mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie takich cytryn(...)niedługo, więc zdążycie jeszcze je zrobić. Na świątecznym stole, podane wraz z filiżankami pysznej herbaty będą stanowiły oryginalny dodatek.Składniki:około pół litra wody,szklanka cukru,około półtorej szklanki cukru,2 cytryny o cienkiej skórce,dodatkowo cukier do obtaczania.Cytryny wyszorować dokładnie i porządnie przelać wrzątkiem. Przestudzić i pokroić niezbyt grube plastry. Wodę z cukrem zagotować, żeby cukier rozpuścił
Codzienna kuchnia niecodziennaciecierzycy i tahini! Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki cieciorki 4 łyżki tahini 1 łyżeczka kminku 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sok z jednej średniej cytryny pół szklanki wody po ugotowaniu cieciorki sól oliwa chili kilka liści natki pietruszki Przygotowanie Dzień wcześniej, wieczorem namoczyć cieciorkę. Następnego dnia ugotować aż zmięknie. Po ugotowaniu cieciorki odlać jedną szklankę wody(...)Obrać każde ziarenko cieciorki. Cieciorkę włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką pastę, musi ona być bez żadnej grudki. Dodać tahini, oliwę, kmin, sól, sok z cytryny, przeciśnięte ząbki czosnku i wodę po gotowaniu cieciorki. Wymieszać dokładnie łyżką. Udekorować oliwą, natką i chili. Artykuł HUMUS, czyli pasta z ciecierzycy i tahini pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyilość z przepisu rozejdzie się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. :) Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Owoce umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy cukier i sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy nasze truskawki już bulgocą dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wlewamy(...)minut. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 300 g truskawek, mogą być mrożone, należy je wcześniej nieco rozmrozić 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Do naczynia miksującego włożyć owoce, cukier i sok z cytryny i gotować 7 min/100 st. C/ /obr. 2 Ustawić 2 min/100 st. C/ /obr
MamaOskarkamąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 litr śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Mus porzeczkowy: 200 g mrożonych porzeczek 3 łyżki cukru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo do dekoracji: Płatki kokosowe Biała czekolada Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)blaty. Frużelina porzeczkowa: Do garnka przekładamy porzeczki, wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Owoce gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpadania się (około 15 minut). Wlewamy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Energicznie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Ciepłe owoce przeciskamy przez sitko. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno
VioletoweKucharzeniebyły to 2 chałwy firmy Odra każda po 65g) Na masę maślaną (do obłożenia tortu): 125 g masła w temp. pokojowej, 400 g cukru pudru, kilka łyżek przegotowanej wody Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g), barwniki spożywcze w żelu Etapy przygotowania: Biszkopt: Jajka zważyć razem(...)masło z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, wymieszać. Na końcu dodać pokruszoną chałwę, wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć ponczem (pół wyciśniętej cytryny wymieszać z łyżeczką cukru pudru i pół szklanki przegotowanej wody) i przełożyć masą chałwową. Masa maślana: utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dodać łyżkę wody lub trochę więcej, aby krem był gładki i będzie się
Domowa Cookierenka Agiwody mineralnej gazowanej100 g cukru 2 cytrynygarść listków mięty pomarańczowejkilka kostek loduSposób przygotowania:Wodę gazowaną wsadzamy do zamrażalki na około 20 - 30 minut.Do dzbanka wsypujemy cukier. Cytryny wyparzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym - kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do naczynia - miażdżymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone listki mięty - mieszamy i odstawiamy.Do dzbanka wrzucamy kostki lodu
Słodkie Przyjemnościświeżej mięty. Podany z kostkami lodu przynosi ochłodzenie, czyli idealnie sprawdza się w upalne dni. 2,5 litra wody 2 cm korzenia imbiru 2 garście świeżej mięty 1 cytryna kostki lodu Wodę wlać do garnka i dodać pokrojony w paseczki świeży imbir. Gotować przez 10 min od momentu zawrzenia wody. Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w plasterki cytrynę
https:KKuchniaMniamgęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki Składniki 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. wody 3 jajka szczypta soli 2 szkl. maki razowej orkiszowej
w mojej kuchnijabłek 1 kg marchwi 1 kg gruszek (np klapsa) 600 gr cukru (jak będą bardzo słodkie jabłka to można dać mniej cukru - na smak) sok z 5 cytryn 7 litrów wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia) Instructions Warzywa(...)gruszka po 1 litrze). Całość połączyć (razem z wodą pozostałą z gotowania) i zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać. Sok przelewać do butelek albo słoików i pasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach
Cooking for Emilyskładniki: ok. 200 g płatków róży sok z 1/2 cytryny 1000 ml ciepłej wody wykonanie: Płotki róży przepłukujemy zimną wodą. Osuszamy, wkładamy do słoja i zalewamy je ciepłą wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik pokrywką i odstawiamy na 24 godz. w ciemne miejsce. Przecedzamy. Po tym czasie woda różana jest już gotowa. Można ją pić lub używać
Domowy Smak Jedzeniajuż mamy tę dobrą wodę, to bardzo ważnym etapem jest także umycie owoców, czy ziół jakie chcecie dodać do napoju. Myjemy je pod bieżącą wodą, aby jak najlepiej oczyścić wszystkie składniki. Dodatkowo cytrynę warto sparzyć wrzątkiem, jeżeli używacie również skórki. Niestety nie mieszkamy na Sycylii i jakoś te owoce cytrusowe muszą do nas dotrzeć. Oczywiście(...)mamy do wyboru dwie opcje: standardowe cytryny, które możemy dostać wszędzie oraz te niewoskowane - czyli w tym wypadku najlepsze. Do przygotowania lemoniady należy przygotować: 1 litr wody 3 łyżeczki miodu 1 cytrynę kilkanaście listków świeżej mięty Miód możemy rozpuścić w ciepłej wodzie - nie może być ona zbyt ciepła, aby cenne składniki miodu nie zostały przez Was unicestwione. Warto
MamaOskarkałyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Mus malinowo porzeczkowy: 100 g czarnej porzeczki 150 g malin 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwa ciasteczkowa: Ciastka blendujemy na dość gładki pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem lub margaryną. Ciasteczka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy spód tortownicy(...)minut. Mus malinowo porzeczkowy: Do garnka wkładamy owoce. Zasypujemy je cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, Az zaczną się rozpadać i puszczą sok. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Owoce przecieramy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do musu i dokładnie mieszamy. Przestudzony wstawiamy
VioletoweKucharzeniekilka sekund) 1 łyżka soku z cytryny Truskawki wsypujemy do garnka razem z cukrem i podgrzewamy aż rozpuści się cukier, do około 60°C. Dodajemy mąkę z wodą i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze rozprowadziła się w truskawkach. Studzimy. PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół
MamaOskarkaSyrop z kwiatów mlecza ( majówek ). Składniki : 120 szt. kwiatów mlecza ( bez łodyg ) 2 szklanki wody 75 dkg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : Wodę zagotować, wrzucić kwiaty, wymieszać i gotować 4 minuty. Następnie kwiaty przecedzić przez sitko. Kwiaty wyrzucić, a do syropu wsypać cukier i gotować 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop zlać
Przepisy i porady kulinarneprzez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować syrop: w garnku z grubym dnem umieścić cukier, skórkę i sok z cytryny, drobno posiekany tymianek oraz wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje
Pożeraczka, czyli raz adobrze