woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:67/1096)

Zdrowa żywność od Biogo :) 138

trybu życia, zdystansowanie się, chęć samorozwoju Logo sklepu również ma swoją historię. Składa się ono z czterech, symetrycznych elementów (pierwiastków) oznaczających odpowiednio cztery żywioły Matki Natury - ogień, ziemia, powietrze, woda. Wszystkie cztery łączy jeszcze jeden element, a mianowicie człowiek .  Jeżeli jesteście ciekawi co oznacza zielony punkcik umiejscowiony na górze logo zapraszam na stronę Biogo.pl pod zakładkę(...)produkt ekologiczny i bezglutenowy.   Sok z cytryn  100% soku, nieskoncentrowanego, a bezpośrednio wyciśniętego z sycylijskich cytryn. Świetny do herbat, napojów, sałatek, a także do porannej wody z cytryną pitej na czczo. Wy także popijacie z samego rana taką miksturkę? :)  Quinoa czarna  Komosa ryżowa, jak to pewnie pisałam nie raz należy do jednych z moich najulubieńszych produktów

Zdrowie na języku :P
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 128

jeżynowy z kardamonemSkładniki:(na 1 l lodów)600 g jeżyn150 g cukru150 ml wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka kardamonu1 banan2 łyżki likieru z czarnej porzeczkiCukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył wszystkie jeżyny.Zdjąć z palnika, przestudzić.Owoce zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 176

I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

wrzącej wodzie i cienką strużką wlej do masy. Całość porządnie, ale krótko zamieszaj. Krem wsadź na 10 -15  minut do lodówki.PONCZ:W ciepłej gorącej wodzie rozpuść cukier puder, dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy (opcjonalnie rozpuszczalną kawę - ja nie dodałam ze względu na Dzieci). Ostudź.KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort z dżemem i mango 156

cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej krem: 1 mango duże 3 łyżeczki żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascaropne nasączenie: 1/2 szklanki wody przegotowanej 1 cytryna 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek dżem truskawkowy Łowicz galaretka truskawkowa: 120 g  extra konfitury z  truskawek Łowicz 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki wody obręcz tortu(...)lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić kawałki truskawek. Dodałam do niego żelatynę rozpuszczoną w wodzie, odstawiam aż stężeje lekko. Obręcz tortu: Czekoladę białą łamię

wesoła kuchnia
Sałatka owocowa 146

pozostałymi słodkimi owocami i sosem, np. kiwi, żurawina, grejpfrut.  Liczba porcji: 4 2 banany 2 pomarańcze 2 jabłka 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżki miodu 1 łyżka wody sok z cytryny Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich pokroić w poprzek na 3 części. Włożyć do dużej miski. Z bananów odkroić górną końcówkę, obrać. Przekroić wzdłuż(...)Skropić sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać, rozkroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców i ponownie skropić sokiem z cytryny. Żurawinę posiekać grubo, dodać do owoców. Wodę wymieszać z miodem, ewentualnie z sokiem z cytryny. Zalać sosem owoce i delikatnie wymieszać wszystko razem. Podawać od razu lub po przegryzieniu, najlepiej tego samego dnia

Czerwony Gupik
kolorowe rogaliki 123

ciepłego mleka. 250 ml oleju, 1/2 kostki drożdży, 2 łyżki cukru, 3 jajka, 4 łyżki kakao Syrop: skladniki 500 g cukru pudru, 2 torebki cukru waniliowego, 500 ml wody sok z cytryny Wykonanie Ugotować syrop z cukru i wody (gotować około 5 minut), dodać soku z cytryny i pozostawić do ostygnięcia . Do ciepłego mleka , dodać cukier i drożdże i poczekac

w mojej kuchni
Kisiel z pigwą 123

plasterki cytryny 1/4 łyżeczki imbiru 4 łyżeczki cukru* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pigwę obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i cytrynę. Całość gotujemy do czasu, aż pigwa będzie miękka, ale nadal będzie w kawałkach. Wyjmujemy cytrynę. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 1/4 szklance wody i wlewamy do garnka. Mieszamy

My simple kitchen
Syrop z mniszka i czarnego bzu na ODPORNOŚĆ 182

nasz organizm przed chorobą w ten często zdradliwy wiosenny czas. Zapraszam do wypróbowania świetnego smacznego przepisu na wzmacniający syrop :) Składniki: 1 litr kwiatów mniszka (całe kwiaty) 1 litr wody 1 cytryna 1 limonka 0,5 kg cukru garść suszonego owocu bzu czarnego Przygotowanie: 1/ Zalać kwiaty 1 litrem zimnej wody, zagotować, gotować przez 15 min, odstawić na dobę w chłodne

Kuchnia PROzdrowotna
Powrót do bystrego nurtu życia, czyli odchudzanie zgodnie z własną naturą. 119

cukru we krwi - pieczywo, makarony, ziemniaki, słodycze.  No i pożegnałam też moje ulubione jogurty, maślankę, ogórki, arbuza, sałatę, pomidory, bo gaszą ogień trawienny. Oprócz tego rano ciepła woda z cytryną i odrobiną miodu, a w ciągu dnia piję ciepłą wodę w dużych ilościach. Ograniczyłam kawę do minimum, ale nie wykluczyłam jej całkowicie. Raz dziennie z przyjemnością raczę się pyszną

Codziennik Kuchenny
Kokosowo daktylowe ,,kulki mocy'' 172

daktyli 3/4  szklanki nerkowców 1/4 szklanki nasion chia szklanka wiórków kokosowych plus ok 1/2 do obtoczenia skórka z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej jeśli takiej nie macie zalejcie cytrynę gorącą wodą i zostawcie na kilka minut, substancje, którymi pokrywane są cytryny rozpuszczą się) sok z połowy cytryny. Przygotowanie :  Kulki możecie wykonać w blenderze lub w malakserze, ja swoje zrobiłam

zdrowa vege kuchnia
Syrop z dzikiej róży 106

słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów.   Składniki: (na około 1l) 80g róży 160g cukru 500ml wody 1 cytryna Sposób przygotowania: Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie. Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi(...)plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej. Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania. Przelewamy

Pyry na Gaz
Sok z pokrzywy 112

pokrzywy u nas nie brakuje. Uzbroicie się w grube gumowe rękawice i do dzieła. Warto go pić przez 2 tygodnie po łyżce dzienne. Składniki: Pokrzywa Sok z cytryny Miód Woda Wykonanie: Pokrzywę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość miksujemy z dodatkiem wody. Przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy do smaku sok z cytryny i miód. Przechowujemy w lodówce i pijemy

Smaki Ewy
TORT NA DZIEŃ MAMY 175

Wypasiona z  MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z  MLEKOVITY 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy(...)łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut, do suchego patyczka w temp 170 st.  * Żelatynę zalewamy wodą, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie gotujemy, studzimy. * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.  * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy

Z Majeczką w kuchni
Sos włoski do sałatek 345

wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności .   Zaczynamy od wlania octu z białego i czerwonego wina, soku z cytryny i wody. Do tej mieszanki dodajemy sproszkowany lub granulowany czosnek (świeży będzie tutaj zdecydowanie za mocny!), kilka szczypt soli i pieprzu, płynny miód, suszoną bazylię i oregano. Wsypujemy bardzo drobno starty(...)dobrej oliwy z oliwek, nie bardzo gorzkiej 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wody 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 pełne łyżki drobno startego parmezanu ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonego oregano sól pieprz

Karo in the Kitchen
Smoothie z woda kokosową, bananem, melonem, mandarynka i jarmużem 88

mandarynka, jarmuż, woda kokosowa (ja akurat kupiłam w Lidlu), trochę limonki lub cytryny Przygotowanie: banana, melona pokroić  i wrzucić do blendera, dodać cząstki mandarynek, jarmuż, sok z cytryny i wodę kokosową. Całość zmiksować

Państwo Wojtczuk gotują
Napój cytrynowy z miodem 136

ochłody najlepszy łyk zimnej wody..i to z dodatkiem miodu, soku z cytryny i szczypty soli.. 0,5 l wody 2 łyżki miodu sok z cytryny szczypta soli Wszystko razem wymieszać, odstawić na noc lub na kilka godzin  do lodówki

Moje domowe kucharzenie
lemoniada cytrynowa z miętą 133

składniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy, dokładnie myjemy. Przecinamy na połówki. Wyciskamy sok z trzech połówek cytryny i z trzech limonek. Do butelki lub dzbanka wlewamy wodę, wyciśnięte soki, dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Pozostałe części cytrusów

Domowy Smak Jedzenia
Hummus 90

przepis znajdziesz tutaj  tutaj ) 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Ciecierzycę, czosnek miksujemy na gładką masę dodajemy pastę tahini, wodę, sok z cytryny i sól i dalej blandujemy na gładką masę. Przygotowany hummus możemy przechowywać w lodówce

Łycha smaków
Truskawkowy tort falbankowy 189

łyżce dodawać zimną frużelinę, cały czas miksując. Krem schłodzić w lodówce około 1-2 godziny, tak żeby stał się sztywniejszy. Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie tortu: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć połowę kremu, położyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć resztę kremu, położyć(...)mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka

moj przepis na
Piernik wyborny siostry Anieli 206

Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze

Smakowy Raj
ŁAciaTA PiANkA 240

kondensowanego niesłodzonego ( 500ml)     3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy z galaretkami do czwartej dosypujemy

Luźna Kuchnia