łyżka cukru (daję 1/2) sok z 1/2 cytryny lub do smaku kawałek cienko okrojonej skórki z cytryny 250 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka cukru (daję 1/2) laska cynamonu przygotowanie Figi i śliwki, opłukać szybko w letniej wodzie i zalać w dwóch osobnych garnkach zimną wodą tak aby przykryła owoce. Odstawić na noc. Następnego dnia(...)małym ogniu 5 minut. Cynamon i skórkę z cytryny wyjąć, a kompoty połączyć. Jeżeli kompot wydaje się nam zbyt esencjonalny, możemy go rozcieńczyć przegotowaną wodą, jeżeli wolimy bardziej kwaśny - doprawmy sokiem z cytryny. Najlepiej podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare GaryBardzo smaczny i prosty do zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go
Stare Garymasła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad(...)jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić do wystudzenia. Suszony cytryniec musi spęcznieć i zmięknąć. Do oddzielnego naczynia przesiać przez
Grunt to przepis!wina i wody gazowanej. Zabrakło mi tylko kostek lodu.... Ale dobrze schłodziłam wino :) Kieliszek do wina napełnić kostkami lodu. Do połowy zalać białym winem. Uzupełnić wodą gazowaną ( lub spritem w słodkiej wersji ) Dodać plasterek cytryny. Można wrzucić kilka listków mięty.... LATO, LATO WSZĘDZIE
Jemy Pijemyłyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 gram twarogu sernikowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki masła 1 cytryna lub limonka 1/2 puszki brzoskwiń 3 - 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Gdy masa stanie się gęsta, delikatnie łączymy ją z żółtkami(...)według uznania. Polecam kawałkami pokrojonych w plasterki brzoskwiń. Ciasto wkładamy do lodówki na cała noc koniecznie, by biszkopt zwilgotniał. A, zapomniałam, blaty przed przełożeniem masami można naponczować - wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Alkoholu do ponczu.. nie, nie tym razem
Kronika Piekarnikabyć bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka(...)przyprawy do piernika 200 g mąki żytniej razowej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do białości
FitKotbudyń jest pyszny, kremowy i niezwykle sycący. puszka mleczka kokosowego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu) pół szklanki kaszy jaglanej (około 150 g) 1/3 szklanki wody 2 banany łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) łyżka syropu klonowego lub miodu Do garnka wlewamy pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) i 1/3 szklanki wody (ok. 80 ml). Zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito(...)porządnie płuczemy. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut, aż wchłonie całą wodę i zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, dwa banany, dolewamy resztę mleczka kokosowego (200 ml) oraz łyżkę soku z cytryny dla przełamania smaku. Opcjonalnie możemy dodać też łyżkę syropu klonowego lub miodu, jeśli mamy mało słodkie banany. Blendujemy wszystkie składniki
Dieta bez mlekaszczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie: 4 łyżki masła orzechowego Karmelizowany rabarbar: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił
Kulinarne przygody Gatitywanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem) Poncz do nasączenia 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru lub więcej jak lubicie 2 kieliszki wódki Pierwszy blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić(...)ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane
Piekarz-Kucharz-Garkotłukminut. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej(...)stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości. W tym czasie przygotowujemy ser z nerkowców - namoczone przez noc orzechy odsączamy z wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i miksujemy na gładką masę, jeśli wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę wody (ważne, żeby "ser" był delikatny i łatwo się rozsmarowywał). Wyjmujemy spód pizzy
Quinoa Raz!łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni.Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło(...)patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko brązowieć.Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wstawić na bardzo mały ogień i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.Na usmażone naleśniki wyłożyć bananowe nadzienie, zwinąć w rulony, polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaburaki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę i czosnek obrać. Do garnka przełożyć warzywa, odsączone(...)grzyby, listki laurowe i kulki pieprzu. Całość zalać wodą. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Barszcz powinien lekko bulgotać. Gdy warzywa będą miękkie to do barszczu wlać zakwas buraczany. Garnek zdjąć z ognia. Wymieszać i całość doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny
Ugotowaćłyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku (odciśniętego z nadmiaru wody) ⅓ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki mleka Wykonanie: suche składniki czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia mieszamy, następnie dodajemy do nich szklankę rozdrobnionego, odmrożonego i odsączonego z nadmiaru(...)wody szpinaku oraz pozostałe płynne składniki czyli olej, sok z cytryny oraz mleko, całość mieszamy, ciasto przekładamy do formy ( użyłam tortownicy 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( sugestia autorki przepisu aby pierwsze 10 minut piec ciasto z włączonym termo obiegiem, ja natomiast piekłam od razu w funkcji góra dół
Słodkie zapomnieniekremowa, bardzo dobra. Smacznego! Kremowa zupa z kalafiora i soczewicy. składniki: 400 g kalafiora 200 g czerwonej soczewicy 50 g mascarpone 1 łyżka curry kolendra cytryna sól wykonanie: Kalafiora wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niego soczewicę oraz curry i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie(...)ściągamy garnek z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dokładamy serek mascarpone, podgrzewamy ją aż mascarpone się rozpuści. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku sola i sokiem z cytryny. Możemy posypać posiekaną kolendrą
Przysmaki Karolkicynamonu szczypta czarnego pieprzu Karmelizowana cebula 2 cebule Hummus z ciecierzycy 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1-2 łyżki soku z cytryny otarta sk ó rka z cytryny s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Pizza 300 g di farina 00 200 g di farina(...)acqua. Cuocetele a fuoco dolce, mescolando di tanto in tanto, fino a quando saranno ben colorite. Hummus Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy . Doprawiamy do smaku sol ą, pieprzem i kurkum ą . **** Hummus Inserite
La grande e la piccola cuoca