woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:58/1096)

Domowa lemoniada 106

okropnie słodkim, wręcz mdlącym napojem o landrynkowym smaku i kolorze, który kiedyś można było kupić w każdym sklepie. W przeszłości występowały również różnego rodzaju proszki, które rozpuszczało się w wodzie, mieszało i po chwili otrzymywało napój gotowy do picia. Tego typu wynalazków też jednak nie jestem fanką i wolę nie myśleć, co było w składzie tych produktów. Mając na uwadze(...)pokrojonej w półplasterki – wodę mineralną do uzupełnienia – 2-3 łyżeczki miodu W kubku zaparzamy herbatę rooibos, studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód, plasterki cytryny i uzupełniamy wodą mineralną do momentu aż osiągniemy objętość 1 litra. Tak przygotowany napój umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. A potem? A potem nic, tylko pić

Szybko Tanio Smacznie
Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną 135

Ledwo wyszliśmy z kozaczków i rozgrzewających herbat a już wskakujemy w klapki, na rowery i chłodzimy organizmy. Moja propozycja: izotonik na bazie wody kokosowej. Dodałam różową cytrynę. Słyszeliście o różowych cytrynach? Owszem jest różowa ale bardzo delikatnie. Cena 3,90 za sztukę! Czy warto? Sami zdecydujcie, ja kupiłam z ciekawości. Trochę spodziewałam się więcej różowego koloru ;) Skórna zdradzała więcej tego(...)koloru. woda kokosowa 1 litr cytryna i tymianek kostki lodu. Można dodać miód,ale woda ma wspaniały smak i mnóstwo elektrolitów

AZgotuj!
Wino z ryżu i rodzynek 222

pić je schłodzone w letnie wieczory, ale w innych porach roku także smakuje wybornie.   Składniki ( na 30 litrów wina): 3 kg ryżu 9 kg cukru 22 l wody 6 cytryn 40 dag rodzynek  30 g (3 opakowania 10 g) gałki muszkatołowej 24 ziarna ziela angielskiego po dwie szczypty: tymianku, cynamonu, mięty drożdże do wina białego pożywka Jeśli będzie(...)zagotowania. Następnie studzimy do temperatury pokojowej. Syrop cukrowy jest gotowy. Pozostałe składniki. Nieugotowany ryż partiami dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż do momentu gdy przepływająca woda będzie czysta. Wypłukany ryż wsypujemy do gąsiora. Cytryny obieramy ze skórki oraz w miarę możliwości z białych skórek, a następnie rozdrabniamy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do gąsiora. Wsypujemy wszystkie przyprawy oraz sparzone

Cynamonowe szczęście
Mazurek orzechowo – jabłkowy 230

świąteczną atmosferą. Składniki na spody do mazurka: 400 g mąki typ 450 250 g masła 120 g cukru pudru 5 żółtek od ugotowanego jajka łyżka lodowatej wody szczypta soli otarta skórka z jednej cytryny Składniki na mus jabłkowy: 600 g obranych ze skórki jabłek 1 szklanka cukru Składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka(...)orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się

Kierunekuchnia
sernik cytrynowy 83

ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę o średnicy 24x35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną. Masa:  Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować. W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą

Darcia w kuchni
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 212

napoju Dla 5 osób Składniki 2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor) 1,5 dobrze umytych cytryn cytryny 850ml wody źródlanej 15-20 łyżeczek cukru lub ksylitolu Przygotowanie: 1/ Zebrane płatki zalewamy roztworem 150ml wody i cukru i zamykamy na noc do pojemnika plastikowego. Trzymamy w lodówce. 2/ Słodką wodę wraz(...)płatkami przelewamy do pojemnika, dodajemy 700ml wody a następnie sok z 1,5 cytryny. Wkrajamy również kawałki pociętej połowy cytryny. Mieszamy dokładnie (Sok z cytryny spowoduje intensywne wydzielanie barwnika z płatków - magia :) ). 3/ Przelewamy do szklanek - SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 205

wierzch.Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać.Składniki na poncz:* 1,5 szkl. przegotowanej wody* 1 łyżka cukru* sok z 1 cytryny Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny  - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu.Krem do tortu:* 200 g białej czekolady* 300 g śmietanki kremówki

kolorowotorcikowo
A'la Malakoff truskawkowy 198

łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną, żółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Do gotującego się pozostałego mleka wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość(...)Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy układamy poziom biszkoptów. Biszkopty polewamy truskawkowym ponczem. W szczeliny

paapilotkaa
Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka 188

sól i pieprz do smaku 1/2 opakowania dowolnego mixu sałat 1 średniej wielkości marchewka łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej) łyżka wody łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka płynnego miodu łyżeczka soku z cytryny łyżka ziaren słonecznika Piersi kurczaka naciąć wzdłuż z jednej strony, ale nie przecinać do końca. Rozłożyć na desce i delikatnie rozbić, doprawić do smaku solą(...)kilkoma kostkami lodu – zdziwicie się jak fajnie marchew zacznie chrupać. Do słoiczka lub niewielkiego, zamykanego pojemnika włożyć wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej

Dietolog
Deser dwa musy: chałwowy i malinowy 118

będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wody Mąkę rozpuszczamy(...)wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Pozwoliłam moim sie calkowicie rozgotować. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili (nie do wrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Nie wolno już

Relaxtime
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 333

PIANKA: * śmietana 36% – 350 ml * śmietan fix Dr.Oetkera – 2 op * cukier puder – 4 łyżki DO NASĄCZENIA: * gorąca woda z herbatą i kilkoma kroplami naturalnego ekstraktu z cytryn Dr.Oetkera BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier i cukier(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180C. KREM CYTRYNOWY: Do rondelka wlewamy sok z cytryny, 1 szkl wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy. Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka – miksujemy. Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową i cały

Ostra na Słodko
Tartaletki „superfoods”, czyli surowe mini-tarty z kremem z awokado 166

lekko czubata łyżka kakao (najlepiej surowego) 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta nierafinowanej soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody (ewentualnie) Orzechy umieścić w misie melaksera i bardzo dobrze rozdrobnić na dużych obrotach, po czym przełożyć do osobnego naczynia. Do misy przełożyć daktyle wraz z sokiem z cytryny(...)można również oprószyć kakao, posypać orzechami, wiórkami lub chipsami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeśli pragniesz, by deser był zgodny z dietą niełączenia, do miksowania daktyli użyj wody zamiast soku z cytryny i zrezygnuj z dodatku świeżych owoców. Zapisz Zapisz

Even Better Food
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 156

jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ptysie z powiewem róży:) 137

sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas(...)starta skórka z cytryny (opcjonalnie); 2 łyżki wody różanej; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić śmietany), dodać serki mascarpone (zimne), skórkę z cytryny, sok i wodę różaną, wymieszać mikserem (długo nie miksować, bo serek może się zwarzyć). Gotowym nadzieniem przełożyć ptysie. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Sok z owoców czarnego bzu 169

gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące. Składniki: 4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek) 3 kg cukru 4 l wody 2 cytryny Wykonanie: Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).  Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania