pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę
Smaczne Zdroweśmietanki 30 lub 36% (u mnie Łowicka 36%) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy gorzka czekolada (dałam Wedel) dodatkowo: 3 banany sok z cytryny lub limonki Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka. Wszystko rozpuszczamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dokładnie studzimy. Zimną masę miksujemy z żółtkami, a następnie z przesianą mąką(...)ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm po obwódki wydrążamy delikatnie środek. Wydrążone ciasto kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy
Fascynacje Aniverdure. Buon appetito :) SKŁADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 4-5 cebulek dymek 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1-2 łyżki soku z cytryny otarta sk ó rka z cytryny s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 4-5 cipollotti 2 spicchi d'aglio(...)polvere 1-2 cucchiai di succo di limone scorza grattugiata di un limone sale, pepe PRZYGOTOWANIE Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy . Doprawiamy do smaku sol ą, pieprzem i kurkum ą . **** PREPARAZIONE Inserite
La grande e la piccola cuocanapitek i cieszenia się jego smakiem w domowym zaciszu. Wychodzi naprawdę rewelacyjny! :) 2,5kg winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką(...)udało nam się odcisnąć, tyle wody uzupełniamy, by uzyskać 2,5 litra całości. Imbir ścieramy na drobnej tarce. To samo robimy ze skórką cytrynową i wrzucamy do wody z moszczem. Z połowy cytryny wyciskamy sok i również wlewamy do słoika. Wszystko dobrze mieszamy i zamykamy, jednak niezbyt szczelnie pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny do ponownego przefermentowania. 3. Po tym czasie
Kuchenna Kontrrewolucyasłonej zalewie) 30 g parmigiano reggiano oliwa truflowa/sól truflowa pieprz z młynka 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Obrać szparagi kierująć nożyk od główki do dołu szparaga, główki pomijając. Pociąć szparagi w kilkucentymetrowe kawałki zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu. Ponieważ moje spaghetti wymagało 8 minut gotowania dodałam(...)minut, aż poczujesz truflowy aromat odcedzić makaron na durszlaku zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i zerztrzeć połowę sera, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu i 1 łyżke oliwy truflowej wyłożyć makaron na podgrzane talerze, oprószyć czarnym pieprzem, zetrzeć resztę sera. Podać sól truflową. Lampka rieslinga mile widziana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;) Pęczotto z wędzonym pstragiem 1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak 2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie
Sajkofanka smakupieczenia tortownicy średnicy 28 cm.Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.Zimny przekroić na 3 blaty.Przygotować poncz:Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać.Mus czekoladowy:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie
kolorowotorcikowometra i pozostawiamy do wystygnięcia. Masa orzechowa: W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, masło orzechowe, sok z cytryny, szczyptę soli, ksylitol oraz orzechy posiekane na mniejsze kawałki. W małym rondelku zalewamy żelatynę zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Następnie dolewamy odrobinę wody i na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty alkoholem, najlepiej wódką orzechową - tak, wiem, zbędne kalorie, wysoki IG, ale to w końcu tort urodzinowy! ;) W wersji bezalkoholowej blaty nasączamy przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wysypujemy 1/3 posypki czekoladowo-orzechowej na pierwszy blat, następnie smarujemy go połową masy orzechowej. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy wierzch i boku tortu resztą masy orzechowej, po czym posypujemy
W kuchni Katiemąki kokosowej*, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z połowy cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie). * na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki. Wykonanie: Jajka ubijam przez kilka(...)napuszy dodaję po jednym jajku i stopniowo ksylitol, cały czas miksując, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodaję pokrojone lub zblendowane truskawki. Blaty tortu obficie nasączam wodą z sokiem z cytryny. Przekładam masą truskawkową. Dekoruję truskawkami. Smacznego! Tort można podzielić na ok. 10 porcji. Makro w jednym kawałku ok. 115g: tłuszcze: ok. 33,1g białka
Saganekwieczór poprzedzający jej podanie. Wtedy należy przygotować czarną fasolę i śledzie. Czarną fasolę namaczać przez noc w wodzie, którą dobrze jest choć raz zmienić. Śledzie wypłukać pod bieżącą wodą, jeśli są bardzo słone, na ok. 30 minut zostawić je w zimnej wodzie. Odsączyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na niewielkie kawałki. Wsypać do miski, dodać żurawinę i pokrojony w krążki(...)łupinkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać, pokroić na plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na plasterki, najlepiej krajalnicą do jajek. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Podzielić na równe części wykorzystując do tego krajalnicę do jajek, następnie pokroić je na słupki. Tak przygotowane jabłka włożyć do wody z sokiem z cytryny, włożyć do mikrofalówki i chwilkę
niecodziennikparywiele lepszym zamiennikiem tych kupnych. Zaproponuj go swoim domownikom i cieszcie się jego smakiem Składniki: 1 kg ulubionych jabłek 1 l wody 80 g cukru większa szczypta cynamonu 1,5 łyżki soku z cytryny kilka goździków lub opcjonalnie możecie dodać szczyptę(...)kardamonu Przygotowanie: Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne. Nie musicie obierać jabłek ze skórki, chyba że koniecznie chcecie, nie przeszkadzają a dają dodatkowy aromat. Zalejcie ćwiartki litrem wody, dodajcie cukier, cynamon, sok z cytryny i kilka goździków (lub także jeśli macie ochotę trochę kardamonu, kompot zyska dodatkowy aromat). Gotuj do momentu gdy jabłka zmiękną i już jest! Pij na ciepło
Zasmakuj Kuchnirobiłam obie i obie są świetne! Wersja I, klasyczna: 2 jajka 2 żółtka 3 małe lub 2 średniej wielkości cytryny 160 g drobnego cukru 80 g masła Cytryny szorujemy, przelewamy wrzącą wodą. Następnie ocieramy skórkę (tylko żółtą część) oraz wyciskamy z nich sok. Do rondelka wbijamy jajka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, masło pokrojone na mniejsze części
Smaki Na Talerzuciemnym spodem i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMYCiasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie serowe : 8 bananów 100 g. cukru sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów 500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego 5 płaskich łyżeczek(...)Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście.PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJTwaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany
W kuchennym oknie Ewyzimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Poncz: -100 ml gorącej wody -2 łyżeczki cukru -1 łyżka soku z cytryny -2 – 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi -50 ml mocnego ostudzonego espresso Dodatkowo: 4 łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA(...)nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso. Przygotowanie kremu Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany kremówki. Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia
Z Kuchni Do Kuchniłyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy(...)ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe! Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Rozpustne gotowanie