źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć
Pasja Smakupowinny być naprawdę bardzo zimne. Maliny przebieramy, wrzucamy potrzebną ilość do rondelka, zasypujemy cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Całość stawiamy na mały ogień, owoce rozgniatamy i gotujemy 3-4 minuty, mieszając, do rozpuszczenia cukru. W małej miseczce mieszamy skrobię z zimną wodą, dokładnie, po czym wlewamy taką mieszankę do gotujących się malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy(...)łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo krakersów FRUŻELINA MALINOWA 200g malin 3 płaskie łyżki cukru, białego lub brązowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej frużelinę można też zrobić z owoców mrożonych, możliwe że przy zagęszczaniu będzie potrzebowała odrobinę więcej skrobi 1,5-2 łyżeczki
Karo in the Kitchenpłatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy
Monia miesza i gotujebiszkopt dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z niego spłynie! Galaretka z mango i marakui: 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 łyżka cukru 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody mango obierz i pokrój na kawałki, odłóż miąższ z ok 1/2 mango do dekoracji, pozostały zblenduj na gładką masę marakuje przetnij na pół, przełóż miąższ(...)opadnie Smacznego! Wszystkie składniki: 100g białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody 250g mascarpone 250ml śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comodmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę z całej cytryny. Masło w temperaturze pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy owocu oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i rozcieramy
W kuchennej krainieuprażone 1 cytryna 1 łyżka oleju rzepakowego Kisiel: Do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję gałązki mięty i na wolnym ogniu gotuję pięć minut. Zostawiam na pół godziny aż mięta jeszcze wypuści aromat. Wyjmuję gałązki i wyrzucam. Do wody miętowej dodaję czereśnie, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu pięć minut aż czereśnie zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam
wesoła kuchniaprostu, aby zagasić pragnienie. A może do mojito? Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 l wody 1 kg.cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn garść zielonej mięty WYKONANIE: z wody, cukru i kwasku zrobić syrop, po rozpuszczeniu cukru syrop zdjąć z ognia, dodać garść zielonej mięty(dla uwydatnienia smaku lekko ją rozgnieść(wtedy uwolni się bardziej jej aromat), garnek
Kuchnia Beatytrochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca! Dla kogo: dla lubiących domowe napoje dla mających dość picia samej wody dla odważnych :) Składniki: 2-3 ogórki gruntowe pół cytryny mały kawałek imbiru łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła" litr wody Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę(...)sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić. Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl
Mania Wypiekaniamleczka kokosowego (lub płynnej części z puszki mleczka kokosowego) żółtko jajka łyżka cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 cytryny (około 4 łyżki) ok. 4 łyżki wody Dodatkowo do przełożenia ok. 250 g malin Przygotowanie biszkoptu Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód kwadratowej formy o boku(...)budyń zacznie się gotować mieszamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączamy gaz i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół. Spód nasączamy połową soku z cytryny rozrobionym pół na pół z wodą. Maliny rozgniatamy lekko widelcem i odlewamy sok. Przekładamy je na ciasto. Na maliny nakładamy przestudzony budyń. Całość przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i nasączamy go resztą soku cytrynowego
Dieta bez mlekawodą mineralną, która nie tylko ugasi pragnienie, ale również zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Dobrym sposobem jest również picie soków, najlepiej świeżo wyciśniętych. Jedzmy owoce! Składają się w 80-90% z wody, dlatego jedząc je, szybko ugasimy pragnienie. Odwodnieniu organizmu zapobiegną także napoje przyrządzone na ich bazie. Szczególnie warto sięgnąć po owoce bogate w potas: morele (260 mg/100 g), czereśnie(...)dzisiaj napój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim nie straszne żadne temperatury! Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy Składniki: duża garść świeżej mięty sok z jednej cytryny duży kawałek arbuza ½ szklanki wody Przygotowanie: Blendujemy wodę z listkami mięty. Dodajemy pokrojonego arbuza i sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy. Gotowy napój wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujesushi . Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z łososia 1 litr letniej wody 1 czubata łyżka soli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie świeżo mielony pieprz cytryna Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie
Zawsze głodna!można zrobić herbatę mrożoną, tym bardziej że w tym roku u mnie zima jest bardzo ciepła. Herbata mrożona Składniki: - herbata Teekanne Green Tea Lemon - 1 litr wody - 2,5 pomarańcze - 1 cytryny - cukier opcjonalnie Przygotowanie: Cztery saszetki herbaty Teekanne Green Tea Lemon zalewamy gorącą wodą, zaparzamy ok. 5 minut. Po zaparzeniu możemy posłodzić herbatę według uznania. Tak przygotowaną herbatę
Kulinarne życienadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki
kolorowotorcikowowaniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie(...)jabłka obierz. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i w niewielkiej ilości wody (do pokrycia) ugotuj na miękko. Odlej część wody i zmiksuj blenderem na gładko. Jabłka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami wprost do garnka i zalej sokiem z cytryny. Ja tarłam dookoła gniazda nasiennego, można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody
Anioszek w kuchnioleju 1 dojrzałe mango pomidorki koktajlowe 2 x po 50 g mixu sałat Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka wody sok z połowy cytryny sól i pieprz Jak przygotować smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami? Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki temu zabiegowi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie wszystko wymieszać. Można użyć miksera, co pozwoli nam zaoszczędzić czas. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 º C Krem. Cytrynę sparzyć we wrzącej wodzie a następnie zetrzeć skórkę . Wycisnąć sok. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny i skórką. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem a następnie szpatułką wymieszać
wysmienityziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Fenkuł myjecie, stawiacie go pionowo (korzonkami do dołu) na desce i kroicie w paski o mniej więcej(...)centymetrowej grubości. W garnku zagotowujecie wodę z solą i wrzucacie te plasterki do wrzątku na 5-7 minut. Cykorię też myjecie. W drugim garnku zagotowujecie wodę z solą i sokiem z cytryny, wkładacie do niego cykorie na 5 minut. Fenkuł odcedzacie, cykorię odcedzacie i odciskacie z nadmiaru wody. Ale serio mocno, tylko się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie
GRUBY WAŁEKjabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami
Dzieje kuchennej Wiewióryplastry, włożyć do miski z cukrem, zalać gorąca wodą ( tylko aby woda przykryła koper) zamieszać. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plastry. Wyjąć koper, odcedzić. Włożyć gruszki do wody z cukrem i cytryną. Z sałaty zdjąć uszkodzone liście, pokroić wyrzucając głąb. Gruszki odsączyć, dodać do sałaty razem z koprem włoskim, delikatnie wymieszać. Dodać 2-3 łyżki oliwy. zastawa
królestwo garówspaghetti Omnomnom, 80 g natki pietruszki, żółte pepperoni, ząbek czosnku, 130 ml oliwy, 20 -30 ml przegotowanej wody, sok z 1 cytryny, sól, miód wielokwiatowy, 20 połówek suszonych pomidorów w oliwie , oliwa "z pomidorów", tarty cheddar do posypania, sól Natkę, pepperoni (z pestkami lub bez - zależy czy lubimy na bardzo ostro czy troszkę mniej), czosnek, sok z cytryny zmiksować
królestwo garówszkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi
Kuchnia Beatymniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny cukru i gotować do momentu aż będzie miękki (najlepszy jest al dente), przelać zimną wodą i odcedzić.3. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.5. W misce wymieszać makaron, kawałki
UgotujmyTo.pl