garnka emaliowanego wlej sok z cytryn, ocet, wodę , wsyp sól, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut cały czas mieszając. Następnie jeszcze ciepły płyn wlewamy do szklanego naczynia np. butelki lub słoika, szczelnie zamykamy. Na butelkę naklej etykietę z opisem. Używamy tak samo jak, każdego innego płynu
Przepisy i porady kulinarneWINYLOWA KWITNĄCA BOMBONIERKA BIAŁA CZEKOLADA Z JAGODAMI I ŻURAWINĄ COOLER DO WINA BAMBUSOWA DESKA RYBA DZBANEK ŚWIĄTECZNY KREMOWY DOZOWNIK DO KAWY SOLNICZKA I PIEPRZNICZKA PASTELOWE SOWY KARAFKA DO WODY Z CYTRYNĄ DZBANEK DO GRZANEGO WINA Z PODGRZEWACZEM DRIP METALOWY POJEMNIK NA SAŁATKI ZIELONY DZBANEK NA HERBATĘ W UBRANKU FOREMKA FLAMING BUTELKA TERMICZNA EKSPRES TCHIBO CAFISSIMO DWUCZĘŚCIOWA MISKA DO SERWOWANIA
Czarnawisienkawlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemiały) dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji podawaj posypane zieleniną i kromką chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pięknieją. Wciąż zachwycam się kwitnącym tymiankiem. Uwielbiam zapach świeżych ziół i fakt, że swoje ulubione eko owoce mam na wyciągnięcie ręki. Z przyjemnością spędzam czas i wypijam poranną wodę z cytryną na balkonie, i uwierzcie nie ma osoby, która przeszłaby koło mojego balkonu obojętnie. Z czasem z przyjemnością powiększę swój ogródek o kilka kolejnych pyszności… całe lato przede mną
Fitsweet.mewaniliowy 1 łyżka owoce 400 g Kruszonka: mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g na lukier : 4-5 łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobinę wody Przygotowanie: ROZCZYN: Drożdże, pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (można dodać łyżeczkę cukru), odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny mocno wyrosnąć, konsystencja "gąbki". Czas ok 15 minut. CIASTO
Swojskie jedzonkodyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe
Smakołyki Asiwyboru do koloru. Nie od razu musisz biegać, czy chodzić na siłownię. Wystarczy na początek codzienny spacer, czy krótka sesja jogi. Planowanie zadań na kolejny dzień Picie wody z cytryną zaraz po przebudzeniu Gotowanie w domu, zabieranie posiłków do pracy Jak wyrobić swój zdrowy nawyk? Jak wyrobić zdrowy nawyk w praktyce? W teorii wszystko wygląda łatwo, jednak gdzie przychodzi godzina
365 dni dookoła kuchniherbaty * 2 łyżki miodu * litr wody lekko gazowanej * 2 cytryny * dużo kostek lodu Przygotowanie : Herbatę posłodzić. Do dzbanka wsypać kostki lodu, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość uzupełnić zimną wodą gazowaną. Podawać mocno schłodzone
Magiczne Życie Martyciasto wkładamy do lodówki, na kilka godzin, można na noc. Rano będzie zwarte i dość stabilne. Teraz możemy rozwinąć ciasto z folii, nasączyć wierzch i boki kompotem lub wodą z cytryną, jak kto woli. Przy tortach ciasto nasączamy przed położeniem kremu. W przypadku rolady zrobiłam odwrotnie. Można zrobić dowolną polewę. Na ozdobienie rolady może być wiele pomysłów Po nasączeniu
Leśny Zakątekpięknieją. Wciąż zachwycam się kwitnącym tymiankiem. Uwielbiam zapach świeżych ziół i fakt, że swoje ulubione eko owoce mam na wyciągnięcie ręki. Z przyjemnością spędzam czas i wypijam poranną wodę z cytryną na balkonie, i uwierzcie nie ma osoby, która przeszłaby koło mojego balkonu obojętnie. Z czasem z przyjemnością powiększę swój ogródek o kilka kolejnych pyszności… całe lato przede mną
Fitsweet.meDODATKOWO: * galaretka przezroczysta – 2 op * gorąca woda – 500 ml * brzoskwinie /morele ( z puszki ) – ok. 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na blasze układamy biszkopty, delikatnie nasączamy np. wodą z cytryną. Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ). Zalewamy biszkopty
Ostra na Słodkojeść nożem i widelcem. Przy luźniejszych okazjach takie np. udko możemy jeść rękoma tylko wtedy, gdy końcówka zawinięta jest w serwetkę lub na stole znajduje się miseczka z wodą z cytryną. Zdjęcie: thinkstockphotos.com Dżem/marmolada Te specjały powinny być serwowane w specjalnie przeznaczonych do tego miseczkach. Nakładamy je również dedykowanymi łyżeczkami na swój talerz, a następnie nakładamy na kęski pieczywa
Kate's Kitchenpyszne. Lukier: Sok z połowy cytryny 5 kopiastych łyżek cukru pudru Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za rzadki to dodać cukru, a jeśli za gęsty to soku z cytryny lub wody
Agusiowe smakołykiświeżych -250ml mleka -2 jajka -80g masła -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -ok 650g mąki + do podsypania LUKIER -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder DODATKOWO -dowolne nadzienie-powidła, marmolada, czekolada itp. -jajko do posmarowania zajączków Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulodówki na co najmniej 12 godzin. 18. Kroić na porcje i podawać. Smacznego. Uwaga: Jeśli przygotowujemy ciasto dla dzieci, rezygnujemy z nasączenia go alkoholem. Wódkę proponuję wówczas nasączyć wodą z cytryną, herbatą lub przygotować inny, ulubiony poncz
W mojej kuchniPrzekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego ciastka na środku robimy kółko z lukru i nakładamy kolejne mniejsze. Delikatnie dociskamy. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie
Moniki Smakołykiwyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny lub wodę i mieszam, w zależności jakiej konsystencji chcę mieć lukier, jeśli rzadszy to dodaję więcej soku lub wody a jeśli chcę gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaprostu lubię i jem zarówno na co dzień, jak i od święta. Zresztą Partycja ujęła mnie już na samym początku książki opisując, jak każdy dzień rozpoczyna szklanką ciepłej wody z cytryną - jest to mój ulubiony (i bardzo pożyteczny) rytuał od kilku lat :) Ogromnym atutem książki są przepiękne zdjęcia autorstwa Trufli, na których widzimy wszystko, co kocha Patrycja - kuchnię, gotowanie
Moje Kuchenne Rewelacjetężeć wylewamy na delicje. Schładzamy w lodówce. Kroimy żeby w każdym kawałku była delicja. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby biszkopt nie był suchy należy go nasączyć herbatą lub wodą z cytryną. Użyłam niebieskiej galaretki z firmy Emix ma piękny kolor, niestety aparat do końca tego nie uchwycił
Pani na deserdoing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas
Martyna CooksPrzestudzić. Śmietanę przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać, dodając przestudzony mus śliwkowy. Dodajcie cynamon. Krem powinien być gęsty i gładki. Przygotujcie poncz 1/2 szklanki wody z cytryną i cukrem. Ja użyłam mocny alkohol. Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła sok z cytryny Barwnik
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKelner z pysznym śniadaniem do łóżka. Idealnie, jak tak wyglądałby każdy poniedziałek, to pokochałabym je bezgranicznie :). Śniadanie również było syte i bardzo dobre. Wedle życzenia dostaliśmy wodę z cytryną. Do tego bukiet z serów i wędlin, pikantne kiełbaski z cebulą, kawę, herbatę, sok jabłkowy, świeże pieczywo oraz świeże owoce. Było naprawdę pysznie! Pobyt był wspaniały, niestety zleciał w mgnieniu
Trufelkoworozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy 1 + masa 2 + wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi Biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną i spirytusem. Inspirowałam się przepisem S Anastazji
Niespełnione zdolności kulinarnesoku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Paprykę i cebulę drobno pokroić. Orzeszki posiekać. Soczewicę ugotować razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawami i sokiem cytryny. Gdy woda odparuje zdjąć z ognia i odstawić. Po przestudzeniu wbić jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dosypać bułki tartej aż masa będzie miała odpowiednią na kotlety konsystencję. Dłońmi formować kotlety
Zielona Kuchniasparzonej 120 g rodzynków 60 ml ciemnego rumu Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru rum pozostały z moczenia rodzynek lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ( ewentualnie sok z cytryny lub woda ), albo pół na pół - około 3 - 4 łyżki Wykonanie: Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać rumem, wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc. Następnego dnia rodzynki odcedzić
Opowieści z piekarnikajednak smakowały mi quesadillas Rozczarowana byłam zaś papryczkami nadziewanymi, które były wypełnione (jak mniemam) pastą z białego serka. Dodatkowo przed zamówieniem zaserwowano nam pyszny cytrynowy aperitif oraz karafkę wody z cytryną – w standardzie, co bardzo rzadko się spotyka w restauracjach. Za do duży plus! Po zjedzeniu Combo Plate nasze brzuchy były już najedzone, jednak nie darowałabym sobie, gdybym miała
Kuchnia BazyliiJeśli chodzi o śniadanie, to trzeba wiedzieć, że organizm w nocy się odwadnia . Aby uruchomić właściwe procesy trawienne potrzebna jest woda lub woda z cytryną. Letnia nie zimna w temperaturze pokojowej, przygotowana wieczorem w szklanym naczyniu by ją zjonizować. Budzimy dziecko dajemy picie, a dopiero potem reszta czynności i śniadanie oczywiście zgodne z dietą rozdzielną przed wyjściem
Dieta Rozdzielna i Zdrowieniektórych produktów przekładać na sitko. Świetna też jest tarka do sera , ma małe oczka i jest dość długa. Ja bardzo często ścieram na niej imbir, który dodaję do wody z cytryną. Można na niej utrzeć wiele różnych produktów np. ser, imbir, skórkę z limonki. Jest bardzo ostra i zajmuje mało miejsca w szufladzie, polecam
Bajeczna Kuchniazmielonego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń kokosowy 2 łyżki oleju kokosowego 50 g wiórków kokosowych GALARETKA JEŻYNOWA: 350 g jeżyn 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm i wyrównać dociskając(...)wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje. Jeżyny wsypać do garnuszka, podlewając resztą wody, sokiem z cytryny i dodając cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Jeżeli chcemy, aby owoce się nie rozpadły nie należy często mieszać, jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia
https:KKuchniaMniamwłaściwości buraków, wysoką zawartość błonnika oraz niską kaloryczność (około 40 kcal na 100 gramów), nie powinieneś z nich kompletnie rezygnować. Poprostu przed zjedzeniem potrawy z buraków wypij szklankę wody z cytryną lub zjedz np. sałatkę czy gotowane zielone warzywa, które to, dzięki wysokiej zawartości błonnika, spowolnią trawienie węglowodanów. 8. Idealny suplement
Better Life By Auntie Jupieczarek Sok z ½ cytryny Mała biała cebula 1/3 cukinii Łyżka masła Łyżka oliwy Jajko Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach Sposób przygotowania : Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy
Pyry na Gazsię pić wodę po kubku kawy i staram się zabierać ze sobą butelkę jak jadę odebrać dzieci z przedszkola i szkoły. W domu piję wodę smakową ... tzn. niegazowaną wodę mineralna z cytryną, miętą lub owocami. Niestety kupne wody smakowe zawierają przerażająca ilość cukru. Ale znalazłam świetne rozwiązanie - butelka z pojemnikiem na owoce. Zabieram ja teraz ze sobą wszędzie :) Jest leciutka
Atlas Smakówdodajemy do ciepłych truskawek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną
Cynamonowe szczęściepiętro tortu. Pięć patyczków do szaszłyków i pięć słomek plastikowych oraz podkładkę pod tort mniejszy odpowiadający średnicy tortu (małego ) Poncz do nasączenia bisz koptów. Użyłam 1 szklankę wody z cytryną i z cukrem (do smaku) Wykonanie Oba biszkopty przekrójcie na trzy części. Wykonanie większego tortu. Pierwszy blat biszkoptu połóżcie na podstawce (można przykleić biszkopt
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknich położyć nie rozpuścił się. I tak było pysznie! Trzeci dzień był nie lada rozpustą! Na grill trafił ser wędzony, ser halloumi, ziemniaki i marchewki (obgotowane w osolonej wodzie z cytryną i ząbkami czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku - słodkie, a zarazem lekko kwaśne. Idealne dla wielbicieli zielonej pietruszki :) Składniki na 2 porcje: 1 pęczek zielonej pietruszki 1 duże jabłko sok z 1 cytryny ewentualnie 2-3 daktyle woda (1-1,5 szklanki) Jabłko przekroić na ćwiartki (nie obierać ze skórki(...)pozbawić gniazd nasiennych. Wycisnąć sok z cytryny. Pietruszkę umyć i odciąć łodyżki. Do kielicha blendera przełożyć natkę pietruszki, jabłko i daktyle. Na sam koniec wlać sok z cytryny i 1 szklankę wody. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeśli według was, smoothie jest zbyt gęste - to dolejcie wodę
Ugotowaćkawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskać gładką, gęstą masę ) Smacznego
Różne smaki w kuchnipieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę. składniki ok 250 g liści czosnku oliwa 2 - 3 łyżki bulionu lub wody sól cytryna do podania przygotowanie Liście opłukać, położyć na sicie, lekko odsączyć wiodę. W dużym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dorzucić wilgotny czosnek, podlać 2 - 3 łyżkami bulionu
Stare Garyfakt, że świetnie nawadnia organizm i dostarcza duże ilości kwasów omega-3! Ja mój napój z nasion chia wypiłem rano zaraz po wstaniu. Zamiast znowu pić nudną wodę z cytryną, postanowiłem poprzedniego dnia wieczorem zafundować sobie na dzisiejszy poranek coś wyjątkowego. Połączenie jabłka, mięty i soku z cytryny z nasionkami chia, które tworzą swego rodzaju glutka… pycha! Zachęcam
Blendmanfarb. Z kwiatów, otrzymuje się jaskrawoczerwony barwnik z grupy antocyjanów – punicynę, którą m.in. wykorzystuje się do barwienia jedwabiu. Z nasion zaś, otrzymuje się olej . Latem, z dodatkiem wody i cytryny gasi pragnienie. Jesienią, nasiona majestatycznie zdobią niejedną sałatkę. Wiosną, kuszą soczystym kolorem, a zimą rozgrzeją jako dodatek do barmańskich fantazji w postaci znanej i lubianej Grenadiny - syropu produkowanego
Moja Mama Gotujewody 50 ml mleka (2 lub 3,2%) 125 g masła 225 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 5 jajek L lukier cukier puder kilka łyżek gorącej wody łyżka soku z cytryny W garnku zagotować wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Gdy mieszanka zacznie wrzeć garnek zdjąć z płyty. Od razu jednym ruchem wsypać całą mąkę, jednocześnie energicznie mieszając
Pełny talerzBieluch, łącznie 400 g 200 g jogurtu naturalnego 1 miarka odzywki białkowej o smaku białej czekolady (lub waniliowa) 2 łyżeczki żelatyny + woda do zalania sok z połowy cytryny Żelatynę zalać wodą do pokrycia. Serek, jogurt, odżywkę i sok wymieszać dokładnie łyżką. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na małym ogniu. Dodać do masy serowej i połączyć. Masę przełożyć na wystudzony
Chocolate Muffin Blogkratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier na zdjęciach pochodzi częściowo z gotowych pisaków, a częściowo jest zrobiony samodzielnie. Lukier biały to cukier puder wymieszany z sokiem cytryny i wodą, lukier różowy tak jak biały + odrobina różowego barwnika, no i lukier brązowy to cukier puder + kakao + woda. Może nie są to artystyczne pięknie udekorowane pierniczki, ale na pewno są udekorowane
Państwo Wojtczuk gotująmoże zimny napój? Nie tylko herbata może nam zastąpić kawę. W okresie letnim dzień można przecież powitać szklanką zimnego napoju pobudzającego. W tym gronie wielką popularnością cieszy się woda z cytryną – mieszanka, która pobudza i oczyszcza organizm z toksyn jednocześnie. Pobudzającymi właściwościami może nas też zaskoczyć sok z jabłka, cytryny i imbiru. A co z miłośnikami smoothie ? Dla nich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!POMIŃ "PŁYNNE KALORIE". Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile dodatkowych kalorii serwujesz sobie razem z sokami, słodkimi napojami czy alkoholem. W czasie świąt proponuję przestawić się na wodę z cytryną/imbirem czy herbatki. Zielona herbata wspiera kontrolę apetytu. Szklanka soku jabłkowego/coli (250 ml) to aż 105 kcal, kieliszek wina (100 ml) - 95 kcal, kieliszek wódki
Vroblewska-fitlifeburak to wielkie źródło pozytywnych składników - to nie warto z niego rezygnować z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Przed zjedzeniem dania z buraków zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną lub zjedzenie chociażby sałatki, bądź odrobinę gotowanych, zielonych warzyw. Dlaczego? Produkty te, dzięki wysokiej zawartości błonnika, spowolnią trawienie węglowodanów i co za tym idzie - buraczki gwałtownie nie podniosą
Di gotujeszklanka soku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn • 1 szklanka cukru • 1 szklanka wody • 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: • Cukier rozpuścić w wodzie. • Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. • Zamknąć słój i odstawić na tydzień. • Po tygodniu odcedzić nalewkę i odstawić ponownie na tydzień. • Przecedzić
To co kochamkurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie
Jemy Pijemyłyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Grzyby namoczyć kilka minut we wrzątku, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać
Jemy Pijemyzostać w całości. Okra wymaga dodatkowego przygotowania. Należy ją obgotować 1-2 minuty w wodzie z łyżeczką octu i cukru, aby pozbyć się śluzu. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie
Jemy Pijemydoing only the hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas
Martyna CooksWielkość foremki 24 cm średnicy. Po przestudzeniu ciasta przekroić na 3 części, posmarować kremem wg swojego uznania. Każdy płat nasączyć lekko słodką wodą z cytryną. U mnie była to śmietana tortowa 36% ubita z cukrem pudrem, a jedna warstwa ciasta przełożona powidłami śliwkowymi. Dekoracje tortu dowolne. Ten tort upiekł mój Syn na swoje Imieniny
Proste Potrawymających ochotę na zdrowy początek dnia dla szukających przepisu na bombę witaminową Składniki: banan 4 gruszki (obrane, bez gniazda nasiennego) 150g szpinaku (świeżego lub mrożonego) sok z polowy cytryny 400ml wody Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Podawać od razu. Wykonanie z Thermomixem: Do naczynia miksującego włożyć wszystko poza wodą. Zmiksować 5s/obrót 6.5. Dolać wodę. Pomieszać
Mania Wypiekaniaogórkiem z dodatkiem szczypiorku to obok warzywnych i owocowych koktajli odchudzających jeden z posiłków w czasie odchudzania, jem go głównie na kolację. Pijąc koktajle owocowe i warzywne , wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jedząc np. twarożek z rzodkiewką , naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem (jak w tym przepisie), można zauważyć ubytek wagi, z którego jestem zadowolona. Polecam też zrobić samemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie
Smakołyki Asiodwodnieniem jeśli nie uzupełnia się odpowiednio płynów. Mnie to na razie omija, ale już wiem, że w razie gdyby taki ból się pojawił to może pomóc dodatkowa porcja wody z cytryną a w ostateczności mała, naturalna kawa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaspacer 3 razy w tygodniu na 10 min. Jeśli to za dużo wychodź w dresie przed klatkę. Zdrową dietę możesz rozpocząć od codziennego jedzenia śniadania, picia ciepłej wody z cytryną co rano, albo od odkładania ostatniego kęsa ciastka. Sam oceń co będzie adekwatne do Twoich możliwości. Oczywiście, w tym przypadku efekty będą widoczne znacznie później, ale jeśli ma być
Wypieki i Rumieńceciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej pianki. Gruszki obieramy(...)gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy
Bon appetit mon amiedość mocno. Są jednak pewne rzeczy, na które zawsze muszę znaleźć czas. Jedną z takich rzeczy jest kawa. W zasadzie od niej zaczynam dzień, nie licząc szklanki wody z cytryną wypijanej na dzień dobry. Dobra kawa w moim domu jest zawsze, bo wolę wypić jej mniej, ale najlepszego gatunku. Kawę z cynamonem polecam każdemu, kto chce się rozgrzać oraz wszystkim
Codzienna kuchnia niecodziennabiszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą wg opisu na opakowaniu przygotować krem, dodatkowo do ubijania kremu dodałam zimną śmietanę 30%, smarować na pozostałych nasączonych blatach pozostały krem rozsmarować na około
W Mojej Kuchni Lubiębiszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy wodą z mleka kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część
Ciastkozercyśmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową. Uwagi: Górny biszkopt - od strony gdzie styka się ze śmietaną - warto nasączyć odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną, dzięki czemu będzie się go łatwiej kroić (bo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a o ile dolny biszkopt jest posmarowany frużeliną, o tyle górny jest nieco za suchy, co sprawia
Passions hobbies lifePrzyjechałam dzisiaj do domu i będą kontynuować dietę, mam nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z alkocholem, sokiem z cytryny lub wodą. Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje i zachowuje świeżość. Lukier
Kubki smakupoświąteczny powrót do "zdrowej normy"... Napój intensywnie spalający tłuszcz...ten eliksir doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Pij go miedzy posiłkami. Składniki; 250 ml letniej wody, 1 cytryna świeżo wycisnieta, 3-4 cm startego imbiru /wyciśnij sam sok pozn ej do napoju/ opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Połacz składniki
Anioły w kuchnigodzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo. Nasączenie: sok z jednej cytryny dopełniony wodą przegotowaną (tak aby w sumie było 1,5 szklanki ponczu). Ponadto: 350 gr dżemu truskawkowego 350 gr dżemu malinowego 600 ml kremówki 500 gr mascarpone barwniki 3 opakowania biszkoptów podłużnych
moj przepis nabiałym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na parę minut, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp
moj przepis nagram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 80 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie(...)Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna Kuchniażółtka.Wlać do gotującego leka , gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z masłem. Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne 4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa ciasta
Sama słodycz i szczypta chilistopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixami wykładamy bitą śmietanę na biszkopt,można biszkopt trochę napączować wodą z cytryną i cukrem,ale nie koniecznie,i do lodówki,galaretkę przygotowujemy jak na opakowaniu,na bitą śmietanę wykładamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki,jak stężeje galaretka to możemy wcinać
Swojskie jedzonkolekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u Monikiużyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można
Mała Cukierenkaużyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 cytryny 1łyżka wody Dodatkowo: cynamon lub kakao do posypania 1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można
Mała Cukierenkaobiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki. Całość delikatnie mieszamy
Smaki Ewycoś w sam raz na tęsknotę za ciepłymi wiosennymi popołudniami. Składniki: Gin 50 ml Cherry brandy 20 ml Angostura ok. 30 kropli Grenadina 15 ml Sok z 1 cytryny Zimna woda sodowa Wykonanie: Składniki (z wyłączeniem wody sodowej) mieszamy w shakerze. Przelewamy do szklanki, dodajemy lód i wodę sodową. Zwolennicy wersji nieco słodszej dodać mogą do smaku syropu cukrowego
Smaki Ewyotarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną
Walijskie Pichcenieroztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody) Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką, dość gęstą, masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Rozpustne gotowaniesmarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn : Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, lekko przemieszać tak, żeby na wierzchu była mąka, odstawić
Kto ugości moich gości?odporność i jest idealny na wiosenne wzmocnienie zwłaszcza przed wirusami. Składniki burak czerwony 50g migdałów 2łyżeczki siemienia lnianego 80g daktyli bez pestek 2 banany sok z połowy cytryny 500ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wody wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, następnie dolewamy wodę i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe
Apetyt na Zielonerześka mięta - cudowny początek dnia :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 banan 1 gałązka świeżej mięty 1/3 cytryny 2 łyżeczki młodego jęczmienia 2 duże łyżki jogutu naturalnego 100 ml wody mineralnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Cytrynę obieramy ze skórki, usuwamy albedo, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Listki mięty (bez gałązki) oraz obranego banana dodajemy do cytryny. Dodajemy jogurt, młody jęczmień oraz
DefinicjaSmakukiśli" :D) dla lubiących zdrowe małe "co nieco" dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel Składniki: 3 nektarynki 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny 150ml wody Wykonanie: Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej do rondelka, dodaj wody, miodu
Mania Wypiekaniamnie było różnie, więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa
pyszne zdrowościjest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem
Wiem co jemmoże trzeba jeszcze poczekać? :) Z racji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera
pyszne zdrowościjeden z powodów dla którego zdecydowałam się na detoks) więc może to jednak oznaka zdrowienia? (wiem, brzmi to paradoksalnie). Poczekamy, zobaczymy. A oto co dzisiaj zjadłam: Śniadanie: - woda z cytryną - sałatka z rukoli, pomidora i grapefruita - połączenie może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka
pyszne zdrowościbędzie tak źle ;) Dzisiaj mały kryzys miałam po pracy - było mi lekko słabo, ale wypiłam ziołową herbatę, poszłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze
pyszne zdrowościwybrałabym inny kierunek studiów, dietetykę, a nie ekonomię;/ 11. Jaki jest Twój ulubiony napój? dużo ich, zależy od pory roku i na co akurat mam ochotę, latem soki, woda z cytryną, koktajle, teraz herbata, kakao, kawa zbożowa, gorąca czekolada
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćIdealny na schłodzenie się podczas upałów, na uzupełnienie witamin. Składniki -miód leśny lub gryczany u mnie Skworcu -pęczek natki pietruszki -garść świeżego młodego szpinaku -sok z połowy cytryny -szklanka wody -2 jabłka -1 kiwi -plaster imbiru -kilka listków bazylii Wszystkie składniki wymyj, pokrój i wrzuć w blender. Dodaj miód . Ublenduj na gładko. I zdrowie w zasięgu ręki gotowe
Z Kuchni Do KuchniLassi to indyjski i turecki napój, który tradycyjnie robi się z jogurtu, wody, soli, cytryny i chilli. Jest idealny jako orzeźwienie w upalne dni i doskonale komponuje się z ostrymi daniami tamtejszej kuchni. Jeśli jednak mamy ochotę na lassi samo to można je zrobić również na słodko z różnymi dodatkami, na przykład z miąższem z mango. Ta wersja jest
Milion Smakówcukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce. Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie
Plate of Joypolecam Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi Składniki: (na dużą szklankę) pół małego ananasa 1 kwaśne jabłko 1 kiwi 2 garście świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody lub więcej… Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Jabłko dobrze umyć i pokroić na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki). Kiwi obrać i pokroić, Szpinak opłukać(...)kielichowego blendera wrzucić pokrojonego ananasa, jabłko, kiwi i szpinak. Dodać wodę i sok z cytryny. Zmiksować. Smacznego Post Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldziecko jadło z zadowoleniem to i to nabierając na przemian. Składniki: topinambur i ziemniaki w ilości dowolnej Wykonanie: Topinambur i ziemniaki obieramy. Topinambur zwyczajowo zanurzamy na chwilę w wodzie z cytryną aby nie ściemniał. Kroimy frytki które wrzucamy do dwóch misek (jedna na ziemiaczane jedna na topinamburowe). Do każdej z misek dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli i mieszamy wszystko
Lubczyk i Waniliamąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać wierzch startą skórką z 0,5 cytryny. Smacznego
Oryginalny smakkakaowa z lukrem cytrynowym. Polewa: Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewąc od razu. Lukier: Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodawać wodę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać czerwony barwnik. Polać babkę
Humanistka w kuchnibiałek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy
Smakowy Rajplastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Wlać wodę, dodać sok z cytryny i wszystko razem zmiksować. W gorące dni można dodatkowo zmiksować z kilkoma kostkami lodu
pink envelopesojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę....... Smacznego
Gaździnka warzygrzanki lub tosty francuskie. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU /cytuję za Beą / 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie(...)więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop. Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy
KUCHARNIAmąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały
Delicious Titbitsszynki parmeńskiej, ugotowane jajko i (opcjonalnie, tutaj go nie ma ale bardzo polecam!) pokrojony ogórek konserwowy. Każde ze śniadań zajmuje ok. 10 minut. W tym czasie można przygotować wodę z cytryną (mój obowiązkowy napój przed każdym śniadaniem!) oraz kawę. I od razu leniwy dzień staje się cudowny :) Smacznego i miłego dnia
Kitchens AlphabetWłaściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej! Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie budzący się dzień. Co zrobić, by wykorzystać go maksymalnie, a czasami, by po prostu najlepiej odpocząć. Wtedy
Gotowanie to kochanieszklanki cukru- 2 jajka- 1 szklanka serwatki (może być mleko)- 15 g drożdży suszonych- 150 g masła- 1/2 łyżeczki soli- jajko do smarowania- lukier (cukier puder, sok z cytryny, gorąca woda) Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie rozprowadziłam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuściłam
mojewypiekiinietylkolużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem .Lukier;Około szklanki cukru pudruwoda przegotowana z cytryną.Do cukru pudru dodajemy tyle wody aby lukier był lejący nie za gęsty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliznalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2
Kuchnia domowa AniŻurawina to niska krzewinka o małych,czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna.Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru. Uważaj by owoce nie wrzały. Dodaj cytrynę i wodę (troszeczkę) rozmieszaną z mąką, wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej. Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna
Słodko-Słony Świat Ilonysmarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody
Smakowity Blog Kulinarnyresztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym
W Mojej Kuchni Lubięzagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą
Malinowa KawiarenkaSkładniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodziesuchego patyczka.Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem .Ciasto przecinamy na dwie części.Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy
Smaki Edytyognia i rozrobić galaretki. Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym. Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku
Ze smakiem i z pasjąsztuki- ogórek- szczypiorek- dwa jaja - prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej- łyżeczka sosu sojowego- sól, pieprz- łyżeczka mioduKolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego
Sajkofanka smakurzodkiewki- 4 jaja- 10 dag sera korycińskiego z żurawiną- kilka listków świeżej mięty i gałązek tymiankuDresing:- 20ml miodu- 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia- sok z połowy cytryny- 30ml wody- sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut. W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy
Sajkofanka smakusztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed
Ala piecze i gotujepomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą(...)nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi
Mia Cucina Sofietaupieczeniu i ostudzeniu ciasta- wycinamy serce. Obwód serca- rysyjemy na podstawie formy w której piekliśmy ciasto.Nasączamy ciasto- ja nasączyłam wodą z cytryną i esensją pomarańczową. Ubijamy śmietanę- na sztywno dodając cukier puder.Truskawki kroimy na mniejsze cząstki.Ciasto kroimy na pół.Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem.Na górę
Smaki Edytyserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę
Malinowa KawiarenkaPrzepis wygrzebałam ze swoich zapisków kulinarnych sprzed lat . Uwielbiam te pierożki. Kojarzą mi się ze słodkościami z dzieciństwa. Ser nadaje im jakąś taką smakowitośc połączoną
Słodkości i nie tylkoPost Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeprzygotowanego w powyższy sposób -wiórki kokosowe (do posypania głowy i łapek) -ulubione konfitury (u nas truskawkowa i morelowa) -kakao+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów kakaowych) -sok z cytryny+ ksylitol+ ciepła woda (do nasączania blatów jasnych) -biały i różowy techniczny papier + 2 długie wykałaczki (na uszy) BISZKOPT KAKAOWY Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej
Candy Pandaspączki: 200g mąki pszennej 250g wody 4 szt. jajek 100g masła szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody cukier puder do posypania papier do pieczenia W garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę(...)minuty z każdej ze stron. Wyjmowałam je łyżką cedzakową i układałam na wyłożonych ręcznikami papierowymi talerzach. Przygotowałam lukier. Cukier puder utarłam z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Polałam nim część pączków. Drugą partię posypałam cukrem pudrem. Nie wszyscy moi pożeracze pączków lubią lukier ;-) Z podanej ilości składników wyszło mi około 27 sztuk gniazdek. Wiele zależy od grubości szprycy
potrawyregionalnerozgrzewający. Składniki: Butelka białego wytrawnego wina (i tutaj podobnie jak w grzańcu staropolskim lepiej zainwestować w dobre wino) Szklanka płynnego miodu akacjowego lub gryczanego 3 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 4 żółtka Przygotowanie: Wodę zagotowujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Dobrze mieszamy. Żółtka dokładnie miksujemy z miodem, a następnie, cały
Kate's Kitchenłyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka(...)delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Masa cytrynowa: 1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej
My sweet a lifeDomowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie;Rabarbar(...)pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniprzygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam, dodałam jabłka i wszystko wymieszałam. Gdy całość(...)Codziennie pakuję sobie jedzenie do pracy w pojemniki, często brakuje mi soku, no taka ochota na coś pysznego do picia w pracy, a nie tylko kawa, herbata i woda. Czasem coś odświeżającego w smaku by się przydało, prawda? A kto z nas nie zna smaku soku jabłkowego miętowego? Ja go pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam zrobić go sama, kilka minut
Kuchnia na wzgórzuprzygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis. Mus z jabłek 5 dużych jabłek 100 gram cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 ml wody sok z 1 cytryny Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam, dodałam jabłka i wszystko wymieszałam. Gdy całość(...)Codziennie pakuję sobie jedzenie do pracy w pojemniki, często brakuje mi soku, no taka ochota na coś pysznego do picia w pracy, a nie tylko kawa, herbata i woda. Czasem coś odświeżającego w smaku by się przydało, prawda? A kto z nas nie zna smaku soku jabłkowego miętowego? Ja go pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam zrobić go sama, kilka minut
Kuchnia na wzgórzu