woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:224/1096)

Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową 145

forma na tartę o średnicy ok. 25 cm. Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody nadzienie: 500 ml mleka 4 duże jajka 30 g rodzynek skórka starta z 1 pomarańczy starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej) olejek waniliowy(...)ekstrakt z wanilii Wykonanie: Przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około

Mama Gotuje
Ciasto cytrynowe 87

łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szkl. cukru 3 szkl. wody 3/4 szkl. soku z cytryny (z 4-5 cytryn) Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy krótko po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny oraz mąkę. Króciutko miksujemy, po czym mieszamy całość łopatką do połączenia. W osobnej misce ubijamy(...)nieco większa – w oryginale 25x40cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Pieczemy 5 takich cytrynowych ciast. Odlewamy 1/2 szklanki wody. Łączymy ją z sokiem cytrynowym, żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz proszkiem kisielowym. Dokładnie mieszamy rózgą do połączenia. Pozostałą wodę wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy na nią przygotowaną mieszankę i cały

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 156

biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta 3/4 szkl wody wierzch: 1 galaretka brzoskwiniowa(...)minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.  Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl  wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon.  Całość po podgotowaniu miksujemy blenderem

Bon appetit mon amie
SAŁATKA Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I DZIKIM BRATKIEM 160

łyżka płynnego miodu ● 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● sól Przygotowanie : Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dwie pomarańcze obierz (usuń białe włókna) i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki z marchewką. Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę i cynamon, wymieszaj. Dopraw solą. Oberwij

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Truskawkowa woda smakowa 160

minut + godzina chłodzenia Ilość porcji: 1 szklanka/ słoik 250 ml Składniki: 4-5 truskawek 1 plasterek cytryny 3-4 listków mięty Truskawki i cytrynę kroimy na pół i umieszczamy w słoiku. Dodajemy mięte i zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Gotowe :) Smacznego Moje dzieci przepadają za taką wodą. Oto dowody. Najpierw niby podchodzi do słoików, bawi się autami

Kolizje Smaków
Chłodnik 209

jajka 1 pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku 1 pęczki szczypiorku 1 pęczek koperku 1 łyżeczkę masła 1 duży jogurt 1 dużą śmietanę 18% sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 1/2 litra wody sól, pieprz do smaku Wykonanie: Botwinkę oczyszczamy kroimy w małe kawałki, gotujemy na wolnym ogniu w 1/2 litra wody ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy

kgwjanczewo
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 140

miodku majowego jest zbliżony do smaku miodu pszczelego.  Występująca  często krystalizacja nie dyskwalifikuje wyrobu." Źródło: wszech wiedząca Wikipedia Składniki: 500 kwiatków mniszka 1 cytryna 1 kg cukru 1 litr wody Przygotowanie: W samo południe ;) zbieramy same żółciutkie kwiatki mlecza w miejscu najlepiej oddalonym od miasta. Zebrane kwiatki rozkładamy na białym papierze i czekamy aż robaczki się ewakuują(...)Ewent. usuwamy zielone przylistki, ja usunęłam korzystając z rady babci, następnym razem spróbuję tak i tak :) Kwiatki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Dorzucamy pokrojona, wyszorowaną cytrynę i gotujemy 20 min na małym ogniu. Odstawiamy przykryty garnek na 24h w chłodne miejsce. Po tym czasie kwiatki przecedzić, odcisnąć w tetrowej pieluszce , wyrzucić. Do płynu wrzucić

Atlas Smaków
Domowy miód, syrop z mnisza lekarskiego 164

czym jest bardzo prosty w zrobieniu, potrzebujemy tylko kwiaty, cukier, cytrynę.   SKŁADNIKI : 400 szt kwiatków(same główki) dobrze rozwiniętych (zbierać najlepiej w słoneczny dzień) 1 cytryna 1 kg cukru  1litr wody  witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego; witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ(...)słoneczny dzień, rozkładamy na gazetę na ok. 30 minut, aby robaczki sobie wyszły. Po tym czasie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy gotujemy tak ok 15 minut. Pod koniec dodajemy wyparzona, pokrojoną w plastry cytrynę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę, do wywaru dodajmy cukier, zamieszamy i gotujemy na wolnym

Basia w kuchni
Pasta do chleba z białej fasoli 203

bardzo sycąca. Składniki: 1 puszka białej fasoli 2-3 ogórki kiszone, drobno pokrojone 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Odcedź fasolę i przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem z sezamem i oliwą, (sokiem z cytryny). Na koniec dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i dokładnie wymieszaj łyżką. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka 800x600

Qlinarnie i Qlinarnie
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 171

przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem

Świat Smaku
Gotowane jabłka z cynamonem / Cooked apples with cinnamon 171

przypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem

Świat Smaku
Brzoskwinie w syropie 159

zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca

Ala piecze i gotuje
Cebulowe bhaji z sosem śliwkowym 129

cebule 1/2 łyżeczki świeżo krojonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku 10 dkg mąki pszennej olej słonecznikowy do smażenia Sos: 45 dkg śliwek 50 ml wody szczypta cynamonu szczypta cukru 1/2 łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować cebulowe bhaji . Cebulę obrać, pokroić w średniej wielkości piórka. Włożyć do miski. Do cebuli dodać jajka, mąkę, mleko, kminek, natkę pietruszki oraz sól(...)usmażeniu wyjmować placuszki na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: ze śliwek usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po 15-u minutach zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować. Usmażone cebulowe bhaji podawać na ciepło

mecooks
Kompot z papierowek 153

idealny na upalne dni, ktore towarzyszly nam w minionym tygodniu. Kompot z papierowek z aromatem wanilii skladniki: 1 laska wanilii 10 sporych papierowek brazowy cukier sok z cytryny 1,5 litra wody wykonanie: Jablka myjemy, kroimy na cwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do garnka wlewamy wode, wkladamy jablka i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy cukier, ilosc  w zaleznosci(...)przecieta na pol. Przed wlozeniem jej do garnka za pomoca noza wyskrobujemy z niej pesteczki, ktore dokladamy do jablek. Gotujemy jeszcze okolo 5 minut. Na koncu dodajemy sok z cytryny. Uwazamy zeby nie bylo go zbyt duzo, bo kompot stanie sie za kwasny. Kompot nalezy schlodzic i przecedzic.  Polecam tez jablka z kompotu. Smacznego

Przysmaki Karolki
Koktajl z awokado 141

połączeniu z otrębami i jogurtem stanowi doskonały koktajl na śniadanie. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga awokado • Kiedy pić: z rana Składniki : • pół awokado • cytryna • jogurt naturalny (ok 200 ml) • garść otrębów • kilka listków pietruszki • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz(...)awokado ze skóry, usuń pestkę i pokrój na małe kawałki. Zmiksuj w blenderze razem z jogurtem, otrębami i pietruszką do uzyskania jednolitej konsystencji. ​Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do mieszanki razem z wodą. Całość zmiksuj ponownie

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania