woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:74/1096)

Placek cytrynowy 202

szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa: 3 jajka sok z 3 dużych cytryn 3 szkl. wody 1,5 szkl. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem(...)stopni piekarnika na około 25-30 minut. Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny i sok wyciśnięty z wszystkich cytryn oraz 1,5 szklanki wody. Pozostałą zimną wodę (1,5 szkl.) mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z resztą składników. Całość przelewamy do rondelka, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jak budyń

Smaki Na Talerzu
Krem buraczany z nutą wasabi 128

pokrój na kawałki o wielkości 2 cm x 2 cm 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, himalajska 2 - 3 szczypty suszonego estragonu - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżki śmietany Crème fraîche oliwa z oliwek 1 l 100 ml zimnej wody(...)Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze z dodatkiem śmietany Crème fraîche dodaj stopniowo wasabi - dozuj i sprawdzaj smak, bo być

Szybko Szybkowar
Roscón de Reyes z marcepanem 180

świeżych drożdży 80 g mleka 90 g chlebowej mąki pszennej typu 720 Mleko aromatyzowane 100 g mleka laska cynamonu skórka starta z pomarańczy skórka starta z cytryny łyżka wody z kwiatów pomarańczy lub odrobina esencji pomarańczowej Ciasto 300 g mąki pszennej typu 480 40 g chlebowej mąki pszennej typu 720 60 g cukru szczypta soli 15 g świeżych drożdży(...)mleko aromatyzowane: zagotować mleko z laską cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc. Do lodówki wstawić też na noc masę marcepanową. Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu. Do mleka dodać wodę z kwiatów pomarańczy/esencję pomarańczową. Wymieszać. Do zaczynu dodać mąki, cukier, szczyptę

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitura z marchwi i cytryn 110

Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 1 kg marchewki 1 kg cukru 2 cytryny 100 ml wody Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka, ale nadal chrupka. Odcedzamy, przekładamy do miski i zasypujemy 1/3 cukru(...)usuwamy z nich pestki. Skórki cytryn blanszujemy przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta

Wędrówki po kuchni
Jogurt z nerkowców 143

jogurt" z nerkowców ; banan, maliny, wiórki koksowe i syrop ryżowy Przepis: inspirowany przepisem z "green kitchen stories" /1 porcja / 70 g nerkowców łyżka soku z cytryny (mniej lub więcej - do smaku) 5 łyżek wody  łyżeczka baby płesznik w proszku /psyllium husks powder/  60 ml wody - 1/4 szlanki(...)Nerkowce namoczyć w wodzie przez noc.  Rano. Babę płesznik wymieszać z 60 ml wody, odstawić. Odlać z nerkowców wodę, wsypać je do blendera wraz z sokiem z cytryny, 4 łyżkami wody  i zmiksować na gładką masę. Dodać 'żel' z baby płesznik i ponownie zmiksować. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
Szparagi w sosie holenderskim 213

roli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone szparagi Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny(...)pieprzem i pietruszką. Szparagom odłamać zdrewniałe części, umyć i szparagi albo wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć lub gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej sokiem z cytryny. Przełożyć szparagi na talerze i podawać z sosem holenderskim. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makowo kokosowe z żurawiną 3196

powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Ala piecze i gotuje
Domowa skórka pomarańczowa 227

pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką może być także świetnym podarunkiem. Domowa skórka pomarańczowa: skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/4 szklanki wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/4 szklanki wody'; document.write(" "); Do skórki(...)dodajemy ok. 1/3 szklanki wody oraz szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści, skórki staną się szkliste, a większość płynu wyparuje. Trwa to ok. pół godziny – musimy pamiętać o częstym mieszaniu skórki. Gdy płyn się zredukuje i zgęstnieje (aczkolwiek trochę musi go zostać inaczej skórki skamienieją), dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przelewamy skórki

Poezja smaku
Ciasto Leśny mech 126

opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 szt, masa: śmietanka 30% 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier(...)suchego patyczka.  Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno

kulinarne odsłony pati
Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 136

śmietany kremówki 30% 160g cukru 16g cukru wanilinowego 6 łyżek żelatyny 3 żółtka 120ml soku z cytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm(...)serowo-cytrynowa: Połowę ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Mus jabłkowo-gruszkowy bez cukru z nutą melisy cytrynowej 249

bardzo nie interesował. :) Składniki na 3 pucharki: 4 jabłka 1 gruszka 5-6 listków melisy cytrynowej 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wody 3 łyżki z soku cytryny(...)kiwi opcjonalnie: cukrowe dekoracje i posypka Przygotowanie: Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka. Zalej wodą i sokiem z cytryny i wstaw na gaz. Melisę umyj i drobno pokrój. Żelatynę w szklance lub miseczce zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia. Owoce zagotuj. Duś na średnim ogniu do miękkości, często

Anioszek w kuchni
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1113

galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej) 450ml gorącej wody 400g umytej porzeczki bez szypułek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia: 60ml soku z cytryny 140ml wody 1-2 łyżeczki cukru pudru Wierzch: 560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mak do posypania Biszkopt

Mała Cukierenka
Szarlotka z kratką 143

mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło. szarlotka Nadzienie: 1kg jabłek sok z 1 cytryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 20g masła 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szarlotka Wykonanie: Sok z cytryny wycisnąć i przelać do wysokiego naczynia. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienki plasterki, wymieszać z cytryną. Cukier i wodę wymieszać, podgrzewać na patelni aż się skarmelizuje, mieszając rączką, patelni aby się nie przypaliło. Jak cukier się skarmelizuje dodać jabłka pokrojone w cienkie paski. Smażyć aż jabłka zacną

Pomysłowa kuchnia
Syrop różany 183

kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem cukrowym, przemieszać i od razu przelewać

Cakes By Kejt
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 221

wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych(...)dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki  przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny.  Torcik jest gotowy! Najlepiej aby postał całą

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania