woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:219/1096)

Pączki hiszpańskie (gniazdka). 136

smaku. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, 1 szklanka wody (250ml), olej do smażenia. Lukier: 200g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 łyżki gorącej wody. Przygotowanie: Przygotować odmierzone składniki na ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień. Mąkę przesiać i energicznym ruchem wsypać do zagotowanej wody z masłem, cały

W kuchni u Moniki
Sałatka pieczarkowa z sosem tatarskim 332

oliwy, 5 jaj, sos tatarski, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Jaja ugotować i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, wymieszać z oliwą, jajami, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Następnie wyłożyć na talerz, polać sosem tatarskim i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Syrop z mięty i jego zastosowanie 117

zawsze użycie listków zdaje egzamin. Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie .  Już wypróbowałam go, np. w koktajlach , drinkach , sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny .   SKŁADNIKI 10-15 gałązek świeżej mięty 10 gramów kwasku cytrynowego 1 litr wody ok. 1 kg cukru WYKONANIE Gałązki mięty opłukać i wrzucić do garnka. Zalać

Zofiana
Cytrynowy sernik na zimno - przekładany 102

głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego :) ?" to wiem, że czas przygotować ten sernik.  Pomysł powstał spontanicznie, dużo sera i dużo cytryn w domu - wszystko do wykorzystania na już. W dodatku wcześniej tego samego dnia zadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego?" No i jak tu nie zrobić(...)wersji podbił nasze oba serca. Składniki: (blaszka 20x20) 1kg białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody  skórka z dwóch cytryn biszkopty posypka mango Delecta Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum 82% 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru białego sok z 3 cytryn - świeży skórka

Gotowanie i blogowanie
AVGOLEMONO CZYLI GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA 120

pietruszki kawałek selera biała część pora liść laurowy ziele angielskie 1/2 szklanki ryżu 3 jajka sok z 2 cytryn sól pieprz Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy na mniejsze części. Porcję rosołową, ziele anielskie, liść laurowy, warzywa zalewamy 1,5 l wody i gotujemy(...)małym ogniu aż powstanie esencjonalny bulion. Jak bulion będzie gotowy o w nim gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Jajka ubijamy. Dolewamy do nich sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnej wody. Do jajek dodajemy pomału 2 łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu

Kuchnia w oparach
Lemoniada z Yerba Mate – orzeźwienie i energia 252

limonki 300 ml wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej) 1 czubata łyżeczka miodu – u mnie gryczano-lipowy 4 plasterki cytryny 2 małe gałązki mięty Przygotowanie: Przygotowujemy napar z Yerba Mate. Zalewamy yerba mate wodą i odstawiamy na około 10 – 15 min. Następnie przelewamy(...)napar przez sitko do małego dzbanka. Pamiętajcie, że susz można zalać kilkakrotnie. Napar dosładzamy miodem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 limonki, mieszamy. Dolewamy wodę (u mnie lekko gazowana), dorzucamy plasterki cytryny i mięte. Podajemy w dzbanku lub bezpośrednio w pucharkach. S macznego Ważne! Aby móc się cieszyć prawdziwą i wartościową Yerba Mate musicie zakupić ją w sprawdzonym

Słodkie okruszki
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 182

Facebook'u TUTAJ.   Składniki:   1 kg truskawek,   0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego,   2-3 łyżki soku z cytryny   1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie   frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika:   do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około(...)cukrem i odstaw na 1h, aby truskawki puściły sok.   Delikatnie podgrzej owoce z sokiem aż do rozpuszczenia się cukru.   Dodaj sok z cytryny do smaku.   Teraz wlej zawiesinę z mąki i wody - delikatnie i ciągle mieszając.   Powstanie "delikatny kisiel", teraz musisz wszystko zagotować.   Zestaw z kuchenki, dolej żelatynę, wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia żelatyny

IzaGotuje
Karpatka 212

bloga Domowe wypieki i uważam, że jest idealna - wychodzi bardzo gęsta, kremowa. Dodałam do niej jeszcze łyżkę skórki z cytryny dla podkręcenia smaku i był to strzał w dziesiątkę - masa jest słodka ale nie przesłodzona, orzeźwiająca. Karpatka ciasto: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g masła 6 jajek masa: 3 szklanki mleka(...)masła/margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 4 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka łyżka skórki startej z cytryny Ciasto: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli po czym zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy - mąkę warto wcześniej przesiać wtedy mamy większe szanse, że grudki

sierotka maRysia w kuchni
Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni! 117

rabarbaru z wodą różaną jest idealne!  Przepis od niezastąpionej  Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar należy dobrze umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić na małe kawałki i umieścić(...)wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki. Gotujemy ok. 20 min do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia, kiedy syrop będzie już wystudzony dodajemy do niego wodę różaną. Przelewamy do słoika/buteleczki i przechowujemy w lodówce. Taki syrop może Wam służyć jako dodatek do polania

Plate of Joy
Tort lalka śmietankowy 187

przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty.PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie

Kuchnia Danusi
Domowa oranżada pomarańczowa 147

Wreszcie zrobiło się letnio. Taka oranżada smakuje wyjątkowo o tej porze roku. Wykonanie tego napoju jest bajecznie proste. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 pomarańcze 1 cytryna 3 łyżki cukru 2 szklanki wody gazowanej Sposób wykonania: 1. Umyć owoce. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. 2. Sok przecedzić przez sitko. 3. Sok przelać do małego garnka, dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 179

małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Do obierania i krojenia skorzonery warto założyć ochronne rękawice, ponieważ skóra dłoni może zafarbować. Następnie skorzonerę płuczemy i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem oliwy(...)wprowadzić ją chorzy na cukrzycę i rekonwalescenci. Zawiera inulinę, która obniża poziom cukru, złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia trawienie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Skorzonera usuwa nadmiar wody, jest niskokaloryczna i zawiera błonnik, dlatego mogą ją jeść osoby dbające o linię. Zawiera witaminy A, z grupy B, E, K oraz kwas foliowy. Jest bogata w minerały - potas, żelazo

My Chcemy Jeść
Zupa z botwinki z cielęciną 177

pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie(...)Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę masła i gotuj pod przykryciem około 15 minut . Śmietanę przełóż do większego kubka. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru, wlej gorący wywar cielęcy

Moja Delicja
Słodkie środy - Naleśniki z duszonymi jabłkami z cynamonem i orzechami 164

pudru  1 duże jajko   1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  tłuszcz do natłuszczenia patelni jabłka : około 1,5 kg jabłek 1 cytryna 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płynnego miodu  woda dodatkowo : orzechy włoskie cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, proszek(...)pieczenia i cukier puder - miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażymy rumiane naleśniki. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę (różnej wielkości) - skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do teflonowego rondla, podlewamy wodą i dusimy przez 40 minut co chwile mieszając i podlewając w razie potrzeby wodą. Na koniec dodajemy miód oraz cynamon mieszamy.  Na naleśniki nakładamy porcję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki