woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:55/1096)

Kurczak cytrynowy z woka 331

tylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 400 g* olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron(...)ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty

Ostra na Słodko
Hummus tradycyjny 186

ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) około 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy 5 łyżek oliwy extra vergine 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) Ponadto: 2 łyżki oliwy extra(...)solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy

Smak mojego domu
Woda oczyszczająca z cytrusami i imbirem 162

Podczas oczyszczania organizmu niezwykle ważna jest woda jaką pijemy.  Może być czysta, ale również smakowa:) Składniki; 1 litr wody, 1 cytryna, 1 limonka, 3 cm korzenia imbiru startego na tarce Wykonanie; Wyciskamy sok z cytryny i linomki. Dodatkowo możemy drugą pokroić w plasterki. Dodajemy imbir starty na tarce. Zalewamy wodą i schładzamy.      źródło "Uroda

Anioły w kuchni
Zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą 107

przygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty  Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół. Za pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę  i plasterki cytryny na ściankach słoika. Wrzuć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śmietanka z orzechów nerkowca 152

poza tym... sama w sobie kusi do podjadania!  Wersja podstawowa: (*) 60g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych; odrobinę więcej niż 1/2 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny 60-80 ml wody (w zależności od preferowanej gęstości śmietanki) Przykładowo w wersji na słodko:  1/2 laski wanilii (ziarenka) 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu Przykładowo w wersji na słono:  1 ząbek(...)zioła sól, pieprz Orzechy wymoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wodę należy zlać, a nerkowce przełożyć do misy blendera.  Dodać sól, sok z cytryny i świeżą wodę. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej i pożądanej konsystencji. (Najlepiej wodę dolewać stopniowo.) W wersji słodkiej/słonej - zblendować z odpowiednimi składnikami. Gotową śmietankę przelać do słoiczka, przykryć

Di gotuje
MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 215

litr wody mineralnej 2 duże cytryny 2 duże limonki szklanka świeżych liści mięty ogrodowej (mocno ubitych) miód do smaku lód do podania Liście mięty płuczę pod bieżącą wodą. Limonki i cytryny sparzam wrzątkiem. Wrzucam miętę do wysokiego naczynia, wyciskam sok z cytrusów i wlewam do mięty. Dodaję odrobinę miodu i miksuję blenderem, aż liście mięty całkowicie zostaną rozdrobnione

W kuchni Karmel-itki
Ciasto JAMAJKA 800

mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat

Maślane ciasteczko
Syrop z kwiatów czarnego bzu 101

surowo – należy je podgrzać, aby pozbyć się szkodliwych związków. Syrop z kwiatów czarnego bzu: 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 – 1,5 litra wody (wrzątku) 1 kg cukru sok z jednej, dużej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kwiatki oddzielamy od łodyżek – można to robić ręcznie, a można odciąć je nożyczkami. Łodyżki(...)stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować nim ciasta i dżemy. Ja lubię dodać odrobinę do lodowatej wody z cytryną – zyskuje niepowtarzalny smak. Post Syrop z kwiatów czarnego bzu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kompot z rabarbaru i jabłek 132

robiła kompot :) Dzisiaj zapraszam Was na moją wariację na temat kompotu z rabarbaru :) Składniki: 5 pałek dojrzałego rabarbaru 2 jabłka cukier do smaku 5 goździków  2 litry wody wyciśnięta cytryna (opcjonalnie)   Przygotowanie: Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 10 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Jabłka dokładamy do rabarbaru i zalewamy(...)wodą. Gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cukier, goździki cytrynę. Domry i na ciepło i na zimno :) Smacznego

ChilliJemy
NAPÓJ NA UPAŁY Z KASZĄ JECZMIENNĄ 168

naszej diecie.Unikać jej powinni jedynie chorzy na celiakię i dzieci do 10 miesiąca życia. W moim napoju z ugotowanej kaszy wszystkie te związki przechodzą do wody, którą potem razem z ,,nim " wypijemy. * Cytryna -zawiera dużo witaminy c, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Bogactwo polifenoli sprawia że przeciwdziałają one nadciśnieniu czy miażdżycy.  * Imbir: ułatwia trawienie, łagodzi nudności, łagodzi bóle(...)Wykonanie: Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy sok z cytryny i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do pół godziny. Po ok 20 minutach dorzucamy imbir, dalej gotujemy jeszcze te brakujące 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Tropikalny koktajl ze szpinakiem 161

awokado pół szt, mango 1/4 szt, woda 2 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, mandarynki, mango oraz awokado obieramy i wkładamy do miksera. Dodajemy umyty szpinak, wyciśnięty sok z cytryny i wodę. Miksujemy do momentu aż koktajl będzie jedwabiście gładki

kulinarne odsłony pati
Nalewka z czarnego bzu i cytryn 132

roku pokusiłam się o przygotowanie nalewki  :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów  czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić na tydzień (raz dziennie mieszając) Następnie przecedzić, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka/batoniki z sezamem i pestkami dyni 140

szklanka cukru 1 szklanka pestek dyni 3/4 szklanki ziarna sezamu 3/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki miodu (użyłam gryczanego) 1/2 szklanki wody (nieco mniej) + 3-4 łyżki soku z cytryny(...)oryginale sam sok pomarańczowy) 1/3 szklanki oleju roślinnego Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. W jednej misce wymieszać: cukier, pestki dyni, sezam i mąkę, a w drugiej: miód, wodę z cytryną i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi, a całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 190 stopniach

Di gotuje
Cykorie po flamandzku 102

Kuchnia belgijska Składniki 6 cykorii 5 łyżek masła sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pół filiżanki wody pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą. Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem(...)dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania