woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:183/1096)

Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 282

źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć

Pasja Smaku
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 190

powinny być naprawdę bardzo zimne. Maliny przebieramy, wrzucamy potrzebną ilość do rondelka, zasypujemy cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Całość stawiamy na mały ogień, owoce rozgniatamy i gotujemy 3-4 minuty, mieszając, do rozpuszczenia cukru.   W małej miseczce mieszamy skrobię z zimną wodą, dokładnie, po czym wlewamy taką mieszankę do gotujących się malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy(...)łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo krakersów FRUŻELINA MALINOWA 200g malin 3 płaskie łyżki cukru, białego lub brązowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej frużelinę można też zrobić z owoców mrożonych, możliwe że przy zagęszczaniu będzie potrzebowała odrobinę więcej skrobi 1,5-2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Biały blok 872

płatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku  zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy

Monia miesza i gotuje
TORT MANGO MARAKUJA 148

biszkopt dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z niego spłynie! Galaretka z mango i marakui: 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 łyżka cukru 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody mango obierz i pokrój na kawałki, odłóż miąższ z ok 1/2 mango do dekoracji, pozostały zblenduj na gładką masę marakuje przetnij na pół, przełóż miąższ(...)opadnie Smacznego! Wszystkie składniki: 100g białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody 250g mascarpone 250ml śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 185

odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę z całej cytryny.  Masło w temperaturze pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy owocu oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i rozcieramy

W kuchennej krainie
Kisiel czereśniowo jaglany 175

uprażone 1 cytryna 1 łyżka oleju rzepakowego  Kisiel: Do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję gałązki mięty i na wolnym ogniu gotuję pięć minut. Zostawiam na pół godziny aż mięta jeszcze wypuści aromat. Wyjmuję gałązki i wyrzucam. Do wody miętowej dodaję czereśnie, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu pięć minut aż czereśnie zmiękną.  Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam

wesoła kuchnia
Sok miętowo-cytrynowy. 163

prostu, aby zagasić pragnienie. A może do mojito? Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 l wody 1 kg.cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn garść zielonej mięty WYKONANIE: z wody, cukru i kwasku zrobić syrop, po rozpuszczeniu cukru syrop zdjąć z ognia, dodać garść zielonej mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat), garnek

Kuchnia Beaty
Lemoniada ogórkowa 173

trochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki:  2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę(...)sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić.  Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl

Mania Wypiekania
Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym 279

mleczka kokosowego (lub płynnej części z puszki mleczka kokosowego) żółtko jajka łyżka cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 cytryny (około 4 łyżki) ok. 4 łyżki wody Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin Przygotowanie biszkoptu Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku(...)budyń zacznie się gotować mieszamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączamy gaz i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół. Spód nasączamy połową soku z cytryny rozrobionym pół na pół z wodą. Maliny rozgniatamy lekko widelcem i odlewamy sok. Przekładamy je na ciasto. Na maliny nakładamy przestudzony budyń. Całość przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i nasączamy go resztą soku cytrynowego

Dieta bez mleka
Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy 187

wodą mineralną, która nie tylko ugasi pragnienie, ale również zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Dobrym sposobem jest również picie soków, najlepiej świeżo wyciśniętych. Jedzmy owoce! Składają się w 80-90% z wody, dlatego jedząc je, szybko ugasimy pragnienie. Odwodnieniu organizmu zapobiegną także napoje przyrządzone na ich bazie. Szczególnie warto sięgnąć po owoce bogate w potas: morele (260 mg/100 g), czereśnie(...)dzisiaj napój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim nie straszne żadne temperatury!     Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy Składniki: duża garść świeżej mięty sok z jednej cytryny duży kawałek arbuza ½ szklanki wody Przygotowanie: Blendujemy wodę z listkami mięty. Dodajemy pokrojonego arbuza i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy. Gotowy napój wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Łosoś pieczony 268

sushi . Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z łososia  1 litr letniej wody 1 czubata łyżka soli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie świeżo mielony pieprz cytryna Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie

Zawsze głodna!
Herbata mrożona 184

można zrobić herbatę mrożoną, tym bardziej że w tym roku u mnie zima jest bardzo ciepła. Herbata mrożona Składniki: - herbata Teekanne Green Tea Lemon - 1 litr wody - 2,5 pomarańcze  - 1 cytryny - cukier opcjonalnie Przygotowanie: Cztery saszetki herbaty Teekanne Green Tea Lemon zalewamy gorącą wodą, zaparzamy ok. 5 minut. Po zaparzeniu możemy posłodzić herbatę według uznania. Tak przygotowaną herbatę

Kulinarne życie
Syrop z płatków róży 204

nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki

kolorowotorcikowo
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 197

waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie(...)jabłka obierz. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i w niewielkiej ilości wody (do pokrycia) ugotuj na miękko. Odlej część wody i zmiksuj blenderem na gładko. Jabłka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami wprost do garnka i zalej sokiem z cytryny. Ja tarłam dookoła gniazda nasiennego, można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki.  Żelatynę zalej 2 łyżkami wody

Anioszek w kuchni
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami 181

oleju 1 dojrzałe mango pomidorki koktajlowe 2 x po 50 g mixu sałat Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka wody sok z połowy cytryny sól i pieprz Jak przygotować smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami? Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki temu zabiegowi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Korzenne muffinki z kremem bananowym 139

dokładnie wszystko wymieszać. Można użyć miksera, co pozwoli nam zaoszczędzić czas. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 º C Krem. Cytrynę sparzyć we wrzącej wodzie a następnie zetrzeć skórkę . Wycisnąć sok. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i skórką. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem a następnie szpatułką wymieszać

wysmienity
Cykoria, fenkuł i ziemniaki zapiekane pod beszamelem 230

ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Fenkuł myjecie, stawiacie go pionowo (korzonkami do dołu) na desce i kroicie w paski o mniej więcej(...)centymetrowej grubości. W garnku zagotowujecie wodę z solą i wrzucacie te plasterki do wrzątku na 5-7 minut. Cykorię też myjecie. W drugim garnku zagotowujecie wodę z solą i sokiem z cytryny, wkładacie do niego cykorie na 5 minut. Fenkuł odcedzacie, cykorię odcedzacie i odciskacie z nadmiaru wody. Ale serio mocno, tylko się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie

GRUBY WAŁEK
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 230

jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałata lodowa z koprem włoskim i gruszką 170

plastry, włożyć do miski z cukrem, zalać gorąca wodą ( tylko aby woda przykryła koper) zamieszać. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyjąć koper, odcedzić. Włożyć gruszki do wody z cukrem i cytryną. Z sałaty zdjąć uszkodzone liście, pokroić wyrzucając głąb. Gruszki odsączyć, dodać do sałaty razem z koprem włoskim, delikatnie wymieszać. Dodać 2-3 łyżki oliwy. zastawa

królestwo garów
Spaghetti, sos z pietruszki, suszone pomidory w oliwie 165

spaghetti Omnomnom, 80 g natki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy, 20 połówek suszonych pomidorów w oliwie , oliwa "z pomidorów", tarty cheddar do posypania, sól Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej),  czosnek, sok z cytryny zmiksować

królestwo garów
Krem ze szparagów 181

szkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi

Kuchnia Beaty
Sałatka makaronowa z łososiem 285

mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny cukru i gotować do momentu aż będzie miękki (najlepszy jest al dente), przelać zimną wodą i odcedzić.3. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.5. W misce wymieszać makaron, kawałki

UgotujmyTo.pl