przeciwnym wypadku to nie ma sensu, bo takich okazji, a raczej wymówek znajdzie się wiele i wpadniesz w błędne koło ciągłego powracania do diet. Wszędzie noś ze sobą wodę i ciągle popijaj, niezależnie od pragnienia - zredukujesz chęć na niezdrowe rzeczy do minimum. Jeśli nocujesz w gospodarstwie agroturystycznym, korzystaj z tego! Gospodarz na pewno ma pod dostatkiem świeżych warzyw i owoców(...)przyjemniejszego, niż wieczorny jogging na plaży przy zachodzącym słońcu. A oto część mojego zestawu wyjazdowego: cukinię, paprykę, kalarepę i ziemniaki (niewidoczne na zdjęciu) wrzuciłam na grilla. cytrynę - dodaję do wody marchewki - przegryzam miedzy posiłkami bób - wiadomo, gotuję i jem bez opamiętania :) kalafiora i batata - po prostu ugotuję pomidory - do kanapek owoce jako przekąska Dodatkowo ryż, makaron, kasza jaglana, chleb
Powiedz dietom niemożna przygotować orzeźwiające napoje a zimą syrop wspomoże nas podczas przeziębienia a także zadba o naszą odporność. składniki: ok 40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 l wody 1 kg cukru 1 duża cytryna lub 2 limonki Kwiaty bzu zbierać najlepiej ok południa jak są dobrze rozwinięte. Oczywiście kwiaty zbieramy z dala od dróg, ja zbierałam w lesie. Kwiaty powinny być(...)usunąć wszelkie paprochy i ukryte robaczki. Kwiatów nie myjemy. Za pomocą nożyczek odciąć drobne kwiatki, zielone łodygi wyrzucić. Kwiatki przełożyć do garnka. Wcisnąć sok z cytryny lub limonki. Przygotować syrop cukrowy. Wodę zagotować z cukrem. Gotowym syropem zalać kwiaty. Docisnąć aby wszystkie kwiaty były zanurzone w syropie. Całość wystudzić i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny
Monia miesza i gotujełyżka cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego sok z 1 cytryny Sposób wykonania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. W garnku mieszamy wodę, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon. Dodajemy jabłka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż jabłka zaczną się rozpadać. Masę jabłkową przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy
Qchnia po prostupełne łyżki ciemnego kakao -1-2 łyżki oleju kokosowego - syrop daktylowy według uznania Frużelina truskawkowa -270g rozmrożonych truskawek -100 ml wody -80g erytrytolu -3 pełne łyżki skrobii (u nas z tapioki) -trochę soku z cytryny BUŁECZKI BANANOWE Napój, olej i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże i cynamon dokładnie razem(...)ostudzenia. KREM CZEKOLADOWY Awokado przeciąć na pół i łyżką wydobyć miąższ. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. FRUŻELINA TRUSKAWKOWA Truskawki, 50ml wody, erytrytol i sok z cytryny umieścić w jednym garnuszku, całość zmiksować na gładko i podgrzać. W pozostałych 50ml wody rozpuścić skrobię i gdy masa truskawkowa zacznie się gotować wlać energicznie mieszając do powstania
Candy Pandasspód: 2 kubki mąki 1,5 łyżki cukru pudru 1 żółtko 0,5 kostki masła 2 łyżki wody Nadzienie: 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej sok z 0,5 cytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy(...)szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne
Luźna Kuchniaelektrolitową naszego ciała, kontroluje napady głodu i uzupełnia braki witaminy C. Cytrynę (lub cytryny) dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok – żeby cytryna oddała jeszcze więcej soku, warto wrzucić ją na 20-30 minut do gorącej wody a następnie – mocno ją dociskając – poturlać w tę i we w tę po kuchennym blacie. Tak wygrzaną i wymasowaną cytrynę kroimy na pół(...)wodą źródlaną. Butelkę wkładamy do lodówki. Lemoniadę obowiązkowo podajemy mocno schłodzoną. Na zdrowie! SKŁADNIKI 120-150g jeżyn 100ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 25g bazylii (4-5 gęsto ulistnionych dużych gałązek) 5 łyżek cukru 60ml wody ok. 700ml wody źródlanej do uzupełnienia
Karo in the Kitchenminut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką
Mama GotujeWielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody Masło posiekać z mąką, dodać miód, jajka i wodę, po czym zagnieść i schować na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na papier do pieczenia nieco większy od blachy, w której będziemy piec ciasto, przykryć drugim arkuszem(...)się coś w rodzaju piany, tak ma być. Nadzienie i dekoracja 2 duże pomarańcze cytryna 20 dag miodu dobra gorzka czekolada migdały lub inne ulubione bakalie Pomarańcze i cytrynę wykąpać w wodzie z octem (Naya pisała TUTAJ na ten temat), po czym przepłukać pod kranem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie obrać z białych pozostałości (są bardzo gorzkie) i resztę cytrusów
Przepysznik - BLW i nie tylkomleko (ilość podana na opakowaniu) masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki Nasączenie: ok 700 ml zimnej przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier do smaku opcjonalnie alkohol Wykonanie:Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać.Przełożyć do tortownicy(...)wystudzić.Podzielić biszkopt na 3 części. Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :).Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min.Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować
Malinowe PocałunkiDziś piękna pogoda , chce się czegoś innego, coś co ruszy nasze ciałka do mobilizacji. Ten koktajl was ożywi :) Składniki: kiwi 10 szt banany 4 szt Woda zmrożona 300ml sok z cytryny Wykonanie: Kiwi obieramy,myjemy ,kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Banany obieramy,kroimy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z cytryny dodajemy do owoców i wlewamy
Różowa kuchniakilka sztuk odkładamy do dekoracji) i zalewamy je sosem piernikowym. Wierzch dekorujemy odłożonymi piernikami oraz owocami. Schładzamy w lodówce. Do wody mineralnej dodałam borówki, czerwone porzeczki, plasterki cytryny oraz listki mięty. Taką wodę możemy również zabrać ze sobą do szkoły, na wycieczkę lub na siłownię w bidonie/butelce ze specjalnym wkładem na owoce bądź kostki lodu - dostępne w sklepie TarkaiMiarka
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego KREM ¾ szklanki nerkowców łyżeczka miodu albo syropu klonowego ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soku z cytryny trochę skórki z cytryny do posypania Instructions Nerkowce namoczyć w wodzie(...)najlepiej na całą noc. Truskawki umyć, wyszypułkować, przekroić na połówki albo mniejsze części- zalać octem, posypać cukrem i wymieszać, odstawić. Nerkowce umieścić w blenderze, dodać pół szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - dokładnie zblendować, kilka minut aż całość nabierze konsystencji gęstej śmietany. Truskawki podawać z kremem, posypane skórką z cytryny. 3.5.3226 The post Truskawki w occie
Cooking for Emilypostanowiłam w tym roku ją przygotować. Jest słodka, kremowa i ma piękny czerwony kolor. Polecam SKŁADNIKI -800g truskawek -1 szkl cukru -sok z 1 cytryny -0,5 szkl cukru -1 szkl wody -1 szkl wódki -0,5 szkl spirytusu Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Dajemy je do dużego słoja, warstwami, raz truskawki raz cukier. Całość(...)oraz ciemne miejsce-ja miałam go w szafce w kuchni. Czekamy tydzień Po tygodniu robimy syrop z 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Nalewkę przecedzamy przez sitko, potem przez gazę. Wlewamy ją do syropu z cytryną. Całość ponownie przecedzamy przez gazę. Wlewamy do butelek i gotowe :-) Wiadomo, nalewka jest najlepsza
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchwile kiedy byłam w Bieszczadach i właśnie razem ze mną wróciło kilka słoiczków z takim miodkiem lekarskim. Syrop z mniszka lekarskiego SKŁADNIKI : 420 kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru 1l wody mineralnej niegazowanej PRZYGOTOWANIE : Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy z dala od drogi w suchy słoneczny dzień. Przebieramy i zostawiamy rozłożone na słońcu przez około godzinę. Następnie przekładamy(...)garnka, zalewamy wrzącą wodą i ugniatamy - gotujemy przez 10 minut, Cytrynę sparzamy wrzątkiem, kroimy w plasterki. Dodajemy do mniszka i gotujemy przez kolejne 5 minut - ugniatamy. Uzyskany wywar wraz z cytryną i kwiatami zostawiamy pod przykryciem na 12h. Następnie przecedzamy, do wywaru dodajemy cukier i mieszając gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru - uzyskamy syrop konsystencji miodku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkispróbowaniu stwierdził, że jest po prostu pyyyycha. :) Postanowiłam więc podzielić się również z wami moim szybkim przepisem na super zdrowy breakfast bowl. Składniki: dwa średnie jabłka pół cytryny szklanka jarmużu pół szklanki wody pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych) łyżka siemienia lnianego łyżka amarantusa ekspandowanego pół kostki twarogu- 250g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz(...)kostka gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich (możesz użyć też innych) Przygotowanie: Obierz jabłka ze skórki, następnie podziel je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wodę i jarmuż. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do reszty składników. Zblenduj wszystko w blenderze. Powstały mus wlej do garnka i ustaw go na małym ogniu, żeby się podgrzał
Smiling Shrimpskórka starta z 1/3 cytryny Do dzieła!!! Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente - odcedzamy odlewając 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron wrzucamy do garnka wlewamy wodę, śmietankę i skórkę z cytryny - chwilę razem gotujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z łososiem i rukolą. Makaron może potrzebować przyprawienia sola oraz spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowe! Smacznego!!! Moje sugestie
sierotka maRysia w kuchniodda dużo smaku. Wrzucamy do niego obrany i pokrojony w cienkie plasterki kawałek imbiru, rozciętą laskę wanilii i stłuczoną gwiazdkę anyżu. Wyciskamy sok z dojrzałej cytryny. Stawiamy na ogniu i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na maluśkim ogniu, tak żeby tylko lekko mrugał, co jakiś czas mieszamy. Ja gotuję ten syrop około 2-3 godzin, w nie do końca przykrytym pokrywką(...)proporcje ustalam według indywidualnego smaku. Jeśli akurat mam waniliowe lody w zamrażarce- też pasuje. Jak mógłby komuś nie smakować? SKŁADNIKI 1kg rabarbaru szklanka białego cukru szklanka wody sok z 1 dojrzałej cytryny 5cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu (koniecznie!) ½ laski wanilii do zabarwienia , opcjonalnie – czerwony barwnik spożywczy albo sok z buraków Z tej porcji wyszły mi dwie butelki
Karo in the Kitchentartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić
Wanilia i Kardamonsoku z cytryny Sposób przygotowania: Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przekrawamy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( dzięki cytrynie nasz brokuł zachowa ładny, apetyczny kolor). Brokuł układamy na półmisku wraz z jajkami, pomidorkami przekrojonymi na pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez
Wielki apetyt