oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 2 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda sok z cytryny 100g żurawiny suszonej 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet(...)Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka. 3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia
Szefowa kuchnibyła jednolita, gładka. Przekąska super do pracy lub na Sylwestra :) Składniki na hummus: 1 szklanka ciecierzycy 1 słoiczek tahiny (mój 140 gramów) 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki do przystrojenia: oliwa z oliwek kilka gałązek posiekanej natki pietruszki słodka mielona papryka do smaku Dodatki, wedle uznania: kolorowe papryki ogórek marchewka Ciecierzycę(...)minut W tym czasie posiekać czosnek, a warzywa pokroić w słupki Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać Dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny i bardzo dokładnie zblendować na gładką, jednolitą pastę Następnie, powoli i porcjami, dodawać lodowatą wodę i blendować ok. 2 minut do całkowitego połaczenia masy Gotowy hummus włożyć do lodówki i schłodzić Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek
Szczęśliwa kuchniabyła jednolita, gładka. Przekąska super do pracy lub na Sylwestra :) Składniki na hummus: 1 szklanka ciecierzycy 1 słoiczek tahiny (mój 140 gramów) 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki do przystrojenia: oliwa z oliwek kilka gałązek posiekanej natki pietruszki słodka mielona papryka do smaku Dodatki, wedle uznania: kolorowe papryki ogórek marchewka Ciecierzycę(...)minut W tym czasie posiekać czosnek, a warzywa pokroić w słupki Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać Dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny i bardzo dokładnie zblendować na gładką, jednolitą pastę Następnie, powoli i porcjami, dodawać lodowatą wodę i blendować ok. 2 minut do całkowitego połaczenia masy Gotowy hummus włożyć do lodówki i schłodzić Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki cydru jabłkowego, 3 pełniejsze łyżeczki suszonej szałwii, 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 6 dużych ząbków czosnku, skórka obrana obieraczką z 2 cytryny Składniki marynaty - woda, cydr, sól, zioła, zmiażdżone ząbki czosnku oraz skórkę z cytryn umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy marynata zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez
Plate of Joyodporność gotowa! Idealnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Składniki na 1 szklankę 2 plastry cytryny 2 plastry limonki kilka plastrów imbiru 1 łyżeczka miodu kilka listków mięty ciepła woda (ok. 80 stopni) Plastry cytryny i limonki kroimy na ćwiartki. Do pustej szklanki wrzucamy listki mięty, cytrynę, limonkę i imbir. Całość zalewamy ciepłą wodą. Na koniec dodajemy miód. Delikatnie mieszamy, aby miód(...)się rozpuścił. Pamiętajmy, żeby woda nie była gorąca, ponieważ cenne witaminy, pierwiastki i właściwości składników zostaną utracone. Oprócz witaminy C i rutyny cytryna zawiera magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Jest bogata w beta-karoten i witaminy z grupy B. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy i nadciśnieniu. Łagodzi infekcje i pobudza trawienie. Limonka to dobre źródło witaminy
My Chcemy Jeśćłyżki nutelli dowolny alkohol - u mnie amaretto 4 łyżki płatków migdałowych masa II ok 300 g wiśni drylowanych (kupiłam mrożone) szklanka wody pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z połowy cytryny starta na tarce o drobnych oczkach do nasączenia biszkoptu użyłam mocnej herbaty z cytryną i amaretto. Do dzieła!!! biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą(...)obniżyć do około 120 stopni bo beza zaczynała mi się przypalać. Masa I Mieszamy mikserem wszystkie składniki i tyle... Masa II w rondelku podgrzewamy wiśnie z połową wody i skórką z cytryny- gdy owoce puszczą sok wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy
sierotka maRysia w kuchnimąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu łyżka oleju rzepakowego 30 ml zimnej wody 100 g jogurtu kokosowego lub sojowego Sok wyciśnięty z cytryny Piekarnik(...)rozgrzej do 200 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę gryczaną, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, skrobię i ksylitol. Wymieszaj dokładnie. W kubku wymieszaj olej, wodę, sok z cytryny i jogurt kokosowy lub sojowy. Również dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę przełóż do keksówki. Zmniejsz temperaturę w piekarniku
365 dni dookoła kuchniopakowania galaretki truskawkowej 800 ml wrzącej wody 1 kg truskawek podłużne biszkopty ok. 15 szt. Esencja herbaciano - cytrynowa 4 torebki herbaty earl grey 350 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Biszkopt - Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka(...)pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Galaretka - 2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić
Ciastka - domowe słodkościPyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 0,5kg cukru 1 cukier waniliowy sok z jednej cytryny Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki
Sama słodycz i szczypta chiliprzy smażeniu pierwszego naleśnika potem już nie ma takiej potrzeby. Ponadto: - 250 ml lemon curd - 2 banany - 1/2 puszka mleczka kokosowego wraz ze śmietanką - otarta 1/2 cytryny - 150 ml wody lub mleka krowiego lub roślinnego - opcjonalnie 2 łyżki cukru - 3 garście chipsów z kokosa - masło do wysmarowania formy Nadziewamy! Formę do pieczenia wysmaruj masłem, na dno ułóż(...)łyżce na naleśnik i rolujemy na 1/4 koła. Układamy na plasterkach banana. Mleczko kokosowe wymieszaj ze śmietanką, która oddziela się na górze w puszce. Dodaj wodę lub mleko (wedle uznania), otartą skórę z cytryny i opcjonalnie cukier ( ja cukru nie dodaje, nie dodaje również jak widziałeś/łaś do naleśników, dlatego jeśli lubisz słodkie to dodaj, jeśli nie to pomiń
SMYKWKUCHNIparty już wkrótce! Składniki /ok. 7 l/: 500 ml gorącej wody 400 g cukru sok wyciśnięty z 8 cytryn 4 mocno schłodzone 1,5l butelki wody mineralnej listki mięty 2 cytryny do pokrojenia w plastry kostki lodu Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Lemoniada cytrynowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwydrylowanych wiśni cukier (nie podaję ilości, wiśnie są tak różne, jedne słodkie inne mniej słodkie, każdy dosładza wg własnych upodobań) 2-3 goździki sok z połowy cytryny 2 l wody makaron ( u mnie zrobiony z 200 g mąki) 100 ml kwaśnej śmietany ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Zagotować wodę w garnku. Wrzucić wydrylowane wiśnie, wlać sok z cytryny, wrzucić
na moim stole...odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem! SKŁADNIKI : mleko – 250 ml mąka – 150 g woda gazowana – 50 ml jajka – 2 sztuki cytryna – 1 sztuka olej kokosowy – 2 łyżki miód – 1 – 2 łyżeczki twaróg – 100 g sos żurawinowy – 3 łyżki(...)cukier puder opcjonlnie do dosłodzenia PRZYGOTOWANIE : Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. W misce wymieszać jajka z mąką i odrobiną mleka. Powoli dodawać resztę mleka i wodę oraz sok z cytryny. Dodać również olej kokosowy, miód i skórkę z cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku
kuchniabellissima.wordpress.comprzygotowania, mięciutka i słodka. Gwarantuję, że po jej spróbowaniu nie kupisz więcej "gotowca". To też świetny pomysł na prezent gwiazdkowy! :) Składniki: 5 pomarańczy 6-7 cytryn 1,5 szklanki wody x 2 (1,5 szklanki na pomarańcze i 1,5 na cytryny) 1,5 szklanki cukru x 2 Przygotowanie: Cytrusy wymoczyć kilka minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej(...)biała warstwa na skórce, która jest gorzka) i pokroić w kostkę. Pokrojoną skórkę pomarańczy i cytryny umieścić w oddzielnych rondelkach, zalać wrzątkiem, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) przez minimum 30 min., aż większość wody odparuje (ja gotowałam 1,5 godziny) . Po tym czasie odcedzić skórkę z nadmiaru syropu
Domowa Cookierenka Agiśmietaną Polać sosem. Składniki na sos śliwkowy: ok. szklanki mrożonych wypestkowanych śliwek ok. 3 łyżek cukru, ale tak naprawdę dodać wg swojego smaku sok z cytryny ewentualnie ocet winny łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka łyżek wody Przygotowanie sosu: Śliwki wsypać do małego garnuszka, wsypac cukier, wlać kilka łyżek wody i gotować pod przykryciem(...)momentu, aż śliwki się choć częściowo rozpadną, wystudzić W kilku łyżkach wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej Przestudzone, rozgotowane śliwki zmiksować, ponownie zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, sok z cytryny do smaku, zagotować tak by uzyskać gęsty
Proste Potrawy