woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:203/1096)

Karmelizowany rabarbar 211

rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu   Wykonanie: Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Oczyszczający koktajl z jarmużu 115

moczopędnie, wi ę c przy ś pieszy usuwanie szkodliwych substancji. Na zdrowie!  Składniki: jarmuż 2 garście, woda 1,5 szklanki, ogórek pół szt, awokado pół szt, kiwi 1 szt, banan 1 szt, natka pietruszki 3 łyżki, cytryna(...)pół szt, Sposób przygotowania: Jarmuż myjemy, przekładamy do miksera. Dodajemy obranego ogórka, kiwi, banana oraz awokado. Następnie dodajemy natkę pietruszki, wodę i wyciskamy sok z cytryny. Miksujemy aż koktajl będzie miał kremow ą  konsystencje. Przelewamy do szklanek  i gotowe

kulinarne odsłony pati
Cykoria zapiekana z koperkiem w szynce parmeńskiej 135

tartego sera sok z połowy cytryny Do ozdoby rukiew wodna ,kolorowa papryka wedle uznania szczypiorek i parmezan Sposób: Cykorię myjemy i osuszamy. W rondelku musimy zagotować wodę dodając sok z cytryny. Cykorie  gotujemy max 4 minuty, studzimy. Na plasterki szynki posypujemy koperek i żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik do 180C Zawijamy cykorię i układamy do naczynia dodając

Viola cooks with passion
Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią 138

bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane w proporcji 1:1 Przygotowanie: Śledzie namaczamy przez około 30 minut. Następnie odlewamy wodę, ścieramy skórkę z cytryny, nacieramy nią płaty i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Czosnek obieramy i rozcinamy na połówki. Chilli wałkujemy w dłoniach, odcinamy jej czubek i wysypujemy pestki, a następnie kroimy

Życie zamknięte w smaku
Cytrynowa kruszynka 133

mąka- tyle ile ważą jajka margaryna- tyle ile ważą jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 cytryny Lukier: 30 dag cukru pudru 1 białko sok z 1 cytryny 1 łyżka gorącej wody Posypka: 10 dag krojonych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę

Ciasteczkowy Potwór
Dżem z dyni 157

szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy

Kuchnia domowa Ani
Tort z jagodami 130

proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru,  6 jajek, Krem: 400 ml kremówki,  0,5 szklanki cukru,  300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody,  1/2 soku z cytryny,  40 g wódki,  16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy

Aga w kuchni
Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 248

Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut(...)zarumienienia. Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny. Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy/dusimy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie

Kulinarna Pokusa
Hummus 109

zaskakująco dobry, nawet przekonał do siebie niekoniecznego zwolennika takiego typu past.  Porcje: 250 ml pasty 1/3 szklanki suchej ciecierzycy 70 gram sezamu 1 ząbek czosnku 1/3 cytryny 3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka kuminu sól (2 łyżeczki sody) Ciecierzycę wsypać do miski, zalać dużą ilością wodą z łyżeczką sody i pozostawić na całą noc, a nawet dobę, choć(...)zamieszaniu będzie lekko ściekała z łyżeczki. Ostudzoną ciecierzycę, pastę sezamową, 1 łyżkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin i sól (do smaku) włożyć do naczynia blendera i przetrzeć na jednolitą, gęstą masę. Gdy hummus osiągnie jednolitość dodawać po łyżce wodę ciągle ucierając. Zrobi się jaśniejszy i mniej gęsty. Jeśli blender nierównomiernie miesza pastę należy ją jeszcze wymieszać łyżeczką

Czerwony Gupik
Dżem morelowy z lawendą 220

1/2-3/4 łyżeczki kwiatów lawendy  Z podanych składników powstanie około 1800-2000ml dżemu Morele myjemy i wyjmujemy pestki, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sok z cytryny i smażymy, na bardzo małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pamiętajcie o regularnym mieszaniu! :) Po około 40 minutach dodajemy cukier, smażymy, aż dżem będzie gęsty, mieszając(...)wystudzeniu, wyłóżcie jedną łyżkę dżemu na talerzyk i wstawcie do lodówki. Do suchych, wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem i zakręcamy. Pasteryzacja: Na dno dużego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, wlewamy wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki gotujemy 20minut. Wyjmujemy i stawiamy do góry dnem na około 10-20 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Wspaniała sałatka rosyjska 187

piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy

Smaki Ewy
Baklava 334

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Hummus z dynią 117

ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżeczki tahiny 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny szczypta soli 1 szklanka puree z pieczonej dyni  (przepis) 1/4 szklanki zimnej wody Dodatkowo: szczypta wędzonej papryki oliwa z oliwek natka pietruszki Przygotowanie: Namoczoną na noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy (bez soli(...)średnim ogniu przez około 60 minut. Po ugotowaniu ziarenka ciecierzycy powinny być miękkie i dać się rozgnieść w palcach. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, dodajemy tahinę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, szczyptę soli i wszystko razem ucieramy blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę. Kiedy pasta będzie bez grudek dodajemy puree z dyni i ponownie miksujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy sok imbirowy 177

imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje

Ze smakiem i z pasją