przepis będzie Wam służył przez cały rok. Składniki (na 12 małych naleśników): 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 3 łyżki oleju szczypta soli 1 duże jajko 2 szklanki mąki Na nadzienie jabłkowe: 1,5kg papierówek sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany(...)śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu
Smaczna Stronakokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)całkowitego stężenia. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki
Wanilia i Kardamonwyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić. W tym czasie obrać
Pasja Smakuowoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest smaczna, twarda z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych wraz z pestkami macerować w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć
Kulinarny karnet Christopheraczarnych, mogą być mrożone 2 łyżki cukru, do smaku 2 łyżki cukru, do smaku 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody1 łyżka soku z cytryny Warto przygotować ją kilka godzin przed złożeniem tortu, aby ostygła. W garnuszku umieścić owoce, dodać cukier, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Nie mieszać(...)ciepłej wody 1 łyżka kakao 3/4 szklanki śmietany 30% szczypta soli Mus przygotować tuż przed składaniem tortu ponieważ szybko gęstnieje. W ciepłej wodzie rozpuścić kakao. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oznacza to: czekoladę, posiekać, umieścić w misce, miskę położyć na garnku z ledwo gotującą się wodą. Pozostawić na miseczce, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać wodę z kakao
moj przepis nałyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, pół szklanki oleju, szklankę posiekanych orzechów włoskich, 3 duże winne jabłka, ewentualnie sok z cytryny, szczyptę soli, odrobinę wystudzonej, przegotowanej wody, tłuszcz o wysmarowania blachy. Jajka sparz wrzątkiem. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielości kawałki. Możesz je skropić(...)sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Sodę wymieszaj z niewielką ilością wody. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
blog.moje-pasje.infośmietany 18 % 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka masła 50 ml wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem. 2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa(...)pokroić w półplasterki. Podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. 5. Do śmietany dodać odrobinę wody i trochę uduszonego pora. Wymieszać, a następnie całość przelać na patelnię z porem. Dusić kilka minut. 6. Na patelnię z sosem porowym przełożyć podsmażone mięso, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać oblewając sosem kawałki kurczaka. Całość dusić jeszcze przez około
Alle Dobre!cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej. Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy. Smacznego ! Autor
Moja Mama Gotujewody morskiej; oczy – przejrzyste, o błyszczących, wyraźnie zaznaczonych źrenicach; skrzela – czerwone, jasno- lub ciemnoróżowe, bez plam czy śluzu; skóra – lśniąca, śliska, bez uszkodzeń, z przylegającymi łuskami; mięso – sprężyste i elastyczne; po naciśnięciu powinno z powrotem się napiąć; ości – jeśli kupujesz wypatroszoną rybę, zajrzyj do środka; mięso powinno przylegać do ości nawet po rozchyleniu; test wody(...)rozmarynem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 flądry 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sok z cytryny sól morska czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia ryby klarowane masło do smażenia plasterki cytryny Wykonanie: Flądry patroszymy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy je papierowym ręcznikiem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatitymłoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym. Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać
Świat Domowej Kuchnidomu zamiast leniuchowac i rozkoszowac sie resztka niedzieli, ja zabralam sie do obrobki naszej zdobyczy. A oto efekt :) Miodek z mniszka lekarskiegoskladniki: 500 kwiatkow mniszka 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna wykonanie:Uzbierane kwiatki rozkladamy na bialym papierze by w ten sposob pozbyc sie z nich wszelkich zyjatek. Mozna tez namoczyc je w wodzie na jakas godzinke.Nastepnie kwiatki
Przysmaki KarolkiSkładniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone(...)wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję. Moje uwagi : Ważne, by ich nie rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków
Proste Potrawyserka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy cytryny ewentualnie 1 łyżeczka miodu Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia
Chocolate Muffin Blogmąki 3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego 0,5 litra mlekaUWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!! Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy
Malinowa Kawiarenkawody 2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.Pieczarki pokroić(...)rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki wrzucić
W kuchni wieczoremrybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy go przez
Życie zamknięte w smaku