woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:246/1096)

MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 138

lubi pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C gotową choinkę można polać lukrem   ( do ½ szklanki cukru pudru dodać 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny). Inspiracja: http://2smaki.pl/ciasta/makowa-choinka/ i Moje wypieki

Słodkie zapomnienie
Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem 308

wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem Składniki: Biszkopt: 100g orzechów laskowych Bakalland 50g orzechów

Mała Cukierenka
Ciasto makowo-serowe 6495

pudru 100 g masła 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego 2 - 3 krople aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml . Jak zrobić ciasto makowo-serowe? Spód: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć

Kuchcik gotuje
śledzie po sułtańsku 277

mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić na ok. 30 min. aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie odsączyć z wody, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 15 min.) Pokrojone śledzie dodajemy do wystudzonego sosu, mieszamy. Przekładamy do słoiczka i schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień przed podaniem aby smaki mogły

Domowy Smak Jedzenia
Tort makowy 208

czekolady 300 g białej czekolady 400 ml śmietany 30-36% Krem z mascarpone 1 op mascarpone 370 g śmietany 30% Do nasączenia 2/3 szkl przegotowanej i schłodzonej wody odrobina soku z cytryny opcjonalnie trochę wódki Biszkopt makowy : Białka ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Ubijać do momentu aż piana się utrwali i będzie błyszcząca a cukier

Pieguskowa Kuchnia
Pierniczki 102

wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami wody lub soku w cytryny można posypać różnymi posypkami na nie zastygły jeszcze lukier Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
kompot z suszu nie tylko na świąteczny stół 212

składniki: 300 g owoców suszonych Helio kora cynamonu kilka goździków miód do smaku 1 pomarańcza opcjonalnie cytryna ok. 1500 ml wody wykonanie: Suszone owoce przelewamy na sitku gorącą wodą. Przekładamy je do garnka, zalewamy przegotowaną oraz wystudzoną wodą i pozostawiamy na ok. 3 godz. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy goździki oraz korę cynamonu i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Rogale marcińskie 152

podłużnych suchych biszkoptów  3 łyżki słodkiej śmietanki  3 białka szczypta soli  lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały,orzechy,skórka pomarańczowa Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem,łyżką cukru, mąki i odstawić  na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

Kolorowa kuchnia Elki
Nalewka cytrynowa ( prosta ). 148

Składniki : 6 dużych cytryn 1 l czystej wódki 40 % 12 łyżek cukru Sposób wykonania :   C ytryny umyj, jedną dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pięć cytryn obierz ze skórki, szóstą wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem nie obieraj. Wszystkie cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń pestki, wrzuć do słoja. Dodaj cukier, wstrząśnij słojem, słój przykryj wieczkiem

Przepisy i porady kulinarne
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej 143

Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą

Czerwień i błękit
Koktajl z pietruszką i kiwi 120

pietruszką i kiwi Polecam dla osób, które mają problem z zatrzymaniem płynów metabolicznych - np. opuchnięte nogi, uczucie ciągłego zmęczenia. Składniki: - pęczek natki pietruszki; - 2 kiwi; - 1/2 cytryny (sok); - 1 szklanka wody. Obrane kiwi połącz z pozostałymi składnikami - wszystko zmiksuj blenderem. Smacznego

MintTaste
bezglutenowe racuszki z płatkami ryżowymi 220

jednej łyżce), 5 łyżek płatków ryżowych, 1 jajko, 1-2 łyżeczki miodu (w zależności od preferencji), szczypta soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub innego kwasku), woda gazowana (do uzyskania konsystencji luźnego budyniu). Po wyrobieniu ciasta płatki ryżowe będą mocno wchłaniać wodę w cieście, dlatego dobrym pomysłem jest ich wcześniejsze namoczenie. Uważaj, aby ciasto nie zgęstniało

Gar Zdrowia
Rogaliki z konfiturą jagodową 95

wanilinowy szczypta soli łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej do posmarowania: 1 żółtko lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) + szczypta cynamonu (mniam mniam!:*) Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy

Zasmakuj Kuchni
Chipsy z topinamburu 205

Bulwy przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej szybko miękną. 2. Małych bulw nie należy obierać, wystarczy je dokładnie wyszorować. 3. Obrany topinambur trzymamy w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Chipsy z topinamburu są smaczną i bardzo zdrową przekąską dla dzieci, dorosłych, diabetyków, osób ma diecie bezglutenowej, wegetarian, wegan… i nie tylko. Sezon na topinambur trwa

mojewypiekiinietylko
Bułeczki dyniowe z serem i chałka. 153

kolor około 20 minut. Ja z tego ciasta zrobiłam  bułeczki wyszło mi ich 10  i chałkę. Upieczone bułeczki można delikatnie polukrować, cukier puder mieszamy z wodą lub sokiem z cytryny, robimy esy floresy. Z reszty ciasta robimy 5 równych wałeczków zaplatamy w warkocz zewnętrzne wałki co drugi do środka z jednej i drugiej strony tak samo.Wierzch smarujemy mlekiem

Sama słodycz i szczypta chili