woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:175/1096)

Koktajl z pomarańczy, mango i melona 122

Teraz np. raczę się sokiem z jeżyn. Co prawda jest kupny, ale z pięknym składem.  Składniki: 1 mango pół melona sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 200 ml wody (przepis na 3 porcje) Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ wrzucamy do blendera. Dorzucamy do tego obranego melona bez pestek, soki z cytrusów i wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania

Kardamonovy
Sałatka kurczak na greckiej wyspie 141

pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta przyprawa do kurczaka masło klarowane Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę/ paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z pesto z avocado i szpinaku 170

Emily Ingredients 1 szklanka szpinaku 1 avocado 75 g startego parmezanu ¼ szklanki nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki oliwy ¼ łyżeczki pieprzu sok z połowy cytryny 2 łyżki wody do podania- makaron Instructions Nasiona słonecznika zalać wodą na 30 minut a następnie odsączyć z wody. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na gładko dodając trochę wody

Cooking for Emily
NALEŚNIKI NA OSTRO Z WARZYWAMI I SOSEM Z CURRY 111

plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.Smażymy naleśniki na małym ogniu,na każdym układamy farsz i przewiązujemy szczypiorkiem.Podajemy gorące z sosem curry

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klopsiki zapiekane podane na spaghetti 150

makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grecka 367

mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oregano sól pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki

Szalona Kuchnia Eweliny
ORZECHOWA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI 96

krem powinna przypaść Wam do gustu 🙂 Składniki: 450g marchewki 450g batatów 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka posiekanej cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 litr wody sok z cytryny pieprz sól jogurt naturalny sambal oelek czarny sezam marchewkę i batata pokrój w nieduże słupki czosnek [...] Artykuł ORZECHOWA ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Tarta cytrynowa, Curry Me 168

Kruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru

Qlinarnie i Qlinarnie
PĄCZKI MARMURKOWE 145

odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER :  8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.  Smacznego! MAŁA RADA: Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem

Pani na deser
Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem 169

szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 3-4 łyżki syropu klonowego Karmelizowany banan: 1 banan 3 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut(...)koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Karmelizowany banan: Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem. Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu. Smacznego To też

Oryginalny smak
Gwiazda drożdżowa z makiem 273

odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier.  Lukrem polać gwiazdę

Smakołyki Asi
CIASTO KUBUŚ 221

Masa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową Nasączanie: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu Wykonanie całości: autorka przepisu zaleca aby nie wyjmować biszkoptu z formy ja jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy

Słodkie zapomnienie
Babeczki z makiem 128

lekko wciskając ją w ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić, polać lukrem i posypać skórką pomarańczy. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody

Smakołyki Asi
Kurczak w potrawce po kaszubsku. Frikasy. 175

jaśminowy) Wykonanie: Masło rozpuścić na patelni i dodać mąkę. Wymieszać i zrobić zasmażkę. Stopniowo dodawać rosół. Mieszając cały czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie. Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku

zadanie-gotowanie
Rogale z makiem i pigwą 117

minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka raz. Pigwę obieram, wykrawam środek i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, odrobinę wody dwie łyżki i przesmażam aż lekko zmięknie. Mak: Mak zalewam litrem zimnej wody i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. Mak przekładam na sito i gazę żeby woda odciekła

wesoła kuchnia