innym razem. Syrop z owoców czarnego bzu Składniki: (na 500 ml syropu) 500 g owoców czarnego bzu (waga bez gałązek) 250 g cukru 125 ml wody sok z 1/2 cytryny Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 20 minut, a następnie przetrzeć przez sitko. Syrop zagotować raz jeszcze, przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego bzu wkładamy do dużego słoja. Oglądamy przed włożeniem czy nie ma na nich drobnych robaczków. Cytryny myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do kwiatów. W garnku(...)gotujemy wodę z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Wlewamy do słoja z kwiatami i cytryną. Kiedy syrop przestygnie wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Syrop można przelać do butelek i przechowywać w lodówce lub zagotować, przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować
Smakowity Blog Kulinarnyoczyścić z ziaren.Z cytryny wycisnąć sok.W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką.Tak samo przygotować lemoniadę z melona.Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego
kolorowotorcikowoziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1. W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na gazie (średnia moc) i podgrzewamy dopóki cukier się nam nie rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika. 2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu
kruche babeczkimąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem(...)kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. Poncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt
Słodki Zakątekmąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem(...)kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. Poncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt
Słodki Zakątekśmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę 22-26 cm) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami(...)następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Schłodzić w lodówce
Kulinarne przygodymleka lub +250 ml mleka i 80 g masła, posypka owocowo-kakaowa Cykoria . Nasączenie: 1/3 szklanki wody z sokiem z 1 cytryny. Przygotowanie: Każdy blat nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przygotowuję krem waniliowy według instrukcji na opakowaniu. Pierwszy blat smaruję 1/3 kremu, układam 1/4 owoców, kolejny przekładam tak samo. Ostatni blat i boki tortu smaruję pozostałym kremem i posypuję
JejKuchniazrobić jajko w koszulce: Przygotowanie ryby (łupacza): W rondlu lub w głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny. Gdy woda się zgotuje włożyć do niej rybę, zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, po czym zdjąć z ognia i odstawić. Przygotowanie szpinaku: Szpinak przebrać, poodrywać ogonki, opłukać
Codzienne Gotowanieokoło 2 godzinach, do smaku można również dodawać np. do wody laski cynamonu. Osobiście najbardziej lubię 3 proste przepisy: Nektarynkowo-cytrynowa woda smakowa Składniki: 1/2 nektarynki 1/2 cytryny kostki lodu dobrej jakości woda niegazowana – wodę mineralną Jaworowy Zdrój Przygotowanie: Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki. Nektarynkę również kroimy w plasterki. Do wysokiej szklanki / pucharka nakładamy naprzemiennie – plasterek cytryny
Słodkie okruszkiulubiony"z wielunia,nie ma żadnych zbędnych dodatków ) - 4 duże łyżki cukru pudru - 1 żółtko Lukier - 6 dużych łyżek cukru pudru - 2 duże łyżki soku z cytryny - 4 duże łyżki ciepłej wody Drożdże rozrobić z cukrem i częścią mleka ,wlać do miski z przesianą mąką i oprószyć mąką ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie dodać(...)rąk. Oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Serek rozrobić z cukrem i żółtkiem. Cukier puder wsypać do miski ,dodać wodę i sok z cytryny ,nie mieszać, odczekać aż woda podejdzie na wierzch i odlać ją , resztę utrzeć na białą gładką masę , gdyby okazało się że nadal jest za rzadka można dodać trochę
Wypieki Reneogrodowego przyjęcia. Składniki: – ok. 1,5 kg soczystego, dojrzałego arbuza (po obraniu waga miąższu musi wynosić około 1 kg) – 1 l wody gazowanej/ niegazowanej/ lekko gazowanej – sok z 1 cytryny – świeża mięta – świeża bazylia – 1 cukier wanilinowy opcjonalnie: – 0,5l białego wina(...)białego rumu Wykonanie: Arbuza obrać ze skórki, oddzielić pestki. Czysty miąższ wrzucić do blendera i zmiksować. Otrzymany bardzo gęsty sok przecedzić przez gęste sitko. Dodać sok z cytryny, dolać wody i dosypać cukier wanilinowy. Wrzucić listki mięty i bazylii. Lemoniadę przed podaniem dobrze schłodzić. Jeśli dodacie wino lub rum – lemoniada arbuzowa zamieni się w świetny lekki drink ogrodowy ;) Podobne
Pociąg Do Kuchnimąki pszennej 6 dag roztopionego masła pół łyżeczki suchych drożdży 1 jajko szczypta soli ciepła woda Składniki na glazurę; 25 dag cukru kryształu 250 ml wody kilka plasterków cytryny olej do smażenia Przygotowanie; W garnku roztopić cukier, ciągle mieszając i nie dopuszczając do zbyt ciemnego koloru. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i pokrojone plasterki cytryny. Uważać żeby się
Radość kipiąca uśmiechem.oczy i znakomicie chłodzi. Spróbujcie. Mojemu skarbowi strasznie podoba się jej kolor. Składniki: 2 świeże, dojrzałe owoce kiwi 1/2 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki wody mineralnej (u mnie gazowana) kilka kostek lodu Przygotowanie: Kiwi obieramy ze skórki i wkładamy do misy blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy. W 1/2 szklance ciepłej wody
Słodkie okruszkiczas przygotowania masy serowej. składniki na masę serową: 500 g sera, najlepiej jakiegoś delikatnego 1 cytryna 400 g mleka skondensowanego, słodzonego 4 łyżeczki żelatyny ok. 100 ml ciepłej wody wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Serek miksujemy, dodajemy do niego mleko skondensowane, skórkę oraz sok z cytryny i miksujemy (ja zmiksowałam wszystko w Thermomixe) na gładką
Domowy Smak Jedzenia