śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza, piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu(...)Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić. Przecedzić. Na pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego
królestwo garówWyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/5 szklanki wody Wykonanie Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego
mojej kuchniWyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Nadzienie jabłkowe ze startych jabłek: Składniki 8 jabłek -szara reneta 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1/5 szklanki wody Wykonanie Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Wymieszać z cukrem i cytryną, wstawić garnek na ogień ,ogrzewać kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego
w mojej kuchnijajka + 2 łyżki cukru 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania 1 łyżka kakao dowolny smakowo dżem migdały ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody Przygotowanie kremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę(...)jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek
Proste PotrawyNadzienie: 200 g suchej pszenicy (jak do kutii)* 250 ml mleka 50 g masła skórka otarta z 1 cytryny 400 g sera ricotta 300 g cukru 2 całe jajka + 2 żółtka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy** 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej *** Kruche ciasto: 150 g zimnego masła 300 g mąki pszennej(...)pszenica się schłodzi, ubij jajka razem z cukrem. Następnie dodaj ricottę i kontynuuj ubijanie, aż powstanie jednolita masa. Całość wymieszaj razem z pszenicą, cynamonem, wodą z kwiatów pomarańczy, esencją waniliową i kandyzowaną skórką z cytryny. Nadzienie będzie rzadkie. Przed wylaniem na kruchy spód możesz je również schłodzić, ale nie jest to konieczne. Kruche ciasto Mąkę wymieszaj wraz z solą
Food SquareSkładniki : 2 kg aronii 80 dkg cukru 2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 duża cytryna Sposób wykonania : A ronię dokładnie przebierz, usuń ogonki, liście, oraz owoce niedojrzałe i chore. Następnie opłucz na sitku lub w cedzaku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, utłuc drewnianą pałką ( lub zmiel w maszynce o dużych otworach ). Wlej wodę , postaw na małym ogniu
Przepisy i porady kulinarne750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez noc. Następnie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła aż do całkowitej miękkości (najlepiej użyć szybkowar(...)miski wraz z wyciągniętymi ze skórek ząbkami czosnku. Studzę. W wysokim naczyniu miksuję blenderem czosnek, dynię, ciecierzycę, dolewając oliwę i zimną wodę tak, aby powstała gładka i gęsta pasta. Wrzucam pastę tahini, dodaję sok z cytryny i sól do smaku, miksuję ponownie, do uzyskania idealnej konsystencji. Przechowuję w lodówce w słoiku około tygodnia, półtorej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipapryki oraz soli :) Składniki na tartę o śred. 25 cm: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody sól, papryka słodka i ostra Nadzienie: 150 g świeżego jarmużu 1 łyżka soku z cytryny 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 125 ml śmietany 18 % 1 duże jajko i białko z ciasta ser żółty starty ( około(...)pieprz do smaku 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Jarmuż myjemy i blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny a następnie osuszamy. 3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno. 4. Foremkę na tartę smarujemy masłem
Gotowanie...to proste !czerwonego pieprzu liść laurowy spora szczypta soli ok. 4-5 litrów zimnej wody pieczone marchewki: pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk) 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny łyżeczka mielonej papryki słodkiej łyżeczka cayenne łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem płatki chili do posypania dodatkowo: makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki natka pietruszki Umyte mięso zalewamy zimną
Mienta blogdrobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko umieść w dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny i zalej wrzącą wodą (około 2 litry). Pozostaw do naciągnięcia na dobę. Następnego dnia odcedź, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeszcze do smaku (ja zazwyczaj używam jeszcze
Qlinarnie i Qlinarniesię zastanowić czy od razu nie zrobić podwójnej porcji. Składniki (na 12 mini babeczek): szklanka mąki 2 łyżki cukru 100g zimnego masła łyżka zimnej wody Na lemon curd/krem cytrynowy: sok i skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko 200ml śmietanki kremówki Do podania: świeże owoce na wierzch – u mnie maliny, ale dobrze też smakują(...)Przygotowujemy lemon curd – ustawiamy garnek z odrobiną wody na ogień, przygotowujemy kąpiel wodną dla kremu. Do żaroodpornej miski dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz cukier, ustawiamy na garnek z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając rózgą cukierniczą, podgrzewamy mieszaninę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie, w osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem całe jajko i żółtko. Mieszając
Smaczna Stronazmatowi skórę.. Rozetrzyj banana z łyżeczką oleju z pestek winogron. Nałóż na twarz i szyję na około 20 minut, po czym zmyj letnią wodą. Rozgnieć dojrzałego banana i wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny. Maseczkę nałóż na twarz na około 20 minut (chyba, że wcześniej poczujesz pieczenie), a następnie umyj twarz zimną wodą. Banana zmiksuj z trzema łyżkami(...)jogurtu naturalnego lub kefiru. Mieszankę nałóż na twarz na 15 minut, po czym zetrzyj delikatnie płatkami kosmetycznymi i opłucz twarz ciepłą wodą. Do rozgniecionego banana dodaj łyżeczkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny i zawartość jednej kapsułki z witaminą A (do kupienia w aptece). Maseczkę nałóż na twarz na20 minut. Spłucz ciepłą wodą. Miąższ banana wymieszaj z pianą z białka
NaKońcuJęzykamakaronu, który ma tendencję do sklejania się, dodaj łyżeczkę oleju i często mieszaj. Aby zachować zielony kolor warzyw podczas gotowania , dodaj szczyptę cukru. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny na każdy litr wody podczas gotowania ryżu. Dzięki temu ryż będzie puszysty. Jeśli zdarzy Ci się kupić nie dojrzałe i twarde owoce wystarczy, że włożysz je do pojemnika wysypanego ryżem. Przyśpieszy(...)przyprawy tracą smak. Pieczarki myj najlepiej pod bieżącą wodą – moczone w misce tracą swój smak. Jeśli masz problem z pokrojeniem miękkich pomidorów, 20 minut wcześniej włóż je do lodowatej wody. Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie sól. Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki
ale PysznieJeśli znudziła Wam się woda lub tradycyjna lemoniada zapraszam na ciut inny pomysł. Mi i Jaśkowi zasmakował. Można nią spokojnie zastąpić deser. Składniki: 3 litry wody 2 opakowania kisielu żurawinowego sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 2 pomarańcze pokrojone w półplasterki 2 cytryny pokrojone w półplasterki Wykonanie: 1.W 1/2 l wody wymieszać dwa kisiele. Pozostałą wodę w dużym
Mama z miastaPrzygotowanie takiej lemoniady wcale nie jest trudne, ani pracochłonne. Jej smak orzeźwia w upalne dni, doskonale gasi pragnienie. Składniki 6 dużych cytryn 200 g ksylitolu (cukier brzozowy) 2 l wody Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy, przecinamy na pół i wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondla, dosypujemy cukier i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie
R'n'G Kitchen