woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:239/1096)

Zielona fasolka z gremolatą 142

piknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 litry wody Gremolata: 3/4 posiekanej natki pietruszki skórka z 1 cytryny (tylko żółta część skórki) 2 duże ząbki czosnku dodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka(...)gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki, w tym celu wyjąć jeden strączek i zjeść. Ugotowaną fasolkę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i osuszoną przełożyć na talerz. Przygotować gremolatę siekając natkę pietruszki (niezbyt drobno), ząbki czosnku i skórkę z cytryny. Do otarcia skórki użyłam nożyka do obierania skórki z cytrusów, można również otrzeć skórkę na tarce do warzyw lub użyć obieraczki

Codziennik Kuchenny
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić 104

minuty. W miarę jak bunt będzie ustawał, zwiększamy powoli ilość, np. do jednej łyżki. Co w takim razie pić? Na początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki(...)pokarm. Dobrze jednak odciążyć wątrobę i trzustkę i odpuścić sobie ciężkostrawne potrawy (np. wszelkie smażeniny, grzyby, tłuste mięsa). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki białego chleba lub bułki, owsianki na wodzie, kleiku ryżowego czy kefiru. Leki Należy unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych, szczególnie tych zawierających paracetamol – wątroba bardzo ich nie lubi, a umęczona utylizacją skutków szampańskiej zabawy może się poważnie zbuntować

Kate's Kitchen
Pączki hiszpańskie - gniazdka 117

Stanowczo się temu sprzeciwiam.  Składniki: 50 g masła pół szklanki wody szczypta soli 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 jajka 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki Przygotowanie: Masło i wodę podgrzewać wraz ze szczyptą soli, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszyć temperaturę i dodawać przesianą mąkę. Chwilę trzymać na ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawić do wystudzenia.  Przestudzone

Karczma Honorietty
Sałatka a'la Cezar ze szparagami i suszonymi pomidorami 109

łyżeczka startego parmezanu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE szparagów do sałatki a'la Cezar: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i soku z 1/2 cytryny i umieszczamy w niej szparagi. Gotujemy ok. 3-4 min. (aldente). Ugotowane szparagi odcedzamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy ok. 2 min. na rozgrzanym

kulinarnyJa
MAKOWA PANIENKA 5172

mrożonych, wydrylowanych; 4 łyżki cukru kryształu; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 2,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Wiśnie, cukier i sok z cytryny podgrzać w garnku na małym ogniu. Mąkę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i dodać do wiśni. Wszystko razem zagotować. Do gorących (ale już nie gotujących

In my kitchen
Galaretka z syropu wiśniowego 113

skład syropu. Spróbujecie?  (2 porcje)  350 ml wody  150 ml syropu wiśniowego (u mnie Victoria Cymes ) 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Dodatkowo: bita śmietana świeże owoce Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a następnie wymieszać z syropem.  Całość doprawić do smaku sokiem z cytryny i przelać do szklaneczek/pucharków. Deser wstawić do lodówki - do momentu całkowitego

Di gotuje
Koktajl piękności 165

łyżki miodu (użyłam lipowego) - 2 łyżki cukru - ok. 1 litr wody mineralnej gazowanej Dojrzałe awokado obieram, wyjmuję pestkę, wkładam do blendera. Dodaję sok z cytryny, miód, cukier (ewentualnie, gdy lubimy słodkie trunki). Blenderuję. Dodaję wodę i jeszcze raz mieszam. Koktajl jest przepyszny! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu i szybko go przyrządza! ;-) PS. ... a jeśli mamy ochotę

Wielopokoleniowo
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 182

limonki, 8 listków bazylii lub mięty, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki ksylitolu Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z owoców - pomelo, limonki i cytryny, a następnie całość przelać do miski. W garnuszku zagotować wodę z ksylitolem i drobno posiekaną bazylią lub miętą, od momentu zawrzenia zmniejszyć ogień i gotować jeszcze z 3 minuty. Tak przygotowany syrop odstawić do ostygnięcia, a następnie

Plate of Joy
Morelówka, nalewka z moreli 272

zobaczyć na Instagramie pod adresem @szczypta.smaq     Tkaniny lniane  Kardelen   by  Mira design Składniki: 1 litr spirytusu, 500 ml wody, 500 g dojrzałych moreli razem z pestkami, 300-500 g cukru, 1 cytryna. Przygotowanie: Owoce pokroić w ósemki, pestki położyć na kawałku gazy złożonym(...)kilku warstw, nakryć częścią gazy i roztłuc tłuczkiem do mięsa. Z gazy zrobić sakiewkę, szczelnie zawiązać żeby kawałki pestek nie dostały się do owoców. Cytrynę wyszorować, sparzyć i cienko obrać skórkę (bez albedo). Wodę zagotować z cukrem, do gorącego syropu włożyć morele, sakiewkę z pestkami oraz skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia owoce odsączyć

SzczyptaSmaQ
Tort jak słońce... brzoskwiniowy z galaretkami 201

Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń(...)zostawiłam do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.   Kiedy całkowicie wystygł, okroiłam delikatnie bok biszkoptu od tortownicy i wyjęłam z formy. Obie galaretki rozpuściłam osobno w 250 ml wrzącej wody. Kiedy wystygły, przelałam je do miseczek wyłożonych folią spożywczą i wstawiłam do lodówki, żeby całkowicie zastygły. Potem wyłożyłam na talerze i pokroiłam w drobną kosteczkę. Biszkopt przekroiłam na trzy krążki. Składniki

Kuchnia u Krysi
Torcik Cappuccino 184

masła Na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 opakowania śmietan-fix Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Dodatkowo: 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 słoiczek kwaśnego dżemu Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić

My sweet a life
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 203

różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy).  Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce  migdałowo sezamowej (można dosypać

mojewypiekiinietylko
Hummus 150

Składniki: 5 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny 250 g odsączonej ciecierzycy 70-80 ml przegotowanej wody sól Przygotowanie: 1. Ziarna sezamu uprażyć 2. Ostudzony sezam zemleć w blenderze razem z oliwą z oliwek. 3. Do powstałej masy (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny

KreatywnePiny
Pączki hiszpańskie 221

wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze przez(...)wyjmować  widelcem i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody Cukier puder utrzeć  z sokiem cytrynowym i wodą. Polukrować zimne pączki. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Pączki wiedeńskie bez glutenu 690

oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) * Jajka zważyć, powinny mieć taką samą wagę. Ja używałam jajek o wadze 66 g. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki wymieszać. Wodę wlać do garnka, dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej łyżki. Postawić na palnik(...)cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu (soku z pomarańczy lub cytryny) 1-2 łyżki wody   Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka.   Smacznego

maniapieczenia