Składniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
mojej kuchniSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
w mojej kuchniporcji) Składniki: 4 łyżki oleju roślinnego 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w paski 2 cebule, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty, posiekanej 2 łyżki wody sok z 1 cytryny 1 garść koperku, drobno posiekanego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 3-4 ziela angielskie sól i pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej(...)zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziela angielskie i wodę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wmieszaj sok z cytryny, trzy czwarte koperku, koncentrat pomidorowy i cukier i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Zamieszaj od czasu
karmelowydużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko, sok z cukinii, goździki, cynamon, simię lniane, sól, proszek do pieczenia, olej umieścić w kielichu blendera, zmielić na gładki krem, bez wyczuwalnego siemienia. Mąkę kukurydzianą, ryżową i ziemniaczaną wymieszać rózgą, odłożyć. W occie/soku z cytryny rozpuścić sodę, odstawić. W dużej misce(...)odłożyć. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na drobny proszek, odstawić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. W occie/soku z cytryny rozpuścić sodę, odstawić. W dużej misce umieścić cukinię, dodać olej, dodać krem daktylowy, ocet/sok z cytryny z sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać
moj przepis nałyżki kakao 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek (ewentualnie) szczypta soli kakao do posypania Przepis dla posiadaczy thermomixa lub blendera wysokoobrotowego: Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię* zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki płynu, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. Daktyle, mleko(...)młynku do kawy na drobny proszek, odstawić. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć mocno z wody, powinno wyjść około pół szklanki, jeżeli wyjdzie mniej dopełnić wodą. W occie/soku z cytryny rozpuścić sodę, odstawić. W dużej misce umieścić cukinię, dodać olej, dodać krem daktylowy, ocet/sok z cytryny z sodą, wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać. Ciasto przelać do formy, następnie
moj przepis nainnego, pozostawiam taki oto przepis KUCHARZA na banię w syropie : Wziąść banię nie zupełnie dojrzałą i wykrawać okrągłą łyżeczką małe kulki, które należy sparzyć gotującą się wodą, następnie wrzucić w syrop, wcisnąć cytrynę i gotować dopóki syrop nie stanie się gęsty, a kulki przezroczyste. TARTALETKI DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/ Na spód 80 g masła(...)minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy
KUCHARNIApolecam dodać pokruszony lód lub schłodzić koktajl w lodówce. Spróbujcie jest naprawdę pyszny! Składniki: ananas 1 szt, banan 1 szt, mleko kokosowe z puszki 400 ml, woda pół szklanki, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Ananasa obieramy i wycinamy zdrewniały środek. Następnie kroimy na mniejsze części i umieszczamy w mikserze. Dodajemy banana, mleko kokosowe oraz wodę. Miksujemy aż koktajl
kulinarne odsłony patiłyżka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielone ziarna kakaowca – polecam ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/kakao-ziarno-250g-vivio ) 5 łyżek wybranego mleka roślinnego (ewentualnie wody) kilka kropel soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam wegańskich herbatników) ok. 150 g dżemu (użyłam brzoskwiniowego) przygotowanie Daktyle(...)zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody. Do namoczonych daktyli dodaj ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ciasteczka lub herbatniki pokrusz, możesz też je zmielić. Przygotuj 4 szklanki i ułóż w nich kolejno: połowę ciasteczek/herbatników, połowę kremu
Via Gustoprzepisu znajduje się kilka wskazówek jak kupować i przechowywać cykorię. (2 porcje) 4 cykorie 30g masła (2 łyżki, u mnie masło klarowane Sertop ) 50 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru pudru sól, pieprz Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby. Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki(...)przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę. Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje. Rady: Wybierając cykorię zieloną (bo jeszcze są inne odmiany) - zawsze
Di gotujepieczenia 250 g masła lub margaryny 200 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Przygotowanie babki z białek: Białka ubić na sztywną
Kuchcik gotujeorzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropli soku z cytryny Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim ogniu (nie mieszając), aż woda odparuje a cukier zmieni kolor karmelowy (należy uważać, żeby
Świat Ciastałyżki u mnie ksylitol ale może być zwykły biały cukier 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: PŁATKI: Do rondelka wlałam mleko i wsypałam płatki jaglane,doprowadziłam do zagotowania i na średnim płomieniu cały czas mieszając gotowałam dosłownie kilka minut(...)rondelka na małym płomieniu podgrzewałam zawartość aby wiśnie puściły więcej soku, którego zrobiło się dosyć sporo. Wsypałam ksylitol i po jego rozpuszczeniu wlałam sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z dwoma łyżkami zimnej wody i wymieszałam z wiśniami nadal podgrzewając. W tym momencie konsystencja przypominała rzadki kisiel. W tym momencie rondelek zestawiłam z ognia i wlałam wcześniej namoczoną
Blondynka Gotujesposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i
charlotte gotujetygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)kilka listków zaparzonej cykorii Sposób: Cykorię ucinamy od strony korzenia , delikatnie strzepujemy by listki się rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki
Viola cooks with passionmiks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli odrobina soku z cytryny opcjonalnie czerwony barwnik Dekoracja: garstka suszonych-liofilizowanych malin/wiśni(...)malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy do owoców rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy od czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka
KreatywnePiny