woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:235/1096)

WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 220

jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa   Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego(...)matą. Piec w temperaturze 190º C przez około 12 – 15 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kartce. Cukier puder rozetrzeć w naczyniu z wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać

Gotowanie-uk
Orzechowy wafel 341

suchy wafel -250 g margaryny -1,5 szklanki cukru -4 łyżki wody -1 szklanka mleka w proszku -3 łyżki kakao -1 łyżeczka soku z cytryny -szklanka (lub więcej) rozdrobnionych orzechów włoskich Wykonanie: Margarynę, cukier i wodę rozpuszczamy na ogniu. Następnie dodajemy kakao, orzechy i sok z cytryny. Gdy masa będzie ciepła (nie może być gorąca), wsypujemy szklankę mleka

KasiekGotuje
Lekka sałatka z miodowym dressingiem 1289

rukoli 100 g roszponki 6 niewielkich pomarańczy 2 granaty 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu chili (ja użyłam czarnego sosu Tao-Tao) 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej typu virgin) ok. 6-8 łyżek wody mineralnej niegazowanej Rukolę i roszponkę myjemy i zostawiamy do ocieknięcia. Pomarańcze filetujemy, a granaty przekrawamy na ćwiartki i wyciągamy(...)bardzo silny barwnik i plamy ciężko sprać). Rukolę, roszponkę, cząstki pomarańczy oraz nasiona granatu umieszczamy w dużej misce i przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu (miód, sok z cytryny, sos chili, oliwę oraz wodę) umieszczamy w szklance lub najlepiej zakręcanym pojemniczku (np. w słoiku) i dokładnie mieszamy (wstrząsamy słoiczkiem). Sałatkę polewamy dressingiem tuż przed podaniem. Sałatka ma piękne kolory i świetnie

Ratunku obiad
Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami 169

piękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką lub grejpfrutem. Składniki: 7 dużych dojrzałych słodszych jabłek 0,5 szklanki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka cukru(...)pudru łyżka soku z cytryny 5 goździków Jak przyrządzić? Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj wszystkie starte jabłka, przypraw cynamonem, dodaj goździki, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj. Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Jeśli zobaczysz

Zasmakuj Kuchni
Konfitura jabłkowa z cynamonem i goździkami 150

piękny jabłkowy aromat, a całą słodycz konfitura zawdzięcza słodkim jabłkom z dodatkiem cukru pudru i cynamonu. Przełamaniem jest odrobina soku z cytryny, oczywiście możecie zastąpić ją limonką lub grejpfrutem. Składniki: 7 dużych dojrzałych słodszych jabłek 0,5 szklanki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g płaska łyżeczka cynamonu czubata łyżka cukru(...)pudru łyżka soku z cytryny 5 goździków Jak przyrządzić? Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj wszystkie starte jabłka, przypraw cynamonem, dodaj goździki, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, dobrze wymieszaj. Duś na średnim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by się nic nie przypaliło. Jeśli zobaczysz

Zasmakuj Kuchni
Wiatraczki z morelami 71

smakiem Zachęcam do przygotowania   Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami.   SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 3 duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny   PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie(...)piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Wiatraczki z morelami 86

smakiem Zachęcam do przygotowania   Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami.   SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 3 duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny   PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie(...)piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki z morelami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Pieczony sernik owocowy 160

cukru 500 g moreli 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kisielu morelowego (proszek) mus malinowy: 250 g malin 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny 60 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 morele 125 g malin Masło rozpuścić i przestudzić. Ciasteczka, razem z nadzieniem, drobno pokruszyć, wymieszać z masłem(...)zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 75-90 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny, sok z cytryny i cukier zagotować. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt i odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piękna błękitna Helena . 305

krem.Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki: bita śmietana, lody, krem ulubione owoce(...)dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie:Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę tyle, aby gruszki były zakryte. Dodajemy sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu

Malinowe Pocałunki
Sok z czarnego bzu 173

robiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie. Składniki: 3 kg czarnego bzu 1 szk wody 3 łyżki soku z cytryny 0,5 kg cukru Przygotowanie: Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka(...)zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z kremem, owocami i galaretką 97

Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki oleju 140g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nasączenie 100ml wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki brandy Składniki na krem 1 torebka budyniu 150g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo 2 owocowe galaretki Domowy biszkopt – przepis Zaczynamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami 180

zimnego oleju kokosowego 1 banan szczypta soli Składniki na masę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4-5 gruszek sok z połowy cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto(...)piekarnika. Przygotowanie gruszek: Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat to możesz dodać kilka goździków. Gotuj ma małym ogniu 5 minut po czy delikatnie obróć na drugą stronę i gotuje drugie 5 minut. Przygotowanie

greenscarf
Ciasto Góra lodowa 1736

słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować. Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry. Być może stąd ta nazwa ciasta... Całość(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mieka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła (*) Polewa: 250g masła /margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Upiec biszkopt.  Białka ubić na sztywną pianę

Di gotuje
Papryki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą i serem halloumi z sosem tahini 88

pieprz do smaku  na sos tahini: 130 g (5 łyżek) jogurtu naturalnego  2 łyżki pasty sezamowej Tahini od Jasmeen  sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku  2-3 łyżki wody szczypta soli  Przygotowanie papryk faszerowanych kaszą bulgur: Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przełóż do miski. Szpinak umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem(...)zdejmij z papryk folię, aby zrumieniły się na wierzchu.  Gdy papryki się pieką, przygotuj sos. W miseczce umieść jogurt, pastę tahini, sok z cytryny oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą i rozrzedź odrobiną wody. Wymieszaj.   Gotowej papryki podawaj polane sosem i udekorowane listkami mięty oraz natki pietruszki. Wpis powstał we współpracy z  J asmeen

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 173

roztopionego ciepłego masła Dodatkowo: 1/2  kg borówek 8 dag roztopionego masła 8 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy(...)około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni. 3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto

Apetyczna babeczka