przykrycia, aż do odparowania większości wody (około 20 minut).W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień.Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem.Podawać z gorącym makaronem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja(...)tłuszczu 18%, ale wpłynie to na smak sosu.Makaron pappardelle można zastąpić innym ulubionym makaronem np. spaghetti, rurkami czy kokardkami.250 ml gorącej wody można zastąpić szklanką wytrawnego, białego wina. Wówaczas nie ma już konieczności doprawiania sosu sokiem z cytryny
Gospodyni Miejskaśmietany (używam 18%) 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą(...)rozłożyć pocięte wzdłuż banany. Skropić banany sokiem z połowy cytryny. Na banany wyłożyć galaretkę. Wstawić całość do lodówki. Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu: połowę szklanki ciepłej wody wymieszać z sokiem z reszty cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Zimną śmietanę i mascarpone ubić z cukrem pudrem. Do białej masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugim
Weekendy w domu i ogrodziekolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 200 ml jogurtu naturalnego mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny świeża kolendra do podania Przygotowanie: Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały, nerkowce, czosnek(...)wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej
karmelowyprzewracamy na drugą stronę. Po kilku sekundach zdejmujemy z patelni. pasta z bobu ok. 1/2 opakowania mrożonego bobu ząbek czosnku łyżka jogurtu odrobina soku z cytryny sól i pieprz Bób gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony i przestygnięty miksujemy na gładką pastę z dodatkiem czosnku, jogurtu, soku z cytryny i przypraw. Jeśli będzie się ciężko blendowało
Kuchnia Elliewindow.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Pęczek botwinki 2 młode buraki (opcjonalnie o ile pęczek był niewielki) 1 pietruszka 2 marchewki 2 ziemniaki garść fasoli 1,5 l wody 1/2 łyżeczki octu/soku z cytryny 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli nie używamy fasolki z puszki, namaczamy ziarna(...)podgotowujemy, aż będzie prawie miękka. Wodę zagotowujemy z przyprawami - bez czosnku. Botwinkę dzielimy: osobno liście, osobno łodyżki, osobno buraczki. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i buraczki. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy pokrojone łodygi i ziemniaki. Po kolejnych 10 min dorzucamy fasolę i pokrojone liście. Gotujemy do miękkości. Na koniec zaprawiamy octem/sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl
Mieszam w Garnkuzimno: 200g jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 wrzącej wody Mus z ananasa: 1 plaster świeżego ananasa 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny i miód. Dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ananasa kroimy
Truskawkowa Fiestaresztą składników. Truskawkowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Truskawkowiec bez pieczenia Składniki: WARSTWA TRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA 400-450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml(...)warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, ale tak, aby się nie zagotowała
Smakołyki Berenikiwitamin i mikroelementów. Przygotowanie jej nie wymaga wiele czasu. Warto więc zrobić coś dla siebie Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich ¼ szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z połowy cytryny 1 łyżka miodu ¼ szklanki mleka (lub jogurtu, maślanki...) świeże owoce: jabłko, maliny, borówki, śliwki... orzechy włoskie suszone owoce: morela, żurawina... Wykonanie: Miód wymieszałam z wodą
Kuchnia u Krysiprzelać napój i móc go przechowywać do 3 dni w lodówce. Składniki: 1 limonka 1 cytryna 4 duże miękkie pomarańcze 0,7kg marchwi 4 litry wody brązowy cukier (wedle uznania) Przygotowanie: Marchew obieramy. Pomarańcze, cytrynę i limonkę sparzamy we wrzątku i szorujemy skórkę. Marchewkę kroimy w grube plastry. Cytrusy drobno kroimy. Wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w garnku i zalewamy
ChilliJemykropel soku z cytryny * sól do smaku * pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku Wykonanie: W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić z wody. W międzyczasie filety z łososia skropić z obu stron sokiem z cytryny, posypać solą i kolorowym pieprzem. Na patelni roztopić masło. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kawałki łososia, smażyć(...)rozdzielić ją na mniejsze kawałki. Na patelni na której smażyła się ryba podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilę podsmażać. Następnie wlać wodę i śmietanę. Wszystko razem zagotować do zredukowania sosu, aby lekko zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kawałki łososia, wymieszać. Wszystko razem gotować na małym ogniu około 2 minut
Zrób to smaczniesię nim delektować przez cały rok ze względu na łatwą dostępność produktów. składniki na około 3 litry wina 1 kg cukru 1/2 kg ryżu 3 litry wody 150 g rodzynek 2 plastry cytryny ze skórką 1/2 łyżeczki cynamonu 1 dag zwykłych drożdży opakowanie cukru waniliowego przepis Do gotującego się w garnku wrzątku wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił , całość(...)ognia do wystudzenia. Do dymiona o pojemności 5 litrów wsypujemy dokładnie opłukany i osuszony ryż, a następnie wlewamy do niego wystudzoną wodę z cukrem, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, dodajemy również rozdrobnione drożdże i plastry cytryny. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną, dobrze nim potrząsamy żeby wszystkie składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Smakowite Daniamisy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Na najwyższych obrotach miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. 2. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny i sery. Miksujemy, pod koniec dodajemy śmietankę 30%. 3. Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (ja piekłam z 10 minut dłużej), sprawdzamy(...)upieczone. Studzimy. Borówkowa pianka: 400 g śmietanki 30% lub 36% 300 g borówek (u mnie amerykańska) 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1. Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy, często mieszając. Jak zaczną się nam rozpadać i wytworzy się sok, to przecieramy
kruche babeczkiprzepis będzie Wam służył przez cały rok. Składniki (na 12 małych naleśników): 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 3 łyżki oleju szczypta soli 1 duże jajko 2 szklanki mąki Na nadzienie jabłkowe: 1,5kg papierówek sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany(...)śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu
Smaczna Stronakokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)całkowitego stężenia. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki
Wanilia i Kardamon