woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:241/1096)

Pstrąg z imbirem 145

pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój

KuchniaWeDwoje.pl
Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu 12797

naszej spiżarni. Kwiaty czarnego bzu zbieramy w czerwcu. Z przepisu wyszło mi 7 słoiczków po 330ml.  SKŁADNIKI: 50 sztuk kwiatów czarnego bzu (baldachów), 2 litry wody, 1 kilogram cukru, 2 cytryny, 2 pomarańcze. PRZYGOTOWANIE: 1. Z kwiatów bzu odcinam łodygi. Kwiaty przekładam do dużego garnka. Do osobnego garnka wlewam wodę, wsypuję cukier oraz dodaję pokrojone w plasterki cytrusy. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrop z mniszka lekarskiego 165

podwójnej porcji.Miód jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie:Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować

Ala piecze i gotuje
Knedliczki z frużeliną truskawkową 218

owocowym, mięsnym lub warzywnym. Frużelina truskawkowa: 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody Do miseczki wsypać żelatynę i zalać 3 łyżkami zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Owoce umyć(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 600 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 2) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach zimnej wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce zimnej wody'; document.write

moj przepis na
Zupa spalająca tłuszcz 20891

400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku 1 puszka pomidorów (400g) 1 pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa spalająca tłuszcz – Wykonanie: Podudzia umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, ściągnąć łyżką cedzakową ewentualne szumowiny. Dodać obraną i pokrojoną(...)paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do gotującej się zupy, wymieszać. Dodać kminek i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Dodać wrzącej wody do zupy, tak by warzywa były zakryte (u mnie 1,5 litra wrzątku). Gotować całość przez następne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów

Kulinarne Przeboje
Kurczak z cytrynowym ryżem 159

łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula,  pokrojona w drobną  kostkę 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka  3/4 szklanki wody 1 łyżka suszonego oregano 3/4  łyżeczki soli  pieprz 1 kiszona cytryna pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie) do podania: drobno posiekana natka pietruszki  świeżo starta skórka cytrynowa  przygotowanie Mięso umyć(...)Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, dodać łyżkę oliwy i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć parę minut aż cebula się zeszkli. Dodać ryż,  bulion z kurczaka, wodę, łyżkę suszonego oregano, sól i pieprz, kiszoną cytrynę pokrojoną w kostkę oraz odłożoną marynatę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok 30 sek. Na wierzchu ułożyć kurczaka skórą do góry. Ponieważ płynu jest sporo

Stare Gary
Sernik jagodowy 303

waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki jagód w syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody(...)powoduje napuszenia masy, ale sernik po upieczeniu będzie puszysty i równy. Jagody odsączamy z soku na sitku, następnie miksujemy blenderem, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny, ponownie miksujemy. Dodajemy do masy serowej przecierając przez sitko. Skrapiamy wodą różaną. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników i wlewamy do „podwyższonej” tortownicy. Do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę, do ¾ wysokości tortownicy

mojewypiekiinietylko
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i pietruszką 139

wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i  soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc).  Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie. Polecam! Składniki: 2 jędrne bakłażany 2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku, starte duża szczypta soli(...)sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki cynamonu świeżo mielony pieprz sól Do kielicha blendera wlej tahinę i powoli dodawaj wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji

Food Square
Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym 214

smakowo może zaskoczyć niejednego znawcę kuchni.  SKŁADNIKI (4 porcje) ok. 800 g – 900 g polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy delikatesowej łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy pół szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego śmietanka kremówka 30 % masło klarowane do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę(...)cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Nakłute widelcem mięso marynować minimum 2 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzać masło. Polędwiczki odsączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej strony, aż złapią złocisty kolor. Mięso zdjąć z patelni, dać im trochę odpocząć, a następnie pokroić w grubsze kawałki. Do pozostałego sosu dolać wodę, dodać sos sojowy, 2 łyżki

Calzonella.com
Sernik jogurtowy z ricottą i malinami 275

jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody  kilka herbatników lub biszkoptów na spód 100g malin Frużelina malinowa : 300g malin  pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo ew maliny do dekoracji. Wykonanie : Spód foremki wyłożyć dość ściśle ciastkami. Jogurt utrzeć z cukrem(...)Wyłożyć ją do foremki , wygładzić powierzchnie i wyłożyć drugą część masy . Wstawić foremkę do lodówki. Maliny z cukrem podgrzewać , aż cukier się rozpuści. dodać sok z cytryny. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do malin . Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody i wlać do gorących malin . Mieszać aby żelatyna się rozpuściła

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka 183

żółtek 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania(...)Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki.Przełożyć do rondelka, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik 139

cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek,  ewentualnie  sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście(...)koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor ! Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony

Kulinarne przygody Gatity
Orzeźwiający kawowy napój miętowy. Kawa w delikatnym i nietypowym wydaniu 106

gustu? Spróbujcie, zapraszam. A wielbicieli kaw mrożonych i lodów zachęcam do spróbowania tego połączenia . Składniki: 1/3 szklanki zimnego mleka 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej * 2/3 szklanki wody 1 saszetka miętowej herbaty 1 plasterek cytryny cukier do smaku * jeśli lubicie mocniejsze kawy możecie zwiększyć ilość łyżeczek Przygotowanie: Wodę gotujemy. Szykujemy dwie szklanki. W jednej zaparzamy miętową herbatę - 1 saszetka(...)szklankę wody. W drugiej szklance rozpuszczamy w takiej samej ilości wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Napar z miętowej herbaty mieszamy z kawą i zimnym mlekiem (1/3 szklanki). Przelewamy do wyższego naczynia, w którym podamy kawę. Słodzimy według uznania. Podajemy wraz z plasterkiem cytryny zanurzonym lekko w kawie. Smacznego

Słodkie okruszki
KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY 93

piknik! SKŁADNIKI: 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek 2 umyte jabłka 2 umyte gruszki 3 łyżki cukru brązowego gałązka melisy cytrynowej 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej) sok z cytryny do smaku płynny miód do smaku (naturalny) PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy wraz z truskawkami do dużego garnka, zasypujemy(...)rozpuścił się nieco. Krok 2. Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut. Krok 3. Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Odmładzający i uodparniający sok z aronii 368

młodością! Składniki (na 2 litry soku): 2kg aronii 0.8l wody 0,5kg cukru trzcinowego  0,2kg ksylitolu pół łyżeczki cynamonu sok z 1 cytryny Przygotowanie: Owoce aronii przebierz, umyj pod bieżącą wodą i zostaw do wyschnięcia. Przełóż je do jakiegoś pojemnika lub reklamówki i wsadź do zamrażalnika na minimum 48h . Aronię musimy przemrozić, by straciła gorzki i cierpki(...)zaczną wydzielać sok. Gdy aronia będzie prawie lub całkiem rozmrożona, dolej 0,8l wody. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć część owoców (będzie więcej soku). Pogotuj to około 15 minut (lub dłużej, jeśli sok nie wrze). Po tym czasie dodaj cukry, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj dalej kolejne 15 minut. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin lub do następnego

Ekocozy | Naturalnie na co dzień