Składniki: woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować(...)się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać
W Mojej Kuchni Lubięświeżej bazylii, ponadto: 200 g małych świeżych kurek, 1 łyżka masła, sok z cytryny do smaku, 1 mały kalafior kolorowy, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, mielone płatki chili. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie(...)Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20-25 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki. Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Masa: Jajka łączymy z rozkruszonym serem
Moniki Smakołykimodną. Garść świeżej mięty 1 cytryna 10 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej syrop z agawy Woda Do litrowego dzbanka wrzucamy nasiona chia, mięte, sparzoną gorącą wodą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz kilka kropli syropu z agawy dla smaku. Nie musimy wcale, ale ostatnio polubiłam słodkie :) Zalewamy wszystko zimną wodą i wstawiamy jeszcze do lodówki na minimum godzinę
Pora na poramodną. Garść świeżej mięty 1 cytryna 10 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej syrop z agawy Woda Do litrowego dzbanka wrzucamy nasiona chia, mięte, sparzoną gorącą wodą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz kilka kropli syropu z agawy dla smaku. Nie musimy wcale, ale ostatnio polubiłam słodkie :) Zalewamy wszystko zimną wodą i wstawiamy jeszcze do lodówki na minimum godzinę
Pora na poraświetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut). Banany obrać, pokroić
Zielona Kuchniasklepie. *na 15 sztuk Składniki: 15 wafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki kolorowa posypka Do dużej metalowej miski wsypać cukier, wlać wodę i wbić białka. Ustawić miskę nad garnkiem(...)gotująca się powoli wodą (wody ma być niewiele, żeby nie dotykała miski). Ubijać nad parą przez 12 minut (nie krócej i nie dłużej), masa będzie stopniowo gęstnieć. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Gotową pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać do wafelków. Uwaga: jeśli pianka będzie przywierała do boków miski i będzie się robiła twarda, to znaczy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaAaaa i zdjęcie pochodzi z internetu, ponieważ chwilowo mój aparat pojechał na wakacje. Gdy tylko będę miała możliwość, nadrobię zaległości zdjęciowe. :) Składniki : 500g poziomek 500g cukru 150ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki spirytusu Z cukru i wody gotujemy na małym ogniu syrop. Gdy zacznie gęstnieć, wrzucamy oczyszczone i umyte poziomki. Smażymy ok. 20 minut. Przez kolejne
Wrzosowa Polanadługo utrzymywały świeżość, a przede wszystkim smakowały Emilce ;). Składniki: szklanka wody 100g masła lub margaryny szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka tłuszcz do smażenia Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, podgrzewamy aż do roztopienia. Na koniec zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając aż do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać(...)góry, jak się odkleją to papier wyjmujemy. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Utrzeć razem i udekorować nim pączki. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Ciasteczka , Deser Tagged: cukier puder , gniazda , gorąca woda , jajka , masło , mąka , paczki hiszpańskie , pączki wiedeńskie
Mam apetyt na ...płatków ryżowych Na podstawie tego przepisu Składniki: 150 g płatków drożdżowych pęczek szczypiorku 1 łyżka płatków drożdżowych 3 łyżki zaprawy cytrynowej* pieprz, sól woda *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić. Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać(...)napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z cytryny , przyprawy, szczypiorek i zamieszać. Aby twarożek był smaczny i nie miał posmaku ryżowego trzeba go odpowiednio posolić i zakwasić! Jeszcze lepszy jest na następny dzień, kiedy się przegryzie : ). W razie dodania za dużo wody można dodać więcej płatków ryżowych. Jeżeli ktoś lubi bardziej
wegujemyochotę.Ilość cukru w soku dozujemy wg potrzeb i kwaśności pomarańczy. Taki sok możemy też zrobić z samych cytryn Składniki: 6 pomarańczy sok z pół cytryny 1 szklanka cukru 3 litry wody Wykonanie: Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy około 3 szklankami wody, dosypujemy cukier, dajemy sok z cytryny. Gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.Ugotowane zostawiamy
Z Majeczką w kuchniszklanka borówki amerykańskiej1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytrynyw wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się
Moje Kuchenne Rewelacjewami tym wspaniałym przepisem póki co podaję recepturę na złocisty syrop. Składniki : na ok 300 ml Golden syropu: 50 ml soku z cytryny 400 g cukru pudru 200 ml wody wrzącej Wykonanie: 1. Sok z jednej dużej cytryny dokładnie wycisnąć przefiltrować tak by usunąć cząstki miąższu i pestki. Odmierzyć 50 ml. 2. Przygotować duży garnek.Najlepiej(...)taki ze stali nierdzewnej. Połączyć cukier puder oraz 200 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. 3. Następnie dodajemy sok z cytryny i ponownie podgrzewamy do momentu zagotowania się syropu. Zmniejszyć moc palnika do minimum i absolutnie nie mieszać od tego momentu. 4. Gotować syrop przez 40 minut na wolnym ogniu
vaniliowoczekoladowaograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza ogórki, szczypiorek i śmietanę, dlatego mój chłodnik przygotowałam tylko z botwinki na naturalnym, chudym jogurcie . składniki: duży pęczek botwinki 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny(...)sól 400 ml jogurtu naturalnego pęczek koperku wykonanie: Botwinkę dokładnie myję pod bieżącą wodą. Buraczki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, a liście i łodygi siekam. Wrzucam do garnka i zalewam szklanką wody. Gotuję do miękkości, około 15 minut. Zdejmuję z ognia, doprawiam cytryną i solą, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych buraczków wlewam jogurt wsypuję posiekany koperek
babka w formiekoszmar jego dzieciństwa, ale ja zrobiłam mu swoją wersję, gdyż temu daniu warto dać drugą szansę! Jak przygotować chłodnik truskawkowy ? Składniki: 500g truskawek 100 ml wody ok. 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny makaron kokardki listki mięty, jogurt do dekoracji Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, pozostałe wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą(...)zupa jest za rzadka można ją delikatnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z łyżką zimnej wody. Słodzimy zupę do smaku miodem, dodajemy trochę soku z cytryny, aby zrównoważyć jej smak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do miseczek wlewamy schłodzoną zupę truskawkową, układamy kokardki z makaronu, dekorujemy gęstym jogurtem, listkami mięty i cząstkami truskawek. Smacznego! The post Chłodnik truskawkowy appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięagarowy: 800 g mielonego sera białego* 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 300 ml pełnotłustego mleka 1 niewoskowana cytryna 2 czubate łyżki agaru szczypta soli Biszkopt: biszkopt z 3 jajek z tego przepisu Galaretka malinowa: 500 g malin 100-200 ml wody 2 łyżeczki agaru 2 łyżki cukru * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z 3 jajek z tego przepisu na biszkopt(...)papierze do pieczenia. Obciąż delikatnie blaszką. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Po ostudzeniu włóż go z powrotem do formy pokrytej papierem do pieczenia. Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Sernik agarowy Białka oddziel od żółtek. Żółtka umieść w metalowej lub szklanej misie i wstaw do kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą). Wsyp cukier
Food Square