woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:188/1096)

Pieczona fasola w sosie pomidorowym 131

osób będziemy potrzebować: - 1 puszkę białej fasoli - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 czerwoną paprykę - 1 żółtą paprykę - pół opakowania sera typu feta - 3 ząbki czosnku - 1 szklankę wody - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)smażymy przez ok. 10 min aż zmięknie. 2. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz wodę i całość dusimy pod przykryciem przez następne 10 min. 3. Jako ostatnia na patelni ląduje odcedzona ciecierzyca, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę

Bez Cebuli
Sok- Hyćka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu 119

Składniki 40 różyczek kwiatu 2 l wody 1 kg cukru ,lub mniej sok z 4 cytryn Wykonanie Kwiaty zalać przegotowaną ostudzoną wodą na 2 dni.( nie wolno mieszać metalową łyżką) .   Po dwóch dniach odcedzić i dokładnie wycisnąć płyn. Dodać wyciśnięty sok z 4 cytryn i 3 połówki skórki ---z cytryn wyciśniętych zmiksowanych na puree .  Następnie połączyć

mojej kuchni
Sok- Hyćka, czyli syrop z kwiatów czarnego bzu 95

Składniki 40 różyczek kwiatu 2 l wody 1 kg cukru ,lub mniej sok z 4 cytryn Wykonanie Kwiaty zalać przegotowaną ostudzoną wodą na 2 dni.( nie wolno mieszać metalową łyżką) .   Po dwóch dniach odcedzić i dokładnie wycisnąć płyn. Dodać wyciśnięty sok z 4 cytryn i 3 połówki skórki ---z cytryn wyciśniętych zmiksowanych na puree .  Następnie połączyć

w mojej kuchni
Syrop z kwiatow czarnego bzu 116

jest boski. W przyszłym roku na pewno zabiorę się za niego dużo wcześniej. Syrop z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania: 20 minut + 3 dni Składniki: 1000 ml wody 500 g cukru 1 cytryna 20-30  kwiatów (tyle udało mi się zerwać, im więcej tym syrop będzie bardziej esencjonalny) Wykonanie: Kwiaty zbieramy do koszyczka lub bawełnianej torby. Po powrocie(...)przygotowane kwiatostany wrzucamy do szklanego słoja, w garnku zagotowujemy wodę z  cukrem. Wrzątkiem zalewamy kwiaty, powinny być całe zanurzone w płynie. Gdy woda lekko przestygnie dodajemy do niej wyciśnięty sok z  cytryny. Mieszamy, słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni, pamiętając, aby raz dziennie syrop wymieszać. Po 3 dniach syrop odcedzamy przez podwójnie złożoną gazę

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny hummus 134

się na przepis  Marty - Jadłonomia .  Zmieniłam niektóre proporcję, żeby dla mnie był idealny :)  Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki tahiny, 1/3 szklanki lodowatej wody, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki sody, sól, na wierzch: zatar, oliwa Dzień przed przygotowaniem hummusu ciecierzycę należy zalać wodą, musi być jej przynajmniej dwa razy tyle(...)środku będzie maślane.  Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek - wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Zajmie to kilka minut.  Do gęstej, gładkiej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło.  Gotowy hummus przekładamy na talerz

Plate of Joy
Najlepsza tarta z rabarbarem 157

zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar. Ostudzony rabarbar ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zimny deser brzoskwiniowy w pucharkach 77

deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki  żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie

Tradycyjna Kuchnia
Choinki i Domki z Piernika 128

żółtek 500 g miodu 1 opakowanie masła 1 opakowanie margaryny 1 kg cukru 50 g kakao składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-3 łyżek wrzącej wody Wykonanie ciasta: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę(...)miodu, wyrobić ciasto. Wykonanie lukru: Cukier przesiać przez sito. Do cukru dodać 1 łyżkę soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty. Gdy lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku. Robimy choinki: Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach. Ciastka ułożyć

Mama Gotuje
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 156

wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz(...)smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy na 1 łyżce masła. Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno szatkujemy, wlewamy wodę, dodajemy duszone rodzynki, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, rodzynki się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort Pavlova z wiśniami 179

przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę

charlotte gotuje
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 156

owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru 75 g masła Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie kroimy zimne masło na małe kawałeczki i łączymy z mąką(...)piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i pieczemy 20-25 minut. W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy.  Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej masło, sok wyciśnięty z 3 cytryn, otartą skórkę z 3 cytryn, jajka i cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje

Taste Therapy
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 132

roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy(...)tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową polewę wylewamy na masę jaglaną i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki. Najlepiej

Moja Mama Gotuje
Napój izotoniczny z cytryną, ogórkiem i miętą 129

dużych ilościach.  Sól uzupełnia poziom elektrolitów, a miód to doskonałe źródło węglowodanów prostych. Reszta składników wpływa na smak oraz dostarczanie witamin. 500 ml niegazowanej wody mineralnej 2 łyżki miodu 1 cytryna 6 plasterków ogórka 6 listków mięty 1/4 łyżeczki soli (u mnie morska drobnoziarnista o'Sole) Cytrynę porządnie wyszorować, z połowy wycisnąć sok, a resztę pokroić na plasterki(...)naczyniu umieścić kawałki i sok z cytryny, ogórka oraz listki mięty. Całość zalać wodą, dokładnie wymieszać z miodem i solą

Di gotuje
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 158

łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i plaster cytryny. Co ważne, nie solimy. Soczewica potrzebuje około 20 minut, miękkość sprawdzamy „na ząb”. W trakcie gotowania można dolać wody, gdyby za bardzo odparowała. W międzyczasie kroimy(...)jednej łyżeczce cukru i soli na garnek z wodą. Gdy zaczną mięknąć dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane

ladykitchen
Syrop z suszonych kwiatów czarnego bzu 133

ładniki 2 szkl.suszu kwiatów czarnego bzu 6-7 cytryn sok 3 litry wody 1 kg cukru Wykonanie: Susz zala ć gorącą woda z cukrem( woda przegotowana z cukrem do rozpuszczenia cukru) Odstawić na noc . Przecedzić , dodać sok z cytryny, wymieszać .                      Doprowadzić syrop do wrzenia i szybko przelać do słoiczków

w mojej kuchni