sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem. Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini 1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać zimną
Pasja Smakuporcji :4 gruszkisok z 1 cytrynycukier do smaku ( ja daję około 60g )pół szklanki wodySposób przygotowania:Do wysokiego garnka wrzucamy obrane i pokrojone gruszki. Zalewamy to wodą i sokiem z cytryny. Zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu, gdy owoce będą miękkie. Wyłączamy palnik i odstawiamy do wystudzenia. Następnie korzystamy z pomocy blendera :) Miksujemy na jednolitą masę i przelewamy do plastikowego
Słodkie Przyjemnościpracują.Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową1 cytryna1 litr wrzątku2 łyżki cukru trzcinowego0,5 łyżeczki imbiru2 łyżki zimnej wodyzielona herbataSok z cytryny wlałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem. Posłodziłam cukrem. Dodałam imbir. Dolałam zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę.Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego.Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem
bastalenałyżki sok z cytryny, 1/2 kg cukier, 2:1 opakowanie żelfix, 1 szklanka woda umyte gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne z pestkami wlać wodę z sokiem z cytryny do garnka i wrzucić pokrojone w kostkę gruszki - lubimy kawałki owoców w takich przetworach zagotować i mieszając gotować z 5 minut wsypać żelfix 2:1 i gotować
W Mojej Kuchni Lubięśrednia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny
Mechanik w kuchnidorsza - filet 1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz 4 świeże pomidory szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy(...)Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie, wtedy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem. Pod koniec, kiedy
W kuchennym oknie EwyJest i ona! Z sokiem z cytryn. Wcześniejsza dziadkowa cytrynówka była robiona z samych skórek z owoców. Obie wersje super, nie mam ulubieńca. Gdzieś ostatnio wpadł mi przepis, w którym do nalewki dodawało się parę ziaren kawy. Dodałam i ja, ale nie czuć jej w ogóle w smaku. Możecie spróbować dodać więcej lub je po prostu pominąć(...)wody źródlanej lub przegotowanej 1 łyżka ziaren kawy (opcjonalnie) 3/4 szklanki cukru 4 goździki Cytryny bardzo dokładnie myjemy i cienko obieramy (tak, żeby nie pozostały na skórkach białe części owoców). Z cytryn wyciskamy sok. Pozbywamy się ewentualnych pestek. Skórki, sok, wodę, kawę, cukier i goździki pakujemy do słoja, zamykamy i odstawiamy na miesiąc lub dłużej. Filtrujemy. Pijemy. Artykuł Cytrynówka
Kardamonovyprzepisu, bo jest bardzo bardzo dobre – smakuje jak sernik. Składniki na kwadratową blaszkę 20x20 cm: Masa: 4 jajka w temperaturze pokojowej (oddzielić) 1 łyżka wody 150 g drobnego cukru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 125 g rozpuszczonego masła - przestudzone 115 g mąki 500 ml ciepłego mleka 4 krople winnego octu(...)Przygotowanie: masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić podgrzać mleko otrzeć skórkę z cytryny. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody – na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję Wlać od razu całe, rozpuszczone masło – ubić do połączenia Na to wsypać przez sitko mąkę – partiami – ubijać Wlać od razu całe mleko
Mojewlasne.plNadzienie: 4 duże gruszki 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1,5 szkl.wody 1 łyżka soku z cytryny Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wlać połowę wody, wsypać cukier i sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch: 2 białka 1/2 szkl
Moje domowe kucharzeniesyropu będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1400 ml syropu (miodu) 500 szt. świeżych kwiatów mniszka lekarskiego (około 500 g) 1 kg cukru sok wyciśnięty z 2 cytryny 1 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowaniem: Syrop z mniszka lekarskiego Przygotowanie: Najpierw trzeba zebrać mniszek :). Na łące w słoneczny dzień zbieram kwiatki mniszka bez łodyżek, najlepiej(...)stary ręcznik i pozostawiam na około 2 godziny. Robię to po to aby z kwiatków, wyszły wszystkie żyjątka, mrówki i owady. Następnie przebrane kwiatki, przekładam do garnka, zalewam wodą, garnek stawiam na gazie i gotuję 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Po 15 minutach zdejmuję garnek z gazu i odstawiam na około 24 godziny w chłodne miejsce (garnek odstawiam
Uwaga Babcia GotujeSłodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki: 750 g marchewki 2 cebule 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 łyżki masła 1 szklanka wody przyprawy: sól himalajska, pieprz, sok z połówki cytryny Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Następnie(...)wrzucamy cebulkę i dusimy, mieszając 10-15 minut, do momentu aż będzie miała złocisty kolor. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do karmelizowanej cebulki, zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. Całość dusimy na małym ogniu, do miękkości, czyli około 30 minut, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Dzięki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!250ml wody sok i skórka z pomarańczy sok i skórka z cytryny WYKONANIE: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie
Pyry na Gazcukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić, dodać(...)jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem
Moje domowe kucharzeniecytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast(...)zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5 cytryn. Do ciepłego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i dopiero teraz przecedzamy wszystko przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia, słodycz regulujemy dodatkiem wody lub cukru. Na koniec polecam artykuł o właściwościach kwiatów a także owoców czarnego
prawdziwe jedzenie