woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:166/1096)

Rozgrzewający napój cytrusowy 106

herbatka, ale bez dodatku herbaty. Za to z pomarańczą, cytryną i goździkami. Idealny napój na taką jesienno-wiosenną pogodę jaką mamy za oknem. Składniki : * szklanka mocno ciepłej wody * plasterek pomarańczy * plasterek cytryny * plasterek świeżego imbiru * kilka goździków  * łyżka cukru trzcinowego albo miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do szklanki. Miód lub cukier wymieszać w ciepłej wodzie - dodać do owoców. Napój

Magiczne Życie Marty
Kompot z jabłek 114

jabłek, z dodatkiem cytrusów i kilka lisków melisy oraz mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką na małym ogniu do momentu aż jabłka

pink envelope
Świąteczne pierniczki lukrowane 147

proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy do piernika do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów Na lukier: ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody szklanka cukru pudru Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce(...)Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut. 8. Przygotuj lukier – w szklance cukru pudru wymieszaj sok z cytryny. 9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania – lukrem, bakaliami lub polewami. Ja udekorowałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową oraz migdałami. Źródło: Polki.pl, zmieniłam lukier, dodałam skórkę pomarańczową

Zasmakuj Kuchni
Serniczki pomarańczowe z czekoladą w słoiczkach (wegańskie) 155

również użyć czekolady na bazie karobu lub kruszonego ziarna kakao + odrobina roztopionej czekolady do polania gotowego deseru (opcjonalnie) po szczypcie soli, kurkumy, imbiru i wanilii Nerkowce zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny i odstawić do namoczenia na 6 – 12 godzin. Kaszę jaglaną przełożyć na sito o małych oczkach, dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. W garnuszku zagotować nieco więcej(...)się pod koniec gotowania). Ugotowaną kaszę pozostawić do częściowego przestudzenia. Jeszcze delikatnie ciepłą kaszę przełożyć do naczynia, dodać wcześniej namoczone i odsączone z wody nerkowce, 2 łyżki substancji słodzącej, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, szczyptę soli i imbiru – całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej słodzidła do smaku. Jeśli masa jest ciepła – odstawić

Even Better Food
Śląski obiad czyli rolada, kluski i modro kapusta 921

liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, musztarda Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta soli Na modrą kapustę: 1 główka czerwonej kapusty 1/2 cytryny 1 średnia cebula mały kawałek słoniny sól, ocet, pieprz, cukier WYKONANIE Rolady śląskie: Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę(...)ponownie, to wyciągać, bo oznacza to, że są już gotowe (można jedną na próbę wyciągnąć). Kluski podawać polane sosem. Modra kapusta: Kapustę umyć, posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i skropić cytryną. Gotować do miękkości około 30 minut, po czym odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę i przysmażyć (można dodać odrobinę margaryny). Cebulę pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, słoninę

Passions hobbies life
Gruszki w syropie 136

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 4 gruszki 600 ml wody 250 g cukru sok z 1 cytryny ziarenka(...)lasek wanilii 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 laska cynamonu 2 goździki Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w garnku, zalać wodą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wanilię, cynamon, goździki i ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć

Domowa cukiernia Ewy
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 183

cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut  Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży także włoski. Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem

SzczyptaSmaQ
Fit truskawkowe pole/ Szpinakowe ciasto z musem truskawkowym (bez glutenu) 492

naturalnego) 1,5 łyżki żelatyny + kilka łyżek gorącej wody 400g truskawek (poza sezonem można użyć mrożone) Opcjonalnie 1 łyżka słodzidła np. miód/ksylitol Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody. Zblendować na mus. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na jasną puszystą masę. Dodać 1 łyżkę oleju oraz mus szpinakowy(...)blaszki lub silikonowej foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Jeżeli lubicie nasączone ciasta możecie to zrobić sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i odrobiną ksylitolu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Truskawki umyć i zblendować. Wymieszać z jogurtem. Opcjonalnie dosłodzić. Wymieszać z żelatynę, którą dodawać stopniowo powolnym strumieniem

Fabryka pomysłów
Lemoniada mocno cytrusowa – prosty przepis na zdrowe orzeźwienie 142

shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko kwaśnym smakiem fajnie odświeżała nasze kubki smakowe Wykonanie Zagotuj wodę i sparz wrzątkiem cytrusy. Pokrój na półplasterki 1 cytrynę, 1 pomarańczę i 1 limonkę. Jeśli masz chwilę do imprezy, to wrzuć je do słoja, zasyp cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin(...)kubki smakowe wymagają więcej cukru, to dodaj go po prostu, ale oczywiście z rozwagą, tak by lemoniada zachowała swój orzeźwiający charakter : ) Składniki 1,5- 2 litra wody (najlepiej wcześniej schłodzonej) 4 pomarańcze 3 cytryny 2 limonki 4 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie – listki mięty kostki lodu w ilości dowolnej (najlepiej 2 torebki/foremki, czyli około 50 kostek) Jeśli spodobał Ci się

Eat me! Fit me!
Sernik śmietankowy na zimno z truskawkami 139

cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry(...)gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę - gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli

KUCHNIA POLSKA
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 184

mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.  Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana twarogiem 254

świeże papryki ( po wydrążeniu razem ważyły 300 g ) 40 g papryki konserwowej ¼ pęczka pietruszki 275 g chudego twarogu ½ małej czerwonej cebuli 15 g żelatyny 100 ml gorącej wody Sól Sok z cytryny 1 łyżka Pieprz Wykonanie: Z papryk odcinamy czapeczki i ze środka usuwamy nasiona. Paprykę konserwową bardzo drobno kroimy, podobnie cebulę. Siekamy również pietruszkę. Twaróg rozdrabniamy ( najlepiej użyć(...)tego blendera ). Dodajemy do niego pokrojoną paprykę, cebulę i pietruszkę. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do twarogu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy w plastry i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna: 1 porcji 210 kcal (function

Smaki Ewy
Karmelowe gruszki 147

waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Następnie same owoce zahartować zimną wodą. Mleko zagotować z cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć

Tradycyjna Kuchnia
C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 144

dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała