woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:153/1096)

Lemoniada / Lemonade 148

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water(...)plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First

Projekty ze smakiem
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 157

czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz(...)folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem

codojedzenia
Ciasteczka cytrynowe 175

cytryn 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego)  lub kilka kropelek aromatu cytrynowego do obtoczenia kilka łyżek drobnego cukru do wypieków Cytryny sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć posiekane masło i wsypać drobny cukier. Całość ze sobą zmiksować

Ugotować
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 154

puszka pomidorów całych (wraz z zalewą) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili czarny pieprz odrobina wody skórka z cytryny, drobno starta liście świeżej bazyli do dekoracji N a dużej patelni rozgrzać olej. 3 ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki i wrzucić na gorący olej. Smażyć chwilę, aż zaczną(...)odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodać  pozostałe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane. Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę wody. Z grubsza rozdrobnić pomidory, pozostawiając jednak część w większych kawałkach- mają być widoczne w sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić

olalacooking
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 263

przygotowania kąpieli warto użyć dwóch kul. Aromatyzując kule (zamiast olejku można użyć płatków kwiatów lub innych zapachów) nie dodawajmy niczego, co zawiera wodę – inaczej proszek zacznie się pienić i będzie ciężko formować kule. Cytryny w syropie – do herbaty W zimowy wieczór nie ma nic lepszego do herbaty niż cytrynka. Jeśli macie ekologiczne cytryny i boicie się, że się(...)imbiru. Owoce dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej cytryny wyciskamy sok, a pozostałe 5 kroimy na plastry. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy 0,5 szklanki wody i sok z wyciśniętej cytryny. Wrzucamy goździki i imbir. Podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny

Poezja smaku
Hummus thats all 184

kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej 1 łyżka pasty tahiny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody sok z połowy cytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata

Lajtkraft food intolerance
Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki 189

nieaktywnych drożdży 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka wody Zagęstnik: 1 1/3 szklanki wody 2 1/2 agar agar Wykonanie: Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty

Lamarida.pl
Baranina w stylu blisko- wschodnim 199

ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin

Stare Gary
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 214

ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i  zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż(...)kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć również ryżu z torebki i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy) W drugim garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić.  W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić

DefinicjaSmaku
Makowiec zawijany, strucla z makiem 246

u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny"],"name":"Makowiec zawijany, strucla z makiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Robimy mas\u0119 wed\u0142ug przepisu\r","\r","M\u0105k\u0119 przesia\u0107(...)rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami z wyjątkiem masła. Zagnieść ciasto, dodając masło

Mieszam w Garnku
Miód z mniszka ze skórką cytrynową 212

szklance ciepłej wody i podawać do picia) Składniki na 6 słoiczków po 200 ml: 1 kg kwiatów mniszka (około 1000 kwiatów) 1,5 litra źródlanej wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Kwiaty wrzucić do garnka zalać zimną wodą, wstawić na gaz do zagotowania pod przykryciem, od momentu zagotowania gotować jeszcze 20 min na średnim gazie (tak aby powoli bulgotało(...)naparu. Napar przelać do szerokiego garnka, wsypać cukier, zagotować, od momentu zagotowania gotować na średnim gazie, tak aby woda lekko odparowała a syrop zgęstniał, u mnie 2 godziny i 20 min (na 6, następnie 5 mocy palnika). Podczas gotowania syropu cytrynę wyszorować sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się syropu (później ją odcedzimy). Sok z cytryny wycisnąć, wlać do gotującego

moj przepis na
Domowa masa cukrowa 299

cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy

Ciastkozercy
Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ). 238

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny dokładnie wymyj, sparz wrzątkiem, osusz. Skórkę otrzyj na tarce o małych(...)oczkach, uważając, aby nie ścierać białego pod skórką miąższu ( jest gorzki ). Wyciśnij dokładnie sok z cytryn, usuń z niego pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną

Przepisy i porady kulinarne
Babka drożdżowa Magdy Gessler 168

szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru i 1/3 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce

Kuchnia domowa Ani