piękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką lub grejpfrutem. Składniki: 7 dużych dojrzałych słodszych jabłek 0,5 szklanki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka cukru(...)pudru łyżka soku z cytryny 5 goździków Jak przyrządzić? Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj wszystkie starte jabłka, przypraw cynamonem, dodaj goździki, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj. Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Jeśli zobaczysz
Zasmakuj Kuchnipiękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką lub grejpfrutem. Składniki: 7 dużych dojrzałych słodszych jabłek 0,5 szklanki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka cukru(...)pudru łyżka soku z cytryny 5 goździków Jak przyrządzić? Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj wszystkie starte jabłka, przypraw cynamonem, dodaj goździki, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj. Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Jeśli zobaczysz
Zasmakuj Kuchnismakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 3 duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie(...)piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEsmakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 3 duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie(...)piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEcukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny 60 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 morele 125 g malin Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć, wymieszać z masłem(...)zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny, sok z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt i odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem.Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce(...)dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu
Malinowe Pocałunkirobiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie. Składniki: 3 kg czarnego bzu 1 szk wody 3 łyżki soku z cytryny 0,5 kg cukru Przygotowanie: Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka(...)zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około
Ala piecze i gotujeCiasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki oleju 140g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nasączenie 100ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki brandy Składniki na krem 1 torebka budyniu 150g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 2 owocowe galaretki Domowy biszkopt – przepis Zaczynamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zimnego oleju kokosowego 1 banan szczypta soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto(...)piekarnika. Przygotowanie gruszek: Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat to możesz dodać kilka goździków. Gotuj ma małym ogniu 5 minut po czy delikatnie obróć na drugą stronę i gotuje drugie 5 minut. Przygotowanie
greenscarfsłyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować. Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry. Być może stąd ta nazwa ciasta... Całość(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mieka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła (*) Polewa: 250g masła /margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę
Di gotujepieprz do smaku na sos tahini: 130 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego 2 łyżki pasty sezamowej Tahini od Jasmeen sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki wody szczypta soli Przygotowanie papryk faszerowanych kaszą bulgur: Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Szpinak umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem(...)zdejmij z papryk folię, aby zrumieniły się na wierzchu. Gdy papryki się pieką, przygotuj sos. W miseczce umieść jogurt, pastę tahini, sok z cytryny oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą i rozrzedź odrobiną wody. Wymieszaj. Gotowej papryki podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty oraz natki pietruszki. Wpis powstał we współpracy z J asmeen
Chilli Czosnek i Oliwaroztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1/2 kg borówek 8 dag roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto
Apetyczna babeczkałyżki oleju rzepakowego płatki migdałowe (ok. 5 g na porcję) sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kostkę warzywną rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion(...)kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse ) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka suszonego majeranku sok z cytryny Wykonanie: Soję płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie, odcedzamy na sitku. W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej
Kuchnia MagdaLenyjest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa i przypuszczam, że u Was będzie tak samo Do roboty! Składniki: – 3 banany – 4 łyżki wody – sok z połowy cytryny – ziarenka z całej lub połowy laski wanilii Banany kroimy w plastry i umieszczamy w rondelku z pozostałymi składnikami na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż banany się rozpadną
Be Fit Be Strongczuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka(...)minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może
Kuchnia PrezydentowejPomysł na orzeźwiającą przystawkę dla wielbicieli łososia. Zamiast banalnie skropić łososia cytryną można go podać zdecydowanie ciekawiej bo na sorbecie cytrynowym ze świeżą kolendrą. Składniki: Sorbet : Sok z 6 cytryn (1 filiżanka soku) 2 filiżanki wody 1/2 filiżanki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry + 100 g łososia wędzonego Mowi Pieprz czarny Przygotowanie : Wodę gotujemy z ksylitolem/erytrolem/cukrem do jego
Czarnawisienkażółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu cytryna dodatkowo : szczypiorek do dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach
Ogrodnik w podróżySkładniki : - filet z dorsza 🐡 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅 - 1 duża marchewka 🥕 - 1 łyżeczka pasty z kurkumy Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy
Szkrab Je Samłyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą
kulinarne odsłony patipomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory mały jogurt naturlany pieprz szczypta papryczki chili sok z połowy cytryny Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory, sok z cytryny oraz przyprawy całość zblenduj na gładką masę. Podawaj
Kukuleczkibiszkopt śmietanka 30% lub 36% 1 litr cukier 3/4 lub 1 szklanka kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość(...)cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany. Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :) Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy
Kuchnia Vikiużyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak(...)makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło z cząstką cytryny. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem frisco.pl
Kolizje Smakówsmaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy
MyCookBook.plcytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas temu
Blondynka Gotujenaturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek(...)Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje
Gaździnka warzyrównież korzyści zdrowotne – dużo witaminki C. Polecam pić mocno schłodzoną, wtedy bardziej woda pobudzi nasz metabolizm. Polecam.Składniki:1,5 – 2 l niegazowanej wody 2 pomarańcze 2 limonki 2 cytryny 0,5 dużego ogórkaWszystko kroimy w plastry i zalewamy wodą.Woda nabiera smaku po około 5-6 h i wtedy też jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w chłodnym
Made By Mom And SonFarmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i barwnik, kiedy wszystko ładnie nam się(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Zimny biszkopt kroimy na 3 części.Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy
Malinowe Pocałunki