mamy pierwsze objawy choroby warto wypić pyszną, rozgrzewającą herbatkę. SKŁADNIKI: 400 ml wody, 1/2 łyżki miodu, 50ml syropu z kwiatu bzu Polska Róża , 1/2 łyżki soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną, ciepłą wodę przelewam do dzbanka. Dodaję miód i dokładnie mieszam, aby się rozpuścił. Następnie wlewam syrop z kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Gotowy napój przelewam
Tradycyjna kuchnia Kasitortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą
UgotujmyTo.plcytryny 2 łyżki miodu szczypta płatków chili sól morska lub himalajska Dodatkowo: 1 granat garść natki kolendry Sos z tahini: 6 łyżek pasty sezamowej tahini 12 łyżek wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Pieczone bakłażany Bakłażany umyj i przekrój na pół. Następnie natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry. Oliwę(...)Piecz przez około godzinę (czasami wystarcza 45 minut), aż bakłażan zmięknie. Sos z tahini Tahinę umieść w kielichu blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku. Zacznij miksować, dolewając powoli wodę. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku. Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i natką kolendry
Food Squaresmakami, poniżej przedstawiam Wam moje sprawdzone wariacje. Składniki: 750 g truskawek 1,25 litra (5 szklanek) wody 6-8 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki umyć, osączyć z wody i odszypułkować. Włożyć do garnka razem z cukrem, zalać wrzątkiem. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 1-2 minuty. Dodać sok z cytryny lub limonki. Odstawić do ostudzenia
Pełny talerzherbaty można dodać odrobinę miodu, cynamonu, cytryny i goździków. Imbir na kaszel Imbir z dodatkiem soku z cytryny i miodu to idealny lek na kaszel. Tak przygotowany napar to skuteczny sposób na kaszel, który dodatkowo pokryje nasze gardło ochronną powłoką. Napar z Imbiru na Kaszel i Wzmocnienie Odporności – PRZEPIS Składniki: 3 szklanki wody 15 g startego korzenia imbiru(...)cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej starty na małych oczkach tarka imbir. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy sok z cytryny, gotujemy jeszcze przez około minute i odstawiamy do przestygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany syrop należy pić 3 razy dziennie po szklance. Profilaktycznie należy pić jedną szklankę naparu dziennie, aby wzmocnić
Damusia.plzadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok. 2. W dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczkaprzez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić białko od żółtka(...)lukier królewski: 4 łyżki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej: ciecierzyca, woda, sól) 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać przesiany cukier puder (na początek 200 g) i kilka kropel soku z cytryny. Miksować na najniższych obrotach
Domowa Cookierenka Agijestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok. 2. W dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczkamnie duże zaskoczenie i bardzo miła niespodzianka. BARDZO DZIĘKUJĘ ODWIEDZAJĄCYM !!! :D Składniki : 280 g nerkowców szklanka żurawiny 50 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki miodu cytryna mała puszka mleka kokosowego (165 ml) galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia(...)potem zmielenie orzechów. Do lodówki wstawić na noc puszkę z mlekiem kokosowym. Rano odlać wodę, której orzechy nie wchłoną. Orzechy wrzucić do malaksera. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Zmiksować orzechy na drobną miazgę. Do miazgi orzechowej zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać stałą masę z puszki z mlekiem kokosowym oraz łyżkę miodu
Weekendy w domu i ogrodziesosu tzatziki. Wybieraj to, które lokalnie i sozonowo jest bardziej dostępne. Polecam! 💚 Składniki : 0,5 szklanki migdałów, 150 ml wody, 1 szklanka starej na grubych oczkach cukinii, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soku z cytryny, Szczypta pieprzu, Szczypta koperku suszonego(...)łyżka świeżego (posiekanego). Wykonanie : Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie lub 1 h w gorącej. Po wymoczeniu obieramy je ze skórek*, a następnie blendujemy z wodą, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładki sos. Do sosu dodajemy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i prószymy koperkiem. Smacznego! * Nie zdołałam obrać całości migdałów (dzieci...!!!), stąd
Jeść, by żyć w zdrowiumakaron penne 250 g pieczarek 100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj) 50 ml śmietany, kwaśnej 1/2 cebuli 1 płaska łyżka mąki 1/2 łyżki soku z cytryny ok. 125 ml wody sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy
Domowy Smak Jedzenianakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15min. Następnie dodać cynamon i cukier
The Sweet Damselksiążce Thermomix pomyślałam jak to można wypić , ale sok jest naprawdę pyszny :) Składniki : 4 łyżeczki cukru 1 obrana cytryna około 3 szklanek wody żródlanej 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie : Do malaksera włożyć cukier i zmielić na puder. Wlać wodę i chwilę miksować. Następnie dodać natkę pietruszki i cytrynę i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliwody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem
Kuchnia Danusi