pęczek duży natki pietruszki 1 garść duża szpinaku świeżego 1 garść mięty 1 limonka miód 1 litr mineralnej gazowanej wody *********************************** 1 . Cytrynę obrać ze skórki , włożyć do malaksera. 2 .Dodać miętę , natkę pietruszki i szpinak , 0.5 litra wody mineralnej oraz miód.Wszystko ze sobą zmiksowač . 3 . Przecedzić i wlać do dzbanka , dolać resztę wody mineralnej .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichwili - ten syrop to spełnienie najskrytszych kulinarnych marzeń... Syrop z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 1,3 l syropu) 20-40 baldachów kwiatów czarnego bzu sok z 1 cytryny 1 l wody 1 kg cukru Kwiaty zebrać w słoneczny poranek. Ułożyć na białym papierze i zostawić na 1 godzinę, żeby pozbyć się robczków. Następnie odciąć łodyżki lub oddzielać kwiaty(...)łodyżek widelcem (jak porzeczki). Przesypać je do dużego słoja razem z pyłkiem, który opadł. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Gdy cukier się rozpuści, gorącym płynem zalać kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeseksualną, ale na ten temat to ja się już nie wypowiem ;) Składniki: Na ok 2,5l syropu 750g kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego) 2 kg cukru kryształu 2 litry wody 3 cytryny Sposób przygotowania: 1. Zbieramy główki mleczy, najlepiej w południe kiedy są najbardziej rozwinięte. Wysypujemy je na biały papier i odstawiamy na ok godzinę, by wszelkie robactwa mogły opuścić "teren(...)Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i od momentu zagotowania gotujemy ok pół godziny. Następnie przenosimy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na jedną dobę. 3. Po upływie doby kwiaty przecedzamy najlepiej przez tetrową pieluszkę. Z cytryn wyciskamy sok, również przez pieluszkę, by nie dostały się do syropu żadne zanieczyszczenia. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy
Kuchnia w czekoladzietakiego efektu i doskonałego orzeźwienia. Drink Mint Julep przepis składniki na 1 porcję garść świeżych listków mięty 1 łyżeczka cukru albo syrop cukrowy 30 ml wody kruszony lód 60 ml bourbona 1 plasterek cytryny i gałązki mięty do dekoracji Listki mięty zgniatamy w dłoniach, wrzucamy do szklanki, dodajemy cukier i wodę i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy(...)syropu malinowego woda gazowana kilka świeżych malin ćwiartki lub plasterki cytryny kruszony lód. Szklankę napełniamy do połowy jej wysokości kruszonym lodem. Następnie wlewamy whisky i syrop malinowy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wcześniejsze wymieszanie whisky z syropem w shakerze. Dodajemy świeże maliny, cytrynę, uzupełniamy kruszonym lodem i dolewamy wody gazowanej, w takiej ilości jaka nam najbardziej odpowiada, zazwyczaj jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafaktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest(...)Pokroić na małe kwadraty. Piec przez około 30 min z termoobiegiem. Gdy się góra ciasta przypieka należy przykryć folią aluminiową. Do rondelka wsypać cukier i rozpuścić. Dodać wodę, miód i sok z cytryny. Chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. Po wyjęciu baklawy od razu nasączyć ją syropem. Odstawić na noc do lodówki
Jaglusiatruskawek około 2/3 szklanki cukru ( zależy od słodkości truskawek; moje były dość kwaśne ) 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym ( opakowanie na 500 ml mleka ) 4 łyżki cukru ( jeżeli wolicie bardziej słodkie kremy budyniowe to więcej(...)energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Złożenie ciasta: Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak nie jest niezbędne ). Na biszkopt wyłożyć równomiernie frużelinę truskawkową ( wyłożyłam prawie całą, zostawiłam 2 łyżki ). Na to wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki
Opowieści z piekarnikafaktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest(...)Pokroić na małe kwadraty. Piec przez około 30 min z termoobiegiem. Gdy się góra ciasta przypieka należy przykryć folią aluminiową. Do rondelka wsypać cukier i rozpuścić. Dodać wodę, miód i sok z cytryny. Chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. Po wyjęciu baklawy od razu nasączyć ją syropem. Odstawić na noc do lodówki
Jaglusiapołowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną
Bulliopołowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną
Bulliopołowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Skórkę z cytryny oraz większą część wody z żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną
Bulliopodanych proporcji wyjdzie około 2 litrów soku około 1,2 kg brzoskwiń przed obraniem i wydrylowaniem, tak żeby po obraniu było około 1 kg brzoskwiń 1 litr wody sok wyciśnięty z jednej cytryny około 100 g cukru brązowego lub białego, można również użyć ksylitol lub fruktozę wyparzone butelki lub słoiki (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sok z brzoskwiń Przygotowanie: Brzoskwinie cienko obieram i kroję na mniejsze kawałki (pestkę wyrzucam). Następnie pokrojone brzoskwinie przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i garnek stawiam na gazie. Od momentu zagotowania, brzoskwinie gotuję około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Końcowe przygotowanie soku: Po ugotowaniu w garnku rozdrabniam brzoskwinie
Uwaga Babcia Gotuje130g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka o smaku cytrynowym 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie(...)pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa śmietanowa: Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyopakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni. Poncz: 200 ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Wodę z cukrem zagotować, dodać sok z cytryny i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na 3 części. Na paterę lub talerz położyć dolny blat i dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem
Anielskie wypieki/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 800 ml wody przegotowanej - 100 ml soku z cytryny - 3 dag miodu ( 2 łyżki ) Wymieszać wodę z sokiem z cytryny i osłodzić miodem. Dobrze jest przygotować ten napój wieczorem i wypić rano następnego dnia po przebudzeniu. Jedna porcja zawiera 22 kcal
Kulinarne przemysleniaPolecam! 0,5 kg. truskawek sok z połowy cytryny 3 łyżki cukru 0,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki umyć, odszypułkować, dodać do nich sok z cytryny, cukier i wodę. Wszystko dokładnie zmiksować/zblendować. Całość włożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Przełożyć do pojemnika i umieścić na kilka godzin w zamrażalce. Jeśli nie mamy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie