woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:71/1096)

Mus kawowy z bezowymi duchami 255

białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 białko dużego jajka 1/3 szklanki wody odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady(...)oczka (można też zrobić buźki) – wykałaczką maczaną np. w rozpuszczonej, gorzkiej czekoladzie. Frużelina: Wiśnie (nie trzeba rozmrażać) wsypujemy do rondelka. Dodajemy do nich 1/3 szklanki wody, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżki cukru pudru. Zagotowujemy. Odlewamy 1/4 płynu do filiżanki i rozpuszczamy w nim łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy płyn z powrotem do wiśni, jednocześnie energicznie mieszając. Powstanie frużelina

Poezja smaku
Sernik w łaty 192

szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut(...)formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier:  Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.  Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Domowa lemoniada 164

takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać.  Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny  * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić. Przelać do dzbanka. Uzupełnić wodą lekko gazowaną. Podawać

Magiczne Życie Marty
Tort makowo-orzechowy 129

budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich  płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli(...)powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i  porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z budyniem 141

mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek cukru pudru będziemy

Marder&Marder Manufacture
Domowe ptysie z malinami 171

zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna 5oo ml śmietany kremówki 2 saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) 2 łyżki cukru pudru   Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą(...)połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem. Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się „klucha”. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki). Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę

Ciastkozercy
Mój napój na upały 114

sparzonej cytryny 2-3 gałązki świeżej mięty kilka owoców malin woda źródlana lub po prostu przegotowana zwykła, wystudzona ewentualnie kostki lodu Przygotowanie: Miętę i maliny umyć pod bieżącą wodą Umytą, sparzoną cytrynę pokroić w plasterki Do dzbanka wlać wodę dodać  w/w skladniki Jeśli lubimy dodamy do napoju tuż przed spożyciem kostkę lodu. I zasiadamy w cieniu delektując się napojem

Proste Potrawy
Ciasto miodowe 154

litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę(...)koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Domowy kisiel jagodowy 156

wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru  łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek

Atlas Smaków
Tort z bitą śmietaną i owocami 719

cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan(...)się częściowo rozgotowały ,jak mamy mrożone to wcześniej lepiej je rozmrozić i dopiero gotować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany , dodajemy sok z cytryny. Ostudzić . Do nasączania zagotować wodę z cukrem i dodać sok z cytryny. Ostudzić.   Masa śmietanowa  Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę ,śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania. Odkładamy

Wypieki Rene
Galaretka wytrawna z winogron do mięs 174

cukru żelującego ze stewią   Jak wykonać ?  Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną  ze sparzonej wcześniej  wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu  i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut

Wanilia i Kardamon
H₂O - nawodnij się ze smakiem! 246

lepiej ugasić pragnienie, jeśli tylko ruszmy wodze fantazji. A dzisiaj, przed wyjściem z domu, koniecznie weźcie ze sobą duża butlę, żeby przetrwać ten upalny dzień. * PROPONOWANE KOMBINACJE baza = woda mięta + cytryna morela + rozmaryn limonka + imbir porzeczka + melisa grapefruit + rozmaryn arbuz + mięta ogórek + cytryna lawenda + nektaryna jeżyna + mięta kiwi + melisa baw się smakiem

Food Square
Oczyszcza, orzeźwia, wspomaga odchudzanie. Woda ogórkowo-cytrusowa z miętą. 185

warto postawić na domowe napoje i smakowe wody. Dziś polecam Wam kolejny przepis – wodę ogórkowo-cytrusową z miętą . Oczyszcza, orzeźwia, wspomaga odchudzanie. Ogórek ma właściwości odświeżające i orzeźwiające. Skutecznie pomaga nam usuwać z organizmu szkodliwe toksyny oraz reguluje gospodarkę wodną naszego organizmu. Cytryna m.in. wzmacnia system odpornościowy, orzeźwia, wspomaga trawienie, pobudza wątrobę do produkowania kwasów, które są niezbędne(...)nich idealna). Na wycieczce, spacerze, placu zabaw, rowerku, hulajnodze… idealnie zaspokaja pragnienie. A teraz czas na wspomniany przepis: Składniki: kawałek zielonego ogórka* 1/2 cytryny około 4-5 listków świeżej mięty niegazowana woda – u mnie Jaworowy Zdrój *powinno wyjść około 6 plasterków Przygotowanie: Ogórka kroimy na cienkie plasterki (ze skórką), cytrynę również kroimy w plasterki, dodajemy listki świeżej mięty

Słodkie okruszki
Drożdżówka z budyniem i porzeczkami 166

800ml mleka 2 budynie śmietankowe po 40g 4 łyżki cukru ponadto: 2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone)  lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody   Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy(...)się mleko i mieszając doprowadzić do zgęstnienia.  Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu. Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę

Kolorowa kuchnia Elki