złoto. Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju, cebulę, lekko ją soląc. Następnie dodajemy warzywa, przecier, i wszystkie przyprawy ( oprócz cytryny ). Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy jeszcze wszystko odo smaku, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy. Rybę nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliznamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi. Składniki 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza ) półtora kg cukru 3/4 l wody 1 cytryna Przygotowanie Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia
R'n'G Kitchenjednak do samej lemoniady, wyszła pięknie. Jeżeli macie bardzo słodkiego arbuza, pomińcie dosładzanie. Dodajcie jednak tonę kostek lodu i cytrusów. Składniki: ćwierć średniego dojrzałego arbuza 750 ml wody 3 cytryny 2 limonki 1 łyżka cukru (opcjonalnie) parę liści mięty kostki lodu Miąższ arbuza wydrążamy, wrzucamy do blendera razem z wodą, miksujemy, przecedzamy przez sito, przelewamy do dzbanka. Dodajemy
Kardamonovyporcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki i wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie mamy mleczka(...)wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się po uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku
Be Fit Be Strongpłatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy
Z Majeczką w kuchnimiodem, cytryną oraz świeżym imbirem to obowiązkowa pozycja dla zmarzluchów - szybko rozgrzewa i idealnie sprawdza się w walce z przeziębieniem. Składniki: 3 torebki czarnej herbaty 450ml wody 6 cm świeżego imbiru 1 cytryna 4 łyżki miodu Wykonanie: 1. Ugotować wodę i zaparzyć herbatę. 2. Cytrynę sparzyć, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać ze skórki i również
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – szczypta soli *opcjonalnie: jogurt, nektarynki, orzechy pekan W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny i wodę. Nektarynki i banana kroimy w kosteczkę, umieszczamy w misce z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, obtaczając owoce mieszanką z mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej
Be Fit Be Strongróżnych słodkości. Składniki na około 1l: 2 porządne garści płatków róż (garści takich ubitych płatków, u mnie to było połowa wiaderka po serze do serników) sok z 1/4 cytryny 1 litr wody przegotowanej + woda do opłukania Wykonanie: Do dużej miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy, bo każdy płatek musiałam dokładnie umyć. Czynność nawet(...)przyjemna, pachnąca i relaksująca :) Opłukane płatki włożyłam do litrowego słoika. Jeden litr wody przegotowanej wymieszałam z sokiem z cytryny i zalałam nią płatki róż, słoik zakręciłam i wstawiłam w ciemne miejsce (szafka zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam i u mnie leżał 3 dni. Potem odcedziłam płatki róż, odcisnęłam lekko, wodę, która zabarwiła się na różowo przelałam do foremek
Blondynka Gotujefeta- 100 g * mix sałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * sól, pieprz, suszone oregano, rozmaryn oraz suszona papryczka chili- do smaku Sałatka: Pierś z indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką(...)międzyczasie pokroić umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing: Do szklanki z odłożonym tłuszczem wlać wodę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano oraz pokruszony rozmaryn i chili- dokładnie wymieszać i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacytryny (gdy jestem w domu rodzinnym i mam większe zamówienie na jajka w koszulkach, muszę dłużej utrzymać odpowiednie stężenie kwasku w wodzie, wciskam wówczas sok z całej cytryny). Jajko w filiżance, woda zakwaszona delikatnie gotuje się. Kładziemy spód filiżanki na powierzchni wody i płynnym, spokojnym ruchem przechylamy filiżankę, pozwalając jajku spłynąć po ściance do wody. Podkręcamy delikatnie płomień gazu
Right Behind The Kitchencytryny, 6 łyżek lodowatej wody. Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie: 700g jabłek, 100g + 2 łyżki brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, 120ml
Z miłości do słodkościnapój na letnie dni. Prosty w wykonaniu zachęca do codziennego przygotowania, i zdrowszy od mrożonych herbat mimo, że je też bardzo lubię. Lemoniada często kojarzy nam się z wodą z cytryną i cukrem, nic bardziej mylnego, możemy przygotować lemoniadę z wszystkiego co bardzo lubimy i tutaj moja propozycja :) Składniki: 1 l wody 3 duże pomarańcze kilka
Niezły Młynekdziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej
NaKońcuJęzykabezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas
Ala piecze i gotujedorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać(...)miętę, odstawić do ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem z miętą i wodą gazowaną, również zblędować następnie łączymy z kruszonym lodem, przelewamy do szklanek i zaczynamy się orzeźwiać :) Smacznego
Niezły Młynek