woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:169/1096)

Koktajl owocowy z jarmużem 149

metabolizm oraz witaminę A ,która korzystnie wpływa na cerę,włosy,paznokcie i wzrok.  2 kiwi  1/4 świeżego ananasa  1 banan sok z 1 cytryny garść liści jarmużu 1 szkl. wody  Owoce obrać,podzielić na kawałki,umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny i liście jarmużu. Zblendoawć na gładki koktajl,następnie wymieszać z wodą i przelać

Kolorowa kuchnia Elki
Syrop miętowy 132

stworzenia tego wpisu! Dla kogo: dla lubiących dolewać sobie coś do herbatki dla szukających bazy do domowego mohito dla mających krzaczek mięty w ogrodzie Składniki: litr wody sok z jednej cytryny ok. 40 gałązek mięty 850g cukru Wykonanie: Gałązki mięty opłukać. Gałązki wrzucić do garnka, zalać je wodą. Jeśli gałązki mamy bardzo duże to możemy je przeciąć na kawałki. Zagotować

Mania Wypiekania
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 135

Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić.  Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić

Mania Wypiekania
Prosta szarlotka z dodatkiem smalcu 157

cukier waniliowy (16 g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych cynamon 1- 1,5 łyżeczki cukier puder 1/3 soku z cytryny opcjonalnie rodzynki bądź polecam również w zamian Morwe białą firmy Helio natura Wykonanie:  Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko(...)więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas podgrzewania jej ilość odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec

W Moim Magicznym Domu
Pierniczki nadziewane 2201

wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone(...)ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów (stopniowo należy dolewać wody tak by otrzymać pożądaną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Konfitura z moreli 126

Czas przygotowania: 90 min. Składniki na ok. 1,2 L gotowej konfitury Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 kg świeżych moreli 1 pomarańcza 1,5 cytryny 2 szklanki cukru 1 szklanka wody dodatkowo: słoiki na konfituę PRZYGOTOWANIE:  Na początku przygotowujemy słoiki i nakrętki. Dokładnie je myjemy, przelewamy wrzątkiem i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.  Morele myjemy, usuwamy(...)pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z miąższem z pomarańczy i cytryny. Całość zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Owoce zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego rozpadnięcia moreli i zgęstnienia. Co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką, aby owoce się nie przypaliły. Powstający szum zbieramy łyżką i wyrzucamy.  Wrzącą konfiturę przelewamy do słoików pozostawiając

kulinarnyJa
Hummus z bobu i zielonej pasty curry 282

łyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram ze skórek (lub niekoniecznie, młody bób może pozostać w skórkach . Umieszczam bób w pojemniku blendera, dodaję(...)czosnek, pastę z zielonego curry, tahini, sok cytryny i szczyptę soli. Blenduję na gęstą masę, po czym dolewam wody, taką ilość, by pasta uzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki

Ale Proste
Syrop miętowo - cytrynowy 122

cytryn   Opłukaną miętę zalać przegotowaną i przestudzoną ale jeszcze ciepłą wodą. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przecedzić - miętę wyrzucić. Do miętowej wody dodać cukier, kwasek i sok z cytryny. Zagotować. Jeżeli chcemy syrop przechować przez zimę to musimy przelać do słoiczków i pasteryzować około 20 minut

Jadło i czytadło
Gruszki w syropie 210

łyżki cukru waniliowego 1 cytryna  kilka świeżych malin (do zabarwienia gruszek)   Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniada nasienne. Z cukru, wody i cukru wanilinowego gotujemy syrop. Cytrynę kroimy w plastry. Na dnie słoika kładziemy 1 plaster cytryny i układamy połówki gruszek (dość ciasno). Na wierzch również kładziemy plaster cytryny. Teraz możemy, jeśli chcemy, dodać(...)wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ryż z zielonym sosem 121

cebuli w domu :) ewentualnie natka pietruszki- mały pęczek 2-3 ząbki czosnku cebula sól, pieprz mielony czarny i ziołowy kilka kropel sosu sojowego Tao Tao sok z cytryny ok. 1/3 szklanki wody ewentualnie śmietana tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z młodych buraczków odciąć liście tak by pozostawić łodygi i buraczek, liście umyć i osuszyć, pokroić drobno Z koperkiem, szczypiorkiem i ewentualnie(...)ewentualnie natkę - smażyć dość krótko, by zioła straciły surowiznę Doprawić do smaku, solą, pieprzem, sosem Tao Tao, można dodać również sok z cytryny by podkręcić smak, a śmietanę dodać ewentualnie gdy chcemy zielony sos wzbogacić kalorycznie. Wodę dodamy gdy sos wyda się nam za gęsty.  Do mojego dodałam tylko kilka łyżek wody. A ryż ugotowałam

Proste Potrawy
Pomagamy przygotować słoiki na przetwory 104

również wyrzucamy. Gumki do słoików myjemy tylko w chłodnej wodzie, nie mogą być popękane sparciałe lub porozciągane. Słoiki i zakrętki myjemy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Wyparzanie słoików: Słoiki zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości słoika i zakręcamy. Zakładamy kuchenną rękawicę i energicznie wstrząsamy słoikiem i wylewamy wodę. II sposób: Poodkręcane słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy(...)zmywarki i włączamy ją na najwyższą temperaturę, ale nie wkładamy detergentu ( kapsułki). Gumki przecieramy spirytusem ( 70 %) i odkładamy do wyschnięcia. Gdy zakrętki przechodzą zapachem poprzedniego przetworu zalewamy je wodą z dodatkiem cytryny i zostawiamy aby się zagotowały. Wyjmujemy je po 15 min. od zagotowania i wycieramy. Możemy je również przetrzeć spirytusem. Artykuł Pomagamy przygotować słoiki na przetwory pochodzi z serwisu

ProstePesto.pl
drożdżówki z serem 112

budyniu waniliowego 50 g cukru wykonanie: W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki. dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe brzegi ciasta, tworząc prostokąt z nadzieniem serowy. Tniemy

Domowy Smak Jedzenia
Serowe cudo 124

dodając powoli cukier puder. 2 Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. 3 Do ubitej smietamy dodajemy ser i żelatyne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z połówką cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką. Składanie ciasta – Krok po Kroku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Babka pomarańczowa 147

posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Ciasto Słodka Delicja 154

pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Nasączenie : 1 szklanka przegotowanej wody + sok z 1 cytryny + 4 łyżki cukru + ewentualnie kieliszek alkoholu + 2 łyżki rozpuszczonej w gorącej wodzie galaretki pomarańczowej Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu  2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy. Ścieramy

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania