żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu. Tłuszcz ma się powoli rozgrzewać dlatego(...)wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier trzeba dobrze rozetrzeć łyżką. Polane lukrem pączki ozdabiamy skórką pomarańczową. Gotowe. Teraz odstawiamy by ostygły. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSyrop z mięty Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny. Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych. Składniki : 2 garście świeżej mięty sok z 1 cytryny cukier - 0,5 kg 2 litry wody Przygotowanie: Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia
Kuchnia Danusicukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) Nadzienie: 350 g jagód 3,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: około 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie(...)ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Po wystudzeniu polukrować. Lukier: Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać lukier bardziej gęsty. Smacznego
Opowieści z piekarnikaUpały wróciły, więc coś na ochłodę: woda + plastry cytryny i limonki + liście świeżej mięty lub melisy + dużo lodu. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Wtorek - dzielnice: Vinohrady i Zizkov, Hradczany i Petrin, Mała Strana, Zamek Praski na Cmentarzu Olszańskim spoczywają prażanie różnych wyznań, jest m. in. grób Franza Kafki schody w metrze, naprawdę strome przed Willą(...)miniaturowymi domkami, pełnili w nich wartę strzelcy; legenda podaje, że mieszkali tu alchemicy, którzy chcieli uzyskać złoto przed zamkiem, co jakiś czas przejeżdżały tu samochody, które rozpylały zimną wodę dla ochłody, upał - 37 stopni C. Ogród Królewski - pierwsze w Europie tulipany hodowano tu przed Holendrami, mało ławek Letnia Siedziba Królewska - przykład czystego włoskiego renesansu Środa: Praga 6 w Pradze
Qlinarnie i Qlinarniedobro. Składniki: 250 g płatków owsianych 250 g mąki pełnoziarnistej 200 g masła roślinnego 4 banany szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy pół cytryny albo limonki Przygotowanie: Na wstępie ubić na sztywna pianę wodę po ciecierzycy. 3 banany obrać (wiadomo), pokroić w plasterki, zalać zimną wodą i dodać sok z połówki(...)cytryny. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski. Do mąki dodać miękkie masło i wyrobić najlepiej mikserem do konsystencji bułki tartej. Ubitą pianę z wody po ciecierzycy połączyć z rozgniecionym bananem. Powstałą masę połączyć z „bułką tartą” dodać cukier i płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka: Połową
greenscarfmiękkiego masła NADZIENIE 400-500 g gęstego twarogu 3 łyżki cukru 1 jajko ziarenka wyłuskane z 1 wanilii LUKIER 1 filiżanka cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny lub wody WYKONANIE Masło, żółtka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg rozmiksowujemy lub ucieramy w malakserze z jajkiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Przekładamy do miseczki. Do małej(...)wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem (cukier puder mieszamy dodając po łyżce sok z cytryny
cool and mintymleka zwykłego 1 łyżka masła 1/2 szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 4 łyżki wiórek kokosowych Lukier: 2 szkl cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 ilości mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki(...)żółtka. Zmiksować do połączenia składników. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować, aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą lub sokiem z cytryny. Usmażone, jeszcze ciepłe pączki nadziać od spodu budyniem (np. przy pomocy szprycy cukierniczej). Z wierzchu polać lukrem. Smacznego! Jeśli pączki zostałyby
Nastoletnie Wypiekaniemałych nie miałam. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, alkoholu do moczenia biszkoptów nie dodawać. Biszkopty można moczyć nie tylko w mleku z alkoholem, ale również w soku lub wodzie z cytryną. Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)powstania puszystej konsystencji, następnie nie przerywając miksowanie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty
Kuchcik gotujesoku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz(...)sosem dopiero przed podanie. Składniki 100 g pomidorków koktajlowych pół garści świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki zielonego tabasco (łagodniejsze niż czerwone) Wykonanie NAPÓJ Zmiksuj 2 szklanki wody z miętą i ewentualnie ananasem, przelej przez sitko. Dodaj sok z dwóch pomarańczy, szklankę soku ananasowego i odrobinę mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wg mnie jest wystarczająco słodkie, ale słodyczoholicy mogą
Eat me! Fit me!cholesterol. Skuś się na bób! Składniki: 1 słoik bobu lub 1/2 kg 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 4-6 łyżek zimnej wody skórka otarta z małej cytryny garść mięty sól, pieprz cytrynowy oliwa Wykonanie: osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki soli(...)Odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Część ziarenek pozostawić do przybrania czosnek obrać, zetrzeć skórkę z cytryny i oberwać listki mięty z łodyżek. Część mięty pozostawić do dekoracji obrany bób zblendować z przyprawami, ewentualnie dosolić. Pod koniec dolewać wodę mineralną w takiej ilości, by stał się puszysty. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przybrać odłożonymi ziarenkami bobu, posiekaną miętą i skórką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pęczek rzodkiewek 2 długie ogórki (lub 5-6 gruntowych) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 litr maślanki (lub maślanki i kefiru) łyżka masła pół szklanki wody sok z połówki cytryny szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć, odkroić buraczki, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać połową szklanki wody, dodać masło, sok z cytryny i sól, dusić
Cakes By Kejtduża szalotka 2 żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół cytryny). Obrana skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze(...)kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można
Marder&Marder Manufactureilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje nasz organizm do działania. Śniadanie powinniśmy zjeść nie później niż 40 minut po wstaniu z łóżka. A co zjeść? Najlepsze są produkty zbożowe(...)wiadomo dobre trawienie to dobra przemiana materii. Zauważyłam też, że kiedy używam dużo ziół, wtedy mniej solę, co jest bardzo korzystne dla organizmu. Nadmierna ilość soli może zatrzymywać wodę w organizmie powodować nadciśnienie, przyczynia się do miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Kupujmy sól himalajską, która jest najczystsza i dodatkowo bogata w mikroelementy. Taka sól jest droższa od tej najzwyklejszej, kuchennej
Codzienna kuchnia niecodziennaLubię jesienną porą napić się korzennej herbaty, a takie cytryny domowej roboty sprawdzą się idealnie jako dodatek. Sam syrop jest wspaniały. Również dodaję go do herbaty. Spróbujcie sami, nie będziecie żałować. Składniki (na 4-5 małych słoiczków): 6 niedużych cytryn 250 ml wody 250 g cukru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków kilka kawałków kandyzowanego imbiru lub plasterków(...)świeżego imbiru Sposób przygotowania: 1. Cytryny sparzyć i wyszorować. Pokroić w plasterki. Ułożyć w słoiczkach. 2. Wodę, cukier, goździki, laskę cynamonu, anyż i imbir umieścić w jednym garnku, zagotować do momentu aż syrop będzie klarowny. Wyjąć wszystkie stałe dodatki, rozłożyć je po równo w słoiczkach z cytrynami. Laskę cynamonu podzieliłam na mniejsze kawałki, podobnie postąpiłam z anyżem
Kuchnia domowa Anioliwę, wymieszać, jeszcze chwile pogotować. Ostawić do ostudzenia. Nasączenie: 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki Herbatę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, ostudzić, dodać sok z cytryny/cytrynówkę. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć
moj przepis na