Dzem z zielonych orzechów włoskich ze skórką

Dzem z zielonych orzechów włoskich ze skórką

Dzem z zielonych orzechów włoskich ze skórką

Sk ładniki   ・ 1 kg cukru ・ 50 szt. orzechów zielone ze skórką ・ 2l wody ・ sok z cytryny ・ opcjonalnie cynamonu - 20 g ・ opcjonalnie n asiona kardamonu - 14 szt. ・ opcjonalnie g o ździk - 7 g  Wykonanie Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek . Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki. Orzechy zalać zimną wodę.  Odstawić 10-14 dni.  Każdego dnia zmieniać wodę 2-3 razy dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojej kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.