Składniki Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek(...)skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę z cytryny, następnie dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera
Słodki Kompromisowoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem. Kiedyś przynosiło się je domu i ustawiało na szafkach(...)ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy(...)podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas
Tajskie smakifrancuską szarlotkę, ( tarte ) jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła 7 łyżek wody szczypta soli Wierzch 8 jabłek 1/2 cytryna 100 g cukru 120 ml wody Przygotowanie Ciasta W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone masło i całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto(...)czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy . Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier i wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia. Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki
cookplgłówka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić je na "drugą stronę". Po upieczeniu odstawić(...)miseczki aby nie podgrzewały się bardziej. Liście sałaty oderwać i opłukać. Pokroić na niezbyt drobne paski. Przełożyć do miski. Cebulę poszatkować drobno i dodać do sałaty. Olej, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać na jednolity sos. Dodać do sałaty i lekko wymieszać. Odłożyć 2 łyżki ziaren, resztę wymieszać z sałatą. Przyprawić do smaku. Fetę pokroić w kostkę i przełożyć
Czerwony GupikGotować na średnim ogniu, aż część płynu odparuje, następnie jeszcze gorące przetrzeć przez sitko. Dodać wcześniej namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.Dwa blaty biszkoptu - spodni i środkowy - umieścić w obręczach. Nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wódką. Mus owocowy podzielić na pół i wylać na spody. Umieścić w lodówce, aż wszystko dobrze zastygnie.Żelatynę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposobem na orzeźwienie jest lemoniada. Odrazu przygotowuję podwójną ilość. Dziś mam dla Was przepis na lemoniadę gruszkową z szałwią. Jest obłędna ! Składniki na bazę lemoniady: 1/2 litra wody niegazowanej 1 kg cytryn 1/2 szklanki brązowego cukru 2 gruszki garść liści szałwii Dodatkowo: 1/2 litra wody gazowanej (lub wedle uznania więcej) kostki lodu listki szałwii do dekoracji Wykonanie: Przygotuj składniki: cytryny
Moja pasja smakupieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka - skórka z połowy cytryny - 1/3 szklanki wody - 1 cukier wanilinowy - 3 żółtka Do garnuszka odlałam troszkę mleka, w którym rozmieszałam mąkę. Resztę mleka zagotowałam razem z otartą skórką z cytryny. Do zagotowanego mleka wlałam powoli mieszaninę
Receptura smakuherbatę imbirową często stosuję przy chłodach i infekcjach. Niezwykle świetnie sprawdza się w zimie, ponieważ szybko rozgrzewa. Polecam samodzielne przygotowanie herbaty z naturalnym imbirem! Składniki : 700ml wody, kawałek imbiru, kilka plasterków cytryny i limonki, 2 łyżeczki miodu Wykonanie : Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, plasterki cytryny i limonki. Gotujemy ok.15min. Napój przelewamy do kubka
Raj dla Podniebieniajabłekok. 20 cząstek suszonych gruszekok. 2 - 3 łyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka. Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut
Bon Appetit Małgorzatyelektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Cytrynę (lub cytryny) dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok – żeby cytryna oddała jeszcze więcej soku, warto wrzucić ją na 20-30 minut do gorącej wody a następnie – mocno ją dociskając – poturlać w tę i we w tę po kuchennym blacie. Tak wygrzaną i wymasowaną cytrynę kroimy na pół(...)lodówki. Podajemy schłodzoną – z gałązką mięty i malinką to już wykwintny drink! SKŁADNIKI 120ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny (u mnie wystarczyła jedna, olbrzymia, 400g cytryna) 100g świeżych malin 60g cukru 100ml wody 700ml wody źródlanej do uzupełnienia
Karo in the KitchenPresident) ½ litra śmietany kremówki 30% 1 ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Sok z 1 cytryny Skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: marmolada malinowa Wykonanie: Dokładnie umyć 1 cytrynę. Sparzyć gotowaną wodą. Osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o cienkich oczkach. Wycisnąć sok. Żelatynę wsypać do 1 szklanki gotowanej wody i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodać(...)puder przesiany przez sitko oraz sok z cytryny i skórkę. Delikatnie utrzeć. Porcjami dodawać śmietanę i delikatnie miksować (na małych obrotach). Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać mikserem. Biszkopt posmarować marmoladą malinową lub o dowolnym smaku. Wlać masę serową na biszkopt. Polewa: 8 kostek czekolady 8 łyżek wody Wszystkie składniki rozpuścić, nie gotować. Do gorącej polewy dodać 1 łyżeczkę
Przepisy BabciWspaniale orzeźwia. Prosta i szybka. U mnie jest stałym gościem w upalne dni. Proporcja na litrowy dzbanek: - 1 cytryna - 2 łyżki cukru* - 2 szklanki wody niegazowanej** - woda gazowana do uzupełnienia płynu - lód Cytrynę parzymy. Odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy szklankę wody niegazowanej i cukier. Miksujemy. Przed sitko o drobnych oczkach wprost do dzbanka przecedzamy płyn
kawawszklancelubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka i podlać połową szklanki wody. Zagotować. Po zagotowania gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się(...)garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy
Mania Wypiekania