woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:139/1096)

Deser i lemoniada z rabarbaru 156

serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać.  Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać  cukier lub ksylitol i posiekaną(...)wierzchu położyć masę z mascarpone.  Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą lemoniada: Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem. Smacznego

Stare Gary
Woda z ananasem i borówkami 86

orzeźwienie. Tym razem jest to połączenie słodkiego ananasa i borówek Woda z ananasem i borówkami świetnie sprawdzi się na grilla lub spotkanie z przyjaciółmi. Woda z ananasem i borówkami Składniki: 1/4 ananasa garść borówek cytryna świeża mięta Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w grube plasterki. Cytrynę dokładnie myjemy. Ja najczęściej zalewam ją wrzątkiem, a później jeszcze myję pod bieżącą(...)końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasza woda od razu nabierze cytrynowego smaku. Pozostałą część cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Dodajemy ananasa, borówki i miętę. Zalewamy wodą. Przed podaniem możemy dorzucić kilka kostek lodu Artykuł Woda z ananasem

PatiGotuje
Baklava 92

opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych pistacji syrop: 3/4 szklanki miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i  cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy(...)koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut. Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci. syrop: Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.  Syrop zestawiamy z ognia i studzimy

Bon appetit mon amie
Limoncello, włoski likier cytrynowy 374

wódki) i do miar obowiązujących w Polsce. Składniki (na ciut ponad litr likieru): 5 cytryn (niewoskowane!, czyli w warunkach polskich tzw. ekologiczne) pół litra spirytusu pół litra wody 200 g cukru Cytryny wyszorować i dokładnie umyć. Obrać cytryny ze skórek. Skórki umieścić w słoju i zalać je wódką. Odstawić na tydzień, codziennie potrząsając słojem. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Zlać(...)zamrażarce - wtedy likier wydaje się mętny. Ja przyznaję, że nie przepadam za zimnymi napojami, więc podaję w temperaturze pokojowej. Kieliszki odwracam do góry dnem i zamaczam w soku z cytryny, następnie wkładam do cukru, który oblepia kieliszek na obwodzie. Do samego likieru dodaję kilka kropel soku z cytryny

Weekendy w domu i ogrodzie
BISZKOPT DWUKOLOROWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ 169

Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: rodzynki decorada Sposób przygotowania biszkoptu jasnego: Białka wybić do wyższej misy. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz rozpuścić(...)dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.  Wszystkie składniki ubiłam blenderem Braun MQ9. Do masy dodać rodzynki wymoczone w ciepłej wodzie, delikatnie wymieszać. Sposób przygotowania ponczu: W wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryn.  Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny położyć na spodzie blachy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyć go ponczem i oblać polewą. Wierzch obsypać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Surówka z marchewki i kalarepy 137

kalarepy. 2 duże marchewki 1 duża kalarepa 2 łyżki rodzynek (sułtanki) 1 zielona cebulka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wrzącej wody Surówka z marchewki i kalarepy Jak przygotować surówkę. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut. Do kubka(...)wsypać sól, pieprz, 1 łyżkę rodzynek wraz z wodą. Dodać także śmiatanę oraz sok z cytryny. Całosć zblednować na jednolitą masę. Do miski włożyć tartą marchew, kalarepę, pozostałe rodzynki oraz krojoną zieloną cebulkę. Warzywa zalać przygotowanym sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z marchewki i kalarepy O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z marchewki. Surówkę możemy przygotować

mecooks
Falafele jajeczne z oszukanym hummusem groszkowo- miętowym 121

czonku, duży, posiekany 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej mała garść listków mięty + kilka do dekoracji 4 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 cytryny, otarta skórka 1 łyżka oliwy + odrobina do polania sól, pieprz do smaku U gotowane na twardo jajka oraz ciecierzycę umieścić w misce i rozgnieść(...)Wrzucić groszek i blanszować przez 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ponownie odcedzić. Groszek wrzucić do pojemnika blendera. Dodać czosnek, tahini, listki mięty, skórkę z cytryny, kumin i kolendrę. Zmiksować krótko. Dodawać po łyżce wody cały czas miksując, aż masa będzie gładka i niezbyt zbita. Dodać sok z cytryny, łyżkę oliwy, sól, pieprz i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na talerz

olalacooking
Woda smakowa-ogórek, cytryna, mięta 141

dodatkowo wodę oziębić dodając kostki lodu. W akcji Letnie orzeźwienie udział brały: woda gazowana/niegazowana plasterki ogórka  plasterki  cytryny listki mięty Do dzbanka przełożyć kawałki plasterki cytryny,ogórka , listki mięty.Wlać wodę i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się połączyły

Moje domowe kucharzenie
Tort w kształcie samochodu 222

krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować(...)miski, wsypać śnieżkę i całość zmiksować ze sobą. Ubijać na wysokich obrotach miksera, aż do utworzenia gęstego, sztywnego kremu.  Na deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo-czekoladowego. Tak samo postąpić z drugą częścią biszkoptu (nasączyć, posmarować dżemem i kremem). Na sam wierzch położyć ostatnią warstwę

Ugotować
Pączki Ćwierczakiewiczowej 154

mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 210

mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej

Malinowo w kuchni
Zimowy szparag - skorzonera przepis 166

gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż do zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki

AZgotuj!
Krewetki na Ostro z Czarnym Makaronem 171

sklepu Mantini)2 cm małej papryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę

Blondynka Gotuje
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 201

cytryny 1,5 szklanki cukru 2 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju ok. 7 łyżek mleka lukier do dekoracji Przygotowanie:  Cytryny zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 minuty, następnie bardzo dobrze myjemy i osuszamy.  Umyte i osuszone cytryny miksujemy w blenderze na prawie jednolitą konsystencję, dodajemy 1 szklankę cukru

Kuchnia Łukasza
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 115

Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody 3 łyżek soku z cytryny ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie krok po kroku: 1. Czereśnie myjemy, drylujemy i przekrawamy na pół. Dzięki temu sprawdzimy również, czy na pewno pozbyliśmy się pestek 2. Tak przygotowane(...)ognia. 7. Do garnka z czereśniami dodajemy jabłka i mieszamy wszystko razem. 8. Następnie stawiamy garnek na małym ogniu, a do owoców dodajemy sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Gotujemy przez kilka mintu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. 9. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia

Okiem Blondynki by McBlondi