który jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia! około 0,5 kg śliwek węgierek około 4-5 łyżek cukru sok z połowy cytryny 1 l wody Przygotowanie: Śliwki umyj i pozbaw z pestek. Wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Całość zalej wodą,dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce będą miękkie. Kompot podaj
KukuleczkiSkładniki 2 średnie jabłka sok z cytryny 1/2 szklanki wody cynamon Wykonanie Jabłka pokroić w plastry o grubości około 5mm W miseczce wymieszać wodę i sok z cytryny Zamoczyć w niej przez chwilę plastry po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na metalowej kratce. Piec w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu przez około 40 min z każdej strony
Kukuleczkipietruszki jest bardzo zdrowy i orzeźwiający, który można przygotować w expresowym tempie. Dodatkowo posiada cudny zielony kolor:) Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki garść mięty 1 l wody mineralnej 1 cytryna 0,5 limonki 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pietruszkę i miętę dokładnie myjemy i blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki, dodajemy wodę, miód
Łycha smakówjedną niebagatelną zaletę - nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków. Składniki: około 2 kg kruchych, kwaskowych jabłek - ilość dotyczy suszarki firmy MPM model MSG-04 opcjonalnie sok z cytryny wymieszany z wodą w proporcjach 1:1 opcjonalnie cynamon Przygotowanie Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą(...)gotowe). Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem. Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu. Następnego dnia dosuszamy na niższym poziomie grzania około 1-2 godzin. PS - jabłka pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami, odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd(...)nasiennych. Naciąć je od strony wypukłej. W miseczce połączyć wodę z sokiem z cytryny, zanurzyć na chwilę w tym jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko
Moja Galeria Smakuduża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie(...)łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: cieciorka (1 puszka) sezam (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) woda (2 łyżki) świeża natka z pietruszki (kilka gałązek) papryczka pepperoni (1/2 szt.) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni. Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy(...)łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa. Hummus dzielimy na 3 równe części. Pierwszą zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy. Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu. Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce
Weganka gotujeLemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej gazowanej 1 cytryna 1/2 limonki 1/2 dużego słodkiego czerwonego grejpfruta gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, owoce kroimy w cienkie plasterki wraz(...)skórką (najlepiej nad butelką do której będziemy przekładać, sok nam będzie ściekał bezpośrednio tam), przekładamy do butelki lub dzbanka, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy zimną gazowaną wodę mineralną. Na koniec dodajemy miętę wraz z gałązkami. Pijemy ze smakiem. Smacznego! The post Lemoniada cytrusowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru 20 ml wody sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika
maniapieczeniakratce, na papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko
pyszne zdrowościcukru; 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny; Składniki na wiśnie w syropie: 125 g mrożonych wiśni; 50 g cukru; 50 ml wody; sok z 1/4 cytryny; Wykonanie: 1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć. 2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak(...)przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować
In my kitchenbabki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania(...)momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa gdy wyciągnięty patyczek się nie klei. Babkę całkowicie ostudzić. Ostudzona skroplić sokiem z cytryny. Dekoracja: Wodę połączyć z cukrem pudrem aż zgęstnieje, dodać żółty barwnik spożywczy w żelu- 2-4 krople. Połączyć na gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła
KreatywnePinyDługo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna
My Culinary Artminut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog KulinarnySkorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach
Anioły w kuchni