woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:211/1096)

Bezy bez białek 90

Składniki woda po ciecierzycy z puszki, 150ml cukier drobny, 200g sok z cytryny, 1 łyżeczka Przygotowanie Mocno schłodzoną wodę z ciecierzycy wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dosypujemy stopniowo po łyżce cukru, długo miksując każdą kolejną (2-3 minuty). Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Gotowa piana powinna być sztywna i błyszcząca. Przekładamy

Gotowanie moimi oczami
Zdrowotna i orzeźwiająca nalewka cytrynowa. 142

Brent Hofacker - Fotolia.com Składniki : 4 duże cytryny 0,5 l spirytusu 1, 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Wodę wymieszać z cukrem i zagotować. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, cieniutko obrać tak, aby skórka była z możliwie jak najmniejszą warstwą białego miąższu i dokładnie wyciskamy sok. Z soku usuwamy wszystkie pestki ! Skórkę wraz z sokiem dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2494

formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty.PANNA COTTA:W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej rozpuszczoną w 1/3 szklanki i 3 łyżkach wrzącej wody żelatynę, dokładnie zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i dorzuć ziarenka do śmietanki. Dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do lekkiego zagotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw(...)TRUSKAWKOWY:Truskawki obierz z szypułek i zmiksuj na gładko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przelej do garnka i całość lekko zagotuj.Dodaj do zmiksowanej masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, zamieszaj. Masa truskawkowa powinna zgęstnieć.Teraz dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody, wymieszaj całość, zdejmij z ognia, pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini 132

papryki w proszku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Boczniaki Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem(...)czasu do czasu, aż stania się chrupiąca. Więcej o przekąsce z prażonej ciecierzycy możesz przeczytać tutaj . Sos z tahini Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Podanie Do miseczek nałóż roszponkę i wyłóż: usmażone boczniaki, prażoną ciecierzycę, pokrojone

Food Square
Kompot z jabłek z limonką i miętą 64

cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kompot z jabłek z limonką i miętą 65

cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) 134

swoją ulubioną wersję. Składniki: ¾ szklanki mąki jaglanej ¾ szklanki komosy ryżowej 4 łyżki babki jajowatej 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy łyżeczka sody szczypta soli łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. W wodzie, na noc namaczamy mąkę jaglaną i komosę. Zalewamy składniki tak, aby woda w całości je przykryła. Wyciągamy, odsączamy. 2. Kolejno babkę jajowatą wrzucamy do miski i zalewamy(...)szklanką ciepłej wody i mieszamy (zrobi się z tego galaretka). 3. Następnie w blenderze mieszamy wszystkie składniki: mąka i komosa, babka jajowata, miód, oliwa, soda, sól i sok z cytryny. 4. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik

PaleoLife
Napój orzeźwiający 113

wody mineralnej 4 łyżki płynnego prawdziwego miodu (lub cukier według własnych potrzeb) 1/2 litra soku jabłkowego 8 dużych listków mięty 1 gałązka świeżej mięty sok z połówki cytryny Wykonanie: 1 szklankę wody zagotować i zaparzyć w niej listki mięty. Odstawić do momentu wystygnięcia wody, a następnie wyjmujemy listki, a wodę wlewamy do dzbanka. Miód wlać do szklanki i zalać wrzącą

O kuchni z uczuciem
Cytrynowo-różane wegańskie bezy 110

humus) a wykorzystujemy tylko wodę, w której była ciecierzyca. Potrzebujecie: 1 puszka ciecierzycy 200 g cukru drobnego kilka kropel olejku różanego  1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel barwnika różanego. Odlaną wodę z puszki  ( będzie około 150 g) wlewamy do miski. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana- identyczna jak ta z białek. Miksując cały czas dodajemy cukier. Cukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mus jabłkowy 150

jakiś czas mieszając. Trwa to ok. 30 minut, w zależności od użytego gatunku jabłek. Golden Delicious to jabłka słodkie i soczyste, więc nie wymagają dodatku cukru, ani wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy(...)przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego (w dużym czystym słoju zalałam je ciepłą przegotowaną wodą, przykryłam sterylną gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby

mojewypiekiinietylko
Babeczki sernikowe na zimno 105

herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady. Składniki: 3/4 szkl mąki kokosowej 100 g mlecznej czekolady 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowej w proszku 3/4 szkl gorącej wody pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą(...)mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
FRUŻELINA Z WIŚNI 136

dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników…  Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400 g wydrylylowanych wiśni niecałe pół szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 1,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zagotujcie na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia(...)cukru dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotujcie i ściągnijcie z ognia. Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania). Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka

OliveandThyme
Pasteis de nata 79

śmietanki (słodkiej 12%) skórka z cytryny 1 laska cynamonu 80g cukru 20g skrobi kukurydzianej (lub mąki pszennej) cynamon do posypania Do rondla wsypać cukier, wlać wodę, włożyć laskę cynamonu i skórkę otartą z cytryny, zagotować na małym ogniu, odstawić. Mąkę wymieszać z polową mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać do mleka z mąką, rozmieszać rózgą żeby nie było grudek. Syrop przecedzić

Obiad gotowy
Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy 145

podwieczorek lub po prostu jako porcja zdrowia w ciągu dnia   Koktajlowa bomba witaminowa Do przygotowania koktajlu będziecie potrzebować: 1 banana 1 ogórka natki pietruszki 1/2 cytryny kawałka imbiru 200 ml wody kokosowej (1 szklankę) 1.Banana, ogórka oraz imbir obieramy ze skórki i kroimy. 2. Natkę myjemy i siekamy na mniejsze porcje. 3. Wyciskamy sok z połówki cytryny. 4. Wszystko

Okiem Blondynki by McBlondi
Brukselka z marchewką 142

śmietanowym sosie al dente smakują naprawdę doskonale. Składniki: 300 g brukselki 200 g marchewki 1 łyżka masła sól, pieprz, cukier 100 ml śmietany kremówki+50 ml wody skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: brukselkę umyć, podciąć ogonki i przeciąć na pół. Marchewkę obrać i pokroić skośnie w 1 cm plasterki w rondlu rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa(...)posmażyć około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, następnie podlać śmietaną i odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić solą i dodać skórkę otartą z cytryny podawać z natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!