woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:74/1096)

Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 161

ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier: 60 g cukru pudru po pół łyżki rumu i wody kilka kropli soku z cytryny Rodzynki namaczamy w rumie. Odstawiamy na pół godziny. Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki(...)wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 169

łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz(...)sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wrzątku, a następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 167

samą myśl o nim. Anna Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki(...)przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru   Anna Mucha: Dżem

WojnaNaSmaki.pl
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 156

masła 100 g smalcu 1/2 szk cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu: 5 gruszek 1/2 szkl wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru  50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie(...)podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy cukry oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl wody. Gotujemy chwilę do uzyskania z soku konsystencji żelu. Studzimy. bez włoska

Bon appetit mon amie
Lukier cytrynowy do dekoracji ciast z cukru pudru. 222

Składniki : 10 dkg cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego Sposób wykonania :   C ukier puder utrzyj z wodą i sokiem z cytryny w małym rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli Twój lukier jest zbyt gęsty i źle się rozsmarowuje dodaj jeszcze trochę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Natomiast zbyt rzadki lukier

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami 347

wody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy ze sobą.  Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte

Ze smakiem i z pasją
Aromatyczny krem z selera 152

dzisiejsze czasy) 1 marchew (u mnie bio) 2 młode ziemniaki 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 cytryny 1-2 łyżki oliwy extra virgin 150 ml białego wytrawnego wina  około 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej  1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna(...)wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić reszt ą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem.  Do tego kremu można dodać jeszcze śmietanę (albo crème fraîche lub jogurt

Wino Francja Kuchnia
Sorbet czereśniowy i historia z dreszczykiem w tle 133

czereśniowy Składniki: (na 800 ml lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie. włożyć je do syropu, gotować 5-10 minut, aż zaczną być szkliste. Przestudzić, zmiksować blenderem. Całkowicie ostudzić. Do masy dodać zmiksowanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
orzeźwiający napój z ogórków 168

składniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania(...)plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy listki mięty, ewentualnie plasterek cytryny oraz plasterki ogórka, mieszamy. Całość schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa fantazja 207

mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka bananowo-kakaowa z galaretką 129

cytryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka bananowa 200 ml wody Wierzch: 3 banany sok z 1/2 cytryny 1 galaretka bananowa 500 ml wody  1 galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.  Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić(...)masę śmietanową. Całość schłodzić w lodówce - do momentu, aż masa delikatnie zastygnie. Banany pokroić w plasterki oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie równomiernie ułożyć na wierzchu masy śmietanowej i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody). Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Inspiracja z opakowania galaretki

Di gotuje
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKIEM 134

ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek(...)musi być suchy. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny, sok z buraka. Całość mieszamy i w zależności od konsystencji dodajemy dodatkowe kilka kropel wody do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowym lukrem polewamy ciasto ;) Możemy do dekoracji użyć na przykład  białej czekolady, wtedy ciasto nie będzie

KuchcikoweLove
Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim i mozzarellą 235

czosnku. Już nie mogę się doczekać… 5 solonych płatów śledziowych 2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek czosnku niedźwiedziego ok 6 liści 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 125 g twardej mozzarelli do sałatek Solone płaty śledziowe zalać świeżą zimną wodą z dodatkiem mleka(...)połowie moczenia. Osuszyć i pokroić w paski. Czosnek niedźwiedzi posiekać i dodać do śledzi razem z pokrojoną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przyprawę do pomidorów i mozzarelli wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ziołową mieszankę wlać do sałatki śledziowej i wymieszać. Odstawić na parę godzin, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :) Przepis bierze udział

https:KKuchniaMniam
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 172

roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia.  NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny      Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. KREM MARCEPANOWY: 400 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru (do smaku) 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny

Rozpustne gotowanie