woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:106/1096)

DOMOWY KISIEL JAGODOWY 121

jagód * półtora szklanki wody * 2 płaskie łyżki cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wykonanie: Do garnka wsypać jagody, cukier, wlać szklankę wody i wycisnąć sok z cytryny. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania. Pół szklanki wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać do gotujących się jagód, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprowadzić

Zrób to smacznie
Lemoniada truskawkowa 175

Zapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 187

Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki:  1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia  3 l wody Ciekawe rozwiązania(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą cytrynę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h. Jak kompot lekko przestygnie ok 30 C dopiero dodajemy miód, którym osładzamy do smaku. Należ pamiętać aby miodu

Niezły Młynek
Lemoniada truskawkowa 191

Zapraszam wszystkich na lemoniadę...Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie;Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Frużelina wiśniowa 175

Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy(...)napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą sok. Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika. Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada arbuzowa 183

arbuzową a przy okazji pokażę jak w prosty sposób usunąć pestki z arbuza. Składniki :  połowa z 5kg arbuza  3 łyżki miodu  sok z 1 cytryny  ok 300ml wody gazowanej  lód Przygotowanie : Arbuza przecinamy w pół i jedną z połów kroimy na ok 3 cm plastry. Każdy z osobna odkrojony plaster dzielimy na 4 części(...)każdą z części łamiemy w miejscu pestek i teraz zobaczycie jak łatwo je usunąć. Do przygotowanego arbuza dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny Całość blendujemy. Na koniec dolewamy ok szklanki wody mineralnej, mieszamy i przelewamy do dzbana. Lemoniadę możemy schłodzić w lodówce lub po prostu dołożyć do niej kostki  lodu i podawać od razu. Ps.: zdjęcie zrobione

Mechanik w kuchni
Lemoniada cytrusowa z pomarańczą 234

pomarańcze i limonki. Jest ona prosta w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na upalne dni. Jeśli bardzo lubicie bąbelki, to część wody (ale nie za dużo) możecie podmienić na wodę gazowaną. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję z wodą niegazowaną :) Obowiązkowo, jak do każdej lemoniady, tutaj i także dorzucam świeże listki mięty oraz kostki lodu. Lemoniadę można na wiele sposobów modyfikować(...)lodu (u mnie 6-8 kostek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę cytrusową z cytryny, pomarańczy i limonki: Cytryny dokładnie wyszorować. Jedną z nich pokroić na półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włożyć na do dzbanka. Z drugiej cytryny wycisnąć sok (wyszło mi ok. 100 ml soku). Tak samo umyć pomarańcze i limonki i również wycisnąć

Kulinarne Przeboje
Zielony koktajl z awokado i roszponki 301

Koktajl z awokado i roszponki Zielony koktajl z awokado i roszponki z dodatkiem kiwi, banana oraz wody kokosowej to smaczny napój pełen dobroczynnych składników. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie albo lekki posiłek przed treningiem. Jego przygotowanie sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników w blenderze. A co za tym idzie jest pysznie, szybko i zdrowo! Roszponka – mała roślina(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Banana, awokado i kiwi obieram ze skórki, kroję w mniejsze kawałki i wkładam do kielicha blendera. 2 Dodaję roszponkę oraz wodę kokosową i sok z cytryny a następnie miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. 3 Smacznego! Spodobał Ci się przepis, masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz

Book of spells
Sos żurawinowy 174

Składniki: suszona żurawina, woda, ciemny cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: żurawinę zalewamy gorącą woda i gotujemy parę minut. Dodajemy do smaku cukru ciemnego oraz soku z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zdejm,ujemy z ognia i blendujemy. Podajemy np. do drobiu

Państwo Wojtczuk gotują
Bataty z piekarnika z sosem tahini 157

czosnku mogą stanowić samodzielne danie. Składniki: 2-3 bataty 1 łyżka oleju, oliwy sól, pieprz Składniki na sos z tahini: 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody 1/2 ząbku czosnku odrobinka miodu Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w długie szpalty - ósemki. W misce wymieszać pocięte ziemniaki z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce(...)papierem do pieczenia. Piec w 200`C 20-25 minut. W połowie pieczenia obwrócić bataty na drugą stronę w międzyczasie tanhini wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl z marchewki i banana 156

olej - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1/2 łyżeczki woda 3/4 szkl marchew obierz, opłucz i pokrój w plasterki, banana obierz ze skórki i także pokrój w plastry. wrzuć marchewkę z bananem do blendera, dodaj wodę zimna przegotowaną, olej i sok z cytryny, zmiksuj wszystko razem.  przelewamy do szklanki i od razu podajemy

Camilla w kuchni
Tureckie ciasteczka twarogowe. Kemalpasa tatlısı. 221

miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki wody 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie.  Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć

zadanie-gotowanie
Lody cytrynowe z owocami 192

Najprostszy przepis na lody owocowe, bez maszynki, bez śmietany, tylko i wyłącznie ze świeżymi owocami, których teraz mamy pod dostatkiem. Spróbujcie, orzeźwienie gwarantowane. Składniki: - 1/5 szklanka soku z cytryny - 1 szklanka wody - użyłam wody Święcicki Zdrój - 1-1,5 łyżki cukru - świeże owoce (truskawki, maliny, kiwi, borówka) Owoce obrać i pokroić w grubsze plastry. Wodę wymieszać z cukrem, dodać

CookYourself
Dyniowy hummus 294

puszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera włożyć ciecierzycę, wlać wodę, sok z cytryny, tahinę i obrany ząbek czosnku. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Do miski wlać dyniowe puree, dodać zmiksowaną ciecierzycę, sól, pieprz, cukier. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz

Jaglusia
syrop z płatków róży 209

składniki: 100 g płatków róży 200 g cukru sok z 1/4 cytryny 250 ml wody wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Płatki róży przepłukujemy, osuszamy i wkładamy do słoika. Całość zalewamy ciepłym syropem. Mieszamy, zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 dni. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia, zlewamy syrop różany, przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Możemy dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Kisiel marchwiowo-pomarańczowy z soków jednodniowych 163

bądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego   - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu(...)klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale

Be Fit Be Strong
Konfitura brzoskwiniowa z nutką cytrynową 177

rzeczy, zamykamy słońce! Składniki -3 kg brzoskwiń -1,5 kg cukru- u mnie mniej niż 1 kg białego cukru i pół kg cukru trzcinowego  DIAMANT -1 duża cytryna -pół szklanki wody Umyj i obierz brzoskwinie- ja moich nie obierałam, gdyż skórkę miały zdrową, a zostały i tak sparzone i po ugotowaniu, przetarte. Wyciągnij pestkę.Pokrój owoce na kawałeczki. Dolej(...)wodę i wsyp otartą skórkę z jednej cytryny. Ta cytryna musi być, dodaje takiego niepowtarzalnego smaku.Nie jest agresywna, wyczuwa sie ją gdzieś na podniebieniu. Nie wyobrażam sobie tej konfitury bez skórki z cytryny! Doprowadz do wrzenia i gotuj przez kwadrans, zbierając pianę. Po ugotowaniu przepuść owoce przez passatutto, lub przetrzyj przez sito. Następnie włóż otrzymaną masę ponownie do garnka

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot z rabarbaru z cynamonem. 119

gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn

Rozpustne gotowanie
Moja Bomba witaminowa z Witaminy C - Koktajl z pietruszki jako świetne źródło Witaminy C prosty przepis. 223

koktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający  i  odchudzający koktajl  ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki  wody mineralnej  niegazowanej. warto dodać   dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do blendera

IzaGotuje
zielone smoothie 139

Duża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie !   Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy

noteskulinarnyfiga
Róże z cynamonem i jabłkiem, z ciasta francuskiego 198

wszystkim miłośnikom ciasta francuskiego i nie tylko. SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 3-4 jabłka z czerwoną skórką 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny 1/2 szklanki wody jedno jajko foremki na muffiny WYKONANIE Do garnka wlewamy wodę dodajemy 1 łyżkę  cukier i wyciskamy cytrynę. Doprowadzamy do wrzenia.  Jabłka  kroimy  na połówki

W kuchennym oknie Ewy