woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:224/1096)

Tort mimoza 229

zagotowujemy, pamiętając, aby cały czas mieszać. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 min, mieszamy, aż krem zgęstnieje. Garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i studzimy w zimnej wodzie. Wyjmujemy skórkę z cytryny. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do zimnego kremu budyniowego, dodajemy łyżkami ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego

Mia Cucina Sofieta
Soczewica z ziarenkami 140

Składniki: czerwona soczewica (1/2 szklanki) woda (1 szklanka) łuskane słonecznika (4 łyżki) pestki dyni (4 łyżki) sok z cytryny (1 łyżka) cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki) garam masala ostra papryka Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(...)razie potrzeby dolewamy trochę wody. W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika i pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy.  Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski

Weganka gotuje
Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 114

cytrynowa, garść zielonych oliwek w plasterkach, pęczek koperku, pieprz kolorowy do smaku, sok z limonki lub cytryny, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, ser cheddar. Przygotowanie: Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które dzielimy na mniejsze części. Przekładamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli i cukru. Przykrywamy(...)pozostawiamy na ok. 10 min, odcedzamy. Koperek drobno siekamy. Z łososia odkrawamy skórę, kroimy w niewielką kostkę (ok. 1,5cm/1,5cm) i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Równocześnie w lekko osolonej wodzie, gotujemy makaron na al dente. Rada: najlepiej, żeby makaron odcedzić tuż przed dodaniem do pozostałych składników, żeby się nie skleił i łosoś był nie przesmażony. Na dużej patelni

Moniki Smakołyki
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 222

obieramy cytryn. Pamiętajcie, że owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Cytryny należy dokładnie umyć w zimnej, następnie w ciepłej bieżącej wodzie i sparzyć wrzątkiem. IMBIR Zawsze mam kłącze świeżego imbiru w kuchni. Gdy tylko się kończy – uzupełniam zapasy. W tym roku nawet spróbowałam go wyhodować w doniczce(...)organizm. Miód gryczany ma udokumentowane badaniami naukowymi działanie wzmacniające cały organizm. Jest jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w składniki mineralne miodów. WYKONANIE Cytryny dokładnie myjemy z wosku najpierw pod zimną, potem pod ciepłą bieżącą wodą. Zawsze do mycia cytrusów używam świeżej gąbki do mycia naczyń (myjemy owoce gładką stroną gąbki). Po umyciu skórkę na cytrynach parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem

Karo in the Kitchen
Syrop z kwiatu czarnego bzu na przeziębienie lub kaszel 167

syropu będziemy potrzebować: Z podanych składników wyjdzie około 2 litry syropu około 70 baldaszków kwiatowych bzu czarnego 1 litr przegotowanej gorącej wody 1 kg cukru 500 ml wody sok wyciśnięty z 2 cytryn słoiczki, buteleczki gaza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Syrop z kwiatów czarnego bzu Sposób używania: Gdy jesteśmy przeziębieni lub gdy kaszlemy, to możemy zażywać(...)wykipiał. Do gotowego syropu wlewam nastój z kwiatów (płyn) oraz sok z cytryny i dokładnie mieszam. Tak przygotowany syrop rozlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie wycieram brzeg słoiczka i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą, do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i pasteryzuję 15 minut

Uwaga Babcia Gotuje
po prostu cytrynówka 123

właśnie nalewkę wykonaną z jej udziałem, chcę dziś zaprezentować. składniki 2,5 kg cytryn 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 0,5 l wody 0,6 kg cukru sposób przygotowania Owoce cytryn dokładnie myjemy, a następnie obieramy je ze skórek ( cytryny obieramy bardzo cienko, zdejmując tylko wierzchnią, żółtą skórkę). Skórki cytryn  wkładamy  do słoja, ze szczelnym(...)cytryn ( odciskając lekko cząstki cytryn), mieszamy oba nastawy ze sobą i przelewamy do szczelnego naczynia. Do słoja w ze skórkami cytryn wlewamy teraz wódkę, a słój z w którym zostały cząstki owoców zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą. Mieszamy zawartość obu słojów ( możemy też nieco ubić owoce) i odstawiamy słoje na parapet, na kolejne dziesięć dni. Kolejnym etapem jest zlanie ( oczywiście

Miód i pieprz
Śledzie po szwedzku 246

przygotowania:Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Ryba w warzywach 133

norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki 3 cebule 1/2 selera 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cytryna 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka jarzynki pieprz sól gałka muszkatołowa olej natka pietruszki Przygotowanie   Wszystkie warzywa obrałem(...)zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety

R'n'G Kitchen
Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem 1773

herbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl wrzącej wody Dodatkowo 2 kiwi Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać razem z jogurtem do masy z kiwi. Dokładnie wymieszać. Na ciasteczkowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki banany i zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki, najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto Oreo 191

być serek typu philadelphia) 250 ml śmietany kremówki 36% 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego cukru ale drobno zmielonego 6 płaskich łyżeczek żelatyny 4 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki zimnej wody Opakowanie całych ciastek oreo   Sposób przygotowania: Na początku ciasteczka oreo (bez kremu, który odkładamy na bok) mielimy lub kruszymy na małe kawałeczki. W garnku musimy roztopić masło(...)Najpierw żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Żelatynę należy podgrzać przez kilka sekund (można w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), tak by żelatyna stała się płynna. Twaróg wrzucamy do dużej miski. Do tego dodajemy odłożony krem z ciastek oraz cukier. Wszystko razem delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy również płynną żelatynę oraz sok z cytryny. Całość ponownie należy energicznie zmieszać

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Torcik a'la Malakoff 103

około 1/2 słoika) 1/2 szklanki wody (nie co więcej) 20 ml likieru orzechowego 80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich) Krem: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego(...)przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno

Di gotuje
Zupa z jagnięciny z curry 130

łopatki jagnięcej z kością, 2 marchewki 1/2 selera, 1 – 2 cebule, 2 liście laurowe, tłuszcz gęsi lub oliwa z oliwek, 700 ml wody, 1/2 soku z cytryny, sól, koperek, śmietana, Łopatkę podzielić na 4 kawałki. Marchewki, cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć

królestwo garów
Ser wegański, serek z nerkowców 146

jesteśmy weganami.   Jak zrobić ser wegański? Ser wegański, czyli serek z nerkowców powstaje ze zmiksowania miękkich orzechów nerkowca, z płatkami drożdżowymi (ilość wedle uznania), z czosnkiem, wodą i sokiem z cytryny. Orzechy nerkowca można wcześniej namoczyć, aby łatwiej się miksowały. Kremową konsystencję trudno będzie uzyskać w malakserze, dlatego ja swój ser wegański miksuję w blenderze kielichowym lub przy pomocy

Moja Delicja
Karczochy marynowane 70

podstawą. Następnie ściąć liście na około, do miękkiej jasnej części. Usunąć „włoski”, pręciki. I w ten sposób otrzymamy piękne serce karczocha. Serce karczocha włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Do garnka wlać olej i oliwę, dodać rozmaryn, sól, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza.  Dodać serca karczochów, a następnie

królestwo garów