shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko kwaśnym smakiem fajnie odświeżała nasze kubki smakowe Wykonanie Zagotuj wodę i sparz wrzątkiem cytrusy. Pokrój na półplasterki 1 cytrynę, 1 pomarańczę i 1 limonkę. Jeśli masz chwilę do imprezy, to wrzuć je do słoja, zasyp cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin(...)kubki smakowe wymagają więcej cukru, to dodaj go po prostu, ale oczywiście z rozwagą, tak by lemoniada zachowała swój orzeźwiający charakter : ) Składniki 1,5- 2 litra wody (najlepiej wcześniej schłodzonej) 4 pomarańcze 3 cytryny 2 limonki 4 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie – listki mięty kostki lodu w ilości dowolnej (najlepiej 2 torebki/foremki, czyli około 50 kostek) Jeśli spodobał Ci się
Eat me! Fit me!cukru waniliowego • 100 ml mleka • 15 g (3 łyżki) żelatyny • 450 g twarogu śmietankowego • okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm • 1/3 szklanki wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie : Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry(...)gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę - gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli
KUCHNIA POLSKAmleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy. Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody rozpuszczamy cukieri dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aż masa stężeje.Następnie na wierzchu układamy truskawki - jeśli
Moje Kuchenne Rewelacjeświeże papryki ( po wydrążeniu razem ważyły 300 g ) 40 g papryki konserwowej ¼ pęczka pietruszki 275 g chudego twarogu ½ małej czerwonej cebuli 15 g żelatyny 100 ml gorącej wody Sól Sok z cytryny 1 łyżka Pieprz Wykonanie: Z papryk odcinamy czapeczki i ze środka usuwamy nasiona. Paprykę konserwową bardzo drobno kroimy, podobnie cebulę. Siekamy również pietruszkę. Twaróg rozdrabniamy ( najlepiej użyć(...)tego blendera ). Dodajemy do niego pokrojoną paprykę, cebulę i pietruszkę. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy ją do twarogu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem wypełniamy papryki. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy w plastry i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna: 1 porcji 210 kcal (function
Smaki Ewywaniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Następnie same owoce zahartować zimną wodą. Mleko zagotować z cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć
Tradycyjna Kuchniadorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek sok z cytryny - do smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką.Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzeciwnym wypadku to nie ma sensu, bo takich okazji, a raczej wymówek znajdzie się wiele i wpadniesz w błędne koło ciągłego powracania do diet. Wszędzie noś ze sobą wodę i ciągle popijaj, niezależnie od pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców(...)przyjemniejszego, niż wieczorny jogging na plaży przy zachodzącym słońcu. A oto część mojego zestawu wyjazdowego: cukinię, paprykę, kalarepę i ziemniaki (niewidoczne na zdjęciu) wrzuciłam na grilla. cytrynę - dodaję do wody marchewki - przegryzam miedzy posiłkami bób - wiadomo, gotuję i jem bez opamiętania :) kalafiora i batata - po prostu ugotuję pomidory - do kanapek owoce jako przekąska Dodatkowo ryż, makaron, kasza jaglana, chleb
Powiedz dietom niemożna przygotować orzeźwiające napoje a zimą syrop wspomoże nas podczas przeziębienia a także zadba o naszą odporność. składniki: ok 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 l wody 1 kg cukru 1 duża cytryna lub 2 limonki Kwiaty bzu zbierać najlepiej ok południa jak są dobrze rozwinięte. Oczywiście kwiaty zbieramy z dala od dróg, ja zbierałam w lesie. Kwiaty powinny być(...)usunąć wszelkie paprochy i ukryte robaczki. Kwiatów nie myjemy. Za pomocą nożyczek odciąć drobne kwiatki, zielone łodygi wyrzucić. Kwiatki przełożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny lub limonki. Przygotować syrop cukrowy. Wodę zagotować z cukrem. Gotowym syropem zalać kwiaty. Docisnąć aby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Całość wystudzić i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny
Monia miesza i gotujełyżka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. W garnku mieszamy wodę, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Dodajemy jabłka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż jabłka zaczną się rozpadać. Masę jabłkową przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy
Qchnia po prostupełne łyżki ciemnego kakao -1-2 łyżki oleju kokosowego - syrop daktylowy według uznania Frużelina truskawkowa -270g rozmrożonych truskawek -100 ml wody -80g erytrytolu -3 pełne łyżki skrobii (u nas z tapioki) -trochę soku z cytryny BUŁECZKI BANANOWE Napój, olej i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże i cynamon dokładnie razem(...)ostudzenia. KREM CZEKOLADOWY Awokado przeciąć na pół i łyżką wydobyć miąższ. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA Truskawki, 50ml wody, erytrytol i sok z cytryny umieścić w jednym garnuszku, całość zmiksować na gładko i podgrzać. W pozostałych 50ml wody rozpuścić skrobię i gdy masa truskawkowa zacznie się gotować wlać energicznie mieszając do powstania
Candy Pandasspód: 2 kubki mąki 1,5 łyżki cukru pudru 1 żółtko 0,5 kostki masła 2 łyżki wody Nadzienie: 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej sok z 0,5 cytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy(...)szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne
Luźna Kuchniaelektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Cytrynę (lub cytryny) dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok – żeby cytryna oddała jeszcze więcej soku, warto wrzucić ją na 20-30 minut do gorącej wody a następnie – mocno ją dociskając – poturlać w tę i we w tę po kuchennym blacie. Tak wygrzaną i wymasowaną cytrynę kroimy na pół(...)wodą źródlaną. Butelkę wkładamy do lodówki. Lemoniadę obowiązkowo podajemy mocno schłodzoną. Na zdrowie! SKŁADNIKI 120-150g jeżyn 100ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 25g bazylii (4-5 gęsto ulistnionych dużych gałązek) 5 łyżek cukru 60ml wody ok. 700ml wody źródlanej do uzupełnienia
Karo in the Kitchenminut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką
Mama GotujeWielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody Masło posiekać z mąką, dodać miód, jajka i wodę, po czym zagnieść i schować na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na papier do pieczenia nieco większy od blachy, w której będziemy piec ciasto, przykryć drugim arkuszem(...)się coś w rodzaju piany, tak ma być. Nadzienie i dekoracja 2 duże pomarańcze cytryna 20 dag miodu dobra gorzka czekolada migdały lub inne ulubione bakalie Pomarańcze i cytrynę wykąpać w wodzie z octem (Naya pisała TUTAJ na ten temat), po czym przepłukać pod kranem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie obrać z białych pozostałości (są bardzo gorzkie) i resztę cytrusów
Przepysznik - BLW i nie tylkomleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki Nasączenie: ok 700 ml zimnej przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier do smaku opcjonalnie alkohol Wykonanie:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać.Przełożyć do tortownicy(...)wystudzić.Podzielić biszkopt na 3 części. Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :).Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min.Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować
Malinowe Pocałunki