Sk ładniki ・ 1 kg cukru ・ 50 szt. orzechów zielone ze skórką ・ 2l wody ・ sok z cytryny ・ opcjonalnie cynamonu - 20 g ・ opcjonalnie n asiona kardamonu - 14 szt. ・ opcjonalnie g o ździk - 7 g Wykonanie Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek . Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki. Orzechy zalać zimną wodę. Odstawić 10-14 dni. Każdego dnia zmieniać wodę 2-3 razy dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...