woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:69/1096)

Sos malinowy 142

deserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować tak długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix

Ala piecze i gotuje
Kompot z gruszek 103

serii przetwory na zimę dziś KOMPOT Z GRUSZEK KOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
Ciepłe lody cytrynowe 176

przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze.  Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją.     Składniki bezy włoskiej:  - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych    Wodę(...)wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest gotowy

mojewypiekiinietylko
Pączki ptysiowe 124

szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier: łyżeczka wody cukier puder Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy(...)papier od ciasta. Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Lukier Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.   Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Orkiszowe drożdżówki z pysznościami 155

budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii dodatkowo: 250 g rabarbaru 200 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru 100 g malin 1 jajko Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut(...)powoli wlewać żółtka, cały czas mieszając. Chwilę gotować, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przelać budyń do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Dodać pokrojony w plasterki rabarbar, gotować 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Odcedzić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różowy truskawkowy tort. 163

tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy(...)kroimy na 3 blaty.Mocno  schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z nesquikiem ( dałam na oko, do smaku). Pod sam koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.Do wody wlewamy sok z cytryny i słodzimy do smaku.Pierwszy blat nasączamy wykładamy część masy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą. Układamy ostatni blat, nasączamy go i przechodzimy do dekoracji. Użyłam

Malinowe Pocałunki
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 134

jest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu. Składniki: 20 dag ziaren ciecierzycy 10 dag pasty tahini (przepis znajdziecie TU) ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny sól woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody dwukrotnie przewyższał poziom ziaren. Zostawiamy(...)swoją objętość. Przed ugotowaniem odcedzamy je, płuczemy i gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną (ok 2 godzin). Po ugotowaniu nie odlewamy wody, będzie nam potrzebna :)Gdy ciecierzyca ostygnie przekładamy ją do blendera. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli (najlepiej sól morska, gruboziarnista), ząbek czosnku lub więcej, w zależności od preferencji i ok 50 ml oliwy z oliwek. Całość

Taste Of My Day
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 174

jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg wiśni 2 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody sok z cytryny wanilia opcjonalnie Sposób przygotowania Wiśnie myjemy na sicie i drylujemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy 30-45 min w zależności od konsystencji owoców, jakie chcemy uzyskać(...)Jeśli dodajemy wanilię, to również pora na wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
syrop z kwiatów czarnego bzu 344

składniki: 150 g baldachimów czarnego bzu (ok. 15 szt.) 500 g cukru 1000 ml wody 1 cytryna wykonanie: Rozkwitnięte kwiaty czarnego bzu zrywamy z dala od ruchliwej drogi. Wykładamy na papier i pozostawiamy na ok 2 godz., aby opuściły je żyjątka :). Następnie odcinamy łodyżki a kwiaty umieszczamy w garnku. W w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem. Odstawiamy do przestudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 218

pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru łyżka gorącej wody  łyżka soku z cytryny Cukier puder najpierw ucieramy przez kilka minut z gorącą wodą, następnie dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy.  Wykonanie: Żółtka ucieramy mikserem przez dwie minuty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Biszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową 188

jajek o rozmiarze L) 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 4 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki żelatyny (30 g) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki wody warstwa truskawkowa 1 galaretka o smaku truskawkowym + 0,5 szklanki wody 0,4 kg mrożonych truskawek do nasączenia biszkoptu przestudzona herbata Na samym początku przygotować biszkopt: masło(...)lekkiego zarumienienia i suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić i na sam koniec lekko nasączyć herbatą. W międzyczasie przygotować biała piankę : do rondelka wsypać żelatynę i wlać wodę oraz sok z cytryny. Masę podgrzać i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Garnek zdjąć z ognia i do masy dodawać po łyżce jogurtu greckiego. Cały czas mieszać, ponieważ składniki muszą

Ugotować
Strucla z Makiem 209

masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię w przyszłości :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym 182

Piankę cytrynową najlepiej wyjąć z miski, poprzez zanurzenie jej na kilka sekund we wrzącej wodzie, tylko tak aby woda nie dostała się do pianki. Jeżeli jest taka konieczności szpatułką wyrównać brzegi pianki cytrynowej, tak aby powstała półkula, ozdobić skórką otartą z cytryny i świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce, pod kloszem. Smacznego! Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Pianka truskawkowo-cytrynowa(...)listonic_content='250 gr śmietany 30%, koniecznie schłodzonej 400 gr jogurtu greckiego, koniecznie schłodzonego 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki żelatyny namoczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 cytryna 350 gr truskawek 2 i 1/5 łyżki żelatyny'; document.write

moj przepis na
bezy bez jajek 2800

składniki: ok. 180 ml wody z ciecierzycy (po ciecierzycy w puszce 400 g) 100 – 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Wodę z ciecierzycy ubijamy na wysokich obrotach tak jak białka, aż otrzymamy sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Piane przekładamy np. do rękawa cukierniczego

Domowy Smak Jedzenia