woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:231/1096)

#33 Czekoladowe muffinki gryczane z frużeliną truskawkową 194

Składniki: ☆   1,5 szklanki mrożonych truskawek ☆   1 łyżeczka cukru trzcinowego ☆   sok z ćwiartki cytryny ☆   skórka otarta z połowy cytryny ☆   1 łyżka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody Przygotowanie: Truskawki zasypuję cukrem, dodaję sok i skórkę z cytryny, podgrzewam na małym ogniu do momentu, w którym truskawki wydzielą sok i całkowicie się rozmrożą

Kuchnia w szuwarach
Galaretki z herbaty o smaku kwiatów czarnego bzu i owoców granatu 158

Wersja I: 150 ml wody torebka herbaty Teekanne Garden Selection 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu łyżka soku z cytryny łyżeczka agar agar Torebkę zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 8 minut. Do garnuszka przelać zaparzoną herbatę, dodać syrop z kwiatów czarnego bzu oraz sok z cytryny. Ewent. dosłodzić do smaku miodem. Zagotować, dodać łyżeczkę agar agar

Atlas Smaków
Kruche z jabłkami i bezą 133

twardych jabłek 4-6 łyzek cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa,lub brzoskwiniowa Składniki na bezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe do posypania Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto-u mnie w mikserze z końcówką(...)część ciasta wykładamy na dno formy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. Studzimy .W tym czasie przygotujemy jabłka.Do miski wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy sok z cytryny. Obrane jabłka ,kroimy w kostkę,wkladamy do miski z płynem ,aby nam nie ściemniały.Gdy wszystkie jabłka są już obrane ,odcedzamy je dokladnie z płynu. W rondlu rozpuszczamy

w mojej kuchni
Galaretka mięsno-warzywna z jajkiem 100

ziarenka pieprzu żelatyna mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka) natka pietruszki sól, sok z cytryny, granulowany czosnek 1 łyżka oleju       *** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy(...)warzyw, zalewamy wywarem i wkładamy do lodówki na kilka godzin aby żelatyna dobrze zastygła *** *** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galarcików, miseczki można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody. Galaretki podajemy z ćwiartką cytryny i pieczywem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE

Blog z Apetytem
Wino truskawkowe ( półsłodkie ) 117

Składniki : 4 kg dorodnych zdrowych dojrzałych truskawek 1 kg cukru 2 duże cytryny 6 i 3/5 l wody źródlanej 1 opakowanie drożdży winiarskich uniwersalnych 5 g pożywki dla drożdży 1 ml pektopolu 1 filiżanka mocnej czarnej herbaty  Sposób wykonania :   T ruskawki dokładnie opłucz, obierz z szypułek, lekko rozgnieć, najlepiej drewnianą pałką. Cytryny  dokładnie umyj i sparz wrzątkiem(...)Dodaj sok wyciśnięty z cytryn ( z soku usuń pestki, jeśli są ! ) oraz otartą skórkę bez białej błonki, która jest pod skórką. Wlej zaparzoną i wystudzoną herbatę. Następnie zalej całość gorącym roztworem cukrowym sporządzonym z wody i cukru, wymieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj pektopol i pozostaw w ciepłym, ale ciemnym miejscu na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj drożdże

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 176

mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę(...)wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił

Kulinarne przygody Gatity
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 245

jabłek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady

Mała Cukierenka
Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową 152

jogurtu naturalnego 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Nadzienie: 800 g jabłek 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 2 łyżki cukru (lub więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo: dżem truskawkowy 1 jabłko 1/2 jajka do wysmarowania ciasta (te pozostałe z ciasta półkruchego(...)całą noc). W międzyczasie przygotować nadzienie...   Nadzienie: Jabłka umyć, obrać ze skórki oraz wydrążyć z gniazd nasiennych. Pokroić w dosyć cienkie plastry, zalać je sokiem z cytryny, by nie ciemniały oraz wodą. Dodać masełko, cynamon i cukier. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Po tym czasie w płynnym miodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowo-malinowy 152

dobrze ostygło.  Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone   Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać

Chocolate Muffin Blog
Kawowo-truskawkowe ciasto Akrobatki 100

łyżka żelatyny  odrobina gorącej wody   Masa truskawkowo- jogurtowa:  2 galaretki truskawkowe  250 ml. jogurtu naturalnego  500 ml gorącej wody  Poncz:  woda z sokiem z cytryny   Dodatkowo:  200 g świeżych truskawek Sposób przygotowania Przygotowanie: 1. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywną, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując(...)dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35-40 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i ostudzić. 2. Masa kawowo-śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kawę. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i dobrze wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy) Następnie żelatynową

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z brokułami, łososiem, pomidorami i jajkiem 180

kawałku ale może też być sałatkowy) 4-5 średnich pomidorów bądź opakowanie pomidorków koktajlowych 4 jajka 2 płaskie łyżki majonezu sól  pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( powinien wtedy zachować zielony kolor), pilnując aby nie był zbyt miękki. Po wyjęciu schłodzić zimną wodą. Pokroić na małe różyczki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić

Jemy Pijemy
Fish and chips 118

Lidla. Ale ze względu na mój stan ducha i ciała musicie mi wybaczyć. Składniki :* 6 filetów dowolnej ryby - u mnie tilapia * sok z połowy cytryny * 2 jajka* pół szklanki wody * szklanka mąki pełnoziarnistej * pół szklanki bułki tartej * sól , pieprz czarny świeżo mielony * frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla  Przygotowanie :Z mąki, wody

Magiczne Życie Marty
Koktajl z buraczka, banana i czerwonych owoców 127

czerwonego buraczka i owoców to świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 100g ugotowanego buraczka 120g truskawek 320g arbuza 1 banan 1/2 szklanki lekko gazowanej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze części. 2. Buraczek i arbuza pokroić w grubszą kostkę, a banana obrać i pokroić(...)plasterki. 3. Truskawki, arbuza, buraczek i banana wrzucić do malaksera, wlać wodę i zmiksować na koktajl. Doprawić  miodem, sokiem z cytryny i całość ponownie zmiksować. Podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 101

pokrojony w paski obieraczką do warzyw usmażona pierś lub 2 polędwiczki z kurczaka – pokrojone na kawałki sos: ząbek czosnku przetarty przez praskę 3 fileciki anchois łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego po pół łyżeczki musztardy i sosu worcestershire 5 łyżek oliwy świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę Cezara Na liściach sałaty ułożyć usmażonego kurczaka, polać dużą ilością sosem(...)grilla. Wystarczy się schylić, żeby mieć coś zdrowego i pysznego! Składniki: pół kilo rabarbaru – oczyszczonego i pokrojonego na kawałki 2 szklanki młodych liści pokrzywy litr gorącej wody sok wyciśnięty z cytryny czubata łyżka miodu szczypta soli Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem , kiedy kompot ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól i miód

Ugotowane pozamiatane
cytrynowe nóżki z kurczaka 231

podjadania przy okazji robienia czegoś innego (jak na przykład oglądanie filmu) albo jako danie główne. Składniki: nóżki z kurczaka (same pałki) w zależności od liczby osób. 2 duże, soczyste cytryny świeży tymianek (jak nie ma, suszony też się nadaje) sos sojowy ocet balsamiczny sól pieprz Każdą nóżkę naciąć ostrym nożem dookoła kości, mięso odskrobać od kości nożem, chrząstkę odciąć(...)gałązki tymianku, smażyć razem, aż mięso się ładnie zamknie i zrumieni z każdej strony. Podlać sosem sojowym i octem winnym. Kiedy sos się zredukuje, podlać wodą i dalej dusić. Włożyć jedną cytrynę pokrojoną w niezbyt cienkie plastry, wlać sok z połówki drugiej cytryny. Dusić bez przykrycia, aż mięso będzie gotowe, w razie konieczności podlewając wodą, żeby sos się nie przypalił

stajnia gołębie od kuchni