woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:135/1096)

Pyszny makowiec drożdżowy 136

Składniki  Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek(...)skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę z cytryny, następnie dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera

Słodki Kompromis
Galaretka z pigwowca 145

owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem. Kiedyś przynosiło się je domu i ustawiało na szafkach(...)ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory. Składniki: 2 kg pigwowca 80 dkg -1 kg cukru lub ksylitolu woda sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owoce morza w tempurze 182

szybkie krewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy(...)podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas

Tajskie smaki
Francuska szarlotka 312

francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru  120 ml wody  Przygotowanie Ciasta W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone masło i całość mieszamy do połączenia się masła i suchych składników. Dodajemy wodę by ciasto(...)czasie ciasto rozwałkowujemy  i przekładamy do formy . Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych.   Skrapiamy owoce sokiem z cytryny, połowę jabłek kroimy w kostkę i dodajemy je do garnka. Dodajemy cukier i wodę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, Pozostawimy do ostygnięcia.  Drugą połowę jabłek kroimy w cienkie plasterki

cookpl
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 167

główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej więcej w połowie obrócić je na "drugą stronę". Po upieczeniu odstawić(...)miseczki aby nie podgrzewały się bardziej. Liście sałaty oderwać i opłukać. Pokroić na niezbyt drobne paski. Przełożyć do miski. Cebulę poszatkować drobno i dodać do sałaty. Olej, wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać na jednolity sos. Dodać do sałaty i lekko wymieszać. Odłożyć 2 łyżki ziaren, resztę wymieszać z sałatą. Przyprawić do smaku. Fetę pokroić w kostkę i przełożyć

Czerwony Gupik
Mission impossible, czyli tort podróżny 135

Gotować na średnim ogniu, aż część płynu odparuje, następnie jeszcze gorące przetrzeć przez sitko. Dodać wcześniej namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.Dwa blaty biszkoptu - spodni i środkowy - umieścić w obręczach. Nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wódką. Mus owocowy podzielić na pół i wylać na spody. Umieścić w lodówce, aż wszystko dobrze zastygnie.Żelatynę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemoniada gruszkowa z szałwią 182

sposobem na orzeźwienie jest lemoniada. Odrazu przygotowuję podwójną ilość. Dziś mam dla Was przepis na lemoniadę gruszkową z szałwią. Jest obłędna ! Składniki na bazę lemoniady: 1/2 litra wody niegazowanej 1 kg cytryn 1/2 szklanki brązowego cukru 2 gruszki garść liści szałwii Dodatkowo: 1/2 litra wody gazowanej (lub wedle uznania więcej) kostki lodu listki szałwii do dekoracji Wykonanie: Przygotuj składniki: cytryny

Moja pasja smaku
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 123

pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - ponad pół szklanki mleka - skórka z połowy cytryny - 1/3 szklanki wody - 1 cukier wanilinowy - 3 żółtka Do garnuszka odlałam troszkę mleka, w którym rozmieszałam mąkę. Resztę mleka zagotowałam razem z otartą skórką z cytryny. Do zagotowanego mleka wlałam powoli mieszaninę

Receptura smaku
Herbata imbirowa 104

herbatę imbirową często stosuję przy chłodach i infekcjach. Niezwykle świetnie sprawdza się w zimie, ponieważ szybko rozgrzewa. Polecam samodzielne przygotowanie herbaty z naturalnym imbirem!   Składniki : 700ml wody, kawałek imbiru, kilka plasterków cytryny i limonki, 2 łyżeczki miodu Wykonanie : Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki imbir, plasterki cytryny i limonki. Gotujemy ok.15min. Napój przelewamy do kubka

Raj dla Podniebienia
Kompot z suszu 166

jabłekok. 20 cząstek suszonych gruszekok. 2 - 3 łyżki miodu1 laska cynamonu4 goździki1 cytrynaOwoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka.  Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować  na  małym  ogniu około 20-25 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Lemoniada malinowa 124

elektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Cytrynę (lub cytryny) dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok – żeby cytryna oddała jeszcze więcej soku, warto wrzucić ją na 20-30 minut do gorącej wody a następnie – mocno ją dociskając – poturlać w tę i we w tę po kuchennym blacie. Tak wygrzaną i wymasowaną cytrynę kroimy na pół(...)lodówki.   Podajemy schłodzoną – z gałązką mięty i malinką to już wykwintny drink! SKŁADNIKI 120ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny (u mnie wystarczyła jedna, olbrzymia, 400g cytryna) 100g świeżych malin 60g cukru 100ml wody 700ml wody źródlanej do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
Cytrynowe ptasie mleczko – pychotka 107

President) ½ litra śmietany kremówki 30% 1 ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Sok z 1 cytryny Skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: marmolada malinowa Wykonanie: Dokładnie umyć 1 cytrynę. Sparzyć gotowaną wodą. Osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o cienkich oczkach. Wycisnąć sok. Żelatynę wsypać do 1 szklanki gotowanej wody i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy twarogowej dodać(...)puder przesiany przez sitko oraz sok z cytryny i skórkę. Delikatnie utrzeć. Porcjami dodawać śmietanę i delikatnie miksować (na małych obrotach). Na koniec wlać przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać mikserem. Biszkopt posmarować marmoladą malinową lub o dowolnym smaku. Wlać masę serową na biszkopt. Polewa: 8 kostek czekolady 8 łyżek wody Wszystkie składniki rozpuścić, nie gotować. Do gorącej polewy dodać 1 łyżeczkę

Przepisy Babci
Najszybsza lemoniada na świecie 146

Wspaniale orzeźwia. Prosta i szybka. U mnie jest stałym gościem w upalne dni. Proporcja na litrowy dzbanek: - 1 cytryna - 2 łyżki cukru* - 2 szklanki wody niegazowanej** - woda gazowana do uzupełnienia płynu - lód Cytrynę parzymy. Odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy szklankę wody niegazowanej i cukier. Miksujemy. Przed sitko o drobnych oczkach wprost do dzbanka przecedzamy płyn

kawawszklance
Dżem z dyni z brzoskwiniami 104

lubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do dużego garnka i podlać połową szklanki wody. Zagotować. Po zagotowania gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się(...)garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny i cukier. Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy

Mania Wypiekania