woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:188/1096)

Domowa Lemoniada z miodem 158

jest domowa lemoniada z dużą ilością cytrusów, mięty, lodu i ... miodu :) Składniki: 2 cytryny 2 limonki 2 łyżki stołowe miodu naturalnego kostki lodu według uznania 1,5 wody niegazowanej Wykonanie: 1,5 cytryny i 1,5 limonki wyciskamy do dzbanka, resztę cytrusów kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy i dodajemy miętę, miód, kostki lodu i zalewamy wodą niegazowaną. Wszystko jeszcze dokładnie

W Moim Magicznym Domu
Tarta z Wiśniami 129

smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 1 kg wiśni 300 g konfitur z wiśni 100 g cukru skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny(...)mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Wiśnie opłukać i wydrylować. Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać cukier

Mama Gotuje
Najlepsza lemoniada brzoskwiniowa 169

kilka plasterków cytryny – sok z połowy cytryny – kostki lodu Syrop wlewamy na dno dzbanka, dodajemy plasterki cytryny przekrojone na pół, wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Dzbanek dopełniamy wodą i mieszamy. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu. Smacznego! Artykuł Najlepsza lemoniada brzoskwiniowa pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Limoncello 200

smak. Ten likier to moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja(...)syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy

Alutka-Gotuje
Solanka czyli Solianka (солянка) 229

lodówki i ugotować je z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Są też wersje tej zupy przygotowywane na wywarze rybnym lub grzybowym. Smak zupy wzbogaca się przez dodanie wody z kiszonych ogórków, plasterków cytryny, oliwek i kaparów. Słono-kwaśny smak zupy sprawia, że jest to prawdziwe lekarstwo na tzw. "syndrom dnia poprzedniego" popularnie zwanego kacem. Jeśli więc przytrafi się Wam przeszarżować(...)pomidorów 1 marchew, starta  1 łyżeczka cukru 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ogórki kiszone, starte 100 ml wody z kiszonych ogórków 15 drylowanych oliwek (zielonych i czarnych), pokrojonych w plasterki 10 g kaparów Do podania: 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki natka pietruszki Przygotowanie:  *Aby przygotować wywar wołowy, należy włożyć kości wołowe do dużego garnka

Smakowity Blog Kulinarny
Syrop z kwiatów czarnego bzu 196

wody   mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :) Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 1kg cukru 2 cytryny Świeże kwiatki czarnego bzu (baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki. Pozostałe kwiatki wrzucamy(...)dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut. Dla wszelkiej pewności można jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od zagotowania wody gotujemy

Smakowy Raj
Truskawkowe orzeźwienie 128

wygodnym fotelu. Z samym sobą lub w gronie przyjaciół. Wyśmienita! No to chlup! :) Truskawkowa lemoniada Potrzebujesz: 100g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki miodu ( u mnie miód z mniszka ) 600ml chłodnej wody kostki lodu kilka świeżych(...)truskawek do podania Sposób przygotowania: 1. Truskawki pozbaw szypułek. 2. Owoce zmiksuj/ zblenduj na gładki sos razem z miodem ( ilość zależy od słodyczy truskawek) i sokiem z cytryny. 3. Lemoniadową bazę rozcieńcz wodą i wymieszaj dokładnie. 4. Podawaj z kostkami lodu i pokrojonymi na ćwiartki świeżymi owocami ( wzmocni to smak lemoniady) Smacznego!  Ta lemoniada może być też świetną podstawą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 237

upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części.  Składniki: 700 g wiśni 2 łyżeczki żelatyny  sok z połowy cytryny  łyżeczka cynamonu pół szklanki wody  pół szklanki cukru Wykonanie: Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać wodę i cukier, całość podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie do owoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny

Krakowskie smaki Ani
Torcik cytrynowy 186

galaretką. Synek z takiego rozwiązania był bardzo zadowolony;):) Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa: 2-3 cytryny 1 puszka brzoskwiń 7 płaskich łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 500 ml kremówki Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo(...)cytryny parzymy. Z jeden z nich ścieramy skórkę. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok ( ja wykorzystałam sok wyciśnięty z półtorej cytryny; trzecią cytrynę można wykorzystać do dekoracji – zetrzeć skórkę, lub udekorować plasterkami cytrynowymi). Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Następnie ogrzewamy ją na małym ogniu aż osiągnie płynną konsystencję. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Miksujemy

Smaki Na Talerzu
Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 248

źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć

Pasja Smaku
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 150

powinny być naprawdę bardzo zimne. Maliny przebieramy, wrzucamy potrzebną ilość do rondelka, zasypujemy cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Całość stawiamy na mały ogień, owoce rozgniatamy i gotujemy 3-4 minuty, mieszając, do rozpuszczenia cukru.   W małej miseczce mieszamy skrobię z zimną wodą, dokładnie, po czym wlewamy taką mieszankę do gotujących się malin. Całość dokładnie łączymy i gotujemy(...)łyżeczki skórki startej z cytryny 6-7 ciastek owsianych albo krakersów FRUŻELINA MALINOWA 200g malin 3 płaskie łyżki cukru, białego lub brązowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki zimnej wody 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo ryżowej frużelinę można też zrobić z owoców mrożonych, możliwe że przy zagęszczaniu będzie potrzebowała odrobinę więcej skrobi 1,5-2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Biały blok 840

płatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku  zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy

Monia miesza i gotuje
TORT MANGO MARAKUJA 112

biszkopt dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z niego spłynie! Galaretka z mango i marakui: 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 łyżka cukru 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody mango obierz i pokrój na kawałki, odłóż miąższ z ok 1/2 mango do dekoracji, pozostały zblenduj na gładką masę marakuje przetnij na pół, przełóż miąższ(...)opadnie Smacznego! Wszystkie składniki: 100g białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody 250g mascarpone 250ml śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 153

odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę z całej cytryny.  Masło w temperaturze pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy owocu oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i rozcieramy

W kuchennej krainie
Kisiel czereśniowo jaglany 139

uprażone 1 cytryna 1 łyżka oleju rzepakowego  Kisiel: Do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję gałązki mięty i na wolnym ogniu gotuję pięć minut. Zostawiam na pół godziny aż mięta jeszcze wypuści aromat. Wyjmuję gałązki i wyrzucam. Do wody miętowej dodaję czereśnie, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu pięć minut aż czereśnie zmiękną.  Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania