woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:76/1096)

Szparagi w sosie holenderskim 199

roli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone szparagi Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny(...)pieprzem i pietruszką. Szparagom odłamać zdrewniałe części, umyć i szparagi albo wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć lub gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej sokiem z cytryny. Przełożyć szparagi na talerze i podawać z sosem holenderskim. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makowo kokosowe z żurawiną 3185

powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Ala piecze i gotuje
Domowa skórka pomarańczowa 204

pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką może być także świetnym podarunkiem. Domowa skórka pomarańczowa: skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/4 szklanki wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/4 szklanki wody'; document.write(" "); Do skórki(...)dodajemy ok. 1/3 szklanki wody oraz szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści, skórki staną się szkliste, a większość płynu wyparuje. Trwa to ok. pół godziny – musimy pamiętać o częstym mieszaniu skórki. Gdy płyn się zredukuje i zgęstnieje (aczkolwiek trochę musi go zostać inaczej skórki skamienieją), dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przelewamy skórki

Poezja smaku
Ciasto Leśny mech 116

opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 szt, masa: śmietanka 30% 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier(...)suchego patyczka.  Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno

kulinarne odsłony pati
Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 120

śmietany kremówki 30% 160g cukru 16g cukru wanilinowego 6 łyżek żelatyny 3 żółtka 120ml soku z cytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna Wykonanie: 1. Spód: Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm(...)serowo-cytrynowa: Połowę ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Mus jabłkowo-gruszkowy bez cukru z nutą melisy cytrynowej 211

bardzo nie interesował. :) Składniki na 3 pucharki: 4 jabłka 1 gruszka 5-6 listków melisy cytrynowej 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wody 3 łyżki z soku cytryny(...)kiwi opcjonalnie: cukrowe dekoracje i posypka Przygotowanie: Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka. Zalej wodą i sokiem z cytryny i wstaw na gaz. Melisę umyj i drobno pokrój. Żelatynę w szklance lub miseczce zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia. Owoce zagotuj. Duś na średnim ogniu do miękkości, często

Anioszek w kuchni
Ciasto Maczek Porzeczkowy 1097

galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej) 450ml gorącej wody 400g umytej porzeczki bez szypułek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia: 60ml soku z cytryny 140ml wody 1-2 łyżeczki cukru pudru Wierzch: 560g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mak do posypania Biszkopt

Mała Cukierenka
Szarlotka z kratką 130

mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło. szarlotka Nadzienie: 1kg jabłek sok z 1 cytryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 20g masła 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szarlotka Wykonanie: Sok z cytryny wycisnąć i przelać do wysokiego naczynia. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienki plasterki, wymieszać z cytryną. Cukier i wodę wymieszać, podgrzewać na patelni aż się skarmelizuje, mieszając rączką, patelni aby się nie przypaliło. Jak cukier się skarmelizuje dodać jabłka pokrojone w cienkie paski. Smażyć aż jabłka zacną

Pomysłowa kuchnia
Syrop różany 162

kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem cukrowym, przemieszać i od razu przelewać

Cakes By Kejt
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 209

wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie: 1/2 małego słoiczka domowej konfitury malinowej (lub kupnej) Nasączenie:Napar z 1 łyżeczki zielonej, liściastej herbaty i 1/5 szklanki gorącej wody Masa kremowa:250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej1 małe opakowanie śmietan-fixu 3-4 łyżki domowego dżemu z jagód (lub kupnego)garść świeżych liści bazylii oraz cząbru ( lub innych ulubionych(...)dała się modelować.    Ozdoby wycinamy za pomocą nożyka, wykrawamy je foremkami lub wylepiamy ręcznie. Przyczepiamy je do powierzchni za pomocą lukru z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny - ja użyłam 4 łyżki  przesianego cukru pudru na 1 łyżkę gorącej wody i łyżeczkę soku z cytryny.  Torcik jest gotowy! Najlepiej aby postał całą

Symfonia Smaków
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 206

może i Wam posmakuje, kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :) Składniki: 500 g schabu bez koście sól słodka mielona papryka  kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki(...)pomocą tłuczka.  Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną  z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.  W garnku gotuję  wodę z przyprawami, dodaję wiórki kokosowe, nakładam sito do gotowania na parze i partiami układam plastry schabu, nakrywam przykrywką  i gotuję pod przykryciem, aż mięso zetnie się

Bea(u)ty kitchen
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 138

mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie takich cytryn(...)niedługo, więc zdążycie jeszcze je zrobić. Na świątecznym stole, podane wraz z filiżankami pysznej herbaty będą stanowiły oryginalny dodatek.Składniki:około pół litra wody,szklanka cukru,około półtorej szklanki cukru,2 cytryny o cienkiej skórce,dodatkowo cukier do obtaczania.Cytryny wyszorować dokładnie i porządnie przelać wrzątkiem. Przestudzić i pokroić niezbyt grube plastry. Wodę z cukrem zagotować, żeby cukier rozpuścił

Codzienna kuchnia niecodzienna
HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini 157

ciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki cieciorki 4 łyżki tahini 1 łyżeczka kminku 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sok z jednej średniej cytryny pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki sól oliwa chili kilka liści natki pietruszki Przygotowanie Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie. Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody(...)Obrać każde ziarenko cieciorki. Cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki. Wymieszać dokładnie łyżką. Udekorować oliwą, natką i chili. Artykuł HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Frużelina truskawkowa 123

ilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :)  Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy(...)minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone, należy je wcześniej nieco rozmrozić 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier i sok z cytryny i gotować 7 min/100 st. C/ /obr. 2  Ustawić 2 min/100 st. C/ /obr

MamaOskarka
Tort śmietanowo porzeczkowy 155

mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 litr śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Mus porzeczkowy: 200 g mrożonych porzeczek 3 łyżki cukru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo do dekoracji: Płatki kokosowe Biała czekolada Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)blaty. Frużelina porzeczkowa: Do garnka przekładamy porzeczki, wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Owoce gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpadania się (około 15 minut). Wlewamy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Ciepłe owoce przeciskamy przez sitko. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno

VioletoweKucharzenie