woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:184/1096)

Szybki jabłecznik bez pieczenia 206

Składniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Kura, kura 187

papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie:  Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z  cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet. Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą. Wkładamy kurę

Smaki Brazylii
Ciasto magiczne 3042

temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię(...)mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz

Poezja smaku
Mazurek cytrynowy 200

przez około 30-35 min. Po upieczeniu studzimy i przystępujemy do ozdabiania. Wypełnienie mazurka: Lemon curd z całych jajek (przepis >>tutaj<< ) 3 cytryny pokrojone w plastry 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Gdy mazurek ostygnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany i zimny lemon curd z podanego wyżej przepisu. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukru i gotujemy(...)cukier się rozpuści to dodajemy cytryny pokrojone w plastry i gotujemy na małym ogniu 30 min. (Cytryny muszą być zanurzone w syropie. Jeśli jest go za mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1) Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy. Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni

Jedzeniomania
Puszysty sernik z czekoladową nutą 90

wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową. Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Wykonanie: Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: Składniki: 4 jajka 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Otarta skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki gorącej wody 200 g słodkiej śmietany min. 30% 600 g twarogu trzykrotnie mielonego Szczypta soli Sposób przygotowania Wykonanie spodu: Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki

Przepisy Babci
Skrzydełka curry na skróty 178

kminu- bo nie lubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są.Osuszyć. Przygotować mieszankę przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem

Buniabaje w kuchni
Nalewka melonowa. 149

Składniki : 2 obrane, słodkie melony 80 dkg cukru 0,5 l wody 4 łyżeczki soku z cytryny 1 l spirytusu 95 % 120 ml jasnego rumu  Sposób wykonania :   👉 M elony umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wrzuć do dużego czystego słoja. Z wody i cukru przygotuj syrop. Gorącym syropem zalej melona, dodaj sok z cytryny, słój zamknij i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona fasola w sosie pomidorowym 144

osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)smażymy przez ok. 10 min aż zmięknie. 2. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i całość dusimy pod przykryciem przez następne 10 min. 3. Jako ostatnia na patelni ląduje odcedzona ciecierzyca, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę

Bez Cebuli
Sok- Hyćka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu 132

Składniki 40 różyczek kwiatu 2 l wody 1 kg cukru ,lub mniej sok z 4 cytryn Wykonanie Kwiaty zalać przegotowaną ostudzoną wodą na 2 dni.( nie wolno mieszać metalową łyżką) .   Po dwóch dniach odcedzić i dokładnie wycisnąć płyn. Dodać wyciśnięty sok z 4 cytryn i 3 połówki skórki ---z cytryn wyciśniętych zmiksowanych na puree .  Następnie połączyć

mojej kuchni
Sok- Hyćka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu 106

Składniki 40 różyczek kwiatu 2 l wody 1 kg cukru ,lub mniej sok z 4 cytryn Wykonanie Kwiaty zalać przegotowaną ostudzoną wodą na 2 dni.( nie wolno mieszać metalową łyżką) .   Po dwóch dniach odcedzić i dokładnie wycisnąć płyn. Dodać wyciśnięty sok z 4 cytryn i 3 połówki skórki ---z cytryn wyciśniętych zmiksowanych na puree .  Następnie połączyć

w mojej kuchni
Syrop z kwiatow czarnego bzu 129

jest boski. W przyszłym roku na pewno zabiorę się za niego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30  kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie(...)przygotowane kwiatostany wrzucamy do szklanego słoja, w garnku zagotowujemy wodę z  cukrem. Wrzątkiem zalewamy kwiaty, powinny być całe zanurzone w płynie. Gdy woda lekko przestygnie dodajemy do niej wyciśnięty sok z  cytryny. Mieszamy, słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, aby raz dziennie syrop wymieszać. Po 3 dniach syrop odcedzamy przez podwójnie złożoną gazę

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny hummus 147

się na przepis  Marty - Jadłonomia .  Zmieniłam niektóre proporcję, żeby dla mnie był idealny :)  Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki tahiny, 1/3 szklanki lodowatej wody, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki sody, sól, na wierzch: zatar, oliwa Dzień przed przygotowaniem hummusu ciecierzycę należy zalać wodą, musi być jej przynajmniej dwa razy tyle(...)środku będzie maślane.  Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek - wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Zajmie to kilka minut.  Do gęstej, gładkiej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło.  Gotowy hummus przekładamy na talerz

Plate of Joy
Najlepsza tarta z rabarbarem 164

zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar. Ostudzony rabarbar ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zimny deser brzoskwiniowy w pucharkach 90

deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki  żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie

Tradycyjna Kuchnia
Choinki i Domki z Piernika 145

żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę(...)miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru dodać 1 łyżkę soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty. Gdy lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku. Robimy choinki: Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach. Ciastka ułożyć

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania