płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki(...)minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się piecze rabarbar myjemy i kroimy w plasterki nie obierając wcześniej. Wkładamy rabarbar do rondelka, wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Do musu dodajemy kaszkę, mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy masę na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy dalsze
Dzieje kuchennej Wiewióryszpinakiem ze świeżego szpinaku. Zielony chłodnik z grzankami Chłodnik z botwinki na jogurcie Koktajl warzywny z koperkiem 100 ml jogurtu naturalnego, 1 dojrzałe avocado, garstka rukoli, sok z ½ cytryny, 50 ml wody gazowanej, Sól i pieprz, 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki Przygotowanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane avocado, garstkę rukoli, jogurt, wodę gazowaną, sok z cytryny, sos chili
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwanilinowy 1 opakowanie, palma miękka 15 dag, jajka 4 sztuki "L", mleko 13 łyżek, orzechy włoskie łuskane 15 dag, kakao 3 łyżki, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 3-4 łyżki Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, dodać miękką palmę, wlać mleko i mikserem wszystkie składniki ucierać(...)ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnapisałam przepis dla osób,które dopiero zaczynają przygodę z przetworami. Składniki: 4 kg jabłek - najlepiej antonówka bądź szara reneta sok z jednej cytryny 1/4 szkl wody cukier ( wg gustu) 2,5 kg jabłek obrać , pokroić w ćwiartki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. W międzyczasie obrać
Niespełnione zdolności kulinarnebekonu 1 garść roszponki, świeżego szpinaku lub bazylii odrobina masła do posmarowania bułki SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 125 g masła sól i biały pieprz do smaku (opcjonalnie pieprz cayenne) WYKONANIE: Bułkę posmaruj masłem i opiecz z dwóch stron na patelni. Przesmaż również lekko szynkę lub bekon(...)masło stało się klarowne. Następnie przelej je do osobnej miseczki, uważając, aby nie wlać mlecznych resztek, które zgromadziły się na dnie garnuszka. Żółtka ubij z sokiem z cytryny i zimną wodą trzepaczką na gęsty, gładki sos. Najlepiej zrób to nad kąpielą wodną: w garnku zagotuj niewielką ilość wody i umieść na nim miskę z żółtkami (woda w garnku
Słodko-Słony Świat Ilonydeserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować tak długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix
Ala piecze i gotujeserii przetwory na zimę dziś KOMPOT Z GRUSZEK KOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15
Kuchnia Beatyprzepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze. Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych Wodę(...)wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy
mojewypiekiinietylkoszklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy(...)papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii dodatkowo: 250 g rabarbaru 200 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru 100 g malin 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut(...)powoli wlewać żółtka, cały czas mieszając. Chwilę gotować, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przelać budyń do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy(...)kroimy na 3 blaty.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z nesquikiem ( dałam na oko, do smaku). Pod sam koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.Do wody wlewamy sok z cytryny i słodzimy do smaku.Pierwszy blat nasączamy wykładamy część masy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą. Układamy ostatni blat, nasączamy go i przechodzimy do dekoracji. Użyłam
Malinowe Pocałunkijest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu. Składniki: 20 dag ziaren ciecierzycy 10 dag pasty tahini (przepis znajdziecie TU) ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny sól woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy(...)swoją objętość. Przed ugotowaniem odcedzamy je, płuczemy i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną (ok 2 godzin). Po ugotowaniu nie odlewamy wody, będzie nam potrzebna :)Gdy ciecierzyca ostygnie przekładamy ją do blendera. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli (najlepiej sól morska, gruboziarnista), ząbek czosnku lub więcej, w zależności od preferencji i ok 50 ml oliwy z oliwek. Całość
Taste Of My Dayjeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny wanilia opcjonalnie Sposób przygotowania Wiśnie myjemy na sicie i drylujemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy 30-45 min w zależności od konsystencji owoców, jakie chcemy uzyskać(...)Jeśli dodajemy wanilię, to również pora na wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuskładniki: 150 g baldachimów czarnego bzu (ok. 15 szt.) 500 g cukru 1000 ml wody 1 cytryna wykonanie: Rozkwitnięte kwiaty czarnego bzu zrywamy z dala od ruchliwej drogi. Wykładamy na papier i pozostawiamy na ok 2 godz., aby opuściły je żyjątka :). Następnie odcinamy łodyżki a kwiaty umieszczamy w garnku. W w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem. Odstawiamy do przestudzenia
Domowy Smak Jedzenia