woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:153/1096)

Ciasteczka cytrynowe 197

cytryn 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego)  lub kilka kropelek aromatu cytrynowego do obtoczenia kilka łyżek drobnego cukru do wypieków Cytryny sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć posiekane masło i wsypać drobny cukier. Całość ze sobą zmiksować

Ugotować
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 180

puszka pomidorów całych (wraz z zalewą) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili czarny pieprz odrobina wody skórka z cytryny, drobno starta liście świeżej bazyli do dekoracji N a dużej patelni rozgrzać olej. 3 ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki i wrzucić na gorący olej. Smażyć chwilę, aż zaczną(...)odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Dodać  pozostałe 3 ząbki czosnku, drobno posiekane. Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę wody. Z grubsza rozdrobnić pomidory, pozostawiając jednak część w większych kawałkach- mają być widoczne w sosie. W tym samym czasie zagotować w dużym garnku wodę z odrobiną cukru i soli. Wrzucić

olalacooking
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 299

przygotowania kąpieli warto użyć dwóch kul. Aromatyzując kule (zamiast olejku można użyć płatków kwiatów lub innych zapachów) nie dodawajmy niczego, co zawiera wodę – inaczej proszek zacznie się pienić i będzie ciężko formować kule. Cytryny w syropie – do herbaty W zimowy wieczór nie ma nic lepszego do herbaty niż cytrynka. Jeśli macie ekologiczne cytryny i boicie się, że się(...)imbiru. Owoce dokładnie szorujemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Z jednej cytryny wyciskamy sok, a pozostałe 5 kroimy na plastry. Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy 0,5 szklanki wody i sok z wyciśniętej cytryny. Wrzucamy goździki i imbir. Podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny

Poezja smaku
Hummus thats all 204

kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej 1 łyżka pasty tahiny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody sok z połowy cytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata

Lajtkraft food intolerance
Ser wegański z batatów o smaku wędzonej papryki 210

nieaktywnych drożdży 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka wody Zagęstnik: 1 1/3 szklanki wody 2 1/2 agar agar Wykonanie: Najpierw obieramy bataty i gotujemy na parze aż zmiękną. Ja nie wylewam wody, na której gotuję bataty

Lamarida.pl
Baranina w stylu blisko- wschodnim 224

ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin

Stare Gary
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 230

ugotowania groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w kostkę i  zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż(...)kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć również ryżu z torebki i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy) W drugim garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić.  W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić

DefinicjaSmaku
Makowiec zawijany, strucla z makiem 274

u0142y\u017ceczka pasty waniliowej - da\u0142am domow\u0105 esencj\u0119 waniliow\u0105\r","\r"," Lukier\r","1 szklanka cukru pudru\r","2 \u0142y\u017cki ciep\u0142ej wody\r","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny"],"name":"Makowiec zawijany, strucla z makiem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Robimy mas\u0119 wed\u0142ug przepisu\r","\r","M\u0105k\u0119 przesia\u0107(...)rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami z wyjątkiem masła. Zagnieść ciasto, dodając masło

Mieszam w Garnku
Miód z mniszka ze skórką cytrynową 238

szklance ciepłej wody i podawać do picia) Składniki na 6 słoiczków po 200 ml: 1 kg kwiatów mniszka (około 1000 kwiatów) 1,5 litra źródlanej wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Kwiaty wrzucić do garnka zalać zimną wodą, wstawić na gaz do zagotowania pod przykryciem, od momentu zagotowania gotować jeszcze 20 min na średnim gazie (tak aby powoli bulgotało(...)naparu. Napar przelać do szerokiego garnka, wsypać cukier, zagotować, od momentu zagotowania gotować na średnim gazie, tak aby woda lekko odparowała a syrop zgęstniał, u mnie 2 godziny i 20 min (na 6, następnie 5 mocy palnika). Podczas gotowania syropu cytrynę wyszorować sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się syropu (później ją odcedzimy). Sok z cytryny wycisnąć, wlać do gotującego

moj przepis na
Domowa masa cukrowa 329

cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy

Ciastkozercy
Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ). 255

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny dokładnie wymyj, sparz wrzątkiem, osusz. Skórkę otrzyj na tarce o małych(...)oczkach, uważając, aby nie ścierać białego pod skórką miąższu ( jest gorzki ). Wyciśnij dokładnie sok z cytryn, usuń z niego pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn, wsyp otartą skórkę , wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną

Przepisy i porady kulinarne
Babka drożdżowa Magdy Gessler 191

szklanki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii ( u mnie domowa skórka pomarańczowa i rodzynki) Lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody kandyzowana skórka pomarańczy do ozdoby Sposób wykonania: 1. Lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże oraz dodać1 łyżkę cukru i 1/3 szklanki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce

Kuchnia domowa Ani
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 199

mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie  rozkładamy je na rozłożonej(...)przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans (15 minut:)  od zagotowania. Po czym zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Prosty syrop z mięty 277

oryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko

Wielopokoleniowo