woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:246/1096)

Naleśniki z prażonymi papierówkami i serem 162

przepis będzie Wam służył przez cały rok. Składniki (na 12 małych naleśników): 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 3 łyżki oleju szczypta soli 1 duże jajko 2 szklanki mąki Na nadzienie jabłkowe: 1,5kg papierówek sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru lub do smaku 1/3 mielonego cynamonu Na nadzienie twarogowe: 250g chudego twarogu 2 łyżki śmietany(...)śmietanki kremówki cukier puder do oprószenia   Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu

Smaczna Strona
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 187

kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbaciany sernik na zimno 256

żelatyny 3 łyżki cukru pudru Galaretka herbaciana: 2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka  Basilur 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy(...)całkowitego stężenia.   Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z łososiem i ananasem 192

wyzwania z Winiary. Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie:Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.  Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce sokiem z połówki cytryny. Odstawić. W tym czasie obrać

Pasja Smaku
Pachnące,zapomniane pigwy 210

owoce są tak złote, jak żadne jabłka i dlatego niektórzy badacze historii podają, że złote jabłka Hesperyd i Atlanty  to po prostu pigwa. Pigwa ,to taka polska cytryna. Kolor i kwasowość to jej atuty, ale na surowo nie jest  smaczna, twarda  z ziarnistym miąższem, nie da się zjeść.Największym powodzeniem cieszyła się pigwa w średniowieczu, kiedy(...)właściwości ściągające i dobrze działa na wątrobę.Robi się z niej  okłady na pęknięcia skóry. Garść gniazd nasiennych  wraz z pestkami macerować  w ½ szklanki ciepłej wody. Lotion ze skórek macerowanych w alkoholu to domowy kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Owoc nabity goździkami to bardzo aromatyczne potpourri. Wprawdzie nie wszyscy przepadają za jej  dosyć intensywnym zapachem, ale ja lubię położyć

Kulinarny karnet Christophera
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 154

czarnych, mogą być mrożone 2 łyżki cukru, do smaku 2 łyżki cukru, do smaku 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczone w 2 łyżkach wody1 łyżka soku z cytryny Warto przygotować ją kilka godzin przed złożeniem tortu, aby ostygła. W garnuszku umieścić owoce, dodać cukier, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Nie mieszać(...)ciepłej wody 1 łyżka kakao 3/4 szklanki śmietany 30% szczypta soli Mus przygotować tuż przed składaniem tortu ponieważ szybko gęstnieje. W ciepłej wodzie rozpuścić kakao. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oznacza to: czekoladę, posiekać, umieścić w misce, miskę położyć na garnku z ledwo gotującą się wodą. Pozostawić na miseczce, aż czekolada się roztopi. Do roztopionej czekolady dodać wodę z kakao

moj przepis na
Wiewiórka 161

łyżeczkę proszku do pieczenia,  łyżeczkę sody,  pół szklanki oleju,  szklankę posiekanych orzechów włoskich,  3 duże winne jabłka,  ewentualnie sok z cytryny,  szczyptę soli,  odrobinę wystudzonej,  przegotowanej wody,  tłuszcz o wysmarowania blachy. Jajka sparz wrzątkiem. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej wielości kawałki. Możesz je skropić(...)sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Sodę wymieszaj z niewielką ilością wody. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

blog.moje-pasje.info
Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym 79

śmietany 18 % 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka masła 50 ml wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem. 2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa(...)pokroić w półplasterki. Podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. 5. Do śmietany dodać odrobinę wody i trochę uduszonego pora. Wymieszać, a następnie całość przelać na patelnię z porem. Dusić kilka minut. 6. Na patelnię z sosem porowym przełożyć podsmażone mięso, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać oblewając sosem kawałki kurczaka. Całość dusić jeszcze przez około

Alle Dobre!
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 149

cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody cieciorkę, tahini, oliwki, czosnek, sok z cytryny i olej.  Dokładnie miksujemy. Jeżeli pasta jest bardzo gęsta można dodać 1 łyżkę bardzo zimnej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zieloną cebulkę i mieszamy. Smacznego ! Autor

Moja Mama Gotuje
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 86

wody morskiej; oczy   – przejrzyste, o błyszczących, wyraźnie zaznaczonych źrenicach; skrzela   – czerwone, jasno- lub ciemnoróżowe, bez plam czy śluzu; skóra   – lśniąca, śliska, bez uszkodzeń, z przylegającymi łuskami; mięso   – sprężyste i elastyczne; po naciśnięciu powinno z powrotem się napiąć; ości   – jeśli kupujesz wypatroszoną rybę, zajrzyj do środka; mięso powinno przylegać do ości nawet po rozchyleniu; test wody(...)rozmarynem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 flądry 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sok z cytryny sól morska czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia ryby klarowane masło do smażenia plasterki cytryny  Wykonanie: Flądry patroszymy i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy je papierowym ręcznikiem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z kurczakiem 228

młoda kapusta, 1,5 łyżki soku z cytryny, 500g piersi z kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 1 pęczek koperku, olej do smażenia. Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane(...)młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym. Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić. Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni. Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać

Świat Domowej Kuchni
Dmuchawce, latawce, wiatr... 173

domu zamiast leniuchowac i rozkoszowac sie resztka niedzieli, ja zabralam sie do obrobki naszej zdobyczy. A oto efekt :) Miodek z mniszka lekarskiegoskladniki: 500 kwiatkow mniszka 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna wykonanie:Uzbierane kwiatki rozkladamy na bialym papierze by w ten sposob pozbyc sie z nich wszelkich zyjatek. Mozna tez namoczyc je w wodzie na jakas godzinke.Nastepnie kwiatki

Przysmaki Karolki
Gruszki w zalewie na zimę 192

Składniki : gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak sok z cytryny lub kwasek cytrynowy około 1.5 l wody na syrop Przygotowanie : Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone(...)wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję. Moje uwagi : Ważne, by ich nie rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków

Proste Potrawy
Dietetyczna panna cotta jogutrowo-cytrynowa 161

serka homogenizowanego 200 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 4 łyżki twarożku sok i skórka z połowy cytryny ewentualnie 1 łyżeczka miodu Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować z jogurtem, serkiem, twarożkiem i pozostałymi składnikami. Żelatyna nie może być gorąca! Przelać masę do foremek silikonowych i schłodzić w lodówce do stężenia

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Magiczne 8539

mąki 3 łyżeczki soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego 0,5 litra mlekaUWAGA : Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej !!! Wykonanie : Żótka , cukier i wodę utrzeć na puszystą masę , dodać sok z cytryny , masło i zmiksować razem. Przesiać mąkę i znów dokładnie połączyć wszystkie składniki dolewając mleko. Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy

Malinowa Kawiarenka
Ascetyczny krem pieczarkowy 197

wody  2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem.Pieczarki pokroić(...)rumiane) wlać białe wino. Poczekać aż część odparuje i wlać resztę z pieczarkami do garnka. Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki.Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia. Usmażone pieczarki wrzucić

W kuchni wieczorem
Pstrąg gotowany 215

rybę w wywarze o zdecydowanym smaku - moim zdaniem zabija on to, co w samej rybie najlepsze. PSTRĄG GOTOWANY Składniki: - pstrąg - włoszczyzna - sól - ziele angielskie - liść laurowy - cytryna Przygotowanie: Rybę patroszymy i myjemy. Wodę zagotowujemy wraz z warzywami oraz solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę, by woda nie bulgotała i wrzucamy pstrąga. Gotujemy go przez

Życie zamknięte w smaku