pęczka szczypiorku 4 jajka łyżeczka cytryny sól ,pieprz Wykonanie: Umytą botwinkę drobno kroimy wraz z łodygami a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkacz. Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki dodajemy warzywa i wlewamy
magiczna kuchnia Kasiłyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 30% 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy) Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 2 pełne łyżeczki cukru Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną) 1 łyżka miękkiego masła 3-4 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubić ze szczypta soli(...)stopni, 25-30 minut. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta. Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym. Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta. Rozsmarować i przykryć drugim blatem
Agusiowe smakołykioliwek – 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – szczypta pieprzu cayene – sól i pieprz Składniki sos tahini: – 1/3 szklanki pasty tahini – 1/3 szklanki wody – 1/4 szklanki soku z cytryny – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – 1/2 łyżeczki kminku – 1/4 łyżeczki cayenne – 1/4 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Pokrój kalafior(...)wyjmij z piekarnika, obróć wszystkie różyczki i wstaw na kolejne 10 minut. Podczas gdy kalafior i cebula są w piekarniku, przygotuj cytrynowy sos tahini. Dodaj do blendera tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, kminek, pieprz cayenne i sól. Blenduj aż sos stanie się gładki. Sos przechowuj w lodówce do czasu podania. Przyszedł czas na przygotowanie ciecierzycy. Na patelnię wrzuć ciecierzycę
nietylkopasta.plSkładniki: z przepisu Cake Time 5 żółtek 20 drobnego cukru 90 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 60 ml oleju 50 ml wody 1,5 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Masa białkowa(...)białek 90 g drobnego cukru 10 g mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą 4 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Powoli dodawać mąkę. Zmiksować do połączenia. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec łyżka po łyżce dodać
Moja Galeria Smakuśmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle(...)innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny i mieszamy z osłodzoną wodą. Mus: wiśnie rozmrozić, włożyć do blendera wraz z cukrem pudrem i zblendować. Cukru dałam do smaku, ale tak żeby mus był lekko kwaskowy. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika
Państwo Wojtczuk gotująswoich właściwości odchudzających. Przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z wielu szkodliwych toksyn. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • 3 duże cytryny • łyżka siemienia lnianego • imbir • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Wyciśnij sok z cytryny Zetrzyj imbir Powyższe składniki, wodę oraz siemię lniane wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
KUCHNIA POLSKAtruskawki co prawda najlepsze byłyby polskie, ale te z importu też się doskonale sprawdzają. Składniki kilka kiwi pół kilograma truskawek 6 łyżki cukru 6 łyżki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i dodać sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osuszyć. Wszystkie owoce pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: ciasto francuskie niemrożone 1 rolka, jabłka 2 sztuki większe, marmolada ślikwowa 6 łyżek, woda - ile potrzeba, sok z cytryny 4 łyżki, puder cukier - ile potrzeba ten pyszne, delikatne różyczki jabłkowe przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest(...)zainspirował mnie przepis z tej stronki "zobacz TUTAJ" , jabłka umyć, wydrążarką usunąć gniazda nasienne, przekroić na połowę i pokroić w dość cienkie pół plasterki do naczynia żaroodpornego wlać wodę, sok z cytryny, włożyć jabłka i do mikrofalówki na 3 minuty, wylać na durszlak ciasto francuskie pokroić na 6 porcji, przez środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka soku z cytryny – szczypta soli *opcjonalnie: plasterki banana, miód lub syrop daktylowy do dekoracji W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny i wodę. Nektarynki i banana kroimy w kosteczkę, umieszczamy w misce z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, obtaczając owoce mieszanką z mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej miseczce
Be Fit Be Strongjest brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal, znany ze swojego nietypowego, naukowego wręcz, podejścia do kuchni. składniki cały kurczak 6% solanka (60 g soli na 1 litr wody) 1 cytryna 1 pęczek tymianku - ok 10 g masło do posmarowania piersi, w temperaturze pokojowej do przypieczenia : 125 g masła, w temperaturze pokojowej 30 ml białego wytrawnego wina(...)zimną wodą do potrzebnej ilości. W odpowiedniej wielkości naczyniu umieścić kurczaka, zalać wodą tak aby był całkowicie zakryty ( można docisnąć talerzykiem), naczynie przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kurczaka z solanki, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. do środka włożyć pęczek tymianku i całą cytrynę ( wyparzoną, lekko zrolowana i po nakłuwaną w kilku miejscach). Spiąć otwór wykałaczką
Stare Garylatin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki masa cytrynowa: 2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub waniliowe) 1 galaretka cytrynowa 2 czubata łyżka cukru sok z 1 cytryny 0,5 l wody 1 kostka masła Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)śmietanki 30% 1 czubata łyżka żelatyny 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Składniki poncz: Sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego 300 ml wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Sprawdzone przepisy kulinarnemleka Masło,mleko i cukier roztapiamy na patelni.Dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor.Odstawiamy do wystygnięcia. Poncz: szklanka ciepłej wody 3-4 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny Cukier wsypujemy do wody i mieszamy,wlewamy sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dobrze wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.Dolny blat umieszczamy z powrotem w blaszce,nasączmy ponczem
Anielskie wypiekicukru 170 g mąki 120 g zmielonych pierniczków – Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka sok z połowy małej cytryny 1/2 szkl. wody opcjonalnie cukier do smaku 500 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 80 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 130 g cukru 2 łyżeczki(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Gdy jabłka zmiękną, ale wciąż jeszcze zachowują swój kształt (nie mogą się rozgotować), zdejmujemy je z palnika. W razie potrzeby odcedzamy. Żelatynę zalewamy
Smaki Na Talerzulody porzeczkowo- śmietankowe. W pełni lata nie ma to jak domowe lody. Polecam Składniki: 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej 1/2 szkl cukru+ 3 łyżki 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 330 ml śmietanki 30 % schłodzonej 10 bezów ( ciastek bezowych) Przygotowanie: Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 2 szklanki wody 1 kostka masła ok 2 szklanki mąki 8 jajek Masa: 1 kremówka ok 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś
Ciasteczkowy Potwór