woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:147/1096)

Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 180

Składniki: (na 1-2 porcje) 2 buraki czerwone szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru woda około 1-2 szklanki 300 ml kefiru dobrze schłodzonego 1 duży banan łyżeczka soku z cytryny Dekoracja: Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich(...)ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować  kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. 4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki. 5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć

KreatywnePiny
Puree z skorzonery / wężymorda 185

skorzonery , 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany*, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie sczerniała. Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody, aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić

królestwo garów
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 161

kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty

Kuchnia po mojemu
DUET ----POMARAŃCZA Z BAZYLIĄ 178

kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html Składniki: miód do smaku  10-15 listków bazylii   białe części skórki cytryny lub pomarańczy 2 szklanki wody 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku) Przygotowanie: Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine

w mojej kuchni
Sałatka owocowa 243

witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z owoców i kurczaka 238

piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować

Kulinarny karnet Christophera
Jak gotować brokuły? 206

trzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki. 2. Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. 3. W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. 4. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła.  Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut 5. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą

Mechanik w kuchni
Gniazdka 429

chwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron.Lukier:ok 200 gr cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Gniazdka "moczymy" w lukrze. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z łososiem i granatem 243

oliwek sól, pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie

Codzienne Gotowanie
Lemoniada miętowa II 191

rabarbaru i lemoniadę miętową.  Lemoniada miętowa II Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 1000 ml napoju Składniki: 1 pęczek mięty 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Wykonanie: Miętę płuczemy, z pęczka odkładamy 3 gałązki, które wykorzystamy później. Wodę zagotowujemy, przelewamy do dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciecierzyca z cukinią 183

Expresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kisiel z tapioki z pigwą i "Pani Einstein" 242

drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy sok z cytryny ok. 2 cm imbiru 1,5 łyżki cukru Pigwy obrać ze skórki i usunąć z nich(...)Pigwę zalać szklanką wody, dodać starty imbir i gotować na palniku o małej mocy do miękkości. Pod koniec gotowania pigwę posłodzić i zakwasić sokiem z cytryny. Pigwę zmiksować ręcznym blenderem.  Perły tapioki zalać wodą i odstawić na ok. 5 minut. Tapiokę gotować na małym ogniu, dodając w pewnym momencie skórkę startą z cytryny i mieszając od czasu do czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem. 254

szklanki cukru 4 łyżki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 8 łyżek RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek(...)sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce

Kocham Czekoladę
Szpinak w roli głównej 213

tych pozostałych było by identyczne. Ciasto na pierogi z sokiem ze szpinaku Potrzebujemy: 500g mąki pszennej, 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/, Około 100g wody, sok połowy z cytryny, 70ml roztopionego masła. Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam do niego sok z połowy(...)cytryny. Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być za ścisłe. Wszystko zależy od wilgotności mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski, wtedy jest dobre. Pod koniec dodajemy masło, wyrabiamy chwilę aby ciasto wchłonęło tłuszcz i pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut. W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte

Leśny Zakątek