Pamiętajmy również o tym, żeby pić, żeby dużo pić i najlepiej niech nie będą to napoje sztucznie słodzone. Moja propozycja na upał to pyszna cytrynowo-pomarańczowa woda ze świeżą miętą :) Skła dniki: pomarańcza cytryna 2 gałązki świeżej mięty 1,5 litra wo dy łyżeczka cukru kostki lo du (we dług uznania) Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę zalewamy wrzącą
ChilliJemyzimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty: 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki soku z limonki (bądź cytryny) 1 czubata(...)lodówce. Opcjonalnie, aby owoce zachowały dłużej świeżość pokrywamy je glazurą: 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z limonki bądź cytryny Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać miód i sok z limonki. Całość wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Pędzelkiem nakładać na owoce. Smacznego
gutfutusmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie. 500 g rabarbaru cukier do smaku (ok 1/2 szkl) 2 cytryny 1,5 l wody garść świeżej mięty Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż zacznie się rozpadać a cukier się rozpuści. Zalać wodą i zagotować. Kompot
Smakołyki Asigrilla Składniki: 400 g filetu z łososia 1 brokuł 5-6 łyżek sosu teriyaki kawałek cytryny pieprz sól Drewniane patyczki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku cytryny (1 łyżeczkę). Łososia oczyszczamy – zdejmujemy skórę i usuwamy ewentualne ości. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy sos teriyaki, pieprz, sól i skrapiamy lekko cytryną (1 łyżeczkę). Dokładnie
PatiGotujeSkładniki: 6 większych jabłek, sok z cytryny (niekoniecznie), 1-2 łyżki cukru, szczypta cynamonu. Przygotowanie : Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek nalać troszkę wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Gotować do momentu aż jabłka będę miękkie i woda odparuje. Smacznego
W kuchni u Monikikawałki. Skórkę z cytryny zetrzeć. Skórkę z pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra wody, obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3 razy zmieniając wodę. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Ziarna kardamonu obrać i zgnieść. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie owoce znów zagotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki (20g mąki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g mąki gryczanej, 20g mąki kukurydzianej) ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny Mąki i sodę mieszamy razem. Wodę wlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy przez około 7 minut, piana ma przypominać pianę z białek. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier, gdy dodamy
chili & sugarpoczątku do miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę.Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościwyboru kiełkownice jedno lub wielopoziomowe, a ceny zaczynają się już od 20 zł. 7.Shaker/bidon/butelka Zakręcany pojemnik idealnie sprawdzi się, gdy chcemy wziąć na drogę zielony koktajl lub wodę z plasterkami cytryny. Pokusa kupowania napojów gazowanych czy pseudozdrowych soków spada do zera, bo wszystko co potrzebne mamy pod ręką. Przy okazji nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami. Niektóre firmy robią bardzo(...)niż kawałki warzyw rzucone na talerz. 9. Garnek/wkładka do gotowania na parze Dzięki tego typu obróbce termicznej zachowujemy sporo wartości odżywczych - to, co wartościowe nie przechodzi wtedy do wody, a potrawa ma bardziej intensywny kolor i smak. Zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na przygotowywanie warzyw, owoców czy nawet mięs. 10. Maszyna do robienia popcornu Popcorn jest owiany złą sławą
Powiedz dietom nieprzeziębień, rozgrzewa, uśmierza kaszel, zapobiega mdłościom, poprawia koncentrację, a dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przynosi ulgę chorym stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest(...)się do aromatyzowania herbaty, kawy i wypieków. Płyn, który zostanie po gotowaniu imbiru to nic innego niż bardzo bardzo mocna herbatka imbirowa (coś jak esencja). Dodajcie do niej wodę, miód i cytrynę a otrzymacie wyborny napój rozgrzewający :-) Smacznego
maniapieczeniaprzegapić okazji, bo bez kwitnie, zdaje się, tylko do lipca. ;) 25 baldachów kwiatów czarnego bzu 0,5l spirytusu rozcieńczonego do 50% (lub czysta wódka) 0,5l wody 350g cukru kryształu 1 duża cytryna Baldachy kwiatów bzu przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i pozostawiamy, by z niej nieco obciekły. Każdy z nich rozrywamy na kilka mniejszych oraz obcinamy ogonki(...)przerzucamy je do dużego słoja. Cukier umieszczamy w rondelku i zalewamy połową litra wody, po czym gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotowy syrop pozostawiamy do ostygnięcia. Cytrynę po wyparzeniu przez kilka minut we wrzątku kroimy na grubsze plastry i również umieszczamy w słoju, razem z kwiatami. Wszystko to zalewamy syropem cukrowym i dobrze razem mieszamy. Słój przykrywamy
Kuchenna KontrrewolucyaNadzienie: 30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody przegotowanej, letniej sok z 1/2 cytryny Ponadto: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz(...)Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut. 3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki
Kuchnia w czekoladziefigi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić(...)minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym lukrem zrobionego z : 8-10 łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy pół płynną masę i oblewamy wystygnięte ciasteczka
Apetyczna babeczkaprzypominać grudki kruszonki, dodajemy sól, jajko i wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy wlać dodatkową łyżkę czy dwie wody. Formujemy z masy kulę i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. Składniki na nadzienie: - sok z połowy cytryny - 3 karczochy - oliwa z oliwek - 5 cienkich plasterków boczku wędzonego pokrojonych w paski - 1 czerwona cebula - 4 ząbki czosnku - kilka(...)gałązek tymianku - kilka gałązek bazylii - 100 mililitrów białego wytrawnego wina - 400 mililitrów bulionu z kurczaka - 2 pojedyncze piersi z kurczaka Przygotowanie nadzienia: Po pierwsze przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Następnie zajmujemy się karczochami - odcinamy nogę, zdejmujemy "łuski" aż do momentu, gdy ukaże się nam coś na kształt zamkniętego tulipana, ucinamy końcówkę gdzieś na wysokości 2/3 karczocha
Życie zamknięte w smakuzaletach nasion chia pisałam już TU ) 8-10 łyżek zimnej wody 400 g szpinaku 1 duży banan 1 duże jabłko 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowego)* Nasiona chia zalewamy wodą(...)żeby woda je przykrywała; i zostawiamy na 3-4 godziny do napęcznienia. Szpinak dokładnie myjemy. Szpinak, pokrojonego w kostkę banana i jabłka, sok z cytryny, sok jabłkowy* oraz nasiona chia (razem z wodą w której się moczyły) dokładnie blendujemy. Przelewamy do szklanek i... smacznego :) *z tych proporcji koktajl wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadszy - dodajcie więcej soku jabłkowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!