tego kostki lodu i napój idealny gotowy! :) Pyszne będzie również z truskawkami, malinami, ananasem, pomarańczą, arbuzem czy mango, można miksować smaki dowoli :) SKŁADNIKI 1 l wody mineralnej 1 cytryna 1 gałązka świeżej mięty 1 nektarynka 1-2 łyżki nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce kroimy w plastry i wrzucamy do dzbanka. Dodajemy miętę i nasiona chia, zalewamy wodą mieszamy
DefinicjaSmakupić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam. Składniki: 35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 3 całe pokrojone cytryny 3 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować, następnie dodać pokrojone cytryny, kwiaty bzu (całe kwiatostany razem z gałązkami) i kwasek cytrynowy Zamieszać i odstawić na 4 dni. Płyn dokładnie odcedzić. Zlać
IMPRESJA SMAKUmleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny posypka czekoladowa Przepis na cztery ptysie Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto(...)ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki. Kurczaczki: Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień
wesoła kuchniaPolecam podawać go z odrobiną oliwy z oliwek i migdałami. 1/2 awokado 1/3 ogórka zielonego długiego 3 liście selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny mięta świeża sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek prażone migdały Ogórka kroję(...)pół i usuwam pestki, kroję na kawałki. Seler naciowy obieram z włókien i kroję na kawałki. Do pojemnika przekładam seler, ogórka, awokado, dodaję listki mięty, sok z cytryny, jogurt grecki, wodę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję z oliwą z oliwek i prażonymi migdałami, posypuję miętą
wesoła kuchniałyżeczki kawy Inka klasyczna 60 ml wody 2 łyżki rumu kilka listków świeżej mięty 1/2 limonki 1/4 cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru lód Kawę rozpuścić w wodzie, dodać rum, wymieszać. Cytrynę i limonkę dokładnie umyć, pokroić w półksiężyce. Włożyć do wysokiej szklanki, dodać cukier, rozgnieść, by wycisnąć sok z limonki. Listki mięty ugnieść delikatnie w dłoniach, przełożyć do szklanki
Domowa cukiernia EwyZaraz obok soku z owoców czarnego bzu ten syrop jest obowiązkowym dodatkiem do herbaty w okresie jesienno-zimowym. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 kg. cukru 1 litr wody 2-3 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kwiaty bzu delikatnie zerwać, najlepiej w południe, w słoneczny dzień. Oddzielić kwiaty od gałązek, aby syrop nie był gorzki (u nas sprawdziło się obcinanie nożyczkami(...)Wodę z cukrem zagotować i gorącym syropem zalać kwiaty. Dodać sok z cytryn, zamieszać, przykryć pokrywką lub gazą i odstawić na 48 godzin. Następnie syrop przecedzić przez gęste sitko, a najlepiej przez gazę. Zagotować i jak tylko zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Dokładnie zakręcić wieczko. Taki syrop nie wymaga pasteryzowania. Przechowywać w chłodnym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewłaściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak
Taste Of My Dayjajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA 150 g gorzkiej(...)upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij z niego papier do pieczenia i ponownie przełóż go na blachę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, cukier puder oraz wodę. Następnie polej niż biszkopt, tak aby nasączenie pokryło całe ciasto. KREM Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Gotuj do czasu
365 dni dookoła kuchniPrzepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie
R'n'G Kitchenkukurydzianej* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut(...)ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy. LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę
Pani na deserpszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną) na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa(...)Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić. Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakwaskowa i z nutką słodyczy. Idealna na zimne wieczory. Składniki: - 0,5 kg żurawiny - sok z 1/2 cytryny - 1-2 łyżki cukru - woda Żurawinę umyć i zalać wodą. Dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować. Gotować ok 10 minut. Smacznego
CookYourselfSkładniki na krem z Michałkami (górne przełożenie tortu): 150 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 10 sztuk cukierków Michałki białe Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Składniki na mleczne ganache: 200 g śmietany kremówki 500 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 4 łyżki dżemu porzeczkowego 3 łyżki ciasteczek Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka) Biszkopt(...)rozpuszczeniu cukierków, przelewamy masę przez sitko. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mocno schłodzoną masę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Nasączenie Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Składanie tortu Pierwszy blat biszkoptowy kładziemy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy krem karmelowy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy
Słodkości na talerzuOreo (do przełożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 14 sztuk ciastek Oreo 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Składniki na krem Oreo (do obłożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 10 sztuk ciastek Oreo Dodatkowo do dekoracji: 100 g czekolady(...)kroi. Ścinamy wypukłą część biszkoptu. Przekrawamy na dwie równe części (musimy otrzymać cztery blaty). Jeżeli potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek . Nasączenie Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Krem Oreo do przełożenia Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na pył. Dobrze schłodzoną
Słodkości na talerzułyżka cukru pudru Składniki na krem śmietankowy (do obłożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Śmietan-fix Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku z cytryny łyżka cukru Dodatkowo (do dekoracji): czekolada mleczna łyżka sosu karmelowego Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku(...)misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odkładamy 3 łyżki kremu do dekoracji tortu. Nasączenie Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Składanie tortu Pierwszy blat biszkoptowy kładziemy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy 1/2 kremu karmelowego, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy
Słodkości na talerzu