woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:234/1096)

Sos truskawkowy - domowy, szybki, idealny do deserów i dań na słodko 175

sosu: 450 g (1 op.) mrożonych truskawek lub świeżych 200 ml zimnej wody 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z połówki cytryny Przygotowanie: Truskawki wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Wlej wodę. Wstaw na średni gaz. Podgrzewaj owoce kilka minut, aż się rozmrożą. Często mieszaj. Dodaj sok z cytryny. Odlej kilka łyżek sosu do szklanki. Przestudź. Dodaj

Anioszek w kuchni
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 210

kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo(...)placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką. W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy

Niezły Młynek
cytrynowy sernika na kruchym kakaowym spodzie 177

cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa 1 kg twarogu ( może być dobry twaróg z wiaderka) 1 szklanka wody 5 płaskich łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski(...)czasie  w rondelku zagotowujemy szklankę wody, a następnie dodajemy do niej cukier i mieszamy. Teraz rondel zdejmujemy z palnika i do gorącej wody dodajemy żelatynę, oraz sok z cytryn, całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie studzimy. Do miski wkładamy twaróg ( koniecznie o temperaturze pokojowej), dodajemy partiami syrop z cukru  i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki

Miód i pieprz
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 156

pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody beza: 2 białka duże jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło zimne, żółtka, wodę, mąkę(...)wylewam na wystudzony spód tarty.  Pigwa: Pigwę obieram, pozbawiam nasion, kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję.  Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy.  Beza: Białko o temperaturze pokojowej

wesoła kuchnia
Biszkopt z truskawkami inaczej 468

wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy i opcjonalnie ulubiony alkohol  1. Biszkopt: Ubić białko z cukrem tak długo, żeby nie było czuć cukru. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec(...)warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Wyjąć z lodówki i nasączyć

UgotujmyTo.pl
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami 200

selera 5 średniej wielkości marchwi 3 pietruszki 2 białe części pora 2 kg buraków 4 łyżki suszonej włoszczyzny 6 ząbków czosnku 1 cebula sok z 1 polowki cytryny  3,5 l wody przyprawy:   3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania(...)talerzu.  Wykonanie:  1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy.  Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nastawiamy na minimalnym ogniu na około 1,5 godziny. Po godzinie próbujemy bulionu, jeśli jest za mało wyrazisty dodajemy jeszcze

Mój pomysł na
Beza Pavlova z kremem i malinami 192

jajka (wielkość M) 220g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu (najlepiej winnego) Składniki na mus malinowy 250g mrożonych malin 4 łyżki cukru 2 łyżki wody sok z 1/2 cytryny Składniki na krem 200g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy Przepis na bezę Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je mikserem do uzyskania piany. Dodajemy porcjami(...)przez ok. 1 godz i 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę na kolejne 2 godziny do przestygnięcia. Przepis na krem W dwóch łyżkach wody rozpuszczamy kawę. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Jak będzie już ubita dodajemy ostudzoną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Przepis na mus malinowy Do rondelka dodajemy mrożone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegańskie ciasto marchewkowe 163

neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej skórka i sok z ½ cytryny Krem: 150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin) ½ szklanki roślinnego mleka  2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny garść orzeszków pinii do podania Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę(...)zalej 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw na bok.  Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową i zamieszaj.  Do osobnej większej miski przełóż cukier i olej i za pomocą miksera utrzyj całość na kremową i nieco jaśniejszą masę. Wmieszaj startą marchew, nasiona chia, skórkę i sk z cytryny, a następnie połącz z pozostałymi

Roślinna - blog wegański
Jajko w koszulce 143

koszulce. Moja mama torturowała mnie tym jajem przynajmniej raz w tygodniu. I wiecznie musiałam słuchać że jest smaczne, lekko strawne i zdrowe. Co jest smacznego w jajku ugotowanym w wodzie bez skorupki ? Ta myśl dopadała mnie za każdym razem jak na talerzu widziałam biały placek lekko osolony.  Nie mogłam pokonać mamy to musiałam pokonać jajo w koszulce(...)kilka kropel cytryny wymieszać) Sposób wykonania Papryki  kroje w cienkie plasterki, oliwki na połówki . Polewam to sosem (można też tylko oprószyć solą ,pieprzem i skropić cytryną) Teraz ważne gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby

Eli Gotowanie
Babciny mus z jabłek , domowe przetwory 132

obraniu i pokrojeniu , zajęły cały garnek , zostawiając tylko 10 cm od brzegu ( około 5 kg ,chociaż ja nie ważę ) 1 cytryna 1 kg cukru ( jeśli jabłka są słodko winne , jeśli kwaśne to 1,5 kg ) 1 szklanka wody Jabłka myjemy w zimnej wodzie , obieramy . Dokładnie wycinamy gniazda nasienne, wszystkie sińce i nadgnicia . Koniecznie , musicie też(...)wysiedlić dzikich lokatorów Pokroić w kawałki , ja zazwyczaj tnę na plasterki , ale można dowolnie . Przekładamy całość do garnka , tak żeby pozostało 10 cm od brzegu . Wlewamy szklankę wody z sokiem wyciśniętym z cytryny i ustawiamy na gazie , jak jabłka zaczną się prażyć , dodajemy cukier . Nie wcześniej , bo lubi się przypalić . Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając , żeby

Ogrodnik w podróży
Ciasto Jamajka 342

szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody Krem śmietanowy: 700 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka

Smaki Na Talerzu
Tort cytrynowy z malinami 190

czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia. Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała. Blaty biszkopowe napączować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Tort wyjąć z lodówki około

Domowa cukiernia Ewy
Mazurek czekoladowy z bakaliami 291

rodzynek 50 g moreli suszonych 3 łyżki wiórek kokosowych 50 ml alkoholu np. rum na lukier:  5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody  1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny

Kuchcik gotuje