Sk ładniki ・ 1 kg cukru ・ 50 szt. orzechów zielone ze skórką ・ 2l wody ・ sok z cytryny ・ opcjonalnie cynamonu - 20 g ・ opcjonalnie n asiona kardamonu - 14 szt. ・ opcjonalnie g o ździk - 7 g Wykonanie Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek . Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki. Orzechy zalać zimną wodę. Odstawić 10-14 dni. Każdego dnia zmieniać wodę 2-3 razy dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..