syropem daktylowym. Składniki - wariant pierwszy 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy) 0,5 litra gęstej śmietany 3/4 łyżeczki wody różanej 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny(...)opcjonalnie 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut. Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać i pozostawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłynnego miodu (najlepiej lokalnego, z pobliskiej pasieki) Imbir obieramy, kroimy w plasterki o grubości 2-3 milimetrów, wrzucamy do blendera i miksujemy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do zblendowanego imbiru i blendujemy całość dokładnie. Rozdrobiony imbir i cytryny przekładamy do szklanego naczynia, np. do słoika, dolewamy miód (jeśli jest w stałej
Rozpustne gotowaniepotas, doskonale nawadniającym organizm. Jest przyjacielem sportowców i gwiazd Hollywood ;) Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 200 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Truskawki odszypułkować. Zmiksować z wodą kokosową i sokiem z limonki. Wodę kokosową można wcześniej schłodzić
Moja Galeria Smakupapryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko, ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając. Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu
W kuchni Karmel-itkigalaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy
mojewypiekiinietylkocytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki
kgwjanczewokostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki
Stare Garytemperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień
Kulinarny Pamiętnikwygląda i smakuje obłędnie. Pyszna zarówno dobrze schłodzona jak i na ciepło. Składniki: - 2 cytryny - pół szklanki listków świeżej bazylii - 1 litr wody - 2-3 łyżki wody - kostki lodu - opcjonalnie 1 pomarańcza Cytryny obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do kielicha blendera. Dodać bazylię, cukier i odrobinę wody. Zmiksować na gładki syrop. Przetrzeć przez sitko. Do syropu dolać wodę
CookYourselfkwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały sok, aby tylko pestki zostały na sitku. • W gorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. • Następnego
To co kochamcytryny 1,5 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Przygotowanie: Arbuza obrać ze skóry i wyjąć pestki. Zmiksować z miodem i sokiem z cytryny do gładkości. Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłą wlać do zmiksowanego arbuza i energicznie wymieszać. Arbuzową masę
Nastoletnie Wypiekaniewięc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko 1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru pół szklanki wody SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus
Basia w kuchnipieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny. Smacznego
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: woda mineralna 1 cytryna 1 pomarańcza kilka gałązek świeżej mięty kilka kostek lodu troszkę płynnego miodu do smaku Przygotowanie: Cytrusy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie dzbanka razem z miętą i miodem. Ugnieść wszystko drewnianą łyżką, zasypać lodem i zalać wodą. M ożna również wrzucić kilka zamrożonych truskawek
The Sweet DamselI love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and
Kulinarna rozmowa