woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:69/1096)

Lemoniada ponoć Amerykańska 197

zobaczyłam u przemiłego Pana, który w sieci prowadzi kanał Deserek TV. Lemoniada mocno orzeźwia i chłodzi, no i znika w ekspresowym tempie. Składniki na 1 litr napoju: 2 cytryny 1 litr wody mineralnej niegazowanej 10 łyżeczek cukru - ja dodałam troszkę więcej listki z dwóch gałązek świeżej mięty Wykonanie: Cytryny musimy sparzyć. Miętę myjemy, obrywamy listki z gałązek, wkładamy do szklanki(...)około 10 minut, w połowie czasu możemy zamieszać wywar. Cytrynę kroimy w ósemki, które dodatkowo przecinamy na połowę. Do blendera wrzucamy cząstki cytryny (razem ze skórką), wlewamy wywar razem z miętą, dosypujemy cukier i część wody. Wszystko razem miksujemy dokładnie. Dolewamy pozostałą wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Powstałą "pulpę wodną" przelewamy przez sitko do dzbanka. Dzbanek wstawiamy do lodówki

Blondynka Gotuje
Lemoniada bazyliowa z malinami 166

się nawadniać :D Składniki na jedną pół litrową szklankę: 1/2 cytryny ok 15 malin 8-10 listków świeżej bazylii 1 płaska łyżka miodu rzepakowego lub łyżka brązowego cukru woda mineralna  Cytrynę pokroić na ćwiartki i wrzucić do szklanki, dodać bazylię , maliny i miód. Wszystko razem ugnieść ( tak jak mojito ) mudlerem ( czyli pałką do koktajli ). Dodać lód lub nie ;) Zalać

Jemy Pijemy
Orzeźwiająca lemoniada cytrusowa 94

dodatku cukru na upalne dni! Składniki na orzeźwiającą lemoniadę cytrusową (dzbanek 1L): woda mandarynka łyżka soku z cytryny około 13 listków mięty kostki lodu Do dzbanka nalać wodę i sok z cytryny. Obrać mandarynkę i podzielić na cząstki, które potem należy przekroić na pół. Z dwóch kawałków wycisnąć sok i wrzucić z pozostałymi kawałkami owocu do wody. Zerwać i umyć

Karola gotuje
Szpinak, gruszka, topinambur 170

korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Topinambur po wymoczeniu, dobrze wyczyścić z pozostałości ziemi za pomocą szczoteczki. Cytrynę

Pij soki wyciskane
Mus kawowy z bezowymi duchami 269

białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 białko dużego jajka 1/3 szklanki wody odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady(...)oczka (można też zrobić buźki) – wykałaczką maczaną np. w rozpuszczonej, gorzkiej czekoladzie. Frużelina: Wiśnie (nie trzeba rozmrażać) wsypujemy do rondelka. Dodajemy do nich 1/3 szklanki wody, łyżeczkę soku z cytryny i dwie łyżki cukru pudru. Zagotowujemy. Odlewamy 1/4 płynu do filiżanki i rozpuszczamy w nim łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy płyn z powrotem do wiśni, jednocześnie energicznie mieszając. Powstanie frużelina

Poezja smaku
Sernik w łaty 211

szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut(...)formy obracając go tak by góra była jako spód sernika. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki do zastygnięcia. lukier:  Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący.  Zaraz po wykonaniu polać sernik, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Domowa lemoniada 181

takich napojów, które ugaszą nasze pragnienie. Domowa lemoniada jest najlepsza i nie muszę nikogo do tego przekonywać.  Składniki : * 6 cytryn * 2 szklanki cukru * 3 szklanki wody * woda mineralna lekko gazowana * plasterki cytryny  * kostki lodu Przygotowanie : Wyparzone cytryny pokroić w kostkę. Zagotować razem z cukrem i wodą. Przecedzić i wystudzić. Przelać do dzbanka. Uzupełnić wodą lekko gazowaną. Podawać

Magiczne Życie Marty
Tort makowo-orzechowy 145

budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich  płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli(...)powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i  porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z budyniem 156

mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko budyń waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce i zajmujemy się zrobieniem lukru. Do miseczki wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny, dajemy 2 łyżki wody i stopniowo, po łyżce, dosypujemy cukier puder. Po każdej łyżce mieszamy i oceniamy czy lukier ma dobry kolor i gęstość. Mniej więcej 5-6 łyżek cukru pudru będziemy

Marder&Marder Manufacture
Domowe ptysie z malinami 191

zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna 5oo ml śmietany kremówki 2 saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) 2 łyżki cukru pudru   Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą(...)połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem. Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się „klucha”. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki). Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę

Ciastkozercy
Mój napój na upały 124

sparzonej cytryny 2-3 gałązki świeżej mięty kilka owoców malin woda źródlana lub po prostu przegotowana zwykła, wystudzona ewentualnie kostki lodu Przygotowanie: Miętę i maliny umyć pod bieżącą wodą Umytą, sparzoną cytrynę pokroić w plasterki Do dzbanka wlać wodę dodać  w/w skladniki Jeśli lubimy dodamy do napoju tuż przed spożyciem kostkę lodu. I zasiadamy w cieniu delektując się napojem

Proste Potrawy
Ciasto miodowe 166

litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę(...)koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Domowy kisiel jagodowy 172

wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru  łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek

Atlas Smaków
Tort z bitą śmietaną i owocami 733

cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Do nasączenia biszkoptów : - 100 ml wody - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - sok z 1/2 cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan(...)się częściowo rozgotowały ,jak mamy mrożone to wcześniej lepiej je rozmrozić i dopiero gotować. Masa powinna mieć konsystencję śmietany , dodajemy sok z cytryny. Ostudzić . Do nasączania zagotować wodę z cukrem i dodać sok z cytryny. Ostudzić.   Masa śmietanowa  Na najwyższych obrotach ubijamy śmietanę ,śmietan-fix mieszamy z cukrem i wsypujemy do śmietany pod koniec ubijania. Odkładamy

Wypieki Rene
Galaretka wytrawna z winogron do mięs 186

cukru żelującego ze stewią   Jak wykonać ?  Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną  ze sparzonej wcześniej  wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu  i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania