samodzielnie w domu zrobili taką lemoniadę. Dzisiaj pokażę przepis podstawowy, który można modyfikować przez dodawanie innych owoców: w formie soku lub po zmiksowaniu. Składniki: 5 średniej wielkości cytryn około 1, 5 litra wody cukier, miód lub dowolny słodzik do posłodzenia Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z 4 cytryn wycisnąć sok, pozostałą pokroić w plastry. Sok cytrynowy wlać do wody, posłodzić
Codzienna kuchnia niecodziennaschabowymi. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno jest równie dobra. Składniki: * około pół kg marchewki * pół puszki groszku konserwowego * sól * sok z połowy cytryny * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody do zasmażki Wykonanie: Marchewki obrać(...)pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy marchewka będzie miękka zlać wodę (ale nie do końca), dodać groszek. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę i wodę rozklepać, by nie było grudek (ja to zawsze robię w zakręconym słoiku), zagęścić tym marchewkę z groszkiem. Podawać na ciepło
Zrób to smaczniesamym początku, na czystym grillu. Przed łososiem, karkówką, czy innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić(...)cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania
Pełny talerzspodzie mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa(...)rokitnikiem Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej mus cytrynowy: 65 ml soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłychać ptaki za oknem, gdzieś tam na wschodzie wstaje słońce, a ja programuje cały mój dzień. Tak, też były i ostatnio gdy zeszłam do kuchni, nalałam sobie ciepłą wodę z cytryną i zaczęłam robić przegląd kuchni i tak w me ręce wpadła cukinia, lekko przywiędła marchewka i tak powstało to danie. Pyszne i znakomite w smaku ! Marchewka, cukinia przepis(...)ząbek suszone pomidory 2 szt 2 oliwki zielone łyżka pasty truflowej ( niekoniecznie ) olej rzepakowy 1 łyżka ser starty do posypania po podgrzaniu Marchewkę i cukinię opłukałam pod zimną wodą. Obieraczką do warzyw zrobiłam długie i szerokie paski z cukinii oraz marchewki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyłam czosnek. Po chwili dodałam cukinię i marchewkę oraz 0.5 szklanki wody
Kuchnia na wzgórzuMASA MALINOWA: Składniki: 450 g malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Maliny wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i sok z cytryny i podgrzewamy, aż owoce się rozpadną. Do gorących malin dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Gdy masa zacznie tężeć, należy przełożyć nią tort. MASA MASCARPONE: Składniki: 1 litr(...)kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy do sztywno. Dodajemy mascarpone i przestudzoną białą czekoladę. ZŁOŻENIE TORTU: Wystudzony biszkopt przekroić dwa razy. Możemy lekko nasączyć go przegotowaną wodą z cytryną. Na pierwszy blat wykładamy połowę malinowego żelu, potem 1/3 masy mascarpone. Układamy kolejny blat, nasączamy, wykładamy resztę malinowego żelu i 1/3 masy mascarpone. Na koniec przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy
psgotujemyzielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę z oliwą. Gdy woda stanie się(...)pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCookingnadal krążę za płatkami :))). W kilka chwil i mamy wspaniałą wodę różaną. Przepis podaję cały za Ewą. SKŁADNIKI : 300 gram płatków róży 1 litr gorącej wody sok z całej cytryny SPOSÓB WYKONANIA :- płatki róży oskubać, przebrać i oczyścić- delikatnie opłukać i następnie zalać gorącą wodą- dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce
Basia w kuchniszklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie(...)około 40 minut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kisiel cytrynowy: 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody + 1 paczka herbatników Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz
Domowa cukiernia Ewykazdym sklepie. Były też różnego rodzaju proszki, które rozpuszczało się w wodzie, mieszało i po chwili otrzymywało się napój gotowy do picia. Wolę nie mysleć co było w składzie tych produktów, ile cukru. Dlaczego nie przygotować domowej lemoniady? Do przygotowania 1 litra lemoniady potrzebujemy: - kubek herbaty rooibos - pół cytryny pokrojonej w pół plasterki(...)wodę do uzupełnienia - 2-3 łyżeczki miodu W kubku zaparzamy herbatę, ja wykorzystałam mojego ulubionego ostatnio rooibosa. Studzimy i przelewamy do dzbanka lub karafki. Dodajemy miód, plasterki cytryny i uzupełniamy chłodną wodą w 1 litra. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego
Szybko Tanio Smacznietych, gdzie spokojnie możecie zamieniać składniki na swoje ulubione. Truskawek nie ma? Jagody też będą ok. Ksylitolu brak? Miód się nada. Składniki ½ soku z cytryny 1 pomarańcza ( sok i skórka ) 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki żelatyny 4 szklanki truskawek ( mogą być mrożone ) 3 łyżeczki ksylitolu ( więcej(...)mniej zależy jakie słodkie lubicie ) Przygotowanie: W kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Do garnka dodajemy sok z pomarańczy wraz ze startą skórką (2 łyżeczki), sok z połowy cytryny i szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia, dolewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Czekamy aż się rozpuści. Do blendera wrzucamy truskawki, ksylitol, mleko kokosowe i dolewamy wodę z żelatyną. Blendujemy
PaleoLifecytryny 1,5 łyżki płynnego miodu 80 ml wody mineralnej Przygotowanie: Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Wraz z sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksować blenderem do gładkości. Jeśli lubicie słodsze sorbety, dodajcie jeszcze trochę miodu. Masę przelać do 6 pojemników na lody (każdy o pojemności 60 ml), zamknąć pokrywkami. Pojemniczki wstawić
Nastoletnie Wypiekanieokresie jesienno-zimowym. Najlepiej zerwać kwiaty i robić syrop tego samego dnia. Źródło: rodzice i internet . Składniki: 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Odetnij łodyżki z kwiatów. Wrzątkiem zalej kwiaty, przykryj i odstaw na 2-3 dni. Mieszaj codziennie 1 lub 2 razy(...)Hamernia: rezerwat przyrody Czartowe Pole z licznymi małymi wodospadami i ruinami XVIII-cznej papierni. 2. Zwierzyniec: konik polski, czynny browar (można zwiedzać), park Zwierzyńczyk, najlepsze gofry (Gastruś), kościół nad wodą nocą, stawy Echo. 3. Szczebrzeszyn: pomnik chrząszcza (1 z 2). 4. Lublin: zamek, starówka (i targ staroci), okolice centrum. 5. Zamość: zamek, pałac, "grające drzewo" z dzwonkami, fortyfikacje, wokół starówki
Qlinarnie i Qlinarniemielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka wody sok z cytryny do smaku 100 g gorzkiej czekolady 4-6 łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy(...)około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy wypełnienie mazurków. Żurawinę miksujemy z łyżeczka wody. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Ma powstać konsystencja dżemu. Taką miksturą wykładamy dno mazurków. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem orzechowym i miodem. Gdy masa dobrze się połączy napełniamy nią mazurki
Przysmaki Karolki