie i fantastycznie gasi pragnienie!:) Delikatne smaki ogórka i mięty mieszają się z soczystą cytryną, tworząc przepyszny napój, który jest prawdziwym wybawieniem w upalne dni. Wodę smakową przygotujecie błyskawicznie(...)następnie przełóż je do dzbanka. Zalej je wodą i dodaj listki mięty. Wsadź na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie dodaj do wody cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub plasterki, lekko wyciśnij łyżka z niej sok, zamieszaj. Napój podawaj dobrze schłodzony lub jeśli lubisz z kostkami lodu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyzagęścić mąką kokosową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego ze zwykłym okrągłym otworem bądź do grubego woreczka i odciąć róg. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej(...)karmelu. Kliknij aby powiększyć 1. Duży biszkopty podzielić na trzy równe blaty. Mały na dwa i wyciąć z niego głowę posługując się szablonem. 2. Skropić pierwszy blat wodą z cytryną. 3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ostudzony karmel kokosowy. 4. Następnie kremami w dwóch rękawach cukierniczych pokryć warstwę (np. waniliową masą zrobić jeden okrąg wokół brzegu blatu, następnie truskawkową drugi
Candy Pandasbudynie waniliowe ( 40 g każdy ) 700 ml mleka 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Poncz: 2/3 szklanki wody 1 cytryna 1 łyżka cukru Dekoracja: 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowo-kakaowym PRZYGOTOWANIE: Upiec biszkopt z podanego przepisu, następnie wystudzić. Krem - z podanej ilości mleka, cukru i budyni waniliowych(...)cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć wodą z cytryną ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć jedną część kremu chałwowego i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część kremu. Nakryć trzecim
WSZYSTKO SMACZNEsoku z cytryny 0,5 szkl zimnej wody Przygotowanie: 1. Pomarańcze, szpinak, cytrynę umyć pod bieżącą wodą 2. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki, dodać szpinak, miód i sok z cytryny, wodę 3. Zblendować i podawać
Kuchnia PROzdrowotnasię przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 2-3minuty. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach. Lukier: 7. Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wodę, wymieszać i miskę wstawić na parę sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy podgrzewy w rondelku na gazie). Do ciepłego lukru dodać 2-3 krople aromatu i utrzeć mikserem, jeśli(...)lukier będzie bardzo rzadki dodać jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty dodać soku z cytryny lub wody. 8. W gotowym ciepłym lukrze maczać pączki (lub je polać) i posypać skórką pomarańczową. Smacznego
Mała Cukierenkarana, to wbrew pozorom nie kawa czy herbata. Choć sama nie potrafię sobie wyobrazić dnia bez kubka kawy, to coraz mocniej przekonuje się to unikatowych właściwości prostego napoju - Wody z Cytryną. Dlaczego? Gwarantuje ona bowiem prawdziwy zastrzyk energii dla organizmu, odkwasza, w dodatku korzystnie wpływa na skórę i właściwie nawadnia organizm (Jeśli poprzedniej nocy Twój organizm przyjął duże ilości(...)alkoholu , takie lekarstwo z pewnością uratuje Ci życie następnego dnia ;) sprawdziłam osobiście ! ) Wersja podstawowa, to woda i cytryna. Wersja wzbogacona, to oprócz wody i cytryny, miód i mięta. Same pyszności. Zdarza Ci się pić taki orzeźwiający napój
Mój Smak na Życiekremówkę, cynamon i cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Nasączenie: ¾ szkl wody sok z połowy cytryny Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji(...)Wykonanie: Krem cynamonowy dzielimy na trzy części, dwie do przełożenia toru i jedna do ‚otynkowania’. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną. Nakładamy połowę frużeliny ananasowej, a następnie krem cynamonowy. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go, wykładamy frużelinę ananasową i krem cynamonowy. Przykrywamy
Słodki Pomysłproszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem. Krok 31 szkl wody gotujemy razem z 0,5 szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje
CoolinarniePLjest już znacznie niższa, ale wielkie upały jeszcze przed nami. Na takie okazje idealna jest orzeźwiająca lemoniada, a z dodatkiem pysznego syropu różanego - mmm, pycha! Składniki: butelka wody gazowanej (schłodzonej) 2 cytryny 3 truskawki słoiczek syropu różanego (przepis TU ) lub kilka łyżek wody różanej garść płatków(...)pachnących róż Przygotowanie: Zimną wodę wlać do dzbanka, wycisnąć sok z jednej cytryny. Dodać syrop różany lub wodę różaną, wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w gruba plastry, dodać do wody. Cytrynę również pokroić w plastry i dać do dzbanka. Wsypać płatki róż, zamieszać. I gotowe
Cakes By Kejtfrużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatów świeże owoce do dekoracji: czereśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, listki mięty *jogurt grecki bez mleka w proszku, z podanej ilości jogurtu wychodzi mi 350g serka labneh(...)czekoladą i naturalną) wlać do miski, ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać serek labneh, zmiksować na jednolity krem. Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić likierem (lub sokiem z cytryny z wodą), wyłożyć 1/3 kremu. Na krem wyłożyć kleksy frużeliny (połowę porcji), przykryć drugim blatem, skropić likierem, wyłożyć nieco ponad połowę pozostałego kremu i resztę frużeliny. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem
Obiad gotowymiodu z mniszka lekarskiego ) 1 litr zimnej wody plasterki cytryn, truskawki, listki melisy lub mięty , kostki lodu do dekoracji Truskawki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny, wodę, mieszamy i dosładzamy miodem. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, cząstkami cytryn, listkami mięty, bądź melisy, podajemy z kostkami lodu. Gotowe
Rozpustne gotowanieidealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej, kilka plasterków cytryny, listki mięty (ilość wedle uznania) Wykonanie: Arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie wyciskamy(...)Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną z kostkami lodu. Smacznego
Passion of Cookinglipowego szklanka gorącej wody Przygotowanie: Sok z cytryny zalać gorącą wodą, dodać miód i dokładnie wymieszać. Lemoniada Składniki: 1/2 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 cytryna lód Przygotowanie: Wlać sok do garnka, dosypać cukier. Zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wystudzić i schłodzić. Podawać w wysokich szklankach z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu. źródło: Wielka
Zasmakuj Kuchni