woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:129/1096)

Tort z masą czekoladową i truskawkami 98

łyżki prawdziwego ciemnego kakao - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Polewa - 150 gram czekolady mlecznej - 100 gram masła - 3 łyżki mleka Dodatkowo - 500g truskawek - 200ml herbaty lub wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu - wiórki kokosowe ( opcjonalnie )   Wykonanie Masa czekoladowa : Do zimnej śmietanki dodaję kakao, ubijam i stopniowo dodaję cukier puder. Żelatynę rozpuszczam(...)mikrofalówce aż do rozpuszczenia, połączenia składników ( 1-2 minuty ).  Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na pół na dwa równe blaty. Każdy z nich od środka nasączam wodą wymieszaną z dwoma łyżkami soku z cytryny. Na jeden z blatów rozsmarowuję masę czekoladową ( trochę odkładam do dekoracji ) na masę gęsto układam plasterki truskawek, przykrywam drugim blatem, lekko dociskam. Odstawiam na chwilę

Kuchnia z widokiem na ogród
KOKTAJL SZPINAKOWY Z IMBIREM I KIWI 119

Lekkie i zdrowe, dla małego i dużego a mowa oczywiście o KOKTAJLACH :) Dziś typowo Zielony , ze szpinakiem, kiwi, imbirem. Polecam i Na ZDROWIE:) SKŁADNIKI: 🍹150 ml wody 🍹Sok z 1/2 cytryny 🍹2 garście szpinaku świeżego 🍹1 kiwi 🍹1 plaster imbiru PRZYGOTOWANIE:    Szpinak myję, wkładam do kubka. Dodaję plaster imbiru. Kiwi dokładnie obieram a następnie myję pod bieżącą wodą(...)Wycinam środek kiwi a następnie resztę wkład do kubka blendera. Na koniec dodaję zimną wodę mineralną nie gazowaną i sok z cytryny. Miksuję na gładki koktajl. Piję od razu. Smacznego i na zdrowie

Gotowanie Patki
Hummus 112

tygodnia, zainspirowane wizytą w  Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka sody sól  Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski i zalać dużą ilością wody - podwoi swoją objętość. Napęczniałą ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, wsypać sodę(...)gotować ok. 40 minut. Gotowa ciecierzyca jest miękka, można ją rozgnieść w palcach. Ciecierzycę zmielić blenderem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pastę tahini i zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą

Chocolate Muffin Blog
Chia Fresca Blondynkowa, czyli orzeźwiający, dobrze nawadniający napój z nasionami Chia 122

mineralnej niegazowanej, czyli 500 ml 1 i 1/2 łyżki nasion Chia 1 łyżka miodu akacjowego ( możecie użyć syrop z agawy,albo inny naturalny słodzik) sok z połowy cytryny Wykonanie: 1/4 szklanki wody zostawiłam w szklance, resztę wlałam do dzbanka. Wsypałam nasiona Chia i wlałam sok z cytryny, ale przez drobne sitko przelałam, aby nie było mętnego osadu. 1/4 szklanki wody

Blondynka Gotuje
Anielski tort. 1656

szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone1000 ml śmietany kremówkiWiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanejsok z cytryny do smaku4 łyżki cukrułyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę(...)stopni do tzw suchego patyczka.Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone

Malinowe Pocałunki
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 204

liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce(...)mocno rozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania

Dietolog
Lemoniada ogórkowa 187

cytryn 1 cytryna pokrojona w plasterki 3 cm świeży imbir 2-3 łyżki miodu listki świeżej mięty kostki lodu 1 litr wody Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu  (przepis) , dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz

Smakowity Blog Kulinarny
Lemoniada rabarbarowa 149

całe właściwości, warto o tym pamiętać. Ja lubię aromatyzować napoje, dodając do nich różniaste owoce. Po kilku chwilach z plastrem pomarańczy, nawet zwykła woda smakuje jak fanta Do lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko(...)możesz na etapie gotowania rabarbaru, dodać szczyptę cynamonu. Drukuj Lemoniada rabarbarowa Składniki 300 g rabarbaru (u mnie 4 łodygi) 75 g cukru łyżka cukru waniliowego 1l wody ok 2/3-1 szkl. soku z cytryny kostki lodu plastry cytryny i truskawek do przybrania gałązki mięty Sposób przygotowania Rabarbar zagotowujemy z wodą i cukrem. Gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy całość

Mieszam w Garnku
Witaminowe shoty – 5 propozycji 233

idzie bardzo uniwarsalne w działaniu i skutecznie usprawniające funkcjonowanie naszego oraganizmu. Składniki: garść natki pietruszki 1 łyżeczka młodego jęczmienia 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: 1) Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować. Podawać od razu po przygotowaniu. 4) Shot przeciwzapalny i przeciwbólowy Męczy Was ból mięśni lub stawów? To coś(...)rozluźnieniu organizmu oraz poprawia nastrój. A jeżeli chodzi o smak to zdecydowanie mój ulubieniec. Składniki: 0,5 jabłka mała garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: 1) Jabłko obrać i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować. Podawać od razu po przygotowaniu

Fitsweet.me
Ciasto Śniegowiec 42937

pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 6 łyżek cukru Piana zaparzana • 4 białka • 1/2 szklanki cukru • sok z 1/2 cytryny • 1/2 czekolady gorzkiej Poncz • 1 szklanka wody przegotowanej • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka spirytusu – opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt kakaowy • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. • Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera(...)Piana zaparzana • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. • Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jedną część wyłożyć całą masę

To co kocham
Lemoniada z melona 138

dodatkowo kostki lodu. Moje propozycje innych lemoniad: lemoniada ogórkowa lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru) Lemoniada z melona jest bardzo smaczna:   Składniki: 1 -2 cytryna sorbet z melona Galia listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki(...)lodu Przygotowanie: Do dzbanka przekładamy  zmiksowany sorbet z melona (liczymy po 2-3 łyżki na szklankę), kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dokładnie mieszamy . Wlewamy zimną wodę gazowaną, łączymy. Gdy wlewamy lemoniadę do szklanek, dodajemy kostki lodu. Pyszna lemoniada na upały. The post Lemoniada z melona appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DESER DIETETYCZNY Z KUKURYDZY?TAK! 124

Dziś ją spożywamy najczęściej w kolbach ,popcornie lub z puszki.Ja ją wykorzystałam do zrobienia deseru.Zapraszam.  1 puszka odsączonej kukurydzy 1 małe opakowanie serka naturalnego 1 łyżka wody pomarańczowej odrobina soku z cytryny miód do smaku wanilia 1 mały jogurt naturalny kakao lub czekolada *************************** Serek naturalny zmiksować z 3/4 puszki kukurydzy,wanilią,dorobioną miodu.Wyłożyć na dno szklaneczek.Na serek kukurydziany(...)wyłożyć resztę ziaren kukurydzy,zalać zmiksowanym jogurtem naturalnym ,wodą pomarańczową i sokiem z cytryny .Na wierzchu posypać kakao lub czekoladą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierniczki 2016 131

apteki) – przegotowana woda w ilości takiej, aby lukier był dość rzadki, taki do malowania Wykonanie: – Zmiksować gęsty lukier z sokiem z cytryny, kroplami miętowymi i wodą. Ilość wody zależy od ilości gęstego lukru, jaki pozostał. – Należy dodawać ją powoli, aby zbytnio nie rozrzedzić lukru. – Polukrowane pierniczki ozdobić kolorowymi cukierkami

To co kocham
Frużelina z czerwonej porzeczki 163

cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka ma dużo pektyny. . Słoiki wyparzyć, osuszyć.Gorącą frużelinę przekładać do słoiczków ,dokładnie zakręcać

w mojej kuchni
Tort- mak / migdały / róża 119

łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier,   1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem(...)Krem: Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia. Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone

królestwo garów