SKŁADNIKI 400 g miąższu ananasa 4 cytryny 1-2 łyżki miodu 10 listków mięty 500 ml wody kostki lodu **** INGREDIENTI 400 g di ananas 4 limoni 1-2 cucchiai di miele 10 foglie(...)menta 500 ml di acqua cubetti di ghiaccio PRZYGOTOWANIE Do blendera wkładamy miąższ ananasa, listki mięty, 1-2 łyżki miodu, następnie wlewamy wyciśnięty sok z 4 cytryn oraz 500 ml zimnej wody. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lemoniadę przelewamy do dzbanka i schładzamy. Schłodzoną lemoniadę przelewamy do szklanek, dodajemy listki mięty, plasterki cytryny oraz kostki lodu
La grande e la piccola cuocaduża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy od jakości cukru ) - 1 łyżka soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy(...)minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny , mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego
Wypieki Reneżółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża do zagniatania ciasta i mniejsza na lukier) - sitko - dwa spore, najlepiej litrowe kubki - mały rondelek - jedna duża(...)podgrzewamy rum z wodą, po czym przelewamy gorący płyn do cukru. Chwilę mieszamy by składniki się połączyły, potem dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż masa uzyska gęstość ciasta naleśnikowego (jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę gorącej wody). Wyjmujemy upieczone ciasto na stół i pozostawiamy na 10-15 min (nie dłużej, bo przejdzie zapachem blachy), aby troszkę przestygło, po czym
Moja Książka Kucharskamascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem
Kuchenne Wariacjesmaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta
Qlinarnie i Qlinarnieząbki czosnku 1 łyżka oleju + odrobina do opieczenia kurczaka (użyłam słonecznikowego) 50 g masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny 750 ml wody 2 średnie piersi z kurczaka sól, ostra papryka do smaku czarnuszka Piersi z kurczaka przyprawić solą i ostrą papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Cebulę(...)mniejsze części. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić. Dodać brokuły, wlać wodę i pod przykryciem ugotować do miękkości. W połowie gotowania wsypać cukier i sól. Do ugotowanych brokułów dodać masło i zmiksować całość lekko blenderem. Przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka opiec na lekko natłuszczonej patelni lub zgrillować. Odstawić na kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennaprezentują się na stole. Składniki: 400-500 g. filetów śledziowych (miałam w oleju) 2 cebule 1 jabłko 1 duża, gęsta śmietana 18% (330 ml) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz woda i mleko do namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół). Cebule pokroić w półplasterki, posolić i odstawić żeby trochę zmiękła. Jabłko obrać
Agusiowe smakołykiszklanki mąki pełnoziarnistej jajko szczypta soli łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu tłuszcz do smażenia Nadzienie: 4 duże jabłka 10 daktyli łyżka skórki otartej z cytryny łyżka soku -//- odrobina wody Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na około 10 min aby sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia(...)kroimy dość drobno. Obieramy jabłka, dwa ścieramy na tarce jak na szarlotkę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy dkatyle i smażymy chwilę aż się jabłka lekko rozpadną. Dwa pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy pod koniec do smażonej masy razem ze skórką i sokiem z cytryny. Smażymy chwilę, tyle aby były al dente i wyczuwalne w nadzieniu. Takim nadzieniem smarujemy gotowe
Dieta moja pasjaszkl. cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam(...)wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę ubić
Moje domowe kucharzeniezwykłego syropu z wody i cukru można dodać syrop miętowy lub syrop z czarnego bzu . Dzięki temu sorbet zyska ciekawy posmak. składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szlanki cukru* Przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić. Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony
Monia miesza i gotujeKrem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny) 2 łyżki miodu 100 ml wody Dodatkowo: 100 g konfitury malinowej 100 g małych bez ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt
Food Squarewszystkie pachną, a tylko z tych pachnących można zrobić ten pyszny smakołyk. Składniki: 750 g płatków róży 1 kg cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z 1 cytryny 250 ml wody Sposób przygotowania: Płatki róży przebrać, ewentualnie usunąć białe końcówki. Ja tego nie robiłam. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu od zagotowania przez
Gosia gotujecukru 2 szkl wody 5-6 łyżeczek żelatyny warstwa śmietankowa 200 ml śmietany 200 ml mleka 100 g twarogu 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Mus owocowy gotujemy z wodą i cukrem, dodajemy żelatynę i mieszając studzimy. Wylewamy do formy i odstawiamy do zastygnięcia. Mleko , śmietanę twaróg i cukier blendujemy . Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody
Gotowanie jest łatweziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Nasączenie 300 ml wody mineralnej niegazowanej 3-4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Dodatkowo 1 kg masy cukrowej białej 200 g masy cukrowej granatowej 100 g masy cukrowej zielonej 100 g masy cukrowej brązowej brokat(...)wanilii. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchniwiosna i pora pomyśleć o zmianie diety na lżejszą i bardziej odżywczą. Zaczynamy od zdrowego i pożywnego koktajlu. Składniki: 1 gruszka 1/2 awokado 1 szkl wody mineralnej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy gruszkę ze skórki, wycinamy gniazdo(...)nasienne i kroimy w małe cząstki. Gruszkę wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować. Wyciągamy awokado ze skórki. Do gruszki dodajemy awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i dolewamy wodę. Blendujemy razem na gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i podajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneuzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniczku i przekrawamy wzdłuż. wykonanie ciasta: 2/3 masy wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaczekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego Poncz: pół szklanki ciepłej wody sok z cytryny do smaku cukier puder do smaku Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej
Fabryka pomysłówSkładniki: (na 1-2 porcje) 2 buraki czerwone szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru woda około 1-2 szklanki 300 ml kefiru dobrze schłodzonego 1 duży banan łyżeczka soku z cytryny Dekoracja: Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich(...)ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny. 4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki. 5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera. Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć
KreatywnePinyskorzonery , 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany*, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie sczerniała. Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody, aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić
królestwo garówkilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony dzień wcześniej biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty
Kuchnia po mojemukuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html Składniki: miód do smaku 10-15 listków bazylii białe części skórki cytryny lub pomarańczy 2 szklanki wody 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku) Przygotowanie: Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine
w mojej kuchniwitamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone
Moje Kuchenne Rewelacjepiersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować
Kulinarny karnet Christophera