smakowych :) Pieczone chilli, czosnek i papryka świetnie uzupełniają smak cieciorki, a domowy zaatar idealnie wieńczy całość:) SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki tahini 1/4 szklanki lodowatej wody sok z 1/4 cytryny 12 łyżeczki kuminu sól pieprz oliwa z oliwek 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku zaatar 1 łyżka sezamu 1 łyżka suszonego tymianku lub oregano(...)Dodajemy również chilli (jeśli chcemy mniej pikantny hummus dodajemy chilli bez pestek, lub tylko ich część). Dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahinę oraz sok z cytryny i miksujemy hummus na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy lodowatej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki zaataru łączymy ze sobą (można zrobić to przy pomocy moździerza
DefinicjaSmakuznakomite! Składniki: grzyby leśne, w tym przypadku bielaczek pozrastany sok z cytryny, w zależności od ilości obgotowywanych grzybów, od 1/2 cytryny do całej sztuki sól gruboziarnista Zalewa: 1 cebula 1 marchewka 500 ml wody 3/4 szklanki octu(...)cukru liść laurowy ziele angielskie 1. Grzyby oczyścić, nóżki odciąć, do marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby.2. Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy.3. Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4. Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut.Wszystkie przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkamniszek zaczyna kwitnąć zbieram kwiaty i robię syrop . Ma doskonałe właściwości lecznicze ,często stosuję go przy przeziębieniu. Składniki: 300 sztuk kwiatu mniszka 2 kilogramy cukru 2 litry wody wyciśnięty sok z 3 cytryn Sposób przygotowania: Niemyty kwiat przekładamy do większego garnka, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 10-15 minut . Odstawiamy na 24 godziny. Przecedzamy przez gęstą gazę, przelewamy
Bajeczna Kuchniazagnieść ręcznie. Gdyby ciasto się kleiło dodać odrobinę mąki. Gotowe przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek 1 cytryna 1/3 szklanki cukru waniliowego 2 łyżki wody 20 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obrać, pokroić na ósemki, polać sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, zalać wodą, wymieszać
kulinarnyswiatdomiodpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ok. 5 łyżek pasty Tahini 2 łyżki oleju sezamowego 1 ząbek czosnku sok z cytryny 300 g ciecierzycy ugotowanej ok.100 ml wody zimnej pozostałej po gotowanej ciecierzycy (ja dolewałam jeszcze) sól Wykonanie: Moja ciecierzyca moczyła się całą noc. Rano odsączyłam ciecierzycę na sicie, ponownie wsypałam do garnka(...)odsączyłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Wodę po gotowaniu zachowałam. Potem była już bajka, do dzbanka blendera wrzuciłam zimną ciecierzycę, pastę tahini, wlałam sok z cytryny i olej sezamowy, posoliłam i wlałam 100 ml wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wszystko razem zmiksowałam. Posoliłam do smaku i dolewałam to odrobince dodatkową wodę, aby pasta uzyskała kremową konsystencję. Hummus przełożyłam do miseczki
Blondynka Gotujepuszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody 🍌 sok z 1/2 cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski(...)chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. 🍌 Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. 🍌 Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 gr. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund
Rita creativepuszka kremu kokosowego 🍌 4 łyżki nasion chia 🍌 2 łyżki miodu 🍌 400 gr. śmietany kremówki 36% 🍌 2 łyżki cukru pudru 🍌 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. goracej wody 🍌 sok z 1/2 cytryny 🍌 1 łyżeczka cukru waniliowego 🍌 2 banany WYKONANIE: 🍌 Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. 🍌 Do miski(...)chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. 🍌 Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. 🍌 Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 gr. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund
RITA food channelmleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego -150 g ksylitolu -200 g świeżego szpinaku -100g szklanki oleju rzepakowego -40 g siemienia lnianego mielonego -200 ml gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody(...)użyć mąki lnianej. Wymieszać go energicznie z 200g gorącej wody i odstawić na bok. 3. Do mleka roślinnego wlać ocet i również odstawić na bok. 4. Mąki, proszek i sodę wymieszać oraz przesiać przez sito. 5. Za pomocą blendera zmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać glutek z siemienia lnianego i znów
Candy Pandasjuż naprawdę ostatni dzwonek. Składniki Czas przygotowania: 10 min + 2-4 dni oczekiwanie 30-40 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 l wody 1 kg cukru sok z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiaty zbieramy daleko od szosy, w słoneczny dzień, najlepiej do wiklinowego kosza, żeby się nie zgniatały. Zrywamy pełne kwiatostany, te w końcowej fazie kwitnienia nie mają(...)minut aż wszyscy mieszkańcy kwiatostanów opuszczą swoje lokum ;) 4. Odrywamy jak najwięcej zielonych łodyżek, to właśnie one sprawiają, że syrop może stać się gorzkawy 5. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny, wrzącym zalewamy kwiaty, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok 2-4 dni. Co jakiś czas mieszamy zawartość naczynia 6. Syrop odcedzamy przez gazę i zlewamy
Słodki KompromisSkładniki cukinia młoda, 2,5kg galaretka agrestowa, 2 opak cukier, 250g woda, 200ml sok z cytryny Przygotowanie Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinia musi być młoda, z niewykształconymi jeszcze ziarenkami. Przekładamy startą cukinię do dużego rondla, dolewamy wodę i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem, dosypujemy cukier i gotujemy kolejne 20 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy
kgwjanczewouzupełni wypocone elektrolity. Składniki na 1 litr: 1 litr dobrej wody np. Muszynianki sok z jednej całej cytryny bądź limonki 1/2 cytryny 1/2 limonki 4 łyżki miodu 1/3 łyżeczki soli listki mięty 1. W litrze wody rozpuszczamy miód, dodajemy sól i sok z całej cytryny bądź limonki. Na koniec wrzucamy listki mięty i gotowe. Taki napój możemy zabrać ze sobą
Gotowanie...to proste !owoce witamin. Składniki: (na 4 porcje) szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka sól 250kg truskawek 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) Skórka starta z ½ cytryny 0,5 szklanki wody łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) gałązka świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy zimną wodą a następnie przelewamy wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy(...)gotuje się kasza w osobnym garnku umieszczamy umyte, odszypułkowane i podzielone na 2-4 części truskawki. Ścieramy skórkę z połówki cytryny, dodajemy do truskawek. Dosypujemy cukier, wkładamy gałązkę rozmarynu i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy
Pyry na Gazsobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo... Składniki : 400 g miodu- u mnie wielokwiatowy 50 g świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody, tak by imbir był przykryty Chwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy(...)chwili sok z cytryny- studzimy Przestudzony imbir z sokiem dodajemy do miodu i mieszamy Przelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3 razy dziennie dużą łyżkę miodu do szklanki herbaty lub ciepłej wody. Do nabierania miodu stosować
Proste Potrawygorącej wodzie, około 5 minut), olej kokosowy lub coś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte Masa kasza jaglana woda lub mleko roślinne stewia (ewentualnie inny słód) sok z cytryny Góra orzeszki ziemne, daktyle (również namoczone w wodzie) i orkisz ekspandowany Przyznam, że robiąc to ciasto bardzo improwizowałam i eksperymentowałam(...)zmiksowałam orzeszki z płatkami owsianymi, namoczonymi daktylami i olejem kokosowym. Masa jaglana: ugotowałam kaszę jaglaną (około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę lub mleko) i zmiksowałam ze stewią i sokiem z cytryny. Ugotowanie kaszy jest bardzo ważne, bo musi dobrze zastygnąć (wiem coś o tym, bo gotowałam dwa razy!). Góra daktylowa: zmiksowałam orzeszki z daktylami
lady-och-mistrzyni.blogspot.com