woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:79/1096)

Jabłczanka zupa z jabłek 128

zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki.  na 4 porcje 4 jabłka ( wybrałam championy) 1/2 szklanka wody sok z 1/2 cytryny śmietanka migdałowa prażone migdały 1 łyżka cynamonu (dodałam także 2 goździki i trochę anyżu) Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, dajemy przyprawy

AZgotuj!
Szarlotka z żółtym serem 191

lodówki) pół szklanki zimnej wody   forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką   Nadzienie: 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta) łyżka soku z cytryny łyżka wody różanej 3 łyżki cukru ⅓ szklanki mąki szczypta soli po łyżeczce cynamonu i kardamonu garść orzechów laskowych   Kruszonka: 50 g masła ⅓ szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku

Ugotowane pozamiatane
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 213

baldachów kwiatów czarnego bzu 2 cytryny (niewoskowane) 2 limonki 70 dag cukru 0,5 l spirytusu (96%) 0,5 l wódki Gotujemy syrop z cukru i litra wody, studzimy. Cytryny i limonki myjemy, kroimy w plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty (obcinając grubsze zielone łodygi), przekładamy je plasterkami cytryn i limonek, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym

Obiad gotowy
Syrop miętowy 129

Syrop, na który podaję dziś przepis można dodawać do wody mineralnej a nadmiar zapasteryzować. Później można go wykorzystać jako dodatek do herbaty czy do ciast. Składniki: 1l wody 1kg cukru 1 cytryna 2 garści mięty Wodę i cukier zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop

Wrzosowa Polana
skromne biszkoptowe ciacho na chwilę kawowej przyjemności... 157

upieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrzeżelatynę namoczyć zimną wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa 219

minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Babka wyrasta wysoka, a ciasto jest bardzo puszyste. Serdecznie polecam

Świat Ciasta
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 336

szczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli(...)masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.Zalewamy tężejącą galaretką.Zostawiamy na noc w lodówce.Smacznego

Ostra na Słodko
Rożki serowe z jabłkiem 182

Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.  Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm(...)temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia).  Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone.    Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 211

mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder ·        3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny ·        3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: ·        garść truskawek ·        1 żółtko(...)minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty, dodać więcej wody

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 211

mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder ·        3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny ·        3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: ·        garść truskawek ·        1 żółtko(...)minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty, dodać więcej wody

Calzonella.com
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 242

czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki wody Dekoracja: galaretka truskawkowa 300 ml wrzącej wody perełki ażurki czekoladowe Wykonanie biszkoptu: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli(...)łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Orzeźwiająca lemoniada. 199

Składniki na 1,5 litra: -woda gazowana lub zwykła -2 cytryny -dwie gałązki mięty -1/3 szklanki cukru -1/3 szklani gorącej przegotowanej wody -kostki lodu (8-10 sztuk) Sposób przygotowania: Robimy syrop cukrowy. 1/3 szklanki cukru łączymy z 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy aż cukier się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny. Przelewamy(...)dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy, umytą miętę, lód i pół cytryny pokrojonej w plastry. Zalewamy wodą gazowaną lub zwykłą. Całość mieszamy. Na zdrowie

Magia jedzenia.
Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny 157

cytryny. Całość wstawić do lodówki, aż krem z gęstnieje i podzielić go na 3 części. Przygotować nasączenie. Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny. Przy gotować wierzch.   Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor. (Uważać, aby nie przypalić.) Złożyć ciasto(...)Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki. Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce. (*) Jeśli nie chcecie używać alkoholu - do nasączenia użyjcie naparu z kawy lub same j wody - wymieszanej z sokiem z cytryny. Moje pierwsze ciasto - z te go przepisu

Di gotuje
CHIA FRESCA - ORZEŹWIAJĄCA MEKSYKAŃSKA LEMONIADA 194

ilość wody. Dodatkowo zawierają mnóstwo kwasów omega-3 i omega-6, a także wapnia, żelaza, przeciwutleniaczy czy błonnika.  Chia freska może z powodzeniem zastąpić Wam poranną porcję wody z cytryną, jest to również naturalny "napój energetyczny", polecany także zimą (w wersji na ciepło), świetnie podniesie Waszą odporność. Na zdrowie! 😗 SKŁADNIKI: 400 ml wody mineralnej lub kokosowej 3 łyżki nasion

Słodko-Słony Świat Ilony
Chłodnik 178

pęczka szczypiorku 4 jajka łyżeczka cytryny sól ,pieprz Wykonanie: Umytą botwinkę drobno kroimy wraz z łodygami a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkacz. Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki  dodajemy warzywa i wlewamy

magiczna kuchnia Kasi